Skip to main content
Τεχνητή Νοημοσύνη έφτιαξε 25 χιλιάδες αντιβιοτικά σε 9 ώρες
Τεχνητή Νοημοσύνη έφτιαξε 25 χιλιάδες αντιβιοτικά σε 9 ώρες
Τεχνητή Νοημοