Skip to main content
Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι του Πάσχα
Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι του Πάσχα
Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι του Πάσχα
Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι του Πάσχα
14 Απριλίου 2024

Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι του Πάσχα

Πότε θα εφαρμοστεί φέτος το «καλάθι του Πάσχα»

Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι του Πάσχα φέτος διερωτώνται οι καταναλωτές, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως θα εφαρμοστεί το «καλάθι του Πάσχα».

«Θα εφαρμοστεί και φέτος του καλάθι του Πάσχα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και πρόσθεσε ότι οι τιμές στα αμνοερίφια θα είναι ίδιες ή χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Ο υπουργός ανέφερε ότι η εκτίμηση που υπάρχει για το πόσο θα κοστίσει το τραπέζι του Πάσχα είναι πως θα κυμανθεί μεσοσταθμικά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ειδικά για τις τιμές των αμνοεριφίων, ο κ. Σκρέκας εκτίμησε μιλώντας στο realfm 97,8 ότι θα διαμορφωθούν κάτω από 10 ευρώ το κιλό ενώ τόνισε, πως συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση, οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς.

Για τις τιμές των κρεάτων και το πόσο θα κοστίσει το τραπέζι του Πάσχα ρωτήθηκε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Όπως είπε: «Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο φέτος είναι ότι επειδή το Πάσχα των Καθολικών προηγήθηκε κατά πολύ του Ορθόδοξου, δεν συμπίπτει η ζήτηση, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές και δημιουργούσε αυξημένη ζήτηση. Ωστόσο, κάθε χρόνο γνωρίζουμε πότε θα πέσει το Πάσχα και άρα γίνεται προγραμματισμός με μεγάλη χρονική απόσταση οπότε, δεν υπάρχουν και ιδιαίτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση της ζήτησης. Φέτος οι τιμές θα είναι κατά τι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια, αυτή είναι η εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει μέσα σε δυο τρεις εβδομάδες. Ωστόσο φαίνεται από τα στοιχεία της αγοράς, καταρχήν, ότι υπάρχει μια καλύτερη εικόνα. Δείχνει μια εικόνα ασφάλειας σε ό,τι αφορά στις ποσότητες, στην επάρκεια των αγαθών. Οπότε θεωρούμε ότι φέτος, παρότι είμαστε σε μια πληθωριστική πίεση διεθνή και μάλιστα υπερδιετή πλέον, θα έχουμε τιμές οι οποίες ήταν οι ίδιες ή καλύτερες σε σχέση με πέρσι», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τι θα γίνει φέτος με το καλάθι του Πάσχα και το καλάθι του νονού

Μεσοσταθμικά, το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να μείνει στα ίδια επίπεδα με πέρσι, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο: «Υπάρχουν κάποια προϊόντα που θα είναι λίγο ψηλότερα, κάποια άλλα που θα είναι λίγο χαμηλότερα. Μεσοσταθμικά όμως θα είμαστε περίπου στις ίδιες τιμές. Αυτό που πρέπει να δούμε προσεκτικά είναι ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρξουν ενέργειες και του υπουργείου σε συνεργασία με την υπόλοιπη αγορά. Θα έχουμε το πασχαλινό καλάθι και θα δούμε και ποιες άλλες ενέργειες θα έχουμε μέχρι το Πάσχα, οι οποίες θα βοηθήσουν κυρίως τους πιο ευάλωτους καταναλωτές που πλήττονται από την ακρίβεια να κάνουν καλύτερες αγορές. Κι εκεί, μέσα στο Καλάθι θα δούμε τιμές σίγουρα καλύτερες» είπε ο γενικός γραμματέας.

Για το πασχαλινό καλάθι, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι θα ξεκινήσει την Τετάρτη πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα και συμπλήρωσε: «Τότε ξεκινούν αυτές οι ενέργειες, ακριβώς για να έχει χρόνο ο κόσμος να κάνει τις αγορές του, αρκετά νωρίτερα από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές την Μεγάλη Εβδομάδα είναι ότι ψωνίζουν τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση τις τελευταίες μέρες και οι τιμές να τσιμπάνε κατά τι. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να προγραμματίζουν όσο μπορούν τις αγορές τους, να μην τις αφήνουν για την τελευταία στιγμή, διότι πολλές φορές επωμίζονται σημαντικά κόστη, τα οποία δεν θα επωμίζονταν εάν έκαναν λίγο νωρίτερα τις αγορές τους».

Ερωτηθείς αν θα δημιουργηθεί και φέτος το καλάθι του νονού, ανέφερε: «Υπάρχει συζήτηση με την αγορά, γιατί σκοπός των καλαθιών είναι να καταδεικνύουν προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά και να είναι πολύ φτηνά, φθηνότερα σε σχέση με αυτό που συμβαίνει κατά μέσο όρο. Όμως, φαίνεται – ειδικά στη συγκεκριμένη κατηγορία – ότι οι τιμές έχουν αρχίσει και αποκλιμακώνεται πιο έντονα από ό,τι στα τρόφιμα. Επομένως, μπορεί να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, θα το δούμε όμως με την αγορά, αν μπορεί να στηριχθεί αυτό το μέτρο».

Στα ίδια επίπεδα το κόστος για τα πασχαλινά κρέατα, δηλώνουν οι κρεοπώλες

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αττικής «Οι Ταξιάρχες», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ανέφερε για τις τιμές: «Κυμαινόμαστε στα ίδια περσινά επίπεδα ως προς τα πασχαλιάτικα κρέατα, που είναι τα αρνιά και τα κατσίκια. Ευελπιστούμε να παραμείνουμε σε αυτή τη φάση των τιμών, αρκεί να υπάρχει επάρκεια». Αυτή τη στιγμή, έναν μήνα πριν το Πάσχα οι τιμές είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές, σημείωσε ο ίδιος. Ερωτηθείς τι μπορεί να επηρεάσει τις τιμές στα κρέατα, ο κ. Ντεληφιλιππίδης εξήγησε πως είναι πολλοί οι παράγοντες. Όπως είπε: «Αν υπάρχουν ελλείψεις στα ντόπια αρνιά, βέβαια, η ζήτηση θα καλυφθεί με εισαγόμενα, αλλά ως ένα σημείο θα καλυφθεί η ζήτηση, γιατί είναι και μικρή φέτος».

Η ελληνική παραγωγή έγινε προγραμματισμένα και για τις εξαγωγές αλλά και για την ντόπια αγορά. Το θέμα είναι πόση αγοραστική δύναμη έχει ο καταναλωτής. Γιατί, αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μέσα στα καταστήματά μας είναι ότι, κατά οικογένεια ελαχιστοποιούνται τα κιλά. Αυτό το βλέπουμε γιατί εμείς μετράμε τη δουλειά μας μέσω κιλών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντεληφιλιππίδης.

Όσο για το κόστος στα αμνοερίφια, υπάρχει ένα εύρος τιμών, σημείωσε, από 9 ευρώ μέχρι και 14, αναλόγως την ποιότητα, την προέλευση, το βάρος. «Είναι θέματα τεχνικά, τα οποία ο απλός καταναλωτής δεν μπορεί να τα ξέρει. Απλά να εμπιστευτεί τον πραγματικό επαγγελματία, τον κρεοπώλη του» είπε καταλήγοντας ο ίδιος.

Σε καθοδική πορεία ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Ο γενικός γραμματέας κ. Αναγνωστόπουλος αναφερόμενος, γενικότερα, στην πορεία του πληθωρισμού στα τρόφιμα είπε: «Αν εξαιρέσει κανείς κάποια προϊόντα στα οποία υπάρχει πρόβλημα, όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο που γνωρίζουμε όλοι ότι η ζήτηση παραμένει ίδια, αλλά δυστυχώς η προσφορά, δηλαδή η παραγωγή του ελαιόλαδου, είναι πολύ χαμηλότερη τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως στην Ισπανία, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, φαίνεται ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει και σταθεροποιείται και στα τρόφιμα, έχει αρχίσει και δείχνει καθοδική πορεία – και διεθνώς και στην Ελλάδα – και η πορεία δείχνει ότι η σταθεροποίηση αυτή θα συνεχιστεί. ‘Αρα γενικώς θα βλέπουμε τιμές οι οποίες δεν θα έχουν μεγάλη απόσταση από τις αντίστοιχες περσινές στα περισσότερα προϊόντα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το θέμα της ακρίβειας και το θέμα των αυξήσεων τιμών έχει εκλείψει παντελώς. Όμως, είμαστε σε μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρσι» επισήμανε ο γενικός γραμματέας.

Πηγή: https://www.lifo.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Eurelectric: Μείωση 45% στην ενεργειακή δαπάνη των νοικοκυριών με την πράσινη μετάβαση

Η επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 μπορεί να μειώσε…

Πώς η κλιματική αλλαγή κάνει τα ποτάμια της Αλάσκας πορτοκαλί

Δεκάδες ποτάμια και ρυάκια στην Αλάσκα αποκτούν χρώμα πορτοκαλί σκουριάς, ως πιθανή συ…

Συνάντηση «κορυφής» Τζούλια Ρόμπερτς και Άιο Εντεμπίρι στην ταινία «After the Hunt»

Τις δυνάμεις τους θα ενώσουν στην δραματική ταινία «After the Hunt» οι πολυβραβευμένες…

Γιατί η μουσική και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορούν να περιμένουν

Στο φετινό συνεδριακό πρόγραμμα του Athens Music Week η σχέση μουσικής και τεχνητής νοημοσύνης μ…

Πέντε εντυπωσιακές όψεις του σύμπαντος από τη διαστημική αποστολή Euclid

Η επιστήμονας του προγράμματος Βαλέρια Πετορίνο, κάνει λόγο για «ένα σημαντικό ορόσημο» Διάστ…

Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26/6 η υποβολή των αιτήσεων για το αγροτικό ρεύμα

Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, που είναι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, μπορούν να ενημερ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Μαΐου 2024

Αλιευτικός Τουρισμός – Έρευνα & Ανάπτυξη: Ένα τριήμερο δράσεων στην Κεφαλονιά!

Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου σε συνεργασία με τη ΓενικήΓραμματεία Τουριστικής Πολ…
23 Μαΐου 2024

Συναυλία στον Καθολικό Ναό Αγίου Νικολάου Κεφαλονιάς «Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…»

Συναυλία στον Καθολικό Ναό Αγίου Νικολάου Κεφαλονιάς “Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…..
23 Μαΐου 2024

O Κεφαλονίτης chef Γιώργος Αντωνέλλος πάει την γαστρονομίας της Κεφαλονιάς στοMakedonia Palace!

O Κεφαλονίτης chef Γιώργος Αντωνέλλος πάει την πλούσια κουζίνα της Κεφαλονιάς στοSalonika Restau…
22 Μαΐου 2024

Επτανησιακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού «Υακίνθια» @Ζάκυνθος [21.05.2024]

Στα πλαίσια των εορτασμών των 160 χρόνων από την ένωση των Ιονίων Νήσων με τη μητέρα Ελλάδα διορ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εξαιρούνται και τι ποινή προβλέπεται για όσους δεν ψηφίσουν
23 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εξαιρούνται και τι ποινή προβλέπεται για όσους δεν ψηφίσουν

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών 2024 την Κυριακή 9 Ιουνίου. Η διαδι…
Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]
17 Μαΐου 2024

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά πιάτα του Wokinn νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή να τρέξεις……
Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»
2 Μαΐου 2024

Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»

Τσουρέκια απλά ,γεμιστά με Μπουένο , σοκολάτα , κάστανο , σοκολάτα μπανάνα ,λευκή σοκολάτα , έρε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU