Skip to main content
Σαν σήμερα γεννήθηκε η Έλενα Ναθαναήλ: Η Ελληνίδα θεά των 70s
Σαν σήμερα γεννήθηκε η Έλενα Ναθαναήλ: Η Ελληνίδα θεά των 70s
Σαν σήμερα γεννήθηκε η Έλενα Ναθαναήλ: Η Ελληνίδα θεά των 70s
Σαν σήμερα γεννήθηκε η Έλενα Ναθαναήλ: Η Ελληνίδα θεά των 70s
19 Ιανουαρίου 2024

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Έλενα Ναθαναήλ: Η Ελληνίδα θεά των 70s

Δημοφιλής ελληνίδα ηθοποιός, από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές παρουσίες της εγχώριας σόουζ-μπιζ. Διακρίθηκε, κυρίως, για τους κινηματογραφικούς ρόλους της.

Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1947 στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής από πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας της, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, έφερε το επώνυμο Δεληβασίλης και ήταν υφαντουργός, ενώ το επίθετο της μητέρας της, που καταγόταν από τη Μάνη, ήταν Ναθαναήλ.

Τελείωσε το Ιταλικό Γυμνάσιο και το Λύκειο Τεχνών της Ρώμης, όπου σπούδασε ζωγραφική και διακόσμηση. Την τέχνη της ηθοποιίας τη διδάχθηκε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1964 στην κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη «Κάτι να καίει». Εντυπωσίασε με τη μελαχρινή εύθραυστη ομορφιά της, τα χαρακτηριστικά μάτια της και το αριστοκρατικό ύφος της, που την ανέδειξαν αμέσως σε σταρ.

Το πρώτο της εξώφυλλο στο περιοδικό «Πρώτο» γοήτευσε τον Γερμανό σκηνοθέτη Ρoλφ Τίλε, που την κάλεσε να πρωταγωνιστήσει στο γερμανικό δράμα του 1965 «Το Αίμα των Βελσούγκεν» («Wälsungenblut»), το οποίο βασιζόταν στην ομώνυμη νουβέλα του σπουδαίου γερμανού συγγραφέα Τόμας Μαν. Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 15ου Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα παίζει στην ταινία «Ντάμα Σπαθί» του Γιώργου Σκαλενάκη, η οποία διαγωνίσθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (1966) και στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Σικάγου ένα χρόνο αργότερα. Το 1967 πρωταγωνιστεί στο κοινωνικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα «Ο 13ος», που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το σενάριο του Παύλου Κοντέλη.

Το 1968 ήταν η σειρά της ίδιας να τιμηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ερμηνεία της στο κοινωνικό δράμα του Βασίλη Γεωργιάδη «Ραντεβού με μία άγνωστη». Την ίδια χρονιά γύρισε και την ταινία «Επιχείρησις Απόλλων» του Γιώργου Σκαλενάκη, όπου υποδυόταν μία όμορφη ελληνίδα ξεναγό. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό, καθώς πρόβαλλε τις ελληνικές ομορφιές.

Το 1971 πρωταγωνίστησε μαζί με τον Λάκη Κομνηνό στο ερωτικό δράμα του Βασίλη Γεωργιάδη «Εκείνο το καλοκαίρι». Ήταν μία ελληνική εκδοχή του «Love Story», που ταυτίστηκε με τη μουσική του Γιάννη Σπανού.

Η παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του ‘70 είχε επιπτώσεις και στην καριέρα της, όπως και άλλων σταρ εκείνης της εποχής. Τη δεκαετία του ‘80 επανεμφανίστηκε μετά από επτά χρόνια απουσίας κι έπαιξε σε ελαφρές κωμωδίες και βιντεοταινίες, αλλά και σε σοβαρές παραγωγές, όπως στις ταινίες του Γιώργου Κατακουζηνού «Απουσίες» (1987) και του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «Black out» (1998).

Από τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις ξεχώρισε ο ρόλος της Τζούλιας στη δημοφιλή σαπουνόπερα της δεκαετίας του ‘90 «Άγγιγμα Ψυχής» (ΑΝΤ1). Τελευταία της εμφάνιση στη σόου-μπιζ, η συμμετοχή της στο σήριαλ του Mega «Γοργόνες» το 2007.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της απείχε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα και ζούσε αποτραβηγμένη στο κτήμα της στην Εύβοια, μαζί με τον σύντροφό της, τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή Τάσο Μητρόπουλο. Από τη σχέση της με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσαγκάρη είχε αποκτήσει μία κόρη, την ηθοποιό και δημοσιογράφο Ίνκα Τσαγκάρη (1973)

Η Έλενα Ναθαναήλ πέθανε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 2008, σε ηλικία 61 ετών, χτυπημένη από καρκίνο στους πνεύμονες.

Φιλμογραφία

  • Κάτι να καίει (1964)
  • Walsungenblut (1965)
  • Έρωτας στην καφτή άμμο (1966)
  • Ντάμα σπαθί (1966)
  • Ο φόβος (1966)
  • Ο 13ος (1967)
  • Επιχείρησις Απόλλων (1968)
  • Κατάσκοποι στο Σαρωνικό (1968)
  • Ραντεβού με μια άγνωστη(1968)
  • Ξύπνα Βασίλη (1969)
  • Το λεβεντόπαιδο (1969)
  • Il sorriso del ragno (1971)
  • Εθελοντής στον έρωτα (1971)
  • Εκείνο το καλοκαίρι… (1971)
  • Πρόκληση (1971)
  • Αναζήτησις… (1972)
  • Αντάρτες των πόλεων (1972)
  • Ζήτημα ζωής και θανάτου (1973)
  • Ο αισιόδοξος (1973)
  • Ο ποδόγυρος (1980)
  • Ένας κοντός θα μας σώσει (1981)
  • Είσαι στην ΕΟΚ πάθε για την ΕΟΚ (1981)
  • Της πολιτσμάνας το κάγκελο (1981)
  • Απίθανοι αλλοιώτικοι κι ωραίοι… (1982)
  • Παγίδα στην Ελλάδα (1982)
  • Οι Πόντιοι (1985)
  • Απουσίες (1987)
  • Τροφική δηλητηρίαση (1988)
  • Black out (1998)
  • Παταγωνία (1998)
  • Στη σκιά του Λέμμυ Κώσιον (2002)

