Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Προσοχή με τις οδοντόβουρτσες και τις κεφαλές των ντους: «Κρύβουν» περισσότερους από 600 ιούς
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι αυτοί οι ιοί δεν στοχεύουν ανθρώπους, αλλά αντίθετα είναι βακτηριοφάγοι ή φάγοι.
Οι κεφαλές των ντους και οι οδοντόβουρτσες «κουβαλούν» μια εξαιρετικά ποικιλόμορφη συλλογή ιών. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα μικροβιολόγων πραγματοποίησε έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Northwestern, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Microbiomes». Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι αυτοί οι ιοί δεν στοχεύουν ανθρώπους, αλλά αντίθετα είναι βακτηριοφάγοι ή φάγοι, όπως αλλιώς ονομάζονται. Αν και η ερευνητική κοινότητα γνωρίζει ελάχιστα γι’ αυτούς, οι φάγοι συγκέντρωσαν πρόσφατα την προσοχή για πιθανή χρήση τους στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Οι προηγουμένως άγνωστοι ιοί που κρύβονται στα μπάνια μας θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να αποτελέσουν μια δεξαμενή υλικών για τη διερεύνηση αυτών των εφαρμογών.
Περισσότεροι από 600 διαφορετικοί ιοί βρέθηκαν στα δείγματα που πήραν: «Βρήκαμε πολλούς ιούς για τους οποίους γνωρίζουμε πολύ λίγα και πολλούς άλλους που δεν έχουμε ξαναδεί. Είναι εκπληκτικό πόση ανεκμετάλλευτη βιοποικιλότητα υπάρχει γύρω μας. Και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να τη βρούμε. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη μας», λέει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης, Έρικα Χάρτμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στη Σχολή Μηχανικών McCormick του Πανεπιστημίου Northwestern.
Οι ερευνητές προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην ανησυχούν για την αόρατη ζωή που ζει μέσα στα μπάνια μας. «Τα μικρόβια βρίσκονται παντού και η συντριπτική πλειονότητά τους δεν θα μας αρρωστήσει. Όσο περισσότερο τους επιτίθεστε με απολυμαντικά, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν αντίσταση ή να γίνουν πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμα», καταλήγει η Έρικα Χάρτμαν.
Πηγή: newsbomb.gr