Skip to main content
Διεθνής Ημέρα Μνημείων: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Διεθνής Ημέρα Μνημείων: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Διεθνής Ημέρα Μνημείων: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Διεθνής Ημέρα Μνημείων: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
18 Απριλίου 2024

Διεθνής Ημέρα Μνημείων: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Πού θα πάμε, τι θα δούμε

Διεθνής Ημέρα Μνημείων η 18η Απριλίου – Ελεύθερη η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών η 18η Απριλίου και οι αρχαιολογικοί χώροι καθώς και τα κρατικά μουσεία της χώρας συμμετέχουν στον εορτασμό της. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την ημέρα αυτή, ο θεσμός δίνει την ευκαιρία της δωρεάν επίσκεψης σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για μία περιήγηση στην ιστορία.

Ο κατάλογος με τα σημεία πολιτισμικής κληρονομιάς είναι μακρύς και η ATHENS VOICE συγκέντρωσε μερικές προτάσεις για τα μουσεία της Αθήνας που υπάγονται στο Δημόσιο και θα υποδεχτούν το κοινό με δωρεάν είσοδο.

Διεθνής Ημέρα Μνημείων η 18η Απριλίου

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO, κατόπιν πρωτοβουλίας του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS (International Council of Monuments and Sites), να εορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.

Το θέμα που επιλέχθηκε για το έτος 2024 είναι «Καταστροφές και ένοπλες συγκρούσεις υπό το πρίσμα του Χάρτη της Βενετίας». Η επιλογή αυτή έχει διττό χαρακτήρα. Αφενός εκφράζει αυξανόμενη αγωνία μπροστά στην επιταχυνόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο από φυσικούς όσο και ανθρωπογενείς παράγοντες. Αφετέρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή του Χάρτη της Βενετίας, υπενθυμίζει την ανάγκη να ληφθεί, όπως και κατά τον χρόνο της σύνταξής του το 1964, ουσιαστική και αποτελεσματική δράση για την προστασία της.

Βασικός στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού στην προστασία και διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κάθε χρόνο, επιλέγεται από το ICOMOS ένας κοινός θεματικός άξονας εορτασμού, ενίοτε εμπνευσμένος από την πολιτιστική ή και κοινωνική επικαιρότητα, με βάση τον οποίο οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο δράσεις, ανάλογα με το πολιτιστικό απόθεμα κάθε χώρας.

Τα μουσεία με δωρεάν είσοδο στις 18 Απριλίου

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου περικλείει στις συλλογές της περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης και αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, καλύπτοντας μια περίοδο από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας. Διαθέτει επίσης μία αξιόλογη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής. Το 1954 η Εθνική Πινακοθήκη συγχωνεύτηκε με το κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτσου απ’ όπου προέρχεται και η διπλή της ονομασία.

Ωράριο λειτουργίας10:00-18:00

ΔιεύθυνσηΛεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Αθήνα

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Ωράριο λειτουργίας: 09:00-16:00

Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 44, Εξάρχεια, Αθήνα

Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο είναι ένα από τα παλαιότερα κρατικά μουσεία της Ελλάδος. Θεσμοθετήθηκε το 1834, την ίδια χρονιά με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η αρχαιολατρία της εποχής διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη και η πρόσφατη ίδρυση του νεοελληνικού κράτους δημιούργησαν τις συνθήκες της προστασίας της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι, από την αρχή, η ιστορία του Μουσείου συνδέθηκε άμεσα με την ιστορία του νεοελληνικού κράτους, τις κοινωνικές συνθήκες και τις πολιτιστικές κατευθύνσεις της κάθε εποχής. 

Ωράριο λειτουργίας: 08:00 – 20:00

Διεύθυνση: Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου) 12, Αθήνα

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με έδρα την Αθήνα, είναι ένα από τα εθνικά μουσεία της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Διαθέτει περισσότερα από 25,000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα και προέρχονται κυρίως από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.