Βιντεοταινίες

  • Ο θάνατος έχει δυο όψεις (1985)
  • Νύχτες τρόμου (1985)
  • Θυμήσου τον Σεπτέμβρη (1985)
  • Η Πολιτεία κατηγορεί (1985)
  • Ο τρελοξενύχτης (1986)
  • Ένας τρελλός… τρελλός ονειροπαρμένος (1986)
  • Τελευταίος έρωτας (1988)
  • Τα σημάδια του ήλιου (1990)

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

  • Λέσχη μυστηρίου: Αρσενικό για δύο (1976, ΕΡΤ)
  • Λέσχη μυστηρίου: Η Πολιτεία κατηγορεί (1976, ΕΡΤ)
  • Λέσχη μυστηρίου: Μια παρτίδα για τρεις (1976, ΕΡΤ)
  • Λέσχη μυστηρίου: Ο θάνατος έχει δυο όψεις (1976, ΕΡΤ)
  • Λέσχη μυστηρίου: Τυφλή δολοφονία (1976, ΕΡΤ)
  • Θωμάς επί Κολωνώ (1977, ΕΡΤ)
  • Λέσχη μυστηρίου: Επικίνδυνη νύχτα (1977, ΕΡΤ)
  • Φάκελος 38 (1978, ΕΡΤ)
  • Οι αξιόπιστοι (1982,ΥΕΝΕΔ)
  • Το δίχτυ (1983, ΕΡΤ2)
  • Αντίζηλες (1989, ΕΤ2)
  • Το γαλάζιο διαμάντι (1993, ΑΝΤ1)
  • Άγγιγμα ψυχής (1998, ΑΝΤ1)
  • Γοργόνες (2007, Mega)

Πηγή: www.sansimera.gr

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ρουστίκ καθιστικό: 6 επαγγελματικά tips για άψογη διακόσμηση

Το ρουστίκ στιλ στη διακόσμηση κάνει το σπίτι να δείχνει ζεστό και φιλόξενο, χάρη στις έντονες υ…

Πετσέτες με μικροΐνες: πώς να τις πλύνετε σωστά

Αν υπάρχει μία πετσέτα κουζίνας που είναι απαραίτητη σε κάθε σπίτι, αυτή είναι σίγουρα μία με μι…

«Θέμα χρόνου» τα πρώτα ορυχεία ανοιχτής θάλασσας

Περιβαλλοντικές ανησυχίες. Είναι πιθανό μόνο θέμα χρόνου να γίνει πραγματικότητα η απόξεση το…

Είστε στα πρόθυρα Burnout; Τα σημάδια που το αποκαλύπτουν – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από επαγγελματική εξουθένωση; Μια ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα …

Μόρια νερού εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια αστεροειδών

Μόρια νερού ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια αστεροειδών, αποδεικνύοντας ότι αυτά τα α…

Πνευματική ομιλία στα Τραυλιάτα

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών χριστιανών ότι μεαφορμή την προπαρασκευαστική περίοδο του Τριωδίο…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

18 Φεβρουαρίου 2024

Κοπή πρωτοχρονιάτικη πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μπάλλος» [18.02.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο ετήσιος χορός και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Σ…
17 Φεβρουαρίου 2024

Μουσική και θεατρική παράσταση του Λυκείου Κεραμειών «9 τραγούδια θα σου πω» [16.02.2024]

Παρουσίασε χθες στα Κουρκουμελάτα (Πνευματικό Κέντρο Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή) η θεα…
13 Φεβρουαρίου 2024

Κοπή πίτας της Ακαδημίας Μπάσκετ Κεφαλονιάς @Αργοστόλι [13.02.2024]

Με μεγάλη επιτυχία και πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κλειστό Γυμναστήριο Αργοστολίου «Α…
13 Φεβρουαρίου 2024

Με άθληση έγινε η κοπή της πίτας του Α.Σ. Κεφαλληνιακού στον Πόρο Κεφαλονιάς

Με μεγάλη επιτυχία, σε ευγενές αθλητικό πνεύμα και με την παρουσία των υπερήφανων γονέων των μαθ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
Στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές καρδιές για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2024

Στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές καρδιές για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Στο στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές γιορτινές καρδιές για να γιορτάσετε…
Λαχταριστά γλυκά από τον «Φούρνο Τρίτη Γενιά» για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2024

Λαχταριστά γλυκά από τον «Φούρνο Τρίτη Γενιά» για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Γλυκά σε σχήματα καρδιάς και όχι μόνο θα βρείτε στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» για να γιορτάσετε την …
Πρωτότυπες ιδέες δώρων για της 14 Φλεβάρη στο κατάστημα «DMK» στο Αργοστόλι
12 Φεβρουαρίου 2024

Πρωτότυπες ιδέες δώρων για της 14 Φλεβάρη στο κατάστημα «DMK» στο Αργοστόλι

Στο κατάστημα DMK θα βρεις τα κατάλληλα είδη για να εντυπωσιάσεις τον σύντροφο ή την σύντροφο σο…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU