Skip to main content
Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ – Γιατί είναι στα ύψη η τιμή της
Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ – Γιατί είναι στα ύψη η τιμή της
Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ – Γιατί είναι στα ύψη η τιμή της
Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ – Γιατί είναι στα ύψη η τιμή της
18 Απριλίου 2024

Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ – Γιατί είναι στα ύψη η τιμή της

Τι λένε παράγοντες της αγοράς – Χαμηλότερες φέτος οι τιμές σε λαχανικά και κρέατα – Τα μέτρα κατά της νοθείας που ενεργοποιούνται – Ανακοινώσεις για το «καλάθι του Πάσχα»

Πασχαλινή έξοδο με την τιμή της απλής αμόλυβδης πάνω απ’ τα 2 ευρώ θα κάνουν, όπως φαίνεται, οι εκδρομείς φέτος καθώς συνεχίζουν την ανιούσα οι τιμές των καυσίμων και ας μην τιμολογηθεί ακόμα το νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπ. Ανάπτυξης η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά ήταν την περασμένη Τρίτη στο 1,97 ευρώ έχοντας καταγράψει ήδη μία άνοδο περίπου 0,15 ευρώ απ’ το Φεβρουάριο και επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά 2η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη,

Σημειωτέον στο τελευταίο ημερήσιο δελτίο τιμών του υπ. Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε χθες, η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφηκε στο νομό Κυκλάδων με 2,19 ευρώ ανά λίτρο. Ακολουθεί ο νομός Δωδεκανήσου με 2,12 ευρώ, ο νομός Κεφαλληνίας με 2,04 ευρώ και ο νομός Λευκάδας με 2,04 ευρώ επίσης. Η χαμηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στο νομό Θεσσαλονίκης με 1,93 ευρώ ανά λίτρο

Το πρόβλημα στην εικόνα που παρουσιάζει η αγορά και το οποίο κάνει πολλούς παράγοντες του χώρου να εκτιμούν ότι δεν θα αλλάξει κατεύθυνση η αγορά, τουλάχιστον ως το Πάσχα, είναι πως στα σημερινά επίπεδα των τιμών δεν έχει ακόμη ‘περάσει’ η τελευταία άνοδος των διεθνών τιμών από την κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Αλλά ότι συνδέονται περισσότερο με την ούτως ή άλλως ανοδική πορεία του τελευταίου τριμήνου, που επιταχύνθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα η τιμή του πετρελαίου Brent απ’ τα περίπου 76 δολ. το βαρέλι στις αρχές του 2024, βρέθηκε στα 85 δολ. περίπου στα τέλη Μαρτίου και προ ημερών, στην κορύφωση της αγωνίας για το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, ξεπέρασε τα 91 δολ. Χθες η τιμή του κυμαίνονταν περίπου στα 88 δολ.

Οι κρίσιμοι παράγοντες

Ασχέτως όμως των συνεπειών απ’ τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, οι ίδιες παράγοντες εξηγούσαν ότι πλέον στην αγορά θα αρχίσει να επιδρά περισσότερο και η αυξημένη ζήτηση καυσίμων για διεθνείς μετακινήσεις ενόψει του καλοκαιριού. Το γεγονός αυτό συνδυαστικά με τις ελλείψεις στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία αλλά και με την υπερφορολόγηση των καυσίμων, θα λειτουργήσουν καταλυτικά ώστε να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές.

Το γεγονός αυτό, κατά την εκτίμηση των αρμόδιων κρατικών Αρχών, θα συνεχίσει να ευνοεί την παραβατικότητα και τη νοθεία στο χώρο της εμπορίας καυσίμων. Προκειμένου να ανασχεθεί αυτή η τάση αναμένεται να ενεργοποιηθούν από 1ης Μαϊου τα νέα μέτρα που θεσπίστηκαν στην αγορά. Σύμφωνα με αυτά τα διυλιστήρια και οι εταιρείες πετρελαιοειδών οφείλουν να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ όταν το πρατήριο με το οποίο συνεργάζονται, «…δεν παρέχει στοιχεία φορολογικού μητρώου, άδεια λειτουργίας, πιστοποιητικά και λοιπά προβλεπόμενα στοιχεία, δεν επιτρέπει τη λήψη δείγματος καυσίμων που διακινεί για έλεγχο, δεν έχει εγκαταστήσει σύστημα εισροών – εκροών..». Επίσης οφείλουν να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ αν οι πρατηριούχοι – συνεργάτες τους, όχι έχουν μόνο εγκαταστήσει σύστημα εισροών – εκροών, αλλά και αν αυτό λειτουργεί. Ένα μέτρο με το οποίο ουσιαστικά καθιστά συνυπεύθυνη την εταιρεία εμπορίας για τις πράξεις του πελάτη – πρατηριούχου.

Μειώσεις στα νωπά λαχανικά και κρέατα

Αντίθετα με ο,τι συμβαίνει με τις τιμές των καυσίμων, χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα είναι φέτος το Πάσχα οι τιμές στα κρέατα και τα λαχανικά, τουλάχιστον με τα έως σήμερα δεδομένα. Κι αυτό διότι οι τιμές χονδρικής εμφανίζονται να είναι χαμηλότερες στους περισσότερους κωδικούς προϊόντων σε σχέση με το 2023, με βάση τις επίσημες τιμές που κοινοποιεί ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Βέβαια υπάρχουν και λαχανικά όπως οι πατάτες, τα καρότα, τα σκόρδα κοκ που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, όπως κάνουν και η συντριπτική πλειοψηφία των φρούτων.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας μεταξύ των κύριων λαχανικών και φρούτων που εμφανίζουν αυξημένες τιμές χονδρικής είναι οι πατάτες, εγχώριες (0,72 ευρώ από 0,58 ευρώ) και Αιγύπτου (0,55 ευρώ από 0,48 ευρώ), τα σκόρδα, κομμάτι (0,30 ευρώ από 0,23 ευρώ) και εισαγόμενα το κιλό (2,20 ευρώ από 1,70 ευρώ), τα αχλάδια κρυστάλια (1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ) κοκ.

Αντίθετα αυτά που εμφανίζουν χαμηλότερες τιμές χονδρικής σε σχέση με πέρυσι είναι τα αγγούρια, τα οποία είναι στη μισή τιμή από πέρυσι, οι τομάτες (1,10 ευρώ από 1,50 ευρώ), τα κρεμμύδια (0,90 από 1,05 ευρώ) κοκ.

Αυτή η πτωτική τάση καταγράφηκε και στα στοιχεία του πληθωρισμού του περασμένου μήνα απ’ την ΕΛΣΤΑΤ καθώς ο δείκτης τιμών στην ομάδα Διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών είχε υποχωρήσει 1,1% σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι μειώσεις τιμών παρατηρήθηκαν κυριως σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, χοιρινό, νωπά ψάρια, τυριά, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα. Σε ετήσια βάση πάντως η συγκεκριμένη ομάδα εμφανίζει αύξηση τιμών 5,3%!

Ανακοινώνεται το «καλάθι του Πάσχα»

Εν τω μεταξύ απ’ την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Απριλίου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το «καλάθι του Πάσχα» καθώς κρίθηκε απ’ την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης ότι η περυσινή του δοκιμή στέφθηκε με επιτυχία στη διαμόρφωση ενός καλαθιού εποχικών προϊόντων με βελτιωμένες τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορίες των προϊόντων που θα ενταχθούν σε αυτό περιλαμβάνουν: αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και πασχαλινά σοκολατένια αυγά. Το συγκεκριμένο καλάθι θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» για βασικά αγαθά που ήδη περιέχει μία σειρά από κατηγορίες τροφίμων.
Οι σχετικές ανακοινώσεις απ’ το υπ. Ανάπτυξης αναμένονται, εκτός απροόπτου, εντός της ημέρας.

Πηγή: https://www.protothema.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πρεμιέρα για 10 ταινίες: Περιπέτειες, δράματα, αίσθημα, θρίλερ στο μενού για τους σινεφίλ

Δέκα ταινίες κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 16 Μαΐου στις κινηματογραφικές αίθουσες με του…

Λύθηκε το μυστήριο με το φόντο της Μόνα Λίζα – Τι υποστηρίζει φιλοτέχνης γεωλόγος

Πάνω από 500 χρόνια αφότου ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα, μία ακαδημαϊκός π…

Η Κάθριν Μπίγκελοου θα σκηνοθετήσει την επόμενη ταινία της για το Netflix

Η βραβευμένη με Όσκαρ σκηνοθέτης Κάθριν Μπίγκελοου θα σκηνοθετήσει την επόμενη μεγάλου…

Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι ανέκτησε 626 κλεμμένα ή χαμένα αντικείμενα

Toν Αύγουστο του 2023 έγινε γνωστό ότι εκατοντάδες αντικείμενα είχαν χαθεί Bρετανικό Μουσείο:…

“It ends with us”: Στη νέα της ταινία η Blake Lively πέφτει θύμα κακοποίησης μέσα στη σχέση της

Στην κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου best seller. Το εξαιρετικά δημοφιλές ρομαντικό μυθ…

Σε αυτά τα πέντε αεροδρόμια θα κάνετε την πιο θεαματική προσγείωση

Υπάρχουν πολλά που αγαπάμε στα ταξίδια. Η εμπειρία ενός νέου πολιτισμού. Να τρώμε υπέροχο φαγητό…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

20 Μαΐου 2024

Γυναικεία Χορωδία Δήμου Αργοστολίου: «Σαν του Μαϊού τες ευωδιές» @Κέφαλος [19.05.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ένωση των Επτανήσων με τη…
19 Μαΐου 2024

Κτήμα Χαριτάτος: Ανοιχτές Πόρτες 2024 [19.05.2024]

Με τον πρωινό ήλιο της Κυριακής αλλά και με το αεράκι της κυριακάτικης βραδιάς πραγματοποιήθηκε …
19 Μαΐου 2024

Συναυλία σπουδαστών της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας @Αργοστόλι [18.05.2024]

Χθες Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 8μμ η αίθουσα συναυλιών της Φ.Σ.Κ. γέμισε από μουσική και ενθουσια…
19 Μαΐου 2024

1st Annual Kefalonia Distinguished Gentleman’s Ride [19.05.2024]

Tο Distinguished Gentleman’s Ride ενώνει αναβάτες κλασικής και vintage μοτοσικλέτας από όλο τον …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]
17 Μαΐου 2024

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά πιάτα του Wokinn νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή να τρέξεις……
Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»
2 Μαΐου 2024

Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»

Τσουρέκια απλά ,γεμιστά με Μπουένο , σοκολάτα , κάστανο , σοκολάτα μπανάνα ,λευκή σοκολάτα , έρε…
Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές
2 Μαΐου 2024

Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές

Στα καταστήματα «Voskopoula sinve 1910» σας περιμένουν πασχαλινές λιχουδιές από πασχαλινό πανετό…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU