Skip to main content
Άρθρο του Ηλία Τουμασάτου για τα 100 χρόνια της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης
Άρθρο του Ηλία Τουμασάτου για τα 100 χρόνια της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης
Άρθρο του Ηλία Τουμασάτου για τα 100 χρόνια της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης
Άρθρο του Ηλία Τουμασάτου για τα 100 χρόνια της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης
22 Μαΐου 2024

Άρθρο του Ηλία Τουμασάτου για τα 100 χρόνια της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης

Η έφορος του Κοργιαλενείου Μουσείου κ. Δώρα Μαρκατου μου ζήτησε να παρουσιάσω το έκθεμα του μήνα Μαΐου για το Μουσείο. Διάλεξα μια φωτογραφία της προσεισμικής Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, που συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής φέτος. Αναδημοσιεύω και εδώ το κειμενάκι (είναι λίγο μακρυνάρι)… και ευχαριστώ για την τιμητική αυτή πρόσκληση.

Εκατό χρόνια παρουσίας στην πνευματική ζωή της Κεφαλονιάς συμπληρώνει φέτος η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, που ιδρύθηκε το 1924. Ο μεγάλος εθνικός ευεργέτης Μαρίνος Κοργιαλένιος (1829-1911) στη διαθήκη του, το 1910, κατέλιπε, ανάμεσα στα άλλα κληροδοτήματά του, συνολικό ποσό 10.000 λιρών Αγγλίας «διά την ίδρυσιν Δημοσίας Βιβλιοθήκης εν Αργοστολίω της Κεφαλληνίας». Ειδικότερα, 4.000 για την ανέγερση του κτηρίου, 1.000 για την αγορά βιβλιακού υλικού (ενώ προσέφερε παράλληλα και την προσωπική του βιβλιοθήκη) και 5.000 για τη συντήρηση της Βιβλιοθήκης. Εκτελεστής της διαθήκης ορίζεται το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από επιφανείς Αργοστολιώτες και υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας. Στην έκθεση του προσεισμικού Αργοστολίου του Κοργιαλενείου Μουσείου, αλλά και στο πολύτιμο φωτογραφικό του αρχείο, συναντάμε τη φωτογραφία του εξωτερικού του μεγαλόπρεπου κτηρίου της Βιβλιοθήκης αλλά και του εσωτερικού.

Η αποπεράτωση του κτηρίου της Βιβλιοθήκης φαίνεται πως ολοκληρώνεται το 1926, ενώ η κανονική της λειτουργία είχε ήδη αρχίσει από το 1925, με διευθυντή (μοναδικό σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, μέχρι το 1967) τον Γεράσιμο Μοσχόπουλο (1883-1974), λόγιο, λογοτέχνη, δραματογράφο και δημοσιογράφο, μια ιδιαίτερη μορφή της πνευματικής ζωής του Αργοστολίου. Στο βιβλιακό υλικό της Κοργιαλενείου εντάσσεται και εκείνο της προϋπάρχουσας Δημοσίας Βιβλιοθήκης Αργοστολίου, που είχε ιδρυθεί το 1887 από τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας (και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο) Γερμανό Καλλιγά, και φαίνεται ότι η λειτουργία της είχε πλέον ατονήσει. Το κόστος ανέγερσης του κτηρίου, που εξοπλίζεται με μεταλλικά βιβλιοστάσια – προθήκες της εταιρείας Forges de Strasbourg, τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι ξεπέρασε κατά πολύ το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα τα οικονομικά προβλήματα να ξεκινήσουν από νωρίς. Η Βιβλιοθήκη, παρ’ όλα αυτά, λειτουργεί στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, μαζί με τα άλλα Κοργιαλένεια Κληροδοτήματα της πόλης (Γυμνάσιο Αρρένων, Παρθεναγωγείο) αναβάθμισαν την πνευματική και εκπαιδευτική της ζωή.

Ακολουθούν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η εξαΰλωση των κεφαλαίων του Κληροδοτήματος, και εν τέλει η σεισμική καταστροφή που κατερειπώνει το κτήριο (εικ. 4) – ωστόσο θα σωθεί το βιβλιακό υλικό και οι μεταλλικές προθήκες. Στην ίδια θέση θα κτιστεί, με την αποφασιστική οικονομική συμβολή των ευεργετών Γεωργίου Βεργωτή και Ευαγγέλου Τυπάλδου Μπασιά, και σε σχέδια του πολιτικού μηχανικού Δημητρίου Παυλάτου, το σημερινό κτήριο. Η Βιβλιοθήκη θα επαναλειτουργήσει το 1963, ενώ στους χώρους της θα φιλοξενηθεί και το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Κεφαλληνίας (μετέπειτα ΓΑΚ-Αρχεία Νομού Κεφαλληνίας). Πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδικασίες ανοικοδόμησης και επαναλειτουργίας της Βιβλιοθήκης διαδραμάτισαν ο αντιπρόεδρος του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου και μετέπειτα Δήμαρχος Αργοστολίου Μαρίνος Κοσμετάτος, η Ελένη Καμπίτση-Κοσμετάτου, ιδρύτρια του Κοργιαλενείου Μουσείου, καθώς και ο επί δεκαετίες γραμματέας του Ιδρύματος Γεράσιμος Ι. Σταματάτος.

Το κτήριο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, με τη μεταγενέστερη προσθήκη της πίσω πτέρυγας, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο με την υπ’ αριθ. 11371/3011/30-4-2001 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΦΕΚ 402/Δ/31-5-2001), και απολαμβάνει της ειδικής προστασίας που προβλέπει ο νόμος για τα κτήρια αυτά. Η «σιωπηλή» επέτειος των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Βιβλιοθήκης είναι ίσως αφορμή για προβληματισμό αναφορικά με τις υποδομές πολιτισμού του τόπου μας, που δείχνουν να βιώνουν ένα μεταιχμιακό στάδιο. Οι επιλογές είναι δύο: Να υποστηριχθούν από πολιτεία και κοινωνία, να εκσυγχρονιστούν και να συνεχίσουν να υπάρχουν διαφυλάσσοντας την πολιτισμική κληρονομιά και παράγοντας πολιτισμό. Ή, να αφεθούν στην τύχη τους και να σβήσουν – και να διαπιστώσουμε πως η ύπαρξή τους δεν είναι αυτονόητη ούτε δεδομένη. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά – θα έχουμε γκρεμίσει κάτι που οι παλαιότερες γενιές με πολύ πιο αντίξοες συνθήκες δημιούργησαν και υπερασπίστηκαν με επιμονή.

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πεσσάδεια 2024», Ημέρες Τέχνης & Λόγου την Κυριακή 28 Ιουλίου στ…
Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 προσφέρθηκε από τον Δήμο Αργοστολίου δωρεάν μέτρηση σακχάρου προς …
Ο Γιάννης Σερβετάς αυτές τις μέρες κάνει διακοπές στην Κεφαλονιά και ήδη έχουμε δει μερικές αναρ…
Η Alys μας, το τελευταίο από τα 6 κουτάβια που είχαν βρεθεί παρατημένα μαζί με τη μητέρα τους στ…
Η επιθυμία να μασάτε παγάκια σίγουρα δεν είναι σπάνια και πολλοί την εφαρμόζουν για να κόψουν τ…
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκασε την Apple να ανοίξει το οικοσύστημά της σε εναλλακτικά iOS marketplac…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU