Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.


Άσκηση: Τα οφέλη της για το ανοσοποιητικό των παιδιών
Τα παιδιά που ασκούνται και είναι γενικά σωματικά δραστήρια, κινδυνεύουν λιγότερο από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, μελέτησαν 104 παιδιά τεσσάρων έως επτά ετών, μετρώντας σε 24ωρη βάση για 40 μέρες τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας με ειδικό όργανο που φορούσαν στο χέρι.
Παράλληλα καταγράφονταν επί 60 μέρες από τους γονείς τυχόν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης όπως βήχας, φτάρνισμα κ.α.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν και άλλους παράγοντες, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών, η συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες, η έκθεσή τους στο κάπνισμα και σε κατοικίδια στο σπίτι κ.α.
Διαπιστώθηκε ότι για τα παιδιά που έκαναν καθημερινά 1.000 περισσότερα βήματα κατά μέσο όρο, οι ημέρες με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης ήταν κατά 4,1 λιγότερες κατά μέσο όρο. Επιπροσθέτως, τα παιδιά που αφιέρωναν τρεις ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σε σπορ, είχαν λιγότερες μέρες με κρυολόγημα ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη.

Στα 47 παιδιά που ο μέσος ημερήσιος όρος βημάτων τους ήταν 5.668 κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες της έρευνας, ο συνολικός αριθμός των ημερών με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης κατά τις επόμενες έξι εβδομάδες ήταν 947.
Όμως για μια άλλη ομάδα 47 παιδιών με περισσότερη σωματική δραστηριότητα (9.368 βήματα τη μέρα κατά μέσο όρο), ο συνολικός αριθμός των ημερών με συμπτώματα κρυολογήματος ή άλλης αναπνευστικής λοίμωξης ήταν μειωμένος (724).
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η περισσότερη σωματική άσκηση και γενικότερα δραστηριότητα βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων των παιδιών, μειώνοντας αφενός τις φλεγμονώδεις κυτταροκίνες (που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή και ασθένειες) και αφετέρου ενισχύοντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και των Τ-λεμφοκυττάρων.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Pediatric Research.
Πηγή: https://www.onmed.gr
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία
Αρνάκι τσιγαριαστό
Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Μια θύμηση για την Αικατερίνη (Κάκια) Αλεξάτου
Valmont essence of bees: Μέλι, πρόπολη & βασιλικός πολτός θρέφουν την επιδερμίδα
Διεθνής ημέρα της βασκικής γλώσσας
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σεμινάριο ανθοδετικής πραγματοποιήθηκε στο ανθοπωλείο «Bosonis»
Στα Διβαράτα θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «RUINS» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ»: Σεμινάριο παραδοσιακών χορών
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας
![Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]](/wp-content/themes/yootheme/cache/ad/SS303174-adb4e6d9.jpeg)
Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]
![Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]](/wp-content/themes/yootheme/cache/95/SS302487-95d385d5.jpeg)
Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]
