Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πόσο ωφέλιμος μπορεί να είναι ένας μίνι περίπατος 30” – Θα εκπλαγείτε με την απάντηση των ερευνητών
Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν εκπληκτικά οφέλη για τη φυσική κατάσταση και την υγεία ακόμη και σε έναν πολύ σύντομο περίπατο!
Ψάχνετε τον «χρυσό» κανόνα για τη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης; Τότε πιθανώς έχετε ακούσει για τον στόχο των 10.000 βημάτων την ημέρα, που παρουσιάζεται εδώ και καιρό ως ο πιο εύκολα επιτεύξιμος στόχος άσκησης.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B, δείχνει ωστόσο ότι και ένας σύντομος, συχνός περίπατος μπορεί να είναι ακόμη πιο ευεργετικός στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση της συνολικής υγείας. Η μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου στο Μιλάνο, διαπίστωσε ότι οι «μικροπερίπατοι» – δηλαδή σύντομοι περίπατοι διάρκειας 10 έως 30 δευτερολέπτων – κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την καύση θερμίδων σε σύγκριση με το σταθερό, συνεχές περπάτημα.
Η δύναμη της σύντομης, συχνής κίνησης
Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τις κινήσεις 10 υγιών ενηλίκων και ανακάλυψε ότι οι σύντομοι περίπατοι απαιτούσαν έως και 60% περισσότερη ενέργεια από το περπάτημα της ίδιας απόστασης χωρίς διαλείμματα. Σύμφωνα με τον Francesco Luciano, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και ειδικό στη φυσιολογία, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η διακοπή μεγάλων περιόδων αδράνειας με σύντομους περιπάτους μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενεργειακή δαπάνη και να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
«Όταν περπατάμε για μικρότερα διαστήματα, χρησιμοποιούμε περισσότερη ενέργεια και καταναλώνουμε περισσότερο οξυγόνο για να καλύψουμε την ίδια απόσταση», εξήγησε ο Luciano. «Είναι παρόμοιο με ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί περισσότερα καύσιμα κατά τα πρώτα χιλιόμετρα από ό,τι όταν τρέχει με σταθερή ταχύτητα».
Στη μελέτη συμμετείχαν άνθρωποι που κινούνταν τόσο σε σκάλες, όσο και σε διαδρόμους για ένα χρονικό διάστημα από 10 δευτερόλεπτα έως 4 λεπτά. Μετρώντας την κατανάλωση οξυγόνου και υπολογίζοντας τις μεταβολικές απαιτήσεις κάθε δραστηριότητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερη ενέργεια απαιτούνταν στην αρχή κάθε συνεδρίας περπατήματος, καθώς το σώμα χρειαζόταν να ζεσταθεί και να κινηθεί.
Μια απλή στρατηγική για καλύτερη υγεία και λιγότερο καθιστική ζωή
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, οι ειδικοί επισημαίνουν την αξία των μικρών διαλειμμάτων κίνησης, έστω και για λίγα βήματα. «Το μήνυμα είναι σαφές: Πρέπει να διακόπτουμε τις περιόδους αδράνειας με κάθε ευκαιρία, κάνοντας μερικά βήματα», υπογράμμισαν οι ερευνητές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους ενήλικες να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες, ακολουθούν έντονα καθιστικό τρόπο ζωής, περνώντας πολλές ώρες της ημέρας καθισμένοι μπροστά από γραφεία και της νύχτας μπροστά στην τηλεόραση και αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με έκθεση του 2019, περίπου 70.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πεθαίνουν ετησίως λόγω της σωματικής αδράνειας, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) δαπανά περίπου 700 εκατομμύρια λίρες ετησίως για τη θεραπεία σχετικών προβλημάτων υγείας. Ομοίως, μια μελέτη του 2018 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι σχεδόν το 8,3% των θανάτων ενηλίκων στις ΗΠΑ συνδέεται με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Σωματική αδράνεια: Παγκόσμια κρίση για την υγεία
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η σωματική αδράνεια ευθύνεται για περίπου 2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, τοποθετώντας την μεταξύ των 10 κυριότερων αιτιών θανάτου και αναπηρίας. Η αδράνεια συνδέεται στενά με διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα, προκύπτουν συχνά από τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων στις αρτηρίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αποφράξεις και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα εγκεφαλικά επεισόδια παραμένουν μείζον πρόβλημα υγείας, καθώς ευθύνονται για περίπου 38.000 θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με πολλές περιπτώσεις μακροχρόνιας αναπηρίας.
Μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα οφέλη για την υγεία
Αυτή η νέα έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης της κίνησης στην καθημερινή σας ρουτίνα, ακόμη και με τη μορφή λίγων βημάτων. Οι σύντομοι περίπατοι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην τόνωση του μεταβολισμού, τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και στη μείωση του κινδύνου απειλητικών για τη ζωή παθήσεων.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/