Έλαιο καρύδας: ένα superfood με πολλαπλά οφέλη!
Έλαιο καρύδας: ένα superfood με πολλαπλά οφέλη!
Έλαιο καρύδας: ένα superfood με πολλαπλά οφέλη!
Έλαιο καρύδας: ένα superfood με πολλαπλά οφέλη!
17 Μαΐου 2022

Έλαιο καρύδας: ένα superfood με πολλαπλά οφέλη!

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά υλικά, από τα λίγα που μπορούν να καταταχθούν στα superfoods, και που εκτός από πολλά οφέλη για την ομορφιά και την αντιγήρανση, παρέχει και πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Οι διαιτολόγοι το αντιμετώπιζαν ανέκαθεν με δυσπιστία εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Πλέον, το λάδι καρύδας υπάρχει στα ράφια όλων των καταστημάτων με βιολογικά είδη, σε μερικά φαρμακεία και ακόμη και στα supermarkets. Το βρίσκουμε πλέον σε πολλά προϊόντα διατροφής, και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το λάδι της καρύδας έχει όλες τις αρετές και ιδιότητες οι οποίες συμβάλλουν τόσο στο αδυνάτισμα όσο και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer. Περιγράφουμε δέκα αποδεδειγμένα οφέλη που παρέχει το λάδι καρύδας στην υγεία μας:

Περιέχει λιπαρά οξέα που έχουν ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

Έχει δαιμονοποιηθεί στο παρελθόν γιατί περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Για την ακρίβεια είναι η πλουσιότερη γνωστή πηγή κορεσμένων λιπαρών, αφού το 90% των λιπαρών που περιέχει είναι κορεσμένα. Εκατοντάδες μελέτες όμως που έχουν πραγματοποιηθεί σε χιλιάδες ανθρώπων έχουν δείξει ότι η θεωρία της απόφραξης των αρτηριών ήταν ένας μύθος. Επιπρόσθετα τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στο έλαιο καρύδας δεν είναι σαν αυτά που προέρχονται από το κρέας και τα τυριά, αλλά μια ασυνήθιστη ποιότητα λιπαρών οξέων μέσης αλύσου ή τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (ΤΜΑ).

Όταν τρώτε ΤΜΑ, αυτά κατευθύνονται απευθείας στο συκώτι και μεταβολίζονται προκειμένου να παραχθεί ενέργεια, ή μετατρέπονται σε κετόνες οι οποίες ενδέχεται να έχουν θεραπευτική δράση για τον εγκέφαλο (επιληψία και νόσος του Alzheimer). Το σώμα δύσκολα αποθηκεύει τα ΤΜΑ στις λιπαποθήκες (μηρούς, γλουτούς, κοιλιά, μπράτσα, στήθος).

Οι λαοί που καταναλώνουν καρύδα έχουν καλή υγεία

Στον δυτικό κόσμο, η καρύδα θεωρείται ένα απλό εξωτικό προϊόν, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η καρύδα συνιστά τη βάση της διατροφής πολλών λαών στις τροπικές περιοχές, για πολλές γενεές. Διαπιστώνουμε δε, ότι έχοντας διατηρήσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, οι λαοί αυτοί έχουν πολύ καλή υγεία. Το καλύτερο παράδειγμα αποτελούν οι κάτοικοι της νήσου Τοκελάου (Tokelauans) που ζουν στον νότιο Ειρηνικό. Η διατροφική τους πρόσληψη σε θερμίδες αποτελείται κατά 56% από λίπη, εκ των οποίων το 90% προέρχεται από λάδι καρύδας, γεγονός που τους κατατάσσει πρώτους στην κατανάλωση λίπους στον κόσμο.

Ωστόσο, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους είναι μέτρια, και πολύ σπάνια πάσχουν από καρδιακές νόσους. Άλλο ανάλογο παράδειγμα (απουσία εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων) έχει διαπιστωθεί και σε έναν άλλο λαό που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καρύδας: τους Kitavans (στο νησί Kitava της Papua New Guinea).

Μπορεί να βοηθήσει στην καύση περισσότερου λίπους

Η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι μόνο θέμα θερμίδων, τελικά όμως φαίνεται ότι διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν τις ορμόνες μας με διαφορετικούς τρόπους. Τα Τριγλυκερίδια Μέσης Αλύσου (ΤΜΑ) από λάδι καρύδας μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με το ίδιο ποσοστό θερμίδων που προέρχονται από λίπη που αποτελούνται από Τριγλυκερίδια Μακράς Αλύσου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόσληψη 15-30 γραμμάριων ΤΜΑ ημερησίως αυξάνουν την 24ώρη δαπάνη ενέργειας κατά 5%, η οποία αντιστοιχεί περίπου σε 120 θερμίδες ανά ημέρα.

Μπορεί να σκοτώσει επιβλαβείς μικροοργανισμούς

Το λαυρικό οξύ αποτελεί το 50% των λιπαρών οξέων που περιέχονται στο λάδι καρύδας. Κατά την πέψη το λαυρικό οξύ που βρίσκεται στο λάδι καρύδας μετατρέπεται σε μονολαυρίνη, μία ουσία που είναι τοξική για ιούς, μύκητες και βακτήρια. Συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι ουσίες μπορούν να είναι τοξικές για το βακτήριο Staphylococcus aureus (ένα πολύ επικίνδυνο παθογόνο) και το μύκητα Candida Albicans. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μονολαυρίνη χωρίς τη βοήθεια του λαυρικού οξέος. Το μητρικό γάλα είναι η μοναδική πηγή λαυρικού οξέος, πράγμα που επιβεβαιώνει το λόγο της σπάνιας εκδήλωσης μολύνσεων σε βρέφη που τρέφονται με αυτό. Έχει επίσης σημειωθεί ότι η τακτική κατανάλωση ελαίου καρύδας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών.

Μπορεί να μειώσει την πείνα οδηγώντας σε κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του ελαίου καρύδας είναι ότι μπορεί να μειώσει την πείνα. Αυτό φαίνεται ότι σχετίζεται από τον τρόπο που μεταβολίζονται τα λιπαρά οξέα που περιέχονται σε αυτό. Σε μια πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι η κατανάλωση ΤΜΑ μπορεί να οδηγήσει στην μειωμένη κατανάλωση θερμίδων (κατά μέσο όρο 256 θερμίδες λιγότερες ανά ημέρα). Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα ΤΜΑ στο πρωινό τους, καταναλώνουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό τους γεύμα

Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

Το λάδι καρύδας περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά το προφίλ των λιπιδίων του αίματος. Συγκεκριμένα σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 40 γυναίκες και κατανάλωναν λάδι καρύδας βρέθηκε ότι είχαν χαμηλή ολική και LDL χοληστερόλη ενώ αύξησαν την HDL σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν σογιέλαιο. Επιπλέον υπάρχουν μελέτες σε αρουραίους που δείχνουν ότι το λάδι καρύδας μειώνει τα τριγλυκερίδια, την ολική χοληστερόλη και την LDL ενώ αυξάνει την HDL και βελτιώνει τους παράγοντες πήξης του αίματος καθώς και την αντιοξειδωτική κατάσταση. 

Προστατεύει την υγεία των μαλλιών, ενυδατώνει το δέρμα και λειτουργεί ως αντιηλιακό

Το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται και για λόγους αισθητικής, για να βελτιώσει την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών. Μελέτες σε άτομα με ξηρό δέρμα έχουν δείξει ότι το λάδι καρύδας μπορεί να βελτιώσει την περιεκτικότητα του δέρματος σε λιπίδια και υγρασία. Επίσης λόγο των αντιοξειδωτικών που περιέχει προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση, ενώ λόγο της βιταμίνης Ε μπορεί να επιταχύνει την ανάπλαση του δέρματος από εγκαύματα, ουλές και άλλα τραύματα.

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενυδάτωση των μαλλιών καθώς και για την καταπολέμηση της πιτυρίδας, αφού μετά από συχνή χρήση μπορεί να εξαφανίσει όλους τους μύκητες. Μία άλλη του εφαρμογή είναι ως στοματικό διάλυμα, εφόσον μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένα από τα επιβλαβή βακτήρια του στόματος, να βελτιώσει την υγεία των δοντιών και να μειώσει την κακοσμία του στόματος.

Τα λιπαρά του οξέα βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία σε ασθενείς με Alzheimer

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας σε όλο τον κόσμο και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Στους ασθενείς με Alzheimer φαίνεται ότι υπάρχει μειωμένη ικανότητα από ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου να χρησιμοποιούν γλυκόζη. Έχει βρεθεί ότι τα κετονικά συστατικά μπορούν να παρέχουν ενέργεια στον εγκέφαλο και να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα που δυσλειτουργούν μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο τα συμπτώματα της νόσου. Φαίνεται λοιπόν ότι η κατανάλωση των ΤΜΑ που περιέχονται στο λάδι καρύδας μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση βελτίωση στην λειτουργία του εγκεφάλου σε ασθενείς με ήπιες μορφές της νόσου. 

Μπορεί να συμβάλει στην απώλεια λίπους στην κοιλιά και την περιφέρεια

Δεδομένου ότι το λάδι καρύδας μπορεί να μειώσει την όρεξη και να αυξήσει την καύση του λίπους, είναι λογικό ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Το λάδι καρύδας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του κοιλιακού λίπους, το συνδέεται με πολλές ασθένειες. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 40 γυναίκες με κοιλιακή παχυσαρκία, προστέθηκαν στη διατροφή τους 30 ml λάδι καρύδας ανά ημέρα. Η προσθήκη αυτή τελικά οδήγησε σε σημαντική μείωση τόσο του ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) όσο και της περιμέτρου της μέσης σε μια περίοδο 12 εβδομάδων.

Πηγή: https://www.itrofi.gr/

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

2 χαλαρωτικές ασκήσεις για… όνειρα γλυκά

Δοκιμάστε αυτές τις δύο χαλαρωτικές ασκήσεις για πιο ξέγνοιαστο και ποιοτικό ύπνο. Ο ύπνο…

RISE: Η “Άνοδος” του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι τώρα διαθέσιμη στο Disney Plus

Δείτε από σήμερα αυτή τη συγκινητική ιστορία Το RISE, η ταινία για τη ζωή και την άνοδο τ…

Ένα βιονικό ρομπο-ψάρι θα αφαιρεί μικροπλαστικά από τους ωκεανούς

Ένα «ψαράκι» θέλει να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του 21ου αιώνα …

Κοινωνικός τουρισμός: Ρεκόρ συμμετοχής, πότε ανακοινώνονται τα προσωρινά αποτελέσματα

Επιβατική κίνηση στο λιμάνι του ΠειραιάΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME Ρεκόρ συμμετοχής σημειώθη…

Σπάνιο φαινόμενο με ευθυγράμμιση πέντε πλανητών σήμερα

Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει “ρ…

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

Συστατικά1 κρεμμύδι 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κολοκυθάκι 1 σκ. …

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση του 32ου Kefalonia Gym Festival «ANNA POLLATOU» @Ληξούρι [24.06.2022]
25 Ιουνίου 2022

Παρουσίαση του 32ου Kefalonia Gym Festival «ANNA POLLATOU» @Ληξούρι [24.06.2022]

Στο Ληξούρι πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη παρουσίαση του 32ου Gym Festival Anna Pollatou με πο…
Πρόσκληση σε Τουρνουά Ποδοσφαίρου στο Στάδιο Αγίου Αντώνη για την παγκόσμια ημέρα ναρκωτικών
24 Ιουνίου 2022

Πρόσκληση σε Τουρνουά Ποδοσφαίρου στο Στάδιο Αγίου Αντώνη για την παγκόσμια ημέρα ναρκωτικών

Τουρνουά Ποδοσφαίρου στο Δημ. Στάδιο Αγίου Αντώνη «Α.Ο. Παλληξουριακός» την Κυριακή 26 Ιουνίου. …
Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη στα Φωκάτα [23.06.2022]
24 Ιουνίου 2022

Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη στα Φωκάτα [23.06.2022]

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση με κέφι και χορό πραγματοποιήθηκε εχθές στα Φωκάτα από τον Πολιτιστικό …
Ο “ΠΙΝΟΚΙΟ” στην Κεφαλονιά  
24 Ιουνίου 2022

Ο “ΠΙΝΟΚΙΟ” στην Κεφαλονιά  

ΠΙΝΟΚΙΟ Παιδική Σκηνή Γιαννη Χριστοπουλου  Ο αγαπημένος ήρωας παιδιών και μεγάλων «ζωντανε…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας
21 Ιουνίου 2022

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας

Φωτογραφίες: Δώρα Πανουσοπούλου Το τετραήμερο Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 η μεγαλύτερ…
Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του
20 Ιουνίου 2022

Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του

Η ζωή είναι πιο νόστιμη στη θάλασσα, γι’ αυτό το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι, διευρύνει το ωρά…
Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε
10 Ιουνίου 2022

Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε

Φρέσκο παγωτό μηχανής CARPIGIANI προφέρει πλέον το Artostoli! Αξία ανεκτίμητη όπως αναφέρουν …
Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!
25 Μαΐου 2022

Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!

Αν ψάχνετε για τις πιο ωραίες γλυκές γεύσεις στο Αργοστόλι, σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το…
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design