Στις μέρες μας ζούμε το αποκορύφωμα της εμπορικής εκμετάλλευσης των πάντων. Οτιδήποτε γύρω μας έχει και μία εμπορική πτυχή, που δημιουργεί αγορές ενδεχομένως και πολλών εκατομμυρίων σε ορισμένες περιπτώσεις. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα εμπορευματοποίησης αποτελεί ο αθλητισμός, ο οποίος από ερασιτεχνικός έχει εξελιχθεί σε επαγγελματικό, δημιουργώντας μία τεράστια βιομηχανία γύρω του.

Το αθλητικό στοίχημα
Το αθλητικό στοίχημα υπάρχει στη ζωή μας αρκετές δεκαετίες. Αν πάρουμε για παράδειγμα στην Ελλάδα το ΠΡΟΠΟ, από τη δεκαετία του 1950 ήδη μπήκε στη ζωή μας και άρχισε να τροφοδοτεί χρηματικά το ποδόσφαιρο αρχικά και στη συνέχεια και άλλα αθλήματα. Ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του ΟΠΑΠ από το αθλητικό στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια επιστρέφει πίσω στον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Παράλληλα οι στοιχηματικές ιστοσελίδες αποτελούν μεγάλους χορηγούς για ομάδες και πρωταθλήματα, δαπανώντας πολλά δισεκατομμύρια σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα κανείς να παίξει για παράδειγμα live στοιχήματα ποδοσφαίρου στη Betsson που αποτελεί χορηγό της ΑΕΚ στο μπάσκετ, αλλά και ολόκληρης της Super League 2 στο ποδόσφαιρο.
Η τηλεοπτική κάλυψη και τα δικαιώματα μεταδόσεων
Ένας από τους τομείς που βοήθησε πάρα πολύ στην επαγγελματική ανάπτυξη του αθλητισμού ήταν η τηλεόραση. Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί εδώ και δεκαετίες για τη μετάδοση αθλητικών αγώνων, είτε πρόκειται για το ποδόσφαιρο, ακόμα και για ατομικά αθλήματα πχ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε παγκόσμια πρωταθλήματα κλπ. Μιλάμε για μία βιομηχανία που ξοδεύει τεράστια ποσά, αλλά αντίστοιχα καταφέρνει να αποσβέσει όλο αυτό το κόστος και να έχει επίσης τεράστια κέρδη, λόγω της τεράστια δημοτικότητας των αθλημάτων αυτών και της ζήτησης για τηλεοπτική κάλυψη. Τα ρεκόρ στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων σπάνε το ένα το άλλο.
Τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν αυτή τη στιγμή δίχως αμφιβολία το βασικότερο έσοδο του επαγγελματικού αθλητισμού. Αποτελούν παράλληλα και προϋπόθεση για να γίνει ένα ερασιτεχνικό άθλημα επαγγελματικό, καθώς όλα τα υπόλοιπα έσοδα που μπορεί κανείς να έχει από άλλες πηγές δεν μπορούν να συγκριθούν σε τίποτα με το συγκεκριμένο έσοδο.
Πώληση προϊόντων
Ένα σημαντικό έσοδο των επαγγελματικών αθλημάτων αποτελούν και τα διάφορα προϊόντα το οποίο πωλούν κυρίως οι ομάδες. Για παράδειγμα, στο ποδόσφαιρο οι περισσότερες ομάδες έχουν ιδιόκτητα καταστήματα στα οποία μπορεί κανείς να αγοράσει από φανέλες ποδοσφαιριστών και αθλητών άλλων αθλημάτων, έως κούπες, τσάντες, στυλό, τετράδια, παιχνίδια και ότι μπορεί να βάλει ο νους. Και μόνο το λογότυπο της ομάδας επάνω στα προϊόντα αυτά αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την αγορά τους και ένα λόγο παράλληλα να εκτοξευτεί η τιμή τους σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα έσοδα αυτά στη συνέχεια ενισχύουν τα σωματεία και τους συλλόγους οικονομικά. Μεγαλύτερες ομάδες έχουν και πολύ μεγαλύτερα έσοδα και υψηλότερες αντίστοιχα τιμές, καθώς και η ζήτηση είναι πιο υψηλή. Ομάδες τοπικών πρωταθλημάτων όπως της Κεφαλονιάς, έχουν φυσικά πολύ χαμηλότερες πωλήσεις και έσοδα.
Εισιτήρια αγώνων και διαφημίσεις
Από τα ίδια τα γήπεδα και τους χώρους όπου πραγματοποιούνται τα διάφορα αθλήματα προκύπτει ένα ακόμη σημαντικό έσοδο, το οποίο είναι τα εισιτήρια. Στην αρχή της κάθε σεζόν πραγματοποιείται η προπώληση εισιτηρίων διαρκείας και στη συνέχεια οι υπόλοιπες θέσεις πωλούνται σε εβδομαδιαία βάση με τα εισιτήρια που εκδίδει κάθε ομάδα. Επιπλέον, εντός του αγωνιστικού χώρου αναρτώνται διαφημιστικές πινακίδες, οι τιμές χρέωσης των οποίων εξαρτώνται από τη δημοτικότητά της κάθε ομάδας και του αγώνα στον οποίο εμφανίζονται.