Η Μέριλιν Μονρόε όπως δεν χωρούσε στην εικόνα της: ποιήματα και σημειώσεις σε δημοπρασία
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, βγαίνουν σε δημοπρασία ποιήματα, χειρόγραφες σημειώσεις, γράμματα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα της Μέριλιν Μονρόε, φωτίζοντας τη γυναίκα πίσω από τον πιο ανθεκτικό μύθο του Χόλιγουντ.
Τα ποιήματα και οι χειρόγραφες σημειώσεις της Μέριλιν Μονρόε βγαίνουν σε δημοπρασία, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της σταρ που έγινε μία από τις πιο επίμονες εικόνες του 20ού αιώνα.
Η δημοπρασία του οίκου Heritage Auctions περιλαμβάνει γράμματα, φωτογραφίες, ρούχα, κοσμήματα, σχέδια, ακουαρέλες και προσωπικές σημειώσεις της Μονρόε, πολλά από τα οποία συνδέονται με τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Ανάμεσά τους βρίσκονται χειρόγραφα που μοιάζουν με ημερολογιακές καταγραφές, ποιήματα και μικρές σημειώσεις προς τον εαυτό της.
Το αρχείο προέρχεται από την περιουσία του θεατρικού συγγραφέα Νόρμαν Ρόστεν και της συζύγου του, Χέντα, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι της Μονρόε. Το ζευγάρι τη γνώρισε μέσω του Άρθουρ Μίλερ, ενώ η Χέντα Ρόστεν εργάστηκε αργότερα ως προσωπική βοηθός και γραμματέας της.

Μέσα από αυτά τα τεκμήρια εμφανίζεται μια Μέριλιν λιγότερο παγιδευμένη στη λάμψη της: μια γυναίκα που έγραφε, ζωγράφιζε, κρατούσε σημειώσεις, αμφέβαλλε και προσπαθούσε να οργανώσει τη φωνή της, την ώρα που το Χόλιγουντ συνέχιζε να οργανώνει την εικόνα της.
Τα αντικείμενα καλύπτουν κυρίως την περίοδο από το 1955 έως το 1962, τα χρόνια στα οποία η Μονρόε επιχειρούσε να ξεφύγει από τον ρόλο της ξανθιάς σταρ και να διεκδικήσει μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στη δουλειά και τη ζωή της. Στις σημειώσεις και τα γράμματά της διακρίνεται μια πιο ιδιωτική, πιο εύθραυστη και πιο αποφασισμένη εκδοχή της: όχι μόνο το πρόσωπο που κοιτούσε ο κόσμος, αλλά η γυναίκα που προσπαθούσε να κοιτάξει πίσω.
Στη συλλογή περιλαμβάνονται επίσης προσωπικά τεκμήρια που σχετίζονται με τον Άρθουρ Μίλερ και τον Τζο ΝτιΜάτζιο, δύο από τις πιο γνωστές σχέσεις της ζωής της. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, το αρχείο προσφέρει μια πιο άμεση ματιά στην εσωτερική ζωή της Μονρόε, πέρα από την εικόνα που διαμόρφωσε γύρω της το Χόλιγουντ.
Η δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Μέριλιν Μονρόε θα συμπλήρωνε 100 χρόνια από τη γέννησή της.
Πηγή: https://www.lifo.gr
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Πότε διαγράφεται το πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις – Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά επιστροφή
Από το Toy Story, στον He-Man: Οι 10 ταινίες που θα συζητηθούν περισσότερο τον Ιούνιο
Κώστας Ευαγγελάτος: Ιούνιος πολλαπλών δραστηριοτήτων τέχνης και λογού
Κοτόπουλο φιλέτο κρασάτο με μανιτάρια
5 φυτά που κρατούν μακριά τις αράχνες και τα μυρμήγκια
e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους έως 5 Ιουνίου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Αρχαία Σάμη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πολιτιστικός & Χορευτικός Σύλλογος «Χορόριζες»: «Τέσσερις Γάμοι, Μία Ρίζα» @Θαλασσόμυλος [31.05.2026]
Π.Σ.«Ιόνιος Πνοή» : Μουσικοχορευτική παράσταση «Ίδια τραγούδια, αλλιώτικα βήματα» @Ληξούρι [30.05.2026]
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Αίνος»: «Σήκω να χορέψουμε» @Βλαχάτα [30.05.2026]
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Μια μικρή γεύση από όσα ετοιμάζουν οι «Χορόριζες» για την μουσικοχορευτική παράστασή τους στον Θαλασσόμυλο
Crepaland: Ιστορία σε κάθε μπουκιά!
Πάσχα με άρωμα παράδοσης στη «Voskopoula Since 1910»






