Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πώς μέσα από την άσκηση μπορείς να βελτιστοποιήσεις τον ύπνο σου
να ασκηθείς για καλύτερο ύπνο. Επειδή ορισμένες προπονήσεις μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, ανάλογα με την ώρα της ημέρας που τις κάνεις, λειτουργούν κάπως σαν να πίνεις καφέ.
Ενώ η άσκηση βελτιώνει συνολικά την ποιότητα του ύπνου, και σύμφωνα με το Κέντρο Ύπνου Johns Hopkins, τα άτομα που συμμετέχουν σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης καθημερινά μπορεί να παρατηρήσουν διαφορά στην ποιότητα του ύπνου το ίδιο βράδυ, εξακολουθεί να υπάρχει συζήτηση για το ποια ώρα της ημέρας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια καρδιαγγειακή άσκηση. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό – η άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. «Καθώς το σώμα μας κρυώνει, ξεκινώντας περίπου στις 10:30 το βράδυ, αυτό είναι ένα σήμα για τον εγκέφαλο να απελευθερώσει μελατονίνη για να ξεκινήσει η διαδικασία ύπνου», εξηγεί ο Δρ. Breus. «Αν ασκείστε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, μέσα σε περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες, θα αυξήσετε τεχνητά τη θερμοκρασία του σώματος και στη συνέχεια θα διαταράξετε τον ύπνο».
Ο άλλος “ένοχος” για το boost της ενέργειας που μπορεί να πάρεις από μια προπόνηση; Οι νευροχημικές ουσίες που απελευθερώνονται από το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, γνωστές και ως ενδορφίνες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άσκηση μπορεί να προκαλέσει ένα επίπεδο εγρήγορσης, το οποίο θα μεταφραστεί στο να «ξυπνήσεις»», εξηγεί ο Δρ. Breus. Μεγαλύτερες προπονήσεις που στρεσάρουν το σώμα σου με την έννοια ότι προκαλούν την αύξηση των ενδορφινών (καθώς και την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία είναι φυσικά χαμηλότερη ενώ κοιμάσαι).
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τρέξιμο και άλλες προπονήσεις υψηλής έντασης δεν είναι ιδανικές πριν τον ύπνο.
Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς μετά την προπόνηση, δοκίμασε να ασκηθείς νωρίτερα μέσα στην ημέρα ή αν πρέπει να κάνεις τη δραστηριότητά σου κοντά στην ώρα του ύπνου, ο Dr. Ο Breus συνιστά ασκήσεις χαμηλής έντασης. «Κάτι όπως η γιόγκα μπορεί να είναι υπέροχο», λέει. Η άσκηση διαλογιστικών αναπνευστικών ασκήσεων και διατάσεων μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου, επειδή επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και βοηθούν στη χαλάρωση του εγκεφάλου.
Συμπερασματικά, η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, αλλά θέλεις να αποφύγεις να κάνεις μεγάλες, αγχωτικές προπονήσεις εντός τριών ή τεσσάρων ωρών πριν την ώρα του ύπνου σου, για να αποφύγεις τον κακό ύπνο. Ίσως λοιπόν να πρέπει να αναβάλεις την προπόνηση HIIT μέχρι το πρωί!