Skip to main content
Ενυδρείο Δήμου Ληξουρίου
Ενυδρείο Δήμου Ληξουρίου
Ενυδρείο Δήμου Ληξουρίου
Ενυδρείο Δήμου Ληξουρίου
28 Δεκεμβρίου 2022

Ενυδρείο Δήμου Ληξουρίου

Το Ιόνιο Ενυδρείο Ληξουρίου βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα, 200 μέτρα από την κεντρική πλατεία Ληξουρίου. Άνοιξε τις πύλες του 1 η Αυγούστου του 2022 και εδώ θα συναντήσει κανείς τον πλούσιο κόσμο της παράκτιας ζώνης της Κεφαλονιάς. Βλέπουμε βραχώδεις πυθμένες, αλλά και μαλακούς μαζί με ψάρια, που όλοι έχουμε δει με τη μάσκα μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Το κοινό μπορεί να αφουγκραστεί τις στρατηγικές προσαρμογής των ειδών, να μάθουν ιστορίες και πληροφορίες για
αυτά και τέλος να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με την θαλάσσια ζωή. Ζούμε σε ένα μέρος που περιβάλλεται από θάλασσα και σκοπός του Ενυδρείου είναι να την γνωρίσουμε καλύτερα και να την σεβόμαστε περισσότερο!

Ο ιχθυολόγος του Ενυδρείου κ. Γιώργος Παγάνας επιμελείται τις ανάγκες των θαλάσσιων όντων και σε συνεργασία με την κ. Γεωργία Αντωνέλου προσφέρουν μια ιδιαίτερη εμπειρία ξενάγησης στον επισκέπτη με ζωντανές εικόνες και πληροφόρηση.

Εκτός από τις δεξαμενές, φιλοξενούμε αναπαραστάσεις ναυαγίων του νησιού μαζί με ντοκιμαντέρ, τα οποία δίνουν περισσότερες σχετικές πληροφορίες. Ακόμα υπάρχουν στον χώρο βιτρίνες με ιδιαίτερα απολιθώματα της Παλικής, τα οποία δώρισε ο κ. Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός, όπως και κογχύλια που έγιναν δωρεά από τον κ. Γιώργο Νομικό.

Τέλος θα συναντήσουμε μια έκθεση χειροποίητων μικρών καραβιών ,κατασκευασμένα από τον κ. Μιχάλη Σπύρου Παρίση που θα σας ταξιδέψουν στον θαλάσσιο κόσμο. Το χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον είναι αλληλένδετα, κάτι που κρίνεται αναγκαίο να μην ξεχνάμε.

Ο ρόλος του Ενυδρείου Ληξουρίου είναι κοινωνικός, πολιτιστικός και εκπαιδευτικός συμμετέχοντας στα δρώμενα του τόπου μας με ποικίλες δραστηριότητες. Έχουμε ανοιχτή συνεργασία με το Γεωπάρκο UNESCO Κεφαλονιάς – Ιθάκης και δρομολογούνται στο μέλλον δραστηριότητες προς καλύτερη ενημέρωση σε χερσαία και θαλάσσια ζητήματα. Λόγω της θέσης του προσπαθεί να αγκαλιάσει τους αλιείς της Παλικής, τους ανθρώπους που έχουν ευαισθητοποιηθεί να μάθουν για να μπορούν να διατηρήσουν και να φροντίσουν τη ζωή.

Ξεκινώντας τον Αύγουστο πολλοί κάτοικοι του νησιού έσπευσαν να μας γνωρίσουν. Από το κοινό δεν μπορούσαν να λείπουν οι τουρίστες της Κεφαλονιάς, καθώς όσο περνάνε τα χρόνια, το νησί μας αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές και όχι άδικα. Υπήρχε μεγάλη προσέλευση πολιτών και αυτό που εντυπωσίαζε τους περισσότερους τουρίστες ήταν οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα ναυάγια.

Τον Σεπτέμβρη οργανώθηκε εκδήλωση στο Ενυδρείο σε συνεργασία με το Ιόνιον Κέντρο Πολιτισμού Μεταξάτων, σχετική με την σημασία του νερού και την σύνδεση με τον άνθρωπο. Οπτικοακουστικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν από την Deniz Sak, η οποία παρουσίασε την σκέψη της παίρνοντας έμπνευση από τις καταγάλανες παραλίες του νησιού.

Ο Οκτώβρης ήταν ένας μήνας που ξεκίνησε με τον εθελοντικό καθαρισμό στον υδροβιότοπο του Λιβαδίου. Ως γνωστών το Λιβάδι λειτουργεί σαν φίλτρο καθαρισμού στην περιοχή μας και κρίνονται αναγκαίες αυτές οι δράσεις. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση είναι ένας πυλώνας των δράσεων και
πρωτοβουλιών του Ενυδρείου και θα συνεχιστούν όλο το χρονικό διάστημα. Έτσι στις 16 Οκτωβρίου συγκεντρώθηκαν 920 λίτρα σκουπιδιών από τον εθελοντικό καθαρισμό.

Αργότερα, το Πολιτιστικό Τμήμα Ληξουρίου, το Ιόνιον Κέντρο Πολιτισμού Μεταξάτων και το Ενυδρείο μας πραγματοποίησε εκδήλωση σχετική με το περιβάλλον. Αναλυτικότερα, 4 τμήματα Δημοτικών σχολείων της Παλικής παρουσιάστηκαν για να δημιουργήσουν καλλιτεχνίες από τα πλαστικά που
συγκεντρώθηκαν από τον προηγούμενο καθαρισμό και ποιήματα αναφορικά με την θάλασσα και τα πλάσματα της.

