Skip to main content
Η ιστορία των κινητών, από τις… «παντόφλες» μέχρι τα smartphones
Η ιστορία των κινητών, από τις… «παντόφλες» μέχρι τα smartphones
Η ιστορία των κινητών, από τις… «παντόφλες» μέχρι τα smartphones
Η ιστορία των κινητών, από τις… «παντόφλες» μέχρι τα smartphones
24 Απριλίου 2023

Η ιστορία των κινητών, από τις… «παντόφλες» μέχρι τα smartphones

Πώς περάσαμε από τους υπολογιστές μεγέθους… δωματίου στα σημερινά smartphones που χωρούν στην τσέπη μας;

Εάν διαβάζετε αυτήν την πρόταση, τότε πιθανότατα την βλέπετε μέσα από την οθόνη του κινητού σας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 21ου αιώνα, η χρησιμότητα των smartphones έχει αυξηθεί εκθετικά, αφού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας για να παραμένουμε διαρκώς σε σύνδεση και επικοινωνία με τους γύρω μας.

Εργαζόμαστε, ψωνίζουμε, κάνουμε συναλλαγές, διασκεδάζουμε και οργανώνουμε το πρόγραμμά μας μέσα από το κινητό μας τηλέφωνο. Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η βιομηχανία-μαμούθ; Από πού ξεκίνησαν τα κινητά τηλέφωνα και τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον;

Έτος 1973, το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Φυσικά, τα τηλέφωνα υπήρχαν πριν από το 1973, αλλά πάντα απαιτούσαν ενσύρματη σύνδεση. Το 1973 αυτό έμελλε να αλλάξει όταν η Motorola έγραψε ιστορία όταν δημιούργησε το πρώτο κινητό τηλέφωνο στον κόσμο. Ο μηχανικός της Motorola Martin Cooper δημιούργησε την επαναστατική συσκευή γνωστή ως «DynaTAC 8000X».

Το DynaTAC 8000X ζύγιζε πάνω από ένα κιλό και είχε μήκος πάνω από εννέα ίντσες. Τα σημερινά τηλέφωνα ζυγίζουν μεταξύ 150 και 200 γραμμάρια.

Έχει αναφερθεί ότι η πρώτη κλήση που έγινε στο πρωτότυπο DynaTAC 8000X ήταν στην πραγματικότητα σε λάθος αριθμό. Αλλά σε κάθε περίπτωση, έγινε μια κλήση και τα κινητά τηλέφωνα έγιναν πραγματικότητα.

Ωστόσο, το DynaTAC 8000X είχε διάρκεια μπαταρίας μόνο 30 λεπτών και χρειαζόταν είκοσι φορές περισσότερο χρόνο για να φορτιστεί.

Έτος 1983, τα κινητά γίνονται ευρέως προσβάσιμα

Χρειάστηκαν άλλα δέκα χρόνια για να γίνει εμπορικά διαθέσιμο το DynaTac 8000X. Κι ενώ τα σημερινά smartphones μπορεί να θεωρούνται ακριβά, το DynaTAC 8000X κόστιζε 3.995 δολάρια όταν πρωτοκυκλοφόρησε, ποσό που ισοδυναμεί με 14.000 δολάρια σήμερα.

Το 1987, η NokiaMobira κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό τηλέφωνο, το Mobira Cityman 900.

Μόλις τη δεκαετία του 1990 τα κινητά τηλέφωνα άρχισαν να γίνονται δημοφιλή. Το 1992, η Motorola κυκλοφόρησε το International 3200, το πρώτο ψηφιακό κινητό τηλέφωνο. Αυτό ήταν πολύ πιο προσιτό από το DynaTAC 8000X, αλλά δεν υποστήριζε την λειτουργία σύνδεσης σε δίκτυα GSM.

Το 1999, η Nokia κυκλοφόρησε το 7110 σε πολύ πιο προσιτή τιμή συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα (475 δολάρια). Μετά το 7110, τα κινητά τηλέφωνα άρχισαν να έχουν πιο προσιτές τιμές, καθιστώντας τα πιο προσιτά στο ευρύ κοινό.

Έτος 1992, το πρώτο κινητό με οθόνη αφής

Αν και τα smartphone με οθόνη αφής άρχισαν να γίνονται ευρέως διαθέσιμα μόλις το 2007, η ίδια η τεχνολογία των οθονών αφής ήταν στα σκαριά για πάνω από τέσσερις δεκαετίες πριν από την κυκλοφορία του iPhone. Το 1965, ο Eric Johnson δημιούργησε την πρώτη οθόνη αφής ελεγχόμενη με το δάχτυλο του χεριού.

Ωστόσο, δεν ήταν οθόνη κινητού και δεν διατέθηκε ποτέ στο εμπόριο. Θα χρειαστούν άλλα 30 χρόνια μέχρι που η BM, σε συνεργασία με τη Mitsubishi Electric, δημιουργήσει το IBM Simon, το πρώτο κινητό με οθόνη αφής. Αυτός ήταν ένας προσωπικός ψηφιακός βοηθός (PDA) με οθόνη αφής και δυνατότητες σύνδεσης κυψέλης.

Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι το πρώτο smartphone, αλλά αυτή δεν ήταν η αρχή της επανάστασης των smartphone.

Έτος 2006, το πρώτο σύγχρονο smartphone

Τα smartphone που γνωρίζουμε σήμερα μοιάζουν ουσιαστικά με μικρές οθόνες τηλεόρασης χωρίς φυσικά πληκτρολόγια. Αυτό το είδος σύγχρονου smartphone εμφανίστηκε το 2006 με το LG Prada (ή LG KE850). Η LG ανακοίνωσε την επερχόμενη κυκλοφορία του Prada στα τέλη του 2006 και οι πωλήσεις ξεκίνησαν τον Μάιο του 2007.

Αυτό το κινητό τηλέφωνο είχε μέγεθος μόλις 3,89 x 2,13 x 0,47 ίντσες, με εσωτερική μνήμη 8MB και κάμερα 2MP. Η οθόνη ήταν μόλις 240×400 pixel, αλλά η δυνατότητα αφής ανέτρεψε όλα τα δεδομένα της εποχής.

Έτος 2007, η εποχή των smartphones ξεκινά

Σήμερα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαθέτουν smartphone, όμως μέχρι τα τέλη του 2010 αυτό δεν συνέβαινε. Η βιομηχανία των smartphone άνθισε με την κυκλοφορία του πρώτου iPhone της Apple, του A1203.

Η εταιρεία κατασκεύαζε κυρίως ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως το iMac και το iPod, όμως στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η Apple έγραψε ιστορία με την δημιουργία του πασίγνωστου πια iPhone. Κανείς δεν ήξερε τότε ότι αυτή η σειρά smartphone θα γινόταν η πιο δημοφιλής παγκοσμίως.

Αλλά επειδή το αρχικό iPhone ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, έγινε απίστευτα δημοφιλές. Σε μόλις ένα χρόνο, πουλήθηκαν πάνω από έξι εκατομμύρια συσκευές iPhone A1203.

Έτος 2018, το πρώτο αναδιπλούμενο smartphone με οθόνη αφής

Στα τέλη της δεκαετίας του 2010, κάτι αρκετά αντιφατικό ξεκίνησε να συμβαίνει. Οι κατασκευαστές smartphone ήθελαν να επαναφέρουν την αναδιπλούμενη ικανότητα του κινητού τηλεφώνου, κάτι που όλοι πιστεύαμε ότι ανήκε στο παρελθόν.

Αλλά ο στόχος δεν ήταν να αναδημιουργηθούν παλαιότερα κινητά. Αντ ‘αυτού, δημιούργησαν smartphones με οθόνη αφής που υποστήριζαν ταυτόχρονα την δυνατότητα αναδίπλωσης.

Δεκαετία 2020 και το μέλλον των κινητών

Τα σημερινά smartphones διαφέρουν σημαντικά από αυτά που ήταν διαθέσιμα πριν από δεκαπέντε χρόνια. Σε μόλις μιάμιση δεκαετία, η βιομηχανία κατάφερε να αναπτύξει πολλές πρωτοποριακές τεχνολογίες που μετέτρεψαν τα τηλέφωνα από μια συσκευή επικοινωνίας σε έναν υπολογιστή τσέπης.

Σήμερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας για να παραγγείλετε φαγητό, να βρείτε έναν νέο συγκάτοικο ή ακόμα και να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο. Οι λειτουργίες του είναι ήδη εκπληκτικές αλλά δεν σταματούν εκεί.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τα κινητά τηλέφωνα; Τα μελλοντικά τηλέφωνα θα είναι αναμφίβολα έξυπνα. Υπάρχουν πολλές φήμες και θεωρίες σχετικά με το πώς μπορεί να είναι… Διαφανή; Σχεδόν χωρίς βάρος; Ενσωματωμένα στο καρπό σας; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές.

Στην πραγματικότητα, τα smartphone πιθανότατα θα εξελιχθούν με λιγότερο τρόπο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, οι προγραμματιστές επικεντρώνονται σε ορισμένους κρίσιμους τομείς της εξέλιξης των smartphone: μεγαλύτερες ταχύτητες Διαδικτύου, εικονικές κάρτες SIM, ταχύτερη και over-the-air φόρτιση και υψηλότερη ποιότητα οθόνης.

Για παράδειγμα, οι προσπάθειες για σύνδεση 6G έχουν ήδη ξεκινήσει, με τις εκτιμήσεις για την κυκλοφορία του να κυμαίνονται γύρω στο 2030.

Επιπλέον, τα μελλοντικά smartphones θα μπορούσαν να έχουν δυνατότητες 3D, κάμερες στην οθόνη και ίσως ακόμη και να αλλάζουν εξωτερικά χρώματα χρησιμοποιώντας οπίσθιο φωτισμό LED. Τα smartphone μπορεί ακόμη και να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Πολλοί ανυπομονούν να δουν νέα χαρακτηριστικά των μελλοντικών κινητών αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει ποιες νέες τεχνολογίες και βελτιώσεις θα γίνουν πραγματικότητα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε να αναμένουμε και να πληροφορούμαστε για κάθε νέο με ενθουσιασμό.

Πηγή: http://www.in.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Ανακαλύψτε εννέα σημαντικά οφέλη υγείας που μπορείτε να διασφαλίσετε απλά και μόνο προσθέτοντας …

Φρικασέ με θαλασσινά

Το φρικασέ με θαλασσινά και σέσκουλα είναι ένα υπέροχο νηστίσιμο φαγητό με μια λεμονάτη ελαφριά …

Άρχισαν τα γυρίσματα θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Τζόρνταν και σκηνοθέτη τον Ράιαν Κούγκλερ

Οι πληροφορίες για την ταινία είναι ελάχιστες μέχρι στιγμής. Ο Ράιαν Κούγκλερ συνεργάζεται ξα…

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για Γιάννη Φέρτη: Υπήρξε ζεν πρεμιέ της οθόνης με έναν δικό του τρόπο

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον μεγάλο ηθοποιό. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογρά…

Δήμος Αργοστολίου: Μέτρο για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών

Ο Δήμος Αργοστολίου ενημερώνει τους δημότες του ότι, από σήμερα 15-04-2024επεκτείνεται οποιαδήπο…

Πρώτη η ΓΕΚ στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου Κ16

Η ΓΕΚ στην κορυφή της βαθμολογίας! Εξαιρετική εμφάνιση στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Κ16 2024 …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15 Απριλίου 2024

Η Τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

Την Κυριακή το βράδυ, 14 Απριλίου, έπεσε η αυλαία για το Επιστημονικό Συνέδριο τηςΙακωβατείου Βι…
14 Απριλίου 2024

Τερματισμός «Κefalonia Backyard Ultra» και παιδικά αγωνίσματα @Θαλασσόμυλος [14.04.2024]

Σήμερα το πρωί ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο, με περίσσια υπομονή και ενθουσιασμό όλοι περίμεναν τον τε…
14 Απριλίου 2024

Έκθεση κλασσικών οχημάτων με άρωμα από Ευρώπη @Αργοστόλι [14.04.2024]

Το νησί μας επισκεφθήκαν κλασσικά οχήματα από την Αγγλία και άλλες χώρες τις Ευρώπης. Σε μια…
13 Απριλίου 2024

Eκκίνηση του «Kefalonia Backyard Ultra» @Θαλασσόμυλος [13.04.2024]

Σήμερα το πρωί δόθηκε η εκκίνηση για το πρώτο«Kefalonia Backyard Ultra». Η αφετηρία δόθηκε με…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»
20 Μαρτίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΤΕΛΕΤΗ» Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 21:00…
Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU