Τα μυστικά του μελισσιού που θα σας θεραπεύσουν από κάθε ασθένεια!
Τα μυστικά του μελισσιού που θα σας θεραπεύσουν από κάθε ασθένεια!
Τα μυστικά του μελισσιού που θα σας θεραπεύσουν από κάθε ασθένεια!
Τα μυστικά του μελισσιού που θα σας θεραπεύσουν από κάθε ασθένεια!
24 Μαρτίου 2020

Τα μυστικά του μελισσιού που θα σας θεραπεύσουν από κάθε ασθένεια!

Είναι γνωστό ότι το μέλι είναι μία τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Γνωρίζετε όμως ότι αυτό και τα υπόλοιπα προϊόντα της κυψέλης χρησιμοποιούνται ευρέως και ως εναλλακτικά φάρμακα;
Η μελισσοθεραπεία εξελίσσεται στις μέρες μας σ’ ένα κλάδο της εναλλακτικής ιατρικής που αποδεικνύεται όλο και πιο αποτελεσματικός στη θεραπεία σημαντικού αριθμού ασθενειών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε και το Συνέδριο Μελισσοθεραπείας που διοργανώθηκε πρόσφατα στη χώρα μας.

Ποια προϊόντα της μέλισσας είναι κατάλληλα για κάθε πάθηση; Ποιες οι ευεργετικές τους ιδιότητες; Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό το … ολόγλυκο φάρμακο!

ΤΟ ΜΕΛΙ

Επουλώνει τις πληγές

Μεταξύ των ιδιοτήτων του μελιού που έχουν αναγνωριστεί και επιστημονικά είναι και αυτή της επούλωσης των τραυμάτων. Μάλιστα, πρόσφατα διεξήχθη μία έρευνα σε νοσοκομείο της Γαλλίας, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε μέλι για την καλύτερη επούλωση των πληγών 2.500 ασθενών που είχαν υποστεί κάποια χειρουργική επέμβαση. Από το πείραμα αυτό, απεδείχθη ότι τα οφέλη για τη θεραπεία ήταν μεγαλύτερα από αυτά των συμβατικών φαρμάκων. Επιπλέον, το μέλι χρησιμοποιείται αρκετά και για την αντιφλεγμονώδη δράση του, ιδίως κατά των φλεγμονών των ούλων.

Αντιαναιμικό

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιού και το καθένα έχει συγκεκριμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Γι’ αυτό, σ’ αυτές τις περιπτώσεις προτιμότερο είναι το μέλι από ένα μόνο φυτό, παρά από περισσότερα. Όλα τα είδη του μελιού, ανεξαιρέτως, έχουν δράση:

 1. Αντιβακτηριδιακή: ιδιαίτερα όσον αφορά στο στομάχι και στο έντερο
 2. Μαλακτική: καταπραΰνει για παράδειγμα το βήχα
 3. Ενεργητική: γίνεται καταπληκτικό αντιαναιμικό, ιδανικό για τις περιόδους κόπωσης, όπως συμβαίνει στις αλλαγές της εποχής. Τα σάκχαρα που περιέχει αφομοιώνονται αμέσως από τον οργανισμό και αντίθετα από την κοινή ζάχαρη, έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν ανεβάζουν απότομα τη γλυκαιμία.

Παρόλες αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες, η κατανάλωση μελιού δεν ενδείκνυται σε όσους πάσχουν από διαβήτη ή όσους έχουν κάποια κιλά παραπάνω.

 • Η ΓΥΡΗ

  Για την αντιμετώπιση της αλλεργίας

  Η τροφή που εξασφαλίζει στις μέλισσες τη ζωή και την αναπαραγωγή και στις προνύμφες τα βασικά θρεπτικά συστατικά που τις μετατρέπουν σε μέλισσες είναι φυσικά η γύρη. Η γύρη είναι περισσότερο γνωστή εξαιτίας των αλλεργιών που προκαλεί, όμως λίγοι γνωρίζουν ότι οι κόκκοι της μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για τη θεραπεία διαφόρων μορφών αλλεργίας. Κι όμως, ελάχιστες δόσεις από το φυτό στο οποίο είναι κανείς αλλεργικός, μπορεί να έχουν μία επίδραση αποευαισθητοποίησης. Για παράδειγμα, ένας αλλεργικός στο κάστανο, ο οποίος παρακολουθείται από έναν ομοιοπαθητικό ιατρό, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κόκκους της γύρης του κάστανου για να καταπολεμήσει την αλλεργία στο φυτό αυτό. Αυτή εξάλλου είναι και η βασική αρχή της ομοιοπαθητικής.

   

  Τονωτική

  Η γύρη είναι βασικά ένα αποτελεσματικό πρωτεϊνικό τονωτικό, με την έννοια ότι μπορεί να θεωρεί ένα είδος μπιφτεκιού για τους χορτοφάγους. Πράγματι, οι πρωτεΐνες αντιπροσωπεύουν το 20% της σύστασής της, χρησιμοποιούνται αμέσως από τον οργανισμό και μάλιστα περιλαμβάνουν και τα οκτώ αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα, διότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τον οργανισμό, επομένως θα πρέπει να λαμβάνονται μέσω των τροφίμων και συγκεκριμένα από τα αυγά, το ψάρι και το κρέας, που στερούνται οι χορτοφάγοι.

  Επιπλέον, η γύρη αποτελεί αντιαναιμικό, γιατί είναι πολύ πλούσια σε μεταλλικά άλατα, μεταξύ των οποίων και ο σίδηρος που ευνοεί την αιματοποίηση, δηλαδή το σχηματισμό των συστατικών του αίματος (λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια). Επομένως, η γύρη είναι πολύτιμη για τις γυναίκες που κυοφορούν, καθώς κινδυνεύουν από αναιμία και συχνά εμφανίζουν τα συμπτώματά της, όπως κομμάρες και χλόμιασμα. Επιπλέον, το νέκταρ των μελισσών καταπολεμά την κόπωση και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην υποστήριξη του οργανισμού όταν χρειάζεται ενίσχυση στις ανοσοποιητικές του άμυνες.

  Τέλος, η γύρη περιλαμβάνει όλες τις βιταμίνες της ομάδας Β καθώς και μεγάλη ποσότητα των βιταμινών C, D, E και της β-καροτίνης, ενός προδρόμου της βιταμίνης Α με αντιοξειδωτική δράση.

  Σε διάφορες μορφές

  Ο μελισσοκόμος αμέσως μετά τη συλλογή, μπορεί να παγώσει τη γύρη και να την πουλήσει συσκευασμένη σε βαζάκια. Παρόλο που αυτό είναι το πιο γνήσιο προϊόν, στο εμπόριο η γύρη μπορεί να βρεθεί και:

1. αφυδατωμένη, σε γυάλινα βάζα, δηλαδή σε μορφή σκόνης που η δοσολογία της μετριέται με κουταλιές,

2. σε συμπιεσμένες πλάκες ή κάψουλες από ζελατίνη,

3. σε αποξηραμένους κόκκους, που λιώνουν κάτω από τη γλώσσα ή μπορεί να προστεθούν στο γιαούρτι ή τη σαλάτα.

Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

Πρωτεϊνικός θησαυρός

Ο βασιλικός πολτός παράγεται από τις μέλισσες εργάτριες που έχουν το ρόλο της τροφού. Πρόκειται για μία όξινη ουσία με έντονη οσμή και χρώμα μπεζ ή απαλό κίτρινο που θρέφει τις προνύμφες, που θα γίνουν εργάτριες, μόνο τις τρεις πρώτες μέρες της ζωής τους. Μόνο οι μέλισσες που προορίζονται για βασίλισσες θα τραφούν με βασιλικό πολτό για άλλες τρεις ημέρες, δηλαδή ως την τελική τους ανάπτυξη.

Ο βασιλικός πολτός είναι γνωστός κυρίως γιατί διαθέτει μία τεράστια λίστα από μεταλλικά άλατα, ιδίως το ποτάσιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Στην ουσία όμως, το ποσοστό των μεταλλικών αλάτων ανέρχεται μόνο στο 2% της σύστασής του, σε σύγκριση με το 14% που καταλαμβάνουν οι πρωτεΐνες. Γι’ αυτό, ο βασιλικός πολτός μπορεί να θεωρηθεί πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Με αντιβιοτική & αναλγητική δράση

Ένα χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού είναι η παρουσία του 10 HAD, ενός λιπαρού οξέος με εντυπωσιακές αντιβιοτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μόλυνσης του εντέρου ή της βλεννογόνου του κόλον. Επιπλέον, ο βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε βιταμίνες της ομάδας Β, ιδίως της Β5, απαραίτητης για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπαρών, για την υγεία των νεύρων, της καρδιάς και των οστών, για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος.