Τον Νοέμβρη ήρθαμε σε επαφή με το Γεωπάρκο UNESCO Κεφαλονιάς – Ιθάκης και συνεργαστήκαμε. Φέρνοντας τρία τμήματα Δημοτικού σχολείου αναφερθήκαμε στην σημασία του Γεωπάρκου και ύστερα ακολούθησαν πειράματα, τα οποία έκαναν πιο κατανοητές τις λειτουργίες του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Προχωρώντας με συνοδοιπόρο το Πολιτιστικό Τμήμα Ληξουρίου και το Γεωπάρκο οργανώθηκε εκδρομή στους Γεωτόπους της Παλικής, ώστε να ανακαλύψουμε την βιοποικιλότητα και τη γεωλογία του τόπου μας. Ήταν μια εκδρομή που μας χάρισε ενδιαφέρουσες στιγμές. Πήγαμε στο Λιβάδι για ορνιθοπαρατήρηση, στο Ξι να μάθουμε πληροφορίες για την παραλία με την κόκκινη άμμο και τον καθαρό της άργυλο και τέλος για ξενάγηση στην Μονή Κηπουραίων, όπου μικροί μεγάλοι γευμάτισαν έχοντας περάσει ένα γεμάτο πρωινό στα Γεωθαύματα της Παλικής.

Τέλος φτάσαμε στον Δεκέμβρη. Τον μήνα αυτόν, το Ενυδρείο επικεντρώθηκε στα Χριστούγεννα . Έτσι οργανώθηκε με αρωγή από το Πολιτιστικό Τμήμα Ληξουρίου και από το Γεωπάρκο UNESCO Κεφαλονιάς – Ιθάκης εκδήλωση στον χώρο του Ενυδρείου . Συγκεντρώθηκαν παιδιά, τα οποία έφτιαξαν ημερολόγια για το 2023 χρησιμοποιώντας ως έμπνευση τους Γεωτόπους της Κεφαλονιάς. Ζωγράφισαν, κόλλησαν χρυσόσκονη, χιόνι από βαμβάκι και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε για
να φτιάξουν όμορφα και ξεχωριστά ημερολόγια.

Φυσικά όλον αυτόν τον καιρό δεν έλειψαν οι ξεναγήσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου στο Ενυδρείο. Ήρθαμε σε επαφή με σχολεία της Κεφαλονιάς ,ώστε να δοθεί ακόμα ένα κίνητρο στα παιδιά να αγαπήσουν την θάλασσα και ότι αυτή μας προσφέρει. Το σύνολο των παιδιών που πέρασαν από εδώ είναι περίπου 250-260 άτομα, αριθμός που μας γεμίζει αισιοδοξία για την συνέχεια. Μαθαίνοντας
πληροφορίες για την θάλασσα ανταλλάσοντας απόψεις, σκέψεις και προβληματισμούς με τα παιδιά συμβάλουμε όλοι μαζί σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Για το 2023 προγραμματίζονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο χώρο του Ιonian Aquarium Ληξουρίου και αναμένουμε την συμμετοχή σας!

Ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη όλων των ανθρώπων που πέρασαν από το Ιόνιο Ενυδρείο του Δήμου Ληξουρίου και ευχόμαστε το 2023 να είναι δημιουργικότερο και με περισσότερες θετικές εκπλήξεις!


Με εκτίμηση η ομάδα του Ιόνιου Ενυδρείου Ληξουρίου.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Νίκη σε υπόθεση σχετικά με την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων λόγω της υπερθέρμανσης του …

6 ταινίες που σε κάνουν να πιστεύεις πως είσαι διακοπές

Βρήκαμε έξι ταινίες για να γυρίσεις τον κόσμο, αλλά και να προσθέσει ακόμη έναν προορισμό στην b…

Διακοπή ρέματος το Σαββατοκύριακο σε περιοχές της πόλεως του Αργοστολίου

Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./ Περιοχή Κεφαλονιάς εκτελεί εργασίες ανακαίνισης των δικτυών της που ηλεκτροδοτούν…

Ευχαριστήρια επιστολή προς την κα. Ελπίδα Αραβαντινού από την Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.με.α «ΥΠΕΡΙΩΝ»

Η Ελπίδα Αραβαντινού στην μνήμη του Δημήτρη Παληοδήμου, αγαπημένουσυζύγου της και πατέρα των παι…

Μοσχάρι κρασάτο με μαυροδάφνη

Υλικά  Για το μοσχάρι κρασάτο με μαυροδάφνη 1/4 φλ. ελαιόλαδο 1.200 γρ. μοσχάρι σ…

Υπενθύμιση των αιτήσεων για τα φωτοβολταϊκά πάνελ από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Ε.Α.Σ.: Aιτήσεις για πάνελ στα χωράφια Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης, υπενθ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

12 Απριλίου 2024

Δείτε αναλυτικά τo πρόγραμμα του «Kefalonia Backyard Ultra»

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024  17:00 – 20.00΄: Λειτουργία γραμματείας στη βάση του αγώνα στο κ…
11 Απριλίου 2024

Θεατρική παράσταση «Ο αδελφός μου, ο Αμαντέους» στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος»

«Δεξιοτέχνης, ταλέντο, διάνοια, παιδί θαύμα». Με αυτές τις λέξεις υμνούσαν στη δεκαετία του 1760…
10 Απριλίου 2024

Eπιμορφωτική εκδήλωση της Δ.Δ.Ε. Κεφαλληνίας  με θέμα: « Πανηγύρια Κεφαλονιάς»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων και…
10 Απριλίου 2024

Εορτασμός για την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Ε΄ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως @ Ιερός Ναός Θεοτόκου Ντομάτα [10.04.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ο εορτασμός για την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Ε’ Πα…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»
20 Μαρτίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΤΕΛΕΤΗ» Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 21:00…
Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU