Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ποια είναι τα οφέλη του κεφίρ στον οργανισμό
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την σούπερ τροφή και τα οφέλη που έχει στην υγεία του εντέρου.
Το κεφίρ έχει πολλά χρόνια που μπήκε στη ζωή μας και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους κύκλους της υγιεινής διατροφής. Είναι σαν γιαούρτι, αλλά το πίνουμε και έχει πιο ξινή γεύση. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά και προβιοτικά, και θεωρείται πολύ ωφέλιμο για την πέψη και την υγεία του εντέρου.
Με ένα φλιτζάνι (250ml) πλήρες κεφίρ, λαμβάνουμε:
8,3 γρ. πρωτεΐνη, 7,5 γρ. λιπαρά, 11 γρ. υδατάνθρακες, καθώς και ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνη Β12.
Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας κεφίρ;
Ναι, και είναι μια εύκολη διαδικασία, που απαιτεί όμως συγκεκριμένη μαγιά και βακτήρια που θα προμηθευτούμε από εξειδικευμένο κατάστημα. Τα προσθέτουμε σε γάλα και τα αφήνουμε να ζυμωθούν για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα στραγγίζουμε και το κεφίρ μας είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Ποια είναι τα οφέλη του κεφίρ;
- Είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο
- Βελτιώνει την πέψη αλλά και την υγεία του εντέρου
- Βελτιώνει την υγεία των οστών και προστατεύει από την οστεοπόρωση
- Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες
- Είναι χαμηλό σε λακτόζη
- Βοηθά στο αδυνάτισμα
- Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, τα τουρσιά ή το κίμτσι, είναι πολύ καλές για το έντερό μας, καθώς περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια. Στις χώρες που αυτά τα προϊόντα είναι σημαντικά κομμάτια της ντόπιας διατροφής, παρατηρούνται χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη αλλά και καρκίνου του εντέρου. Βέβαια, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι αυτές οι μελέτες είναι μικρής κλίμακας και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να οδηγήσουν σε σαφή αποτελέσματα, αλλά και τους ακριβείς συσχετισμούς μεταξύ των δύο αυτών παραγόντων.
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα ασθένειες όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά και ορισμένες παθήσεις του ήπατος. Και πάλι, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα αρνητικό αν ενσωματώσετε το κεφίρ στη διατροφή σας. Πόσο μάλλον, για άτομα που λαμβάνουν χρόνια αντιβιοτικά, τα προβιοτικά θα αναπληρώσουν πολλά από τα βακτήρια που χάνονται από την θεραπεία.
Πηγή: iatronet.gr