Πειραματισμοί με το βασιλικό πολτό απέδειξαν ότι διαθέτει και αξιοσημείωτη αναλγητική δράση, ιδίως για την καταπολέμηση των ρευματικών πόνων.

Όπως το γιαούρτι

Γενικά, ο βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται σε μορφή λευκής ή κιτρινωπής ζελατίνης, με υφή παρόμοια με αυτή του γιαουρτιού (συντηρείται στο ψυγείο) και υπόξινη, ελαφρώς γλυκιά επίγευση. Κάθε πρόσληψη δεν υπερβαίνει το ένα γραμμάριο και μάλιστα, στη συσκευασία υπάρχει ένας ειδικός δοσομετρητής. Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε:

1.δισκία, ή κάψουλες
2.ταμπλέτες
Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωσή του το πρωί, μισή ώρα πριν το πρωινό, βάζοντάς το κάτω από τη γλώσσα, έτσι ώστε να αφομοιωθεί ήδη από το στόμα και να μην καταποθεί, διαφορετικά τα γαστρικά υγρά θα αποσυνθέσουν τα κύρια συστατικά του.

Συνήθως, προτείνονται δύο κύκλοι κατανάλωσης, ένας στο τέλος του χειμώνα και ένας μετά το καλοκαίρι.

Η ΠΡΟΠΟΛΗ

Με ποικίλες ιδιότητες
 
Πρόκειται για μία λεπτή ρητινώδη μεμβράνη, με χρώμα από ανοιχτό κίτρινο έως σκούρο καφέ, η οποία προστατεύει τους βλαστούς των δέντρων. Οι μέλισσες τη συλλέγουν και την αναμιγνύουν με ένζυμα για να τη χρησιμοποιήσουν σαν επένδυση στις κυψέλες τους, να σφραγίσουν τις σχισμές, να αποστειρώσουν τα κελιά προτού η βασίλισσα εναποθέσει εκεί τα αυγά και για να αποφύγουν διαδικασίες αλλοίωσης από εχθρούς και παράσιτα που εισέρχονται στις κυψέλες και σκοτώνονται από τους φρουρούς.

Συνήθως γίνεται λόγος για την πρόπολη τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει ανάγκη για πρόληψη ή θεραπεία από συμπτώματα που σχετίζονται με το κρυολόγημα. Θεωρείται ένα φυσικό αντιβιοτικό εξαιτίας της βακτηριοκτόνου δράσης του και επιπλέον διεγείρει το ανοσοποιητικό, ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης, όπως:

· επουλωτικές: αν σκορπιστεί πάνω σε μία πληγή ή σ’ ένα έγκαυμα, κινητοποιεί αμέσως την ανάπλαση των ιστών.

· αντιοξειδωτικές: επειδή είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, δηλαδή ουσίες που καταπολεμούν τη δράση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για τη γήρανση.

· κατά της μυκητίασης: ιδίως σε μολύνσεις που αναπτύσσονται στον κόλπο, που εκδηλώνονται με διαρροή υπόλευκων, άοσμων υγρών.

Οι μορφές της
Στο εμπόριο η πρόπολη διατίθεται στις εξής μορφές:
· υδροαλκολικό παρασκεύασμα (όπου η ρητίνη διαλύεται σε αλκοόλ), δηλαδή ένα απόσταγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι όπως είναι ή να αραιωθεί με νερό,
· κόκκοι και χάπια για μάσημα: διαλύονται σε νερό και είναι ακόμη και αναβράζοντα
· κρέμες
· αμπούλες ή υπόθετα
· σπρέι, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για όποιον υποφέρει από ασθένειες του αναπνευστικού όπως το άσθμα.

ΤΟ ΚΕΡΙ
 
Με πολλές εφαρμογές

Προϊόν των κηρογόνων αδένων που βρίσκονται στην κοιλιά των θηλυκών μελισσών, το κερί είναι πολύ σπουδαίο, καθώς χρησιμοποιείται στην κατασκευή των κυψέλων. Οι μελισσοκόμοι το συγκεντρώνουν από τα καλύμματα που φτιάχνουν οι μέλισσες στα κελιά για να τα προστατέψουν από το λιώσιμο των κερήθρων που αντικαθίστανται ανά διαστήματα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το μέλι σε κυψέλες, το οποίο συνδυάζει τις αρετές του μελιού με την ευχαρίστηση του μασήματος του αρωματικού κεριού και θυμίζει καραμέλα.

Σε μορφή κουλουριού, άσπρου και άγευστου, συνιστάται από τους οδοντίατρους στα άτομα που έχουν ορθοδοντικές προσθήκες. Εξαιτίας των αντιφλεγμονωδών και επουλωτικών ιδιοτήτων του, τοποθετείται στους συνδέσμους του μετάλλου για να προλάβει ή να καταπραΰνει τυχόν τραυματισμούς ή ερεθισμούς του στόματος.

Τέλος, το κερί χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και μάλιστα είναι συχνά συστατικό σε κρέμες ή κραγιόν αλλά και σε φαρμακευτικά προϊόντα, όπως αμπούλες ή υπόθετα.

Πηγή: http://ygeiaevexia.gr/diet/1037-ta-mystika-tou-melissioy-pou-tha-sas-therapeysoun-apo-kathe-astheneia

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Street Food Fest23 στην Πάτρα

Το 2ο «Street Food Fest» έρχεται!! Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, στις 12…

Δύο ακόμα σημαντικές διακρίσεις για την Κεφαλλονιά

Συγχαρητήρια στο Γεράσιμο και στη Μαριέτα Τις τελευταίες ημέρες δύο δικά μας παιδιά, ο Γεράσι…

23 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Κάθε χρόνο όπως και φέτος στις 23 Μαρτίου, εορτάζεται και τιμάται σε όλο τον πλανήτη η Παγκόσμια…

Eurovisiοn 2023: Η πρώτη αντίδραση του Βίκτωρα Βερνίκου για τη σειρά εμφάνισης

Πριν λίγη ώρα έγινε γνωστή η σειρά εμφάνισης των χωρών στους δύο ημιτελικούς της Eurovision 2023…

Προειδοποίηση αστρονόμων: Οι δορυφόροι αποτελούν “παγκόσμια απειλή για την φύση”

Απειλή χωρίς προηγούμενο Σε μία σειρά ερευνών που δημοσιεύθηκαν στο Nature Astronomy, οι…

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Μαρτίου

Σήμερα 22 Μαρτίου γιορτάζουν οι: Δρόσος, Δροσίδα, Δροσούλα, Δροσία, Δρόσω, Δροσοσταλία, Δροσ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Μαρτίου 2023: Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Ληξούρι
23 Μαρτίου 2023

23 Μαρτίου 2023: Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Ληξούρι

Το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Ληξουρίου, λόγω της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821 σας προσ…
Πανηγύρι Ευαγγελιστρίας στα Φαρακλάτα
22 Μαρτίου 2023

Πανηγύρι Ευαγγελιστρίας στα Φαρακλάτα

Γράφει ο Αποστόλης Χαλικιόπουλος Γιορτάζει ο Ευαγγελισμός, γιορτάζει κι’ η Πατρίδα! Ελά…
Δ. Σάμης: Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού 25ης Μαρτίου
21 Μαρτίου 2023

Δ. Σάμης: Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού 25ης Μαρτίου

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, αλλά και για την αν…
Π.Σ. ΙΟΝΙΟΣ ΠΝΟΗ: Μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
21 Μαρτίου 2023

Π.Σ. ΙΟΝΙΟΣ ΠΝΟΗ: Μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλονιάς-Ιθάκης ΙΟΝΙΟΣ ΠΝΟΗ την Δευτέρα 27 Μαρτίου διοργανώνει την ετή…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βρες ιδιαίτερα φανταχτερά αξεσουάρ στο κατάστημα «DMK Professional»
10 Μαρτίου 2023

Βρες ιδιαίτερα φανταχτερά αξεσουάρ στο κατάστημα «DMK Professional»

Στο κατάστημα DMK Professional θα βρείτε ιδιαίτερα αξεσουάρ για τα μαλλιά και όχι μόνο. Για …
Βρείτε οτιδήποτε χρειάζεστε για την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι»
15 Φεβρουαρίου 2023

Βρείτε οτιδήποτε χρειάζεστε για την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι»

Η προετοιμασία για την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» έχει ήδη ξεκινήσει! …
Σε ερωτική ατμόσφαιρα το ανθοπωλείο Μπενετάτος
14 Φεβρουαρίου 2023

Σε ερωτική ατμόσφαιρα το ανθοπωλείο Μπενετάτος

Τι πιο όμορφο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα για τον α…
Bosonis Art & Flower: Με τις πιο πλούσιες ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2023

Bosonis Art & Flower: Με τις πιο πλούσιες ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Το ανθοπωλείο Bosonis Art & Flower σας προτείνει ιδεές για εκπλήξεις που θα μείνουν αξέχαστε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design