Skip to main content
Κάστρο Μπραν: Στον «Πύργο του Κόμη Δράκουλα» στα Καρπάθια
Κάστρο Μπραν: Στον «Πύργο του Κόμη Δράκουλα» στα Καρπάθια
Κάστρο Μπραν: Στον «Πύργο του Κόμη Δράκουλα» στα Καρπάθια
Κάστρο Μπραν: Στον «Πύργο του Κόμη Δράκουλα» στα Καρπάθια
3 Φεβρουαρίου 2024

Κάστρο Μπραν: Στον «Πύργο του Κόμη Δράκουλα» στα Καρπάθια

Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός ψηλού βράχου, με αύρα μυστηρίου.

Στην κορυφή ενός ψηλού βράχου και με αύρα μυστηρίου και θρύλου, το Κάστρο Μπραν οφείλει τη φήμη του στους μύθους που δημιουργήθηκαν γύρω από τον «Δράκουλα». Το μυθιστόρημα του Ιρλανδού Μπραμ Στόκερ, που μεταφέρθηκε στη συνέχεια στον κινηματογράφο με τον Κρίστοφερ Λι στον ρόλο του αιμοσταγούς κόμη.

Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν υπήρχε το μυθιστόρημα του Στόκερ, το Κάστρο Μπραν, μιας μικρής πόλης 5.000 κατοίκων 186 χλμ. βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, θα ήταν ένα ακόμη από τα πολλά μεσαιωνικά μνημεία της Ρουμανίας και όχι κορυφαίος προορισμός στη χώρα. Αλήθεια είναι, επίσης, ότι ο Ιρλανδός συγγραφέας βασίστηκε τόσο στην ιστορία του Βλαντ Γ΄ Τσέπες (Παλουκωτής), ο οποίος υπήρξε πρίγκιπας της Βλαχίας τον 15ο αιώνα και έμεινε στην ιστορία επειδή συνήθιζε να «παλουκώνει» τους αντιπάλους του, όσο και στους λαϊκούς θρύλους και δεισιδαιμονίες της Τρανσυλβανίας που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- και ιστορίες με φαντάσματα και αιμοβόρα βαμπίρ.

Ερώτημα, βέβαια, παραμένει εάν ο πρίγκιπας Βλαντ κοιμήθηκε έστω και ένα βράδυ στο Κάστρο Μπραν. Ωστόσο, αυτό ταυτίστηκε με τον Κόμη Δράκουλα επειδή ταίριαζε απόλυτα με την περιγραφή του Στόκερ, που για την ιστορία, δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Τρανσυλβανία. «Επιβλητικό με ψηλούς πύργους και στην άκρη ενός φοβερού γκρεμού», όπως είναι το Κάστρο Μπραν, το οποίο κατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα από Σάξονες αποίκους του γειτονικού Mπρασόβ για τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος μεταξύ Τρανσυλβανίας και Βλαχίας.

Εάν βρεθείτε στη Ρουμανία και ανηφορίσετε προς το Μπραν, έχοντας στο νου τον «Δράκουλα» του Στόκερ και τον Κρίστοφερ Λι, με τους διάσημους μυτερούς κυνόδοντές του να στάζουν αίμα, μάλλον θα απογοητευτείτε. Εξάλλου, τουριστικοί οδηγοί και ξεναγοί στο κάστρο, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να κάνετε διάκριση μεταξύ του πραγματικού Βλαντ Γ΄ Τσέπες και του Κόμη Δράκουλα, που είναι αποκύημα της φαντασίας του Ιρλανδού συγγραφέα.

Το Κάστρο Μπραν χρονολογείται τον 14ο αιώνα/Photo: Unsplash
Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock

Παραμυθένιο σκηνικό

Ακόμη και έτσι, το Κάστρο Μπραν αποτελεί ένα παραμυθένιο μεσαιωνικό συγκρότημα, που αξίζει να επισκεφθείτε και να περιηγηθείτε στους χώρους του, εάν βρεθείτε στην Ρουμανία. Σε γοτθικό ρυθμό, ψηλό με τέσσερις πύργους και στενές ελικοειδείς σκάλες στο εσωτερικό του, που οδηγούν σε 57 ξύλινα δωμάτια -με τοξωτές οροφές-, κάποια από τα οποία επικοινωνούν με μυστικά περάσματα.

Το κάστρο βρίσκεται στην είσοδο του περάσματος Ρουτσάρ-Μπραν. Το κάστρο έχει θέα στο χωριό με το υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο που παρουσιάζει παραδοσιακά χωριάτικα σπίτια της Ρουμανίας, με έπιπλα, οικιακά αντικείμενα και φορεσιές εποχής.

Η μικρή πόλη ζει στο πνεύμα του Κόμη Δράκουλα και στο σύνολό της βιοπορίζεται από αυτό. Πριν την είσοδο στο κάστρο, υπάρχουν μικρά ξύλινα περίπτερα με πάσης φύσεως αναμνηστικά, κυριαρχεί σε αυτά μορφή του Kόμη Δράκουλα, καθώς και μαγαζιά με τοπική κουζίνα.

Κινηματογραφικό σκηνικό μόλις πέσει το σκοτάδι/Photo: Shutterstock

Στο διάβα των αιώνων, το κάστρο αποτέλεσε μέρος της γενικότερης οχύρωσης για την απόκρουση επιθέσεων από τα οθωμανικά στρατεύματα. Μετά την ένωση της Τρανσυλβανίας με το βασίλειο της Ρουμανίας (1920), το κάστρο παραχωρήθηκε στην βασιλική οικογένεια της χώρας. Η τότε βασίλισσα Μαρία, σύζυγος του Φερδινάνδου Α΄, το ανακαίνισε μετατρέποντάς το σε προσωπικό της καταφύγιο. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μετατράπηκε σε νοσοκομείο, ενώ επί κομμουνιστικού καθεστώτος -και μετά την εκδίωξη του βασιλέως Συμεών το 1948- περιήλθε στον έλεγχο του κράτους.

Το 2005, η Ρουμανία επέστρεψε σε απογόνους της βασιλικής οικογένειας μέρος της αρχικής περιουσίας της, όπως το Kάστρο Μπραν που πέρασε στην κατοχή του εγγόνου της Bασίλισσας Μαρίας, Αρχιδούκα της Αυστρίας, ο οποίος το εκμεταλλεύεται οικονομικά. Σήμερα, το μεσαιωνικό συγκρότημα είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στη Ρουμανία και μία από τις δέκα ακριβότερες ιδιοκτησίες στον κόσμο.

Η μικρή πόλη ζει στο πνεύμα του Κόμη Δράκουλα/Photo: Unsplash
Το δωμάτιο της Bασίλισσας Μαρίας/Photo: Shutterstock

Λαξευμένα σκαλιά σε ελικοειδείς πύργους

Στους χώρους του κάστρου εκτίθενται συλλογές επίπλων, όπλων και πανοπλιών που χρονολογούνται από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα καθώς και προσωπικά αντικείμενα και φορεσιές της Βασίλισσας Μαρίας.

Στον 4ο όροφο του κάστρου, παρουσιάζονται -με τη χρήση νέας τεχνολογίας- τα πλάσματα της νύχτας, σύμφωνα με τους τοπικούς μύθους και δοξασίες της Τρανσυλβανίας. Σε κάποιους από αυτούς βασίστηκε και ο Στόκερ και δημιούργησε τον Κόμη Δράκουλα.

Το «Τea House» λειτουργεί ως εστιατόριο/Photo: Shutterstock

Με επιπλέον χρέωση, οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, μέσω του εντυπωσιακού Time Tunnel: ένα μεσαιωνικό πηγάδι, που την δεκαετία του 1930 μετατράπηκε σε ανελκυστήρα που οδηγούσε στην βάση του βράχου και από εκεί με στοά στο βασιλικό πάρκο. Προβολές, πολυμέσα και ήχοι στο εσωτερικό της στοάς, αφηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων και τους μύθους του κάστρου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία.

Στο πρώην βασιλικό πάρκο του κάστρου, το «Tea Ηouse» της Βασίλισσας Μαρίας, μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε ένα γραφικό σε εστιατόριο με τοπικά πιάτα της Τρανσυλβανίας, ενώ σερβίρονται ποικιλίες τσαγιού από όλον τον κόσμο. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει προηγουμένως κράτηση, μέσω της ιστοσελίδας του κάστρου.

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία αλλά και όμορφα Airbnb, κάποια με θέα προς το Κάστρο Μπραν, που τα βράδια φωτισμένο φαντάζει κινηματογραφικό σκηνικό, φέρνοντας στο νου σκηνές με τον Κρίστοφερ Λι.

Πηγή: www.travel.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα ξεχασμένα όσπρια που δεν φουσκώνουν και ρίχνουν την χοληστερόλη

Είναι νόστιμα, δεν θέλουν μούλιασμα, προκαλούν πολύ λιγότερο αίσθημα μετεωρισμού και ρίχνουν την…

MWC 2024: δαχτυλίδια, υπολογιστές με διάφανες οθόνες και smartphones με ultra κάμερες

Ένα δαχτυλίδι για να παρακολουθείται την πορεία της υγείας σας. Ένας φορητός υπολογιστής με διαφ…

Data centers: «Ρουφούν» τεράστιες ποσότητες ενέργειας – Πώς θα «πρασινίσουν»

Μια τεχνική στην οποία πρωτοστάτησε η Google κερδίζει έδαφος καθώς η τεχνητή νοημοσύνη που διψά …

Παγκόσμια Ημέρα ΜΚΟ

Η Παγκόσμια Ημέρα ΜΚΟ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Φεβρουαρίου για να τιμήσει τις μη κυβερνητι…

Η άγνωστη θαλασσινή σπηλιά του Αιγαίου, με τη μικρή παραλία και θέα τον ουρανό

Ο επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει τη σπηλιά μόνο δια θαλάσσης, όμως από την είσοδό της μπορούν …

Συμμετοχή της Κεφαλονιάς στην τουριστική έκθεση Fietsen Wandlebeurs στην Ουτρέχτη

Η Κεφαλονιά συμμετείχε για πρώτη φορά στην Fiets en Wandlebeurs στην Ουτρέχτη,στην Ολλανδία σε σ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
Στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές καρδιές για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2024

Στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές καρδιές για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Στο στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές γιορτινές καρδιές για να γιορτάσετε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU