Skip to main content
Πώς η γιόγκα σε βοηθάει να αλλάξεις τη ζωή σου
Πώς η γιόγκα σε βοηθάει να αλλάξεις τη ζωή σου
Πώς η γιόγκα σε βοηθάει να αλλάξεις τη ζωή σου
Πώς η γιόγκα σε βοηθάει να αλλάξεις τη ζωή σου
14 Απριλίου 2024

Πώς η γιόγκα σε βοηθάει να αλλάξεις τη ζωή σου

Απαντήσεις για το πώς η γιόγκα μας βοηθάει να αλλάξουμε τη ζωή μάς δίνει το βιβλίο «Γιόγκα-Αναζητώντας Απαντήσεις», από μια πνευματική δασκάλα της Γιόγκα, τη Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας

*Γράφει η Τίνα Μανδηλαρά

Αφιερωμένο στη σπουδαία μορφή της γιόγκα τον 20ο αιώνα, τον Σουάμι Σιβανάντα Σαρασουάτι, στην παράδοση της Ντασνάμι Σαννυάσα, συγγραφέα εκατοντάδων συγγραφικών έργων και άρθρων σχετικά με τη γιόγκα και την πνευματικότητα, είναι το βιβλίο «Γιόγκα: Αναζητώντας Απαντήσεις, Μέρος Δεύτερο», από τις εκδόσεις της Εστίας, που στόχο έχει να μεταδώσει όλη τη γνώση γύρω από τη γιόγκα και να δώσει τις απαντήσεις σε όλους όσοι επιζητούν και έχουν ακολουθήσει αυτό το ταξίδι της επίγνωσης.

Συγγραφέας είναι η Αυστραλή Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, η οποία συνάντησε τον περίφημο γκουρού στην Ινδία και ακολουθώντας την πορεία της παράδοσης σαννυάσα, μυήθηκε στο τάγμα Ντασνάμι. Είναι ο ίδιος δάσκαλος που της ανέθεσε να μεταφέρει τις διδασκαλίες αυτές από την Ινδία στην Ελλάδα, όπου ίδρυσε το πρώτο κέντρο γιόγκα στην Καλαμάτα και χάρη στη μεγάλη ανταπόκριση και άλλα τρία στην Παιανία και τη Θεσσαλονίκη. Μόλις τη δεκαετία του 70, οπότε η γιόγκα παρέμενε σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα, προχώρησε στην ίδρυση του Σατυανάστασραμ, που ήταν το πρώτο άστραμ στη χώρα, έχοντας εμπνεύσει την ίδρυση πολυάριθμων ανεξάρτητων κέντρων στην πορεία του χρόνου σε όλη τη χώρα μεταφέροντας τη γνώση του συστήματος Σατυανάντα.

Το βιβλίο απαντάει σε κρίσιμα ερωτήματα από το πώς επηρεάζει η γιόγκα τον νου, το σώμα και την ψυχή και πώς μπορεί να βοηθήσει στην καθημερινότητα ενώ μας καλεί να δούμε πώς μπορούμε πραγματικά να ξέρουμε αν έχουμε πάρει τη σωστή απόφαση για κάτι ή πόσο εύκολο είναι να παίρνει κανείς αποφάσεις στη ζωή. Επίσης αποσαφηνίζει τον ρόλο της παράδοσης στον γκούρου εξηγώντας τι είναι ντάρμα και τι σημαίνει η λέξη «επίγνωση στη γιόγκα». Μας εξηγεί-μια απορία που έχουν πολλοί- πώς μπορεί κάποιος να βιώσει την κατάσταση της επίγνωσης και αν αυτό μπορεί να συμβεί κάνοντας απλώς γιόγκα μια φορά τη βδομάδα ή τι σημαίνει συνειδητότητα στα διάφορα επίπεδα επίγνωσης. Επίσης πολλές φορές θα έχουμε ακούσει πνευματικούς δασκάλους να λένε ότι πρέπει να καλωσορίζουμε τα εμπόδια στη ζωή, κάτι για το οποίο μιλάει εκτενώς το βιβλίο δίνοντας ταυτόχρονα πολλές απαντήσεις σε κεντρικά ερωτήματα, όπως το ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους νιώθουμε δυστυχισμένοι και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν χαρούμενα και υγιή παιδιά.

