Απολογισμός δράσης Δ.Σ. συνδέσμου Φιλολόγων Κ-Ι (Θητεία 2020-2022)
Απολογισμός δράσης Δ.Σ. συνδέσμου Φιλολόγων Κ-Ι (Θητεία 2020-2022)
Απολογισμός δράσης Δ.Σ. συνδέσμου Φιλολόγων Κ-Ι (Θητεία 2020-2022)
Απολογισμός δράσης Δ.Σ. συνδέσμου Φιλολόγων Κ-Ι (Θητεία 2020-2022)
22 Νοεμβρίου 2022

Απολογισμός δράσης Δ.Σ. συνδέσμου Φιλολόγων Κ-Ι (Θητεία 2020-2022)

Το Διοικητικό Συμβούλιο που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 2020 και συστάθηκε σε σώμα στις 18 Οκτωβρίου 2020 κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποίησε τις παρακάτω δράσεις:

 1. 5/11/2020: Αίτημα προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τραυλό Σταύρο για συνέχιση της φιλοξενίας του Συνδέσμου στο ΚΕΣΥ (νυν ΚΕΔΑΣΥ) και θετική αποδοχή του αιτήματος.
 2. 17/12/2020: Επαναπροκήρυξη Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού αφιερωμένου στον Αντώνη Σαμαράκη για το σχολικό έτος 2020-2021, επειδή το προηγούμενο σχολικό έτος ματαιώθηκε ο Διαγωνισμός λόγω της πανδημίας.
 3. 11/2/2021: Έκδοση του 30ου τόμου της περιοδικής έκδοσης του Συνδέσμου «ΚΥΜΟΘΟΗ». Δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν κατέστη δυνατή η παρουσίαση του τόμου αυτού στο κοινό.
 4. 19/4/2021: Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Γιαννάτου «Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός 1848-1864» σε συνδιοργάνωση με τον εκδότη Διονύση Βίτσο. Την παρουσίαση έκαναν η κ. Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου , Δρ Νομικής, Ιστορικός του Δικαίου & των Θεσμών και ο κ.Ηλίας Τουμασάτος, Εκπαιδευτικός, Δρ Ιστορίας.
 5. 22/4/2021: Ψήφισμα για την απώλεια του αείμνηστου Αγγελοδιονύση Δεμπόνου, επί σειρά ετών συνεργάτη στην περιοδική έκδοση του Συνδέσμου «ΚΥΜΟΘΟΗ» και ακάματου ερευνητή της τοπικής ιστορίας.
 6. 19/5/2021: Στο πλαίσιο των εορτασμών της 157ης Επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα διοργανώθηκε διαδικτυακή ημερίδα «Θέματα Επτανησιακού Ριζοσπαστισμού» με ομιλητές τους: Δημήτρη Αρβανιτάκη, Ιστορικό , Υπεύθυνο Τμήματος Εκδόσεων Μουσείου Μπενάκη Θεοδώρα Ζαφειράτου Δρα Ιστορίας, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. – Τμήμα Κεφαλληνίας Πέτρο Πετράτο , Δρα Ιστορίας, Φιλόλογο Αγγελική Γιαννάτου, Δρα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα ΠΕΔΔ του ΕΚΠΑ Ηλία Τουμασάτο, Δρα Ιστορίας, Εκπαιδευτικό
 7. 9/6/2021: Αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη Αποτελέσματα & Απονομή Βραβείων και Επαίνων του Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του σχολικού έτους 2020-2021. Την εισήγηση για τον τιμώμενο συγγραφέα έκανε η φιλόλογος κ. Μενεγάτου Μαρία και η φιλόλογος κ. Νεοφύτου Σοφία με μαθητές/τριες της μοιράστηκαν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.
 8. 28/7/2021: Ψήφισμα για την απώλεια του διακεκριμένου Κεφαλονίτη επιστήμονα Μαρίνου Χιόνη, που είχε συνεργαστεί με το Σύνδεσμο για την απονομή 5 χρηματικών υποτροφιών σε αριστεύσαντες αποφοίτους των Γενικών & Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού μας το σχολικό έτος 2019-2020.
 9. 7/8/2021: Συνδιοργάνωση της παρουσίασης της ποιητικής συλλογής του Κώστα Ευαγγελάτου «Εγκάρσια Ρήματα – Ποιητικές Αναδρομές 1975-2020». Για το έργο του ποιητή και το βιβλίο μίλησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Δημήτρης Ζαβιτσιάνος, η κ. Άννα Χ. Μαρκοπούλου, δρ Επιστημών της Αγωγής πανεπιστημίου Σορβόνης και ο κ. Ηλίας Τουμασάτος, δρ Ιστορίας της Λογοτεχνίας Ιονίου Πανεπιστημίου, εκπαιδευτικός.
 10. 11-12/9/2021: Επιστημονική Διημερίδα με τίτλο: «200 χρόνια μετά: όψεις της Ελληνικής Επανάστασης» σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αργοστολίου στον κήπο του Νάπιερ. Η δεύτερη ημέρα ματαιώθηκε δια ζώσης λόγω βροχής και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τη Δευτέρα 20/9/2021. Εισηγητές ήταν οι εξής: Πέτρος Πετράτος , δρ Ιστορίας Αλβανός Ραϋμόνδος , δρ Ιστορίας, διδάσκων ΠΜΣ «Δημόσια Ιστορία» (ΕΑΠ) Μόσχος Βασίλειος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Γαλιατσάτου Αλίκη, Φιλόλογος, Διευθύντρια 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου Δημήτρης Σταματόπουλος, Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας ΠΑΜΑΚ Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντής ΜΠΣ «Δημόσια Ιστορία» (ΕΑΠ)
 11. 6/11/2021: Σε συνδιοργάνωση με την Π.Ε. Κεφαλληνίας πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ» εκδήλωση με τίτλο «Επτάνησα και 1821: Η Ιστορία συναντά την Τέχνη». Το Α ́ μέρος περιλάμβανε εισηγήσεις των φιλολόγων Σοφίας Νεοφύτου και Πέτρου Πετράτου και συναυλία με έργα του συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου και Διονυσίου Σολωμού. Να σημειωθεί ότι τα έργα αυτά ήταν σε πρώτη δημόσια εκτέλεση.
 12. 22/12/2021: Προκήρυξη του Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού για το σχολικό έτος 2021-2022 αφιερωμένου στον Κώστα Βάρναλη.
 13. 17/6/2022: Αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη – Αποτελέσματα και Απονομή Βραβείων & Επαίνων του Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του σχολικού έτους 2021-2022. Την εισήγηση για τον τιμώμενο λογοτέχνη έκανε ο φιλόλογος κ. Γιώργος Ματαράγκας. Η φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου κ. Σοφία Νεοφύτου αναφέρθηκε στην εφαρμογή της δημιουργικής γραφής με τους/τις συμμετέχοντες/ουσες μαθητές και μαθήτριες , οι οποίοι μετέφεραν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που βίωσαν ασχολούμενοι με το διαγωνισμό. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικό πρόγραμμα με μελοποιημένα ποιήματα μαθητών και Κώστα Βάρναλη από μαθητές.
 14. 9/7/2021: Συνδιοργάνωση με το Δήμο Αργοστολίου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Φαρακλάτων «Παναϊτ Ιστράτι – Κυκλώπεια Τείχη» & «Εύγερος» της παρουσίασης του βιβλίου της Βαρβάρας Κοσμάτου « «Χορός & κοινοτικές σχέσεις στα Φαρακλάτα Κεφαλονιά την περίοδο 1950-1960» στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρακλάτων «Παναϊτ Ιστράτι». Για το βιβλίο και το συνοδευτικό CD μίλησαν ο κ. Νικόλαος Μπούκας, Δρ. Ιστορικής Μουσικολογίας , Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο Λαμπρογιάννης Πεφάνης, Δρ. Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ. Επίσης αποδόθηκαν τραγούδια από το συνοδευτικό CD
 15. 17/10/2022: Παρουσίαση του 31ου τόμου της περιοδικής έκδοσης του Συνδέσμου «ΚΥΜΟΘΟΗ» στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Την εισήγηση είχε αναλάβει η κ. Όλγα Παχή, Δρ Ιστορίας , Οργανωτική Συντονίστρια του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Ιονίων Νήσων. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με έργα συνθετών της Πόλης με τον κ. Λαμπρογιάννη Πεφάνη (Βιολί) και τον κ. Παντελή Σκιαδαρέση (Ού-τι).
 16. 22/10/2022: Παρουσίαση της 7ης ποιητικής συλλογής της μουσικολόγου Γαλάτειας Βέρρα «Στις συνοικίες του απείρου» στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Χαιρετισμός και σύντομη αναφορά στο έργο της ποιήτριας από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Δημήτρη Ζαβιτσιάνο. Το βιβλίο παρουσίασαν η κ. Αναστασιάδου Έφη, νομικός και ο κ. Ηλίας Τουμασάτος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Η εκπαιδευτικός κ. Ματίνα Κουτσιμανή απήγγειλε επιλεγμένα ποιήματα από τη συλλογή.

Το Δ.Σ. τη διετία της θητείας του με τις λιγοστές δυνάμεις του κατάφερε ακόμη και σε αυτές τις τόσο αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία και την οικονομική στενότητα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του Συνδέσμου και να διοργανώσει ή συνδιοργανώσει τις παραπάνω εκδηλώσεις ή δράσεις που αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού μας και έχουν αναδείξει το Σύνδεσμο στην τοπική κοινωνία ως ένα υπεύθυνο και αξιόπιστο επιστημονικό σωματείο και ως ταυτόχρονα ένα δραστήριο πολιτιστικό φορέα. Να σημειωθεί ότι υποβλήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο προτάσεις και για άλλες δράσεις, αλλά δεν κατέστη δυνατή η υλοποίησή τους είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω των περιορισμών που έθεταν τα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της Covid-19.

Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε τη συνεργασία και υποστήριξη από αρκετούς
συναδέλφους και αυτό μας έδινε κουράγιο. Και τους ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη στο έργο του Δ.Σ. Αλλά, δυστυχώς, οι δυνάμεις μας δεν είναι απεριόριστες και χρειαζόμαστε τη βοήθεια και συμμετοχή όλων των συναδέλφων. Παρατηρείται ότι πιστοί συνοδοιπόροι και αρωγοί στις δράσεις του Συνδέσμου είναι κατά κύριο λόγο συνταξιούχοι ή και αδιόριστοι ακόμη συνάδελφοι φιλόλογοι. Κατανοούμε, βεβαίως, το φόρτο εργασίας των εν ενεργεία συναδέλφων και τις υπερβολικές απαιτήσεις της εκπαιδευτικής πράξης (διδακτικής και εξωδιδακτικής) που αυξάνονται διαρκώς καθώς και τις προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις του καθενός.

Παράλληλα, όμως, κάνουμε έκκληση σε όλους τους συναδέλφους φιλολόγους σε όποιο πόστο και αν βρίσκονται, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συνεχιστεί η πορεία του Συνδέσμου. Για το σκοπό αυτό δεν περισσεύει κανείς. Καλούμε τους μάχιμους φιλολόγους της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τους πτυχιούχους που είτε ακόμη δεν έχουν καταφέρει να εργαστούν στο αντικείμενό τους είτε ετεροαπασχολούνται και βεβαίως όλους τους απόμαχους συναδέλφους, να συντονιστούν στην προσπάθεια που κάνουμε για να συνεχίσει να λειτουργεί και να έχει αισθητή παρουσία ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με πείσμα , επιμονή και πολλή δουλειά συνεχίζουμε για τριάντα και πλέον χρόνια την «ΚΥΜΟΘΟΗ» , το οποίο με την ποιότητα ύλης και την ποικιλία των θεμάτων που το χαρακτηρίζει, έχει αναγνωριστεί από όλους τους Κεφαλονίτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό , έχει καταξιωθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα ως ένα έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, κοσμεί όλες τις δημόσιες βιβλιοθήκες και σχολές ανθρωπιστικών σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας. Είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα φιλολογικά περιοδικά που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνονται από μία μικρή ομάδα συναδέλφων που πλαισιώνουν το έργο του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά απαιτείται η συντονισμένη προσπάθεια όλων. Ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκριση στην έκκλησή μας.

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Ζαβιτσιανός

Η Γραμματέας

Παρασκευή Κρούσσου

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κανταΐφι

Μερίδες: 40Δυσκολία: ΜέτριαΧρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά Τι θα χρειαστείς: 1/2 κιλό κανταίφι…

Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (World Soil Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, με πρωτοβου…

Το αίμα των ζώων δεν είναι απαραίτητα κόκκινο – Μπορεί να είναι μπλε, πράσινο, ακόμα και μωβ

Unsplash Ορισμένα ζώα πάλι, δεν έχουν καθόλου αίμα Είτε πρόκειται για ένα μικροσκοπικό σαλ…

Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού το 1985, με απόφαση της γενι…

Έρχεται στο Αργοστόλι η παιδική παράσταση “Ο Μικρός Πρίγκιπας” στο Δημοτικό Θέατρο “Κέφαλος”

Η Παιδική Παράσταση Του Χειμώνα”Ο Μικρός Πρίγκιπας“Antoine de Saint-Exupery ΔΗΜ. ΘΕΑΤΡΟ “Ο ΚΕ…

Καυσόξυλα: Ποια είναι πιο αποδοτικά- Τα ιδανικά για συχνή χρήση και αυτά που κάνουν για προσάναμμα

Τα τζάκια αναμένεται να έχουν την «τιμητική» τους φέτος- λόγω της ενεργειακής κρίσης- αλλά τα κα…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τελετή Αποφοίτησης Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Ιονίου Πανεπιστημίου
5 Δεκεμβρίου 2022

Τελετή Αποφοίτησης Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Ιονίου Πανεπιστημίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο αμφιθέατρο “Γεράσιμος Αρσένης” η τελετή αποφοίτησης των φοιτ…
Ορκομωσία Μεταπτυχιακού Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Ιονίου Πανεπιστημίου
5 Δεκεμβρίου 2022

Ορκομωσία Μεταπτυχιακού Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Ιονίου Πανεπιστημίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο αμφιθέατρο “Γεράσιμος Αρσένης” η ορκωμοσία των μεταπτυχιακώ…
Τρία χρυσά μετάλλια για την σχολή χορού «Ελισάβετ Λιβιεράτου» στον διαγωνισμό “Med cup Hellas”
5 Δεκεμβρίου 2022

Τρία χρυσά μετάλλια για την σχολή χορού «Ελισάβετ Λιβιεράτου» στον διαγωνισμό “Med cup Hellas”

Για άλλη μια φορά τα παιδιά της σχολής χορού Ελισάβετ Λιβιεράτου Ληξουρι -Αργοστολι  μας έκαναν …
Δήμος Σάμης: Ολοκλήρωση διαδραστικής παρουσίασης παιδικών βιβλίων
2 Δεκεμβρίου 2022

Δήμος Σάμης: Ολοκλήρωση διαδραστικής παρουσίασης παιδικών βιβλίων

Με επιτυχία διεξάχθηκε η εκδήλωση του Δήμου Σάμης, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, αναφορικά με τη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το νέο κατάστημα «Four seasons coffee» στο Αργοστόλι
19 Οκτωβρίου 2022

Το νέο κατάστημα «Four seasons coffee» στο Αργοστόλι

Το Four seasons coffee άνοιξε πριν λίγες μέρες σε έναν πολύ όμορφα διαμορφωμένο χώρο, στην οδό Γ…
Φθινοπωρινές προσφορές 2022 Candia
12 Οκτωβρίου 2022

Φθινοπωρινές προσφορές 2022 Candia

Αναλυτικά οι προσφορές. Με κάθε αγορά στρώματος από τις συλλογές Inventor & Luxuria…
Με πολύ χαρά και κέφι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Σχολής Χορού «Ελισάβετ Λιβιεράτου» στο Αργοστόλι
8 Οκτωβρίου 2022

Με πολύ χαρά και κέφι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Σχολής Χορού «Ελισάβετ Λιβιεράτου» στο Αργοστόλι

Με ωραία μουσική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια ενός νέου χώρου που …
Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»
21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»

H επιχείρηση του Κonesha H. Hashan, παρέχει: λιθοδομή, εμπόριο πέτρας και οικοδομικών υλικών. Υ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design