Οι κορυφαίες διαδρομές στην Ελλάδα – Κεφαλονιά: Ανεβαίνοντας το όρος Αίνος
Οι κορυφαίες διαδρομές στην Ελλάδα – Κεφαλονιά: Ανεβαίνοντας το όρος Αίνος
Οι κορυφαίες διαδρομές στην Ελλάδα – Κεφαλονιά: Ανεβαίνοντας το όρος Αίνος
Οι κορυφαίες διαδρομές στην Ελλάδα – Κεφαλονιά: Ανεβαίνοντας το όρος Αίνος
19 Μαΐου 2023

Οι κορυφαίες διαδρομές στην Ελλάδα – Κεφαλονιά: Ανεβαίνοντας το όρος Αίνος

Σε ένα ελληνικό νησί δεν πηγαίνεις για τα βουνά του. Ομως η Κεφαλονιά δεν είναι ένα νησί σαν όλα τα άλλα. Και το βουνό της, ο Αίνος, είναι ένας χώρος υψηλής γεωλογικής και αισθητικής δραματουργίας που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Για τον περισσότερο κόσμο οι διακοπές στην Κεφαλονιά είναι ταυτισμένες με το καθηλωτικό υπερθέαμα του Μύρτου, τα χρωματιστά αραδιασμένα χωριά με την ομοιοκαταληξία εις «-άτα» και εκείνο το ηδύποτο ηχόχρωμα των ανθρώπων της που δεν μπορείς παρά να λατρέψεις. Ομως για εκείνους που θα πάρουν την απόφαση να αφήσουν την καλοκαιρινή ραστώνη του ακτών του Ιονίου και να ανέβουν προς τον Αίνο, η εμπειρία θα είναι καταλυτική. Και είναι σίγουρο ότι θα καταγραφεί ως μία από τις πιο ξεχωριστές σελίδες στις ταξιδιωτικές τους αναμνήσεις.

Ο Αίνος δεν είναι ένα ακόμα βουνό της Ελλάδας. Δεν είναι καν το ψηλότερο, δεν είναι ούτε το πιο άγριο ή εκείνο που προσφέρεται για χιλιοταγκαρισμένες social αναρτήσεις. Εχει όμως ένα ξεχωριστό χάρισμα. Να σε κάνει δικό του από την πρώτη φορά που θα τον επισκεφτείς. Και να θέλεις να επιστρέψεις διαρκώς σε αυτόν, σε όσα σου αποκάλυψε περιδιαβαίνοντας τα έλατα και τα μονοπάτια του. Δεν είναι μόνο αυτή η πρωτόγνωρη αίσθηση της απόδρασης από τον ασφυκτικό κλοιό της θαλασσινής ξαπλώστρας και των 40 κάθιδρων βαθμών, περνώντας μέσα σε λιγότερο από μία ώρα στην επικράτεια της σκιάς και της ζακέτας που επιβάλλει το δροσερό αεράκι των 20 βαθμών Κελσίου στην κορυφή του.

Δεν είναι η φήμη που συνοδεύει το οικοσύστημά του ως κάτι μοναδικό για τη χώρα μας, που του έδωσε και δικαιωματικά τον χαρακτηρισμό του Εθνικού Δρυμού από το 1962 κιόλας (και τον έσωσε, όσο αυτό ήταν δυνατό, από την πλήρη καταστροφή και τις πυρκαγιές). Ούτε είναι οι μακρές ιστορικές αναφορές, οι χαμένες στην αρχαιότητα, για εκείνο το παράξενο νησιώτικο βουνό με τα δάση, το ιερό του Δία με τις θυσίες και τις τελετές λατρεία και τους θρύλους για τον φτερωτό δράκο που έβρισκε εκεί καταφύγιο. Ο Αίνος είναι το δημιούργημα της ταραγμένης γεωλογικής πλοκής μιας λωρίδας γης που εδώ και αιώνες τρέμει και αλλάζει και βρίσκεται μονίμως σε μία «κουνημένη» κατάσταση, όπως ακριβώς και οι «κουρλοί» κάτοικοί της. Η Κεφαλονιά είναι μία πολύπλοκη σύνθεση ελληνικότητας, συνδυασμένη με εκείνη την ιταλική αύρα των Επτανήσων και μια ντόπια ιδιο-τροπία που την κάνει έναν τόπο μιας απλόχερης ευζωίας.

Μέσα σε αυτό το multiplex εικόνων και εντυπώσεων της Κεφαλονιάς, ο Αίνος έρχεται να προστεθεί ως μία αισθητική κορύφωση, μοναδική για ελληνικό νησί. Με ύψος που φθάνει τα 1.628 μέτρα, είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό που υπάρχει εκτός της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό που τον κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό είναι ότι καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του με ένα μοναδικό στη χώρα μας δάσος, το οποίο αποτελείται κατά κύριο λόγο από ένα ενδημικό είδος, την Κεφαλληνιακή Ελάτη. Ενα δέντρο σχεδόν καλλιτεχνικής λεπτότητας, που γίνεται αρκετά ψηλό, φθάνει και τα 35 μέτρα, και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το βαθύ πράσινο χρώμα. Λόγω αυτού του σκούρου χρώματος και την αίσθηση που δίνει από μακριά το βουνό καθώς υψώνεται ακμαίο μέσα στην αχλή του Ιονίου, οι Ενετοί το είχαν ονομάσει Monte Nero, δηλαδή «Μαύρο Βουνό». Και χρησιμοποιούσαν και αυτοί το ξύλο του, όπως και για αιώνες πριν, στην κατασκευή πλοίων ή σε άλλες απαιτητικές χρήσεις όπου ήταν περιζήτητη η αξιοζήλευτη αντοχή του.

Εκτός από το πανέμορφο έλατο, ο Αίνος έχει και μία ιδιαίτερα πλούσια πανίδα, με ζώα που έχουν βρει εκεί καταφύγιο, λόγω και του ευεργετικού νομικού πλαισίου του Εθνικού Δρυμού. Από τις πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις -αν είστε τυχεροί- είναι τα περίφημα άλογα του Αίνου, για την καταγωγή και την προέλευση των οποίων οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αρχαία ράτσα λόγω του μικρού τους μεγέθους. Ομως το πιθανότερο είναι να πρόκειται για άλογα που έχουν μεταφερθεί παλαιότερα από απέναντι, πιθανόν από την Ηπειρο, και κατά την Κατοχή αφέθηκαν να ζουν ελεύθερα πλέον στο βουνό. Αν είστε τυχεροί και τα συναντήσετε στη βόλτα σας (συνήθως στην περιοχή γύρω από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, αλλά όχι μόνο) να θυμάστε ότι τα ελάχιστα που έχουν απομείνει επιβιώνουν σε ελεύθερη κατάσταση και καλό θα ήταν να συνεχίσουν έτσι χωρίς παρεμβολές από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η ανάβαση στο βουνό από τις πόλεις και τις παραλίες του νησιού μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο εύκολα και γρήγορα. Ή και με τα πόδια, από μονοπάτια που ανηφορίζουν από κάθε πλευρά του. Και οι δύο επιλογές οδηγούν σε μία και μόνη κορύφωση: την καθηλωτική θέα που μπορεί να απολαύσει κανείς από την κορυφή Μέγας Σωρός στα 1.628 μέτρα. Από εκεί ολόκληρη η Κεφαλονιά μοιάζει σαν να περνά μπροστά σας από το παράθυρο αεροπλάνου. Μάλιστα, σε ημέρες με καθαρή ατμόσφαιρα, μπορεί κανείς να δει πεντακάθαρα τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη αλλά και τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας και της Πελοποννήσου. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η θέα από την κορυφή του Αίνου είναι μία από τις πιο high definition εικόνες που μπορεί να απολαύσει κάποιος σε οποιοδήποτε βουνό της Ελλάδας.

Εχοντας ολοκληρώσει τη βόλτα σας με την ανάβαση στην κορυφή, υπάρχουν πολλές επιλογές για να παρατείνετε την παραμονή σας στο βουνό και να καθυστερήσετε την επιστροφή στη βουή της παραλίας. Οσοι αντέχουν μπορούν να συνεχίσουν πεζή την περιδιάβαση του δάσους, σε πέντε καλά σηματοδοτημένα και σχετικά εύκολα μονοπάτια, ανακαλύπτοντας διαρκώς καλά κρυμμένα μυστικά, όπως κάποιες μικρές σπηλιές ή τα υπολείμματα από το δρακόσπιτο του Αίνου που κρέμεται στην άκρη ενός γκρεμού με θέα που -κυριολεκτικά!- κόβει την ανάσα.

Ιδίως την άνοιξη, όταν η φύση έχει βάλει τα καλά της, με τα σπάνια ενδημικά φυτά του βουνού να βρίσκονται στη δόξα της ανθοφορίας τους και τα νερά να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ο Αίνος μετατρέπεται σε ένα εντατικό σεμινάριο βιοποικιλότητας για τους δραστήριους περιπατητές και φυσιολάτρες. Οσοι απέχουν από αυτού του είδους τις κοπιώδεις ενασχολήσεις μπορούν να απολαύσουν εποχούμενοι σε χαλαρούς ρυθμούς την ασφάλτινη διαδρομή μέσα στο δάσος. Και να κάνουν αρκετές στάσεις ώστε να καταγράψουν σε ψηφιακές κάρτες, αλλά και σε ανάλαφρες ανάσες, ένα τοπίο που θα τους μαγέψει. Είπαμε, ο Αίνος και η ανάβαση σε αυτόν δεν είναι μία ακόμα διαδρομή κάπου σε κάποιο νησί της Ελλάδας. Είναι πολύ περισσότερο μία αναπάντεχη μύηση στο ωραίο και στο υψηλό. «Αίνος ευφραίνει καρδίαν» θα λέγαμε παραφράζοντας το γνωστό ρητό. Και το αισθητικό μεθύσι από μια βόλτα στον Αίνο είναι σίγουρο ότι θα σας συνοδεύει για πάντα.

Tips
• Η διαδρομή προς την κορυφή του βουνού γίνεται εύκολα από οποιοδήποτε αυτοκίνητο, καθώς ο δρόμος είναι πλέον ασφαλτοστρωμένος μέχρι και τις κεραίες.
• Η οδήγηση μέχρι το τέλος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου είναι μία από τις πιο απολαυστικές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το πυκνό ελατόδασος με τα πανύψηλα δέντρα είναι μία εικόνα που δεν περιμένει κανείς να συναντήσει σε καλοκαιρινές διακοπές σε νησί.
• Το καλοκαίρι, ιδίως όταν έχει αέρα, ο Εθνικός Δρυμός κλείνει για τον φόβο της πυρκαγιάς. Πριν ξεκινήσετε για την ανάβαση καλό θα ήταν να ενημερωθείτε από την Πυροσβεστική αν είναι ανοιχτός ο δρόμος.
• Ακόμα και το καλοκαίρι φροντίστε να έχετε μαζί σας μία ζακέτα. Η διαφορά θερμοκρασίας θα σας καταπλήξει, ιδίως αν μαζευτούν σύννεφα, κάτι που συμβαίνει συχνά.
• Τον χειμώνα το βουνό είναι ακόμα πιο όμορφο και γεμάτο μυστήριο. Αν και σε περίπτωση χιονόπτωσης χρειάζεται οπωσδήποτε αλυσίδες και πολύ προσοχή.
• Κάνετε μία στάση στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου, λίγο πριν φτάσετε στην κορυφή. Ενα κτίριο ιταλικής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε επί Μεταξά και ανακατασκευάστηκε πρόσφατα ώστε να φιλοξενήσει μία μόνιμη έκθεση για το φυσικό κάλλος του Δρυμού. Εκτός από την ενημέρωση για όσα σας περιμένουν στο δάσος, διαθέτει και εξαιρετική θέα προς το Αργοστόλι και ολόκληρη την Κεφαλονιά.
• Το μονοπάτι για την κορυφή είναι καλά σηματοδοτημένο και σχετικά εύκολο για όσους το επιχειρήσουν. Παρκάρετε το αυτοκίνητο στον χώρο στις κεραίες, μπαίνετε στον χωματόδρομο και από εκεί χρειάζεται λίγο περισσότερο από μισή ώρα για να βρεθείτε στην κορυφή. Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι αθλητικά ή ορειβατικά παπούτσια και όχι τα πέδιλα της παραλίας αν το επιχειρήσετε. Το καλοκαίρι φροντίστε να το κάνετε όσο γίνεται πιο νωρίς.
• Πάρτε μαζί σας φαγητό και νερό για μια -ή και περισσότερες- στάσεις είτε μέσα στο δάσος, είτε ψηλά στην κορυφογραμμή με την ασύλληπτη θέα. Ενα πικ-νικ μέσα στον ελαφρύ αέρα του βουνού, μακριά από την φασαρία των μπιτσόμπαρων και την υγρασία της παραλίας, είναι ότι πιο αναζωογονητικό θα κάνετε στις διακοπές σας στην Κεφαλονιά. Και σίγουρα θα αποτελέσει την κορυφαία στιγμή των αναμνήσεών σας από το νησί και όχι μόνο.

Γνωρίζατε ότι;
Στον Αίνο λειτουργεί το πρώτο στην Ελλάδα «Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού». Ενα τέτοιο «πάρκο» είναι μία περιοχή που διαθέτει εξαιρετική ποιότητα νυχτερινού ουρανού, με μηδενική φωτορύπανση, το οποίο επιτρέπει την όσο πιο καθαρή θέα στον νυχτερινό ουρανό και τα άστρα. Το «πάρκο» αυτό προστατεύεται από ειδικούς κανονισμούς και προσφέρεται όχι μόνο για επιστημονική αλλά και για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ο νυχτερινός ουρανός αποτελεί έναν φυσικό πόρο που πέρα από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις της φωτορύπανσης μπορεί να λειτουργήσει θετικά και ως πόλος έλξης ενός διαφορετικού τουρισμού, του αστροτουρισμού. Οσοι λοιπόν θέλετε να μάθετε τον μαγικό κόσμο της αστροπαρατήρησης ή της φωτογράφισης των άστρων, ή απλά θέλετε να περάσετε μια μαγική νύχτα στην κορυφή του Αίνου, μπείτε στην ιστοσελίδα https://aenosdarkskypark.gr/ όπου υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες και τα τηλέφωνα των αρμοδίων που θα σας κατατοπίσουν για τα περαιτέρω.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Βραζιλία: Μαγικές φωτογραφίες – Το άγαλμα του Ιησού στο Ρίο «σηκώνει» στα χέρια το φεγγάρι

O φωτογράφος Λεονάρντο Σενς πάλευε τρία χρόνια γι’ αυτό το καρέ. Μαγικό αποτέλεσμα είχε το πε…

Τεχνολογία: Apple vs Meta στον κόσμο της μικτής πραγματικότητας

Τόσο ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ όσο και ο Τιμ Κουκ βλέπουν την χρήση συσκευών mixed reality σαν τη νέα ε…

“Ρουά ματ” από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου

“Σκάκι : Ένα «παιχνίδι» ψυχαγωγίας, μνήμης, συγκέντρωσης και στρατηγικής. Ο σύλλογος μας αναγ…

8 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (World Ocean Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1992. Θεσμοθετήθηκ…

Εορτολόγιο 8 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2023 τιμάται η μνήμη της Αγίας Καλλιόπης …

Διατροφή: Τα επτά τρόφιμα που το κατευνάζουν και μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε το άγχος να σας κυριεύει, φροντίστε να αντικαταστήσετε το σουβλά…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού 10 Ιουνίου
8 Ιουνίου 2023

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού 10 Ιουνίου

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού. Το Τμήμα Κεφαλληνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ…
9ος Αγώνας δρόμου Φωκάτων – Λακήθρας
8 Ιουνίου 2023

9ος Αγώνας δρόμου Φωκάτων – Λακήθρας

Ο Π.Σ . Φωκάτων με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης  συνδιοργα…
Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» 10 & 11 Ιουνίου Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»
8 Ιουνίου 2023

Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» 10 & 11 Ιουνίου Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»

Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» Το Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Ιουνίου & ώρα 21:30 στο Δη…
“Ρουά ματ” από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου
8 Ιουνίου 2023

“Ρουά ματ” από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου

“Σκάκι : Ένα «παιχνίδι» ψυχαγωγίας, μνήμης, συγκέντρωσης και στρατηγικής. Ο σύλλογος μας αναγ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design