Πώς επηρεάζει η γιόγκα τον νου, σώμα και ψυχή

Ξεκινώντας από το βασικό ερώτημα για το πώς επηρεάζει η γιόγκα τον νου, το σώμα και την ψυχή και πως μπορεί να βοηθήσει την καθημερινότητα η συγγραφέας τονίζει ότι οι απαντήσεις είναι άπειρες αλλά, εν προκειμένω, χρησιμοποιεί την κλασική άποψη ενός μεγάλου σοφού με το όνομα Πατάντζαλι, ο οποίος είναι γνωστός για τη συγγραφή των Γιόγκα Σούτρας. Ο Πατάντζαλι έγραψε 196 σούτρες (ή στίχους) και, όπως μας γνωστοποιεί η συγγραφέας ξεκινάει την πρώτη σούτρα αναφέροντας «Η γιόγκα είναι πειθαρχία», γράφει όπου με τον όρο «Δεν εννοεί την εξωτερική πειθαρχία αλλά περισσότερο την αυτοπειθαρχία. Και η βασικότερη πειθαρχία στη γιόγκα είναι η επίγνωση. Στα αγγλικά ή ακόμα και στα ελληνικά, η λέξη ‘επίγνωση’ δεν σημαίνει και πολλά πράγματα αλλά στη γιόγκα έχει ένα βαθύτερο νόημα. Επίγνωση σημαίνει να γνωρίζεις ότι γνωρίζεις. Και όταν κανείς γίνει ένας μάστερ της γιόγκα, η επίγνωση διευρύνεται και τότε γνωρίζει ότι γνωρίζει ότι γνωρίζει. Βασικά, η ανάπτυξη της επίγνωσης ξεκινάει σταδιακά υιοθετώντας τη στάση του παρατηρητή. Πρώτα μαθαίνει κανείς να παρατηρεί το σώμα, μετά τον νου και τις αισθήσεις χωρίς να ταυτίζεται με αυτές και χωρίς να είναι προσκολλημένος σε αυτές».

Ο δεύτερος ορισμός στον οποίο αναφέρεται η συγγραφέας είναι ο στίχος του μεγάλου δάσκαλου «Το να ανακόπτεις τους σχηματισμούς της συνειδητότητας είναι γιόγκα». Πρόκειται, όπως για τον διάσημο ορισμό που γνωρίζουν όλοι οι εισηγητές, ανεξάρτητα σε ποιο σύστημα ανήκουν. «Ο Πατάντζαλι λέει ότι το να ανακόπτουμε τους σχηματισμούς της συνειδητότητας στη γιόγκα σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε παρατηρητές και να υπερβούμε όλα τα περιεχόμενα του νου παίρνοντας απόσταση από αυτόν. Στην καθημερινότητά μας ταυτιζόμαστε απόλυτα με τον νου, το σώμα και τις αισθήσεις. Αν ο νους κάνει ευχάριστες σκέψεις και ταυτιζόμαστε με αυτές, τότε όλα είναι ευχάριστα και όμορφα για εμάς, αλλά αν διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο ή αν κάποιος μας προσβάλλει ή εάν υπάρχει πολλή αρνητικότητα στον νου μας, αυτό γίνεται πολύ δύσκολο να το διαχειριστούμε. Για παράδειγμα, αν η ζήλια εμφανιστεί στον νου μας και ταυτιστούμε μαζί της, θα νιώσουμε αμέσως αυτή τη ζήλια και θα αρχίσουμε να ενεργούμε με ζηλότυπο τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει με την ανησυχία, την κατάθλιψη, το άγχος, τον φόβο, τις ενοχές, την ντροπή και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα προκύψει. Η λύπη παρουσιάζεται στον νου όταν νιώθουμε λυπημένοι, ο φόβος εμφανίζεται στον νου και είμαστε φοβισμένοι. Ταυτιζόμαστε 100% με οποιοδήποτε συναίσθημα, σκέψη ή αντίδραση περνάει από τον ου, είτε ευχάριστη είτε δυσάρεστη. Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από τη σκέψη ή τον συναίσθημα και με αυτόν τον τρόπο είμαστε δούλοι του νου. Σύμφωνα με τη γιογκική άποψη δεν είμαστε ο νους. Είναι μια ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι είμαστε ο νους. Είναι άγνοια να νομίζουμε ότι είμαστε ο νους. Ο νους είναι απλώς ένα όργανο. Είστε ο αθάνατος Εαυτός, και ο νους είναι ένα όργανο σας, το οποίο χρησιμοποιείτε. Χρησιμοποιήστε το καλά, μην επιτρέψετε να γίνει το αντίστροφο και να σας χρησιμοποιεί ο νους. Σε αυτό λοιπόν τον δεύτερο στίχο ο Πατάντζαλι δίνει οδηγίες στον ασκούμενο της γιόγκα να γίνει παρατηρητής και να γνωρίσει το περιεχόμενο του νου του, που περιλαμβάνει το συνειδητό, τον υποσυνείδητο και τον ασυνείδητο νου».

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα, μιας από τις μακροσκελείς απαντήσεις που δίνει η συγγραφέας απευθυνόμενη σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να ζήσουν μια ζωή με πληρότητα. Μάρτυρας αυτής της διδασκαλίας είναι και η εκδότρια της Εστίας Εύα Καραιτίδη-Σαννυάσιν Άτμαμπαβα, η οποία στο οπισθόφυλλο του βιβλίου επισημαίνει ότι με αυτό το βιβλίο συνάντησε τα πιο άμεσα πράγματα στη ζωή της και είχε την ίδια αίσθηση που είχε με την αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι, που είναι ένα βιβλίο-σημείο αναφοράς που οι παππούδες της εξέδωσαν πριν από δεκαετίες.

Γενικότερα μιλώντας το βιβλίο στοχεύει να μεταφέρει τις βαθιές διδασκαλίες της παράδοσης της Σατυανάντα Γιόγκα με απλό και πρακτικό τρόπο, ώστε να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει μια πιο υγιή, πιο χαρούμενη και πιο αρμονική ζωή. Παρέχει σαφείς και ξεκάθαρες στρατηγικές για να μπορέσει κάποιος να ζήσει τη ζωή με μεγαλύτερη θετικότητα, αισιοδοξία, δημιουργικότητα και πνευματικότητα. Κανείς βρίσκει σε αυτό τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γνωρίσει και να αποδεχτεί τον εαυτό του και στη συνέχεια τους άλλους και να απολαμβάνει τη ζωή. Απαρτίζεται από δύο μέρη, στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρονται και εξηγούνται οι γιογκικές αρχές που μπορεί κανείς να εφαρμόσει στην καθημερινή ζωή, ενώ το δεύτερο μέρος εστιάζει στην καλλιέργεια της θετικότητας και της εσωτερικής ευτυχίας που μπορεί να επιτευχθεί ζώντας ουσιαστικά τον γιογκικό τρόπο ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της περιοδείας της παρουσίασης του βιβλίου της, η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, Master of Yoga και ιδρύτρια του Σατυανάντασραμ Ελλάδος, θα αποσαφηνίσει τον σημαντικό ρόλο της γιόγκα στην κοινωνία και πώς o γιογκικός τρόπος ζωής μπορεί να μεταμορφώσει ολόκληρη την προοπτική και τη ζωή ενός ατόμου, σε μια σειρά από δωρεάν εκδηλώσεις σε Αθήνα και Καλαμάτα.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Eurelectric: Μείωση 45% στην ενεργειακή δαπάνη των νοικοκυριών με την πράσινη μετάβαση

Η επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 μπορεί να μειώσε…

Πώς η κλιματική αλλαγή κάνει τα ποτάμια της Αλάσκας πορτοκαλί

Δεκάδες ποτάμια και ρυάκια στην Αλάσκα αποκτούν χρώμα πορτοκαλί σκουριάς, ως πιθανή συ…

Συνάντηση «κορυφής» Τζούλια Ρόμπερτς και Άιο Εντεμπίρι στην ταινία «After the Hunt»

Τις δυνάμεις τους θα ενώσουν στην δραματική ταινία «After the Hunt» οι πολυβραβευμένες…

Γιατί η μουσική και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορούν να περιμένουν

Στο φετινό συνεδριακό πρόγραμμα του Athens Music Week η σχέση μουσικής και τεχνητής νοημοσύνης μ…

Πέντε εντυπωσιακές όψεις του σύμπαντος από τη διαστημική αποστολή Euclid

Η επιστήμονας του προγράμματος Βαλέρια Πετορίνο, κάνει λόγο για «ένα σημαντικό ορόσημο» Διάστ…

Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26/6 η υποβολή των αιτήσεων για το αγροτικό ρεύμα

Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, που είναι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, μπορούν να ενημερ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Μαΐου 2024

Αλιευτικός Τουρισμός – Έρευνα & Ανάπτυξη: Ένα τριήμερο δράσεων στην Κεφαλονιά!

Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου σε συνεργασία με τη ΓενικήΓραμματεία Τουριστικής Πολ…
23 Μαΐου 2024

Συναυλία στον Καθολικό Ναό Αγίου Νικολάου Κεφαλονιάς «Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…»

Συναυλία στον Καθολικό Ναό Αγίου Νικολάου Κεφαλονιάς “Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…..
23 Μαΐου 2024

O Κεφαλονίτης chef Γιώργος Αντωνέλλος πάει την γαστρονομίας της Κεφαλονιάς στοMakedonia Palace!

O Κεφαλονίτης chef Γιώργος Αντωνέλλος πάει την πλούσια κουζίνα της Κεφαλονιάς στοSalonika Restau…
22 Μαΐου 2024

Επτανησιακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού «Υακίνθια» @Ζάκυνθος [21.05.2024]

Στα πλαίσια των εορτασμών των 160 χρόνων από την ένωση των Ιονίων Νήσων με τη μητέρα Ελλάδα διορ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εξαιρούνται και τι ποινή προβλέπεται για όσους δεν ψηφίσουν
23 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εξαιρούνται και τι ποινή προβλέπεται για όσους δεν ψηφίσουν

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών 2024 την Κυριακή 9 Ιουνίου. Η διαδι…
Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]
17 Μαΐου 2024

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά πιάτα του Wokinn νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή να τρέξεις……
Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»
2 Μαΐου 2024

Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»

Τσουρέκια απλά ,γεμιστά με Μπουένο , σοκολάτα , κάστανο , σοκολάτα μπανάνα ,λευκή σοκολάτα , έρε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU