Skip to main content
Γυμναστική το πρωί ή το βράδυ; Πότε καίγεται περισσότερο λίπος
Γυμναστική το πρωί ή το βράδυ; Πότε καίγεται περισσότερο λίπος
Γυμναστική το πρωί ή το βράδυ; Πότε καίγεται περισσότερο λίπος
Γυμναστική το πρωί ή το βράδυ; Πότε καίγεται περισσότερο λίπος
11 Οκτωβρίου 2023

Γυμναστική το πρωί ή το βράδυ; Πότε καίγεται περισσότερο λίπος

Δεν υπάρχει καλή ή κακή ώρα για άσκηση, αλλά υπάρχουν κάποιες στιγμές που είναι καλύτερες από κάποιες άλλες. Δείτε όταν κάνετε γυμνάζεστε πότε καίγεται περισσότερο λίπος, το πρωί ή το βράδυ;

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για γυμναστική μπορεί να εξαρτάται από το φύλο σας και από το αν θέλετε να κάψετε λίπος ή να δυναμώσετε, υποδηλώνει μια νέα μελέτη. Εσείς τι θα προτιμούσατε: πρωί ή βράδυ;

Χρονοβιολογία, γυμναστική και λίπος

Μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η πρωινή γυμναστική στις γυναίκες εξαφανίζει το κοιλιακό λίπος και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση καλύτερα από τη γυμναστική αργά το βράδυ. Για τους άνδρες, η βραδινή άσκηση οδηγεί σε μεγαλύτερη καύση λίπους και καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η βραδινή άσκηση ενισχύει επίσης τα οφέλη της προπόνησης δύναμης, αλλά περισσότερο στις γυναίκες.

Οι μελέτες για το χρόνο άσκησης αποτελούν μέρος της χρονοβιολογίας, μίας αναπτυσσόμενης επιστήμης, η οποία επικεντρώνεται στο πώς τα εσωτερικά μας ρολόγια επηρεάζουν σχεδόν κάθε πτυχή της φυσιολογίας μας.

Τα ανθρώπινα σώματα, όπως αυτά άλλων θηλαστικών, φυτών, ερπετών και εντόμων, λειτουργούν με έναν έμφυτο κιρκάδιο ρυθμό 24 ωρών, με ένα κύριο σύστημα ρολογιού στον εγκέφαλό μας που στέλνει και λαμβάνει βιοχημικά σήματα. Αυτά συντονίζονται με τα μοριακά ρολόγια των κυττάρων μας για να κατευθύνουν αρκετές βιολογικές διεργασίες. Αυτός ο ρυθμός, με τη σειρά του, ανταποκρίνεται εξωτερικά ερεθίσματα, όπως το φως της ημέρας και το σκοτάδι, αλλά κι όταν τρώμε, κοιμόμαστε και γυμναζόμαστε.

Πρόσφατες μελέτες σε ποντίκια τα έβαλαν να τρέχουν σε τροχούς άσκησης σε διάφορες ώρες της ημέρας. Οι μελέτες έδειξαν ότι οι καρδιακοί παλμοί, η καύση λίπους, η γονιδιακή έκφραση και το σωματικό βάρος των ζώων αλλάζουν ουσιαστικά, ανάλογα με το πότε ασκούνται – ακόμα κι αν η άσκηση είναι η ίδια.

Ωστόσο, οι μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους για το χρόνο άσκησης ήταν πιο αντιφατικές. Κάποιοι άνθρωποι καίνε επιπλέον λίπος και χάνουν περισσότερο βάρος όταν γυμνάζονται νωρίς, ειδικά πριν από το πρωινό, ενώ άλλοι παίρνουν περισσότερα οφέλη για την υγεία τους από τις απογευματινές ή βραδινές προπονήσεις.

Αλλά οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ήταν μικρές και αφορούσαν μόνο άνδρες με μεταβολικές παθήσεις, όπως διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση ή παχυσαρκία. Έτσι, γνωρίζουμε ελάχιστα για το ποια ώρα είναι καλύτερη να γυμναστούν οι  υγιείς άνδρες, και ακόμη λιγότερα για το ποια ώρα είναι καλύτερη να γυμναστούν οι γυναίκες. Γι’ αυτό αυτή η νέα μελέτη είναι τόσο σημαντική.

Μια πραγματική μελέτη του χρόνου άσκησης

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology και σχεδιάστηκε αντικατοπτρίζοντας τα δημογραφικά στοιχεία του πραγματικού κόσμου, δήλωσε στη Washington Post ο Paul Arciero, διευθυντής του Human Nutrition, Performance & Metabolism Laboratory στο Skidmore College, στο Saratoga Springs, N.Y., και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Στους 56 συμμετέχοντες της μελέτη, οι μισοί ήταν γυναίκες. Ήταν επίσης όλοι υγιείς και σωματικά δραστήριοι αλλά όχι αθλητές. Οι ερευνητές εξέτασαν την υγεία, τη δύναμη και τη φυσική κατάσταση των εθελοντών και στη συνέχεια τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες, με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Η μία ομάδα κλήθηκε να ασκείται τέσσερις φορές την εβδομάδα το πρωί, μεταξύ 6 π.μ. και 8 π.μ. Η άλλη ομάδα έλαβε οδηγίες να ασκείται το βράδυ, μεταξύ 6:30 και 8:30 μ.μ.

Κάθε ομάδα συμμετείχε σε μια ίδια προπόνηση. Μια φορά την εβδομάδα σήκωναν βάρη. Την επόμενη μέρα, έκαναν περίπου 35 λεπτά διαλειμματικής προπόνησης (τρέξιμο, κολύμπι ή ποδήλατο όσο το δυνατόν πιο δυνατά για περίπου ένα λεπτό, ξεκούραση και επανάληψη). Μια άλλη μέρα, έκαναν γιόγκα ή πιλάτες και έκλεισαν την εβδομάδα με περίπου μία ώρα τρέξιμο, ποδηλασία ή άλλη αερόβια άσκηση.

Οι ομάδες διατήρησαν αυτό το πρόγραμμα για 12 εβδομάδες και μετά επέστρεψαν στο εργαστήριο για επανέλεγχο. Όλοι στη μελέτη ήταν πιο αδύνατοι, πιο γρήγοροι, πιο δυνατοί, πιο δυνατοί, πιο υγιείς και πιο ευέλικτοι, είτε έκαναν γυμναστική νωρίς είτε αργά.

Θέλετε να κάψετε το λίπος στην κοιλιά ή να αποκτήσετε δύναμη;

Υπήρξαν σχετικές διαφορές μεταξύ των ομάδων με βάση την ώρα της ημέρας που ασκούνταν. Δείτε τι βρήκαν οι ερευνητές:

Για τις γυναίκες, το λίπος καίγεται καλύτερα το πρωί. Οι γυναίκες που αθλούνταν νωρίς έχασαν, κατά μέσο όρο, περίπου 3% περισσότερο συνολικό σωματικό λίπος από τις βραδινές ασκούμενες, με μεγάλο μέρος της απώλειας να προέρχεται από τη μέση τους. Οι αθλήτριες το πρωί χάνουν περίπου 7% περισσότερο λίπος στην κοιλιά από τις γυναίκες που γυμνάζονται το βράδυ.

 • Η πρωινή άσκηση μείωσε επίσης την αρτηριακή πίεση στις γυναίκες που ασκούνταν, καλύτερα από τις ίδιες προπονήσεις το βράδυ.
 • Η βραδινή άσκηση στις γυναίκες ενίσχυσε τη δύναμη. Συνολικά, οι βραδινοί ασκούμενοι βελτίωσαν τη δύναμή τους στο πάνω μέρος του σώματός τους κατά 7% περισσότερο από την πρωινή ομάδα, και επίσης έκαναν περισσότερα sit-ups και push-ups.
 • Για τους άνδρες, η βραδινή άσκηση ήταν ο ξεκάθαρος νικητής όσον αφορά την υγεία τους.
 • Οι βραδινοί άθλούμενοι μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης τους, ενώ οι πρωινοί, παραδόξως, αύξησαν ελαφρώς τα δικά τους.
 • Η βραδινή άσκηση συνέβαλε επίσης την καύση λίπους των ανδρών.
 • Οι άντρες που ασκούνταν το βράδυ έκαιγαν περίπου 28% περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησης από ότι στην αρχή, μια αλλαγή που οδήγησε σε απώλεια σωματικού λίπους. Η καύση λίπους της πρωινής ομάδας αυξήθηκε ελάχιστα.

Τι να κρατήσετε από τη μελέτη

Οι γυναίκες με συγκεκριμένους στόχους υγείας ή φυσικής κατάστασης μπορεί να βρουν το χρόνο άσκησης που τους ταιριάζει. Εάν είστε γυναίκα που θέλει να χάσει κάποια εκατοστά στη μέση, προτιμήστε τις πρωινές προπονήσεις. Εάν ο στόχος σας είναι η δύναμη, οι βραδινές προπονήσεις είναι πιο αποτελεσματικές.

Για τους άνδρες, η άσκηση νωρίς ή αργά είναι το ίδια για δύναμη και φυσική κατάσταση, αλλά η βραδινή άσκηση έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα για την υγεία και καλύτερη καύση λίπους.

Μπορεί σε αυτήν τη μελέτη να μην ελέγχθηκαν οι ορμονικές αλλαγές λόγω περιόδου των γυναικών ή ο χρονότυπος του καθενός, δεν περιελάμβανε τη μεσημεριανή άσκηση ή δεν εξέτασε γιατί άνδρες και γυναίκες αντέδρασαν τόσο διαφορετικά στο χρόνο άσκησης. Ο βασικός στόχος της μελέτης είναι ότι η χρονοβιολογία θα δώσει τις απαντήσεις. Όμως, ωφελούμαστε, ανεξάρτητα, από το ποια ώρα της ημέρας επιλέξουμε να ασκηθούμε.

Πηγή: oloygeia.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΩΝ «ΥΠΕΡ-ΠΑΝΣΕΛΗΝΩΝ» …
Οι Γάλλοι γκρινιάζουν αλλά οι Αγώνες προοιωνίζονται υπέρλαμπροι: μην αγχώνεστε Οι Παριζιάνοι …
Δείτε παρακάτω τον καιρό της εβδομάδας:
Υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα μέχρι και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα…
Ζυμαρικά μεν αλλά στην καλοκαιρινή τους εκδοχή που σημαίνει με τόνο.  Συστατικά 500 …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

22 Ιουλίου 2024
25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024 Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο …
22 Ιουλίου 2024
“Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” Διατομική έκθεση Γιάννης Ίσσαρης&…
22 Ιουλίου 2024
Μετά τις πετυχημένες συναυλίες μας στο νησί και στην Ιταλία των χορωδιακών και μουσικών σχημάτων…
22 Ιουλίου 2024
Ο Δήμος Σάμης σας ενημερώνει ότι την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 και ώρα 21.00 θα πραγματοποιηθεί μουσ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU