Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.


Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας
Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας (World Maritime Day) καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (24 Σεπτεμβρίου 2020). Στόχος της είναι να εστιάσει την προσοχή στη σημασία της ναυτιλίας, της ασφάλειας στη θάλασσα και το θαλάσσιο περιβάλλον.
Θέμα του φετινού (2020) εορτασμού: «Βιώσιμη Ναυτιλία για Βιώσιμο Πλανήτη».
Οι Αρχηγοί των κρατών ανανέωσαν τις δεσμεύσεις τους να υλοποιήσουν την Ατζέντα 2030 και την Συμφωνία του Παρισιού στις διασκέψεις για την Κλιματική Δράση και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που έλαβαν χώρα κατά τη Γενική Συνέλευση τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε στον λόγο του κατά το πέρας της Διάσκεψης για την Κλιματική Δράση, την τομεακή δέσμευση της ναυτιλιακής βιομηχανίας ως ένα τεράστιο βήμα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Η ναυτιλιακή βιομηχανία, με την υποστήριξη του κανονιστικού πλαισίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), βρίσκεται πράγματι στην πρώτη γραμμή, οδηγώντας τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον.
Μέσω του ΙΜΟ, τα Κράτη Μέλη, οι πολίτες και η ναυτιλιακή βιομηχανία, εργάζονται μαζί για να διασφαλίσουν ότι η ναυτιλία εξακολουθεί να συνεισφέρει στην πρόοδο προς την πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο ΙΜΟ αποτελεί την παγκόσμια αρχή θέσπισης προτύπων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Έχει υιοθετήσει περισσότερα από 50 διεθνή όργανα, τα οποία μαζί αποτελούν το κανονιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει ότι η ναυτιλία είναι ασφαλής και φιλική προς το περιβάλλον.
Χάρη στον ΙΜΟ, η διεθνής ναυτιλία ήταν η πρώτη παγκόσμια βιομηχανία που θέσπισε υποχρεωτικούς κανονισμούς ενεργειακής απόδοσης και πρότυπα που αφορούν στις αέριες εκπομπές του θερμοκηπίου στο σύνολο του κλάδου. Το 2018 ο ΙΜΟ υιοθέτησε μια αρχική στρατηγική για τη μείωση και εξάλειψη των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου από τα πλοία το συντομότερο δυνατό.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2020, οι εκπομπές οξειδίου του θείου από τα πλοία μειώθηκαν με σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, γεγονός που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη δέσμευση της ναυτιλιακής βιομηχανίας και των βασικών ενδιαφερόμενων μερών σε όλο το εύρος της μεταφορικής αλυσίδας.
Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ζωτικής σημασίας στρατηγική κατεύθυνση για τον ΙΜΟ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ο ΙΜΟ θα συνεχίσει να αναπτύσσει κατάλληλες, φιλόδοξες και ρεαλιστικές λύσεις για την ελαχιστοποίηση της συμβολής της ναυτιλίας στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην κλιματική αλλαγή.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΙΜΟ για τα έτη 2018-2023 υπογραμμίζει ότι ο ΙΜΟ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την Ατζέντα 2030 και τα Κράτη Μέλη στις προσπάθειές τους να την υλοποιήσουν. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι ο Οργανισμός, τα Κράτη Μέλη του, οι πολίτες και η ναυτιλιακή βιομηχανία θα συνεχίσουν το έργο τους προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).
Το έτος 2020 το οποίο αφιερώνεται στη «βιώσιμη ναυτιλία για έναν βιώσιμο πλανήτη» παρέχει μία μοναδική ευκαιρία στον ΙΜΟ και τη ναυτιλιακή κοινότητα να αγκαλιάσει αυτές τις δεσμεύσεις και να αναδείξει τη σημασία του ναυτιλιακού τομέα στην επίτευξη των ΣΒΑ με ιδιαίτερη έμφαση στους αριθμ. 14, 13, 9 και 5 όπως αναγνωρίζονται στην Στρατηγική του ΙΜΟ για τους ΣΒΑ.
Επίσης παρέχει την ευκαιρία να ακολουθήσει το θέμα του προηγούμενου έτους, που σχετιζόταν με τον στόχο υπ’ αριθμ. 5, και να χτίσει πάνω στα θεμέλια που δημιουργήθηκαν από την υιοθέτηση την απόφασης της Συνέλευσης, που παροτρύνει σε άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων στα επόμενα χρόνια στον ναυτιλιακό τομέα με στόχο την άρση οποιονδήποτε εμποδίων.
Ο ΙΜΟ συνεισφέρει στον στρατηγικό στόχο υπ αριθμ. 9 παρέχοντας ένα νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, πρωτοβουλίες ανάπτυξης ικανοτήτων και ένα φόρουμ για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των Κρατών Μελών. Οι κανονισμοί του ΙΜΟ για τη ναυτιλία παρέχουν έναν εφικτό πλαίσιο για τους επενδυτές και τους ερευνητές προκειμένου να αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνικές λύσεις που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.
Παρέχοντας ένα κανονιστικό πλαίσιο για βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας, ο ΙΜΟ συνεισφέρει σημαντικά ως προς το στόχο υπ’ αριθμ.16, αλλά αυτά τα επιτεύγματα δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθούν χωρίς συνεργασίες και ως εκ τούτου ο στόχος υπ’ αριθμ. 17 είναι επίσης θεμελιώδης για το έργο του Οργανισμού.
Σπουδαία παραδείγματα πρόσφατων συνεργασιών περιλαμβάνουν τα έργα Globallast και GloFouling τα οποία αντιμετωπίζουν το θέμα της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Η διεθνής βιομηχανική συμμαχία υπό το έργο ενεργειακής αποδοτικότητας με τίτλο GloMEEP, το κέντρο ναυτιλιακής τεχνολογίας GMN-MTCC και GreenVoyage-2050, είναι συνεργασίες που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ο ΙΜΟ έχει συνάψει επί του παρόντος συμφωνίες συνεργασίας με πάνω από 60 διακυβερνητικές οργανώσεις και άλλου είδους συνεργασίες με περισσότερους από 70 μη κυβερνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών και σωμάτων.
Επιπρόσθετα, μέσω σημαντικών διεθνών εκδηλώσεων, όπως η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Θαλάσσια Βιοποικιλότητα στα Διεθνή Ύδατα (BBNJ), η 26η Σύσκεψη της Διάσκεψης των Μερών (COP 26) του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τη κλιματική αλλαγή και η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, ο ΙΜΟ θα έχει την ευκαιρία να συνεισφέρει και να παρουσιάσει τις προσπάθειες της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την υλοποίηση της Ατζέντας 2030. Επιπρόσθετα, ο ΙΜΟ θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει στοχευμένες παρεμβάσεις για τη πρόοδο προς έναν βιώσιμο πλανήτη, υπό το φως των επιτευγμάτων του και του συνεχιζόμενου έργου του.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Τρίτη μέρα της 39ης Χορωδιακής Συνάντησης Κεφαλονιάς @Κέφαλος [01.10.2023]
Δήμος Σάμης: Ενημέρωση για το ωράριο λειτουργίας των Σπηλαίων Δρογκαράτης και Μελισσάνης
7 outfits για το «Κυριακάτικο Brunch»
Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, ακόμη και όταν ασκούμαστε
Συνταγή για παραδοσιακό ρυζόγαλο
Κώστας Ευαγγελάτος, Οκτώβρης, έναρξη εικαστικών δράσεων στην Αθήνα
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τρίτη μέρα της 39ης Χορωδιακής Συνάντησης Κεφαλονιάς @Κέφαλος [01.10.2023]
Επιμελητήριο Κεφαλληνίας & Ιθάκης: Επιχειρηματικά βραβεία 2023 @Αργοστόλι [30.09.2023]
Δεύτερη μέρα της 39ης Χορωδιακής Συνάντησης Κεφαλονιάς @Κέφαλος [30.09.2023]
Σήμερα 2 η δεύτερη μέρα της 39 ης ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
