Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ο Τιτανικός «γερνάει» – Αλλά συνεχίζει να αποκαλύπτει τα βυθισμένα μυστικά του
η μία και μοναδική φωτογραφία στο σημείο που έμελλε να είναι η τελευταία της κατοικία, σε βάθος 3.600 μέτρων στον πυθμένα του Ατλαντικού, είχε απαθανατίσει ένας εξερευνητής το 1986.
Εκτοτε, η «Αρτεμις των Βερσαλλιών», το μπρούντζινο άγαλμα της θεότητας της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, αγνοείτο.
Η ακριβής τοποθεσία της μπρούντζινης Αρτέμιδος ήταν δύσκολο να επαναπροσδιοριστεί από εκείνη τη μία φωτογραφία.
Ολα αυτά μέχρι τώρα. Στην τελευταία τους αποστολή, οι ερευνητές του RMS Titanic Inc., της εταιρείας με έδρα την Τζόρτζια που διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα ανάσυρσης αντικειμένων από το θρυλικό ναυάγιο, ανακάλυψαν εκ νέου την ακριβή τοποθεσία της Αρτέμιδος, φωτογραφίζοντας μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες το άγαλμα που κάποτε στεκόταν περήφανο στο lounge της πρώτης θέσης του πλοίου.
Οι εικόνες αυτές είναι μεταξύ των τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων που τραβήχτηκαν αυτό το καλοκαίρι στην αποστολή, την πρώτη από το 2010, που αποκάλυψε ακόμη πως ένα τμήμα του κιγκλιδώματος από την πλώρη του Τιτανικού είχε καταρρεύσει στον αμμώδη πυθμένα, κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνέβη πιθανότατα τα τελευταία δύο χρόνια.
Πρόκειται για την πιο ευκρινή καταγραφή του σκουριασμένου κουφαριού του πλοίου, που κατέστη εφικτή χάρη στη νέα τεχνολογία. Ο Τζέιμς Πένκα, ένας εκ των ερευνητών της αποστολής, ανέφερε πως η φθορά είναι αναπόφευκτη και ότι το ναυάγιο «επιστρέφει κάθε μέρα στη φύση».
«Γερνάει όπως ένας παππούς και μια γιαγιά που αγαπάς και δεν θέλεις να σε αφήσουν», δήλωσε ο ίδιος.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα φθοράς που παρουσιάζει η πλώρη του πλοίου –το διάσημο σημείο όπου ο Τζέιμς Κάμερον στην ομώνυμη ταινία τοποθέτησε τους πρωταγωνιστές του, Κέιτ Γουίνσλετ και Λεονάρντο ντι Κάπριο, να «πετούν» ερωτευμένοι– από την πρώτη φορά που καταγράφηκε, το 1987, έως και σήμερα.
Η καταδυτική αποστολή του φετινού καλοκαιριού ήταν η ένατη της RMS Titanic Inc. από το 1987 – οπότε και ξεκίνησε τις επιχειρήσεις για την καταγραφή και την ανάκτηση αντικειμένων του ναυαγίου.
Η εταιρεία, της οποίας ο διευθυντής υποβρύχιων ερευνών Πολ-Ανρί Ναρζολέ σκοτώθηκε όταν το υποβρύχιο σκάφος Titan εξερράγη στον βυθό, τον Ιούνιο του 2023, έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια ενώπιον σφοδρών αντιδράσεων και νομικών προκλήσεων σχετικά με την ανάκτηση αντικειμένων από το ναυάγιο, ιδίως από την αίθουσα Marconi.
Μάλιστα, η ομάδα σκόπευε να συλλέξει αντικείμενα και στην τελευταία αυτή αποστολή, σχέδιο που εγκαταλείφθηκε μετά τον θάνατο του Ναρζολέ – ο οποίος θα ήταν και επικεφαλής αυτού του ταξιδιού, σύμφωνα με το Associated Press.
Παρότι δεν ανακτήθηκαν περαιτέρω αντικείμενα, οι ερευνητές πέρασαν τρεις εβδομάδες καταγράφοντας εκατομμύρια φωτογραφίες του ναυαγίου – τις οποίες αντιπαραβάλλουν με τις παλιότερες ώστε να διαπιστώσουν το εύρος της φθοράς. Σύμφωνα με τον Πένκα, οι κάμερες και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκαν αυτή τη φορά «κάνουν τα πάντα από το 2010 να φαίνονται σαν παιδικό παιχνίδι».
Η αποκάλυψη της τελευταίας στιγμής
Η ανακάλυψη της Αρτέμιδος έγινε την τελευταία ημέρα της αποστολής. Ο Πένκα και η ομάδα είχαν περίπου 20 λεπτά για μία τελευταία αναζήτηση προτού αναδυθούν στην επιφάνεια.
Οι ερευνητές συγκεντρώθηκαν γύρω από το μόνιτορ του βαθυσκάφους, ελπίζοντας να δουν την Αρτέμιδα καθώς το πλοίο κινείτο με ταχύτητα περίπου μισού κόμβου. Οταν μέσα σε ένα θολό, σκοτεινό περιβάλλον, άρχισαν να διακρίνουν το μπρούτζινο περίγραμμά της, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι αιφνιδιάστηκαν.
«Οταν άρχισε να εμφανίζεται, είπαμε πως θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, ειλικρινά. Μετά ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε πως, όχι, επρόκειτο για ένα πρόσωπο» λέει ο Πένκα.
Οι ερευνητές τη φωτογράφισαν ξανά μετά από σχεδόν 40 χρόνια. Στο ίδιο σημείο και φαινομενικά ακέραιη.
Αν και η Αρτεμις αποκαλύφθηκε ξανά, η ερευνητική αποστολή εντόπισε πολλά άλλα στοιχεία, μεταξύ αυτών και το τμήμα κιγκλιδώματος που κατέρρευσε, που υποδεικνύουν σημαντική φθορά.
Οι νέες εικόνες του Τιτανικού μαρτυρούν πως, μετά από 112 χρόνια στον βυθμό του Ατλαντικού, το άγριο ωκεάνιο περιβάλλον έχει αφήσει σαφώς τα σημάδια του στο μυθικό κουφάρι.
Πηγή: Washington Post