Ωράριο λειτουργίας: 09:00-16:00

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού χωροθετείται στο Μοναστηράκι, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Αδριανού – Άρεως – Κλάδου και Βρυσακίου καθώς και στο Τζαμί Τζισδαράκη.
Το Μουσείο αποτελεί μια γειτονιά της νεότερης Αθήνας με κτήρια που χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα που μαζί με το μουσειακό τους περιεχόμενο δημιουργούν έναν ιδιόμορφο μνημειακό και πολιτιστικό τοπίο στον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της πόλης.

Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζει πτυχές του νεότερου ελληνικού πολιτισμού από τον 19ο αιώνα έως σήμερα μέσα από τεκμήρια της υλικής και της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας. Περίπου 3.000 αντικείμενα, ψηφιακά εκθέματα και πλούσιο εποπτικό υλικό, οικογενειακές γωνιές, κτήρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, περιοδικών εκθέσεων και φιλοξενίας εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, χώροι στάσης και ανάπαυσης, αναψυκτήριο και πωλητήριο, συνθέτουν την εικόνα ενός σύγχρονου και με ιδιαίτερη ταυτότητα Μουσείου.

Ωράριο λειτουργίας: 08:30 – 15:30

Διεύθυνση: Άρεως 10, Μοναστηράκι

Πολεμικό Μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη. Η ευρύτερη περιοχή της τοποθεσίας του είχε επιλεγεί από το 1959 για να αποτελέσει το λεγόμενο «Πνευματικό Κέντρο των Αθηνών», μία μεγάλη δημόσια έκταση, στην οποία θα δημιουργούνταν ένας πυρήνας πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που θα περιλάμβανε βιβλιοθήκη, μουσεία, πινακοθήκη, θέατρα, κτήρια συναυλιών, ωδείο, μορφωτικούς οργανισμούς και πολλά άλλα. Το σχέδιο τελικά δεν προχώρησε, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, λόγω των αντιδράσεων και των πολιτικών εξελίξεων.

Τον Μάρτιο του 1969, πριν ακόμη την ύπαρξη συγκεκριμένου χώρου, ιδρύθηκε το Πολεμικό Μουσείο με το Νομοθετικό Διάταγμα 132/1969. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι το κτήριο του μουσείου θα ανεγειρόταν στον χώρο όπου βρισκόταν ένα παλιό στρατόπεδο πυροβολικού. 

Ωράριο λειτουργίας: 09:00-19:00

Διεύθυνση: Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας & Ριζάρη 2-4, Αθήνα

Επιγραφικό Μουσείο

Το Επιγραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1885 με σκοπό την προστασία, διατήρηση, μελέτη και έκθεση των αρχαίων επιγραφών σε λίθο. Διαθέτει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως συλλογή αρχαίων ελληνικών επιγραφών, των άμεσων πηγών της ιστορίας, που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής της αρχαιότητας.

Οι περισσότερες επιγραφές προέρχονται από την Αθήνα και την Αττική, ενώ υπάρχουν επίσης αρκετές από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Μικρά Ασία. Αυτές είναι κυρίως αρχαίες ελληνικές, υπάρχουν όμως λίγες λατινικές και ένας μικρός αριθμός σε άλλες γλώσσες (Φοινικικά, Εβραϊκά, Οθωμανικά). Χρονολογικά εκτείνονται από τον 8ο αι. π.Χ. έως και τους παλαιοχριστιανικούς, βυζαντινούς και τους νεώτερους χρόνους.

Ωράριο λειτουργίας: 08:30-15:30

Διεύθυνση: Τοσίτσα 1, Αθήνα

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

To Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Ζέας. Στη μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζονται ευρήματα που προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και από το νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Καλύπτουν τα χρονικά όρια από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή και ανασυνθέτουν την ιστορία του αρχαίου Πειραιά, σημαντικού εμπορικού κέντρου της ανατολικής Μεσογείου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Ωράριο λειτουργίας: 09:00 – 17:00

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 31, Πειραιάς 

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς στεγάζεται από το 1957 στην αναστηλωμένη την περίοδο εκείνη Στοά Αττάλου, την οποία είχε δωρίσει ο βασιλιάς της Περγάμου Άτταλος Β’ στους Αθηναίους τον 2ο αι. π.Χ. Φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αρχαία Αγορά, που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει σημαντικά εκθέματα που συνδέονται με τους θεσμούς και τη λειτουργία του αθηναϊκού δημοκρατικού πολιτεύματος.

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Ωράριο λειτουργίας: 08:00 – 20:00

Διεύθυνση: Αδριανού 24, Αθήνα 10555

Διευκρινίζεται ότι το Μουσείο Ακρόπολης (ΝΠΔΔ) ΔΕΝ υπάγεται στην παραπάνω διάταξη για ελεύθερη είσοδο, που αφορά μόνο τα μουσεία που υπάγονται στο Δημόσιο (Υπουργείο Πολιτισμού).

Πηγή: https://www.athensvoice.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Φωτογραφικό αφιέρωμα για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Μια ομάδα Κεφαλλήνων νέων, με το όνομα “Strapatso”, συστήθηκε πριν λίγο καιρό. H ομάδα αυτή, δημ…

ΕΚΠΑ: Σημαντική εξέλιξη στο σχεδιασμό κλινικών μελετών για το πολλαπλούν μυέλωμα

Ανοίγει ο δρόμος για ταχύτερη πρόσβαση σε νέες και αποτελεσματικές θεραπείες για ασθενείς με πολ…

Καιρός: Υποχωρεί η θερμοκρασία μέσα στο Σαββατοκύριακο – Δείτε χάρτη με τις θερμοκρασίες

Ο καιρός των επόμενων ημερών από τον Σάκη Αρναούτογλου Για τον καιρό των επόμενων ημερών&nbsp…

Κίλιαν Μέρφι: Θα επιστρέψει στο «28 Years Later»

Πρόκειται για την ταινία, με την οποία ξεκίνησε την καριέρα του το 2002 Ο Κίλιαν Μέρφι&n…

Απολογισμός του 1 ου Φοιτητικού Πολυθεματικού Συνεδρίου για την Ανάδειξη της Έρευνας του Τμήματος ΤΨΜΕ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Φοιτητικό Πολυθεματικό Συνέδριο για την Ανάδειξη της Έρευν…

Συμμετοχή του 3ο Γυμνασίου Αργοστολίου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+

Την εβδομάδα 21 έως και 27 Απριλίου 2024, Εκπαιδευτική Ομάδα του Σχολείου μας, αποτελούμενη από …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

20 Μαΐου 2024

Επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των Ριζοσπαστών εν όψει των εορτασμών της 21ης Μαΐου [20.05.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Επιμνημόσυνη Δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Νεκροταφείο Αργοστολίου…
20 Μαΐου 2024

Γυναικεία Χορωδία Δήμου Αργοστολίου: «Σαν του Μαϊού τες ευωδιές» @Κέφαλος [19.05.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ένωση των Επτανήσων με τη…
19 Μαΐου 2024

Κτήμα Χαριτάτος: Ανοιχτές Πόρτες 2024 [19.05.2024]

Με τον πρωινό ήλιο της Κυριακής αλλά και με το αεράκι της κυριακάτικης βραδιάς πραγματοποιήθηκε …
19 Μαΐου 2024

Συναυλία σπουδαστών της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας @Αργοστόλι [18.05.2024]

Χθες Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 8μμ η αίθουσα συναυλιών της Φ.Σ.Κ. γέμισε από μουσική και ενθουσια…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]
17 Μαΐου 2024

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά πιάτα του Wokinn νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή να τρέξεις……
Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»
2 Μαΐου 2024

Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»

Τσουρέκια απλά ,γεμιστά με Μπουένο , σοκολάτα , κάστανο , σοκολάτα μπανάνα ,λευκή σοκολάτα , έρε…
Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές
2 Μαΐου 2024

Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές

Στα καταστήματα «Voskopoula sinve 1910» σας περιμένουν πασχαλινές λιχουδιές από πασχαλινό πανετό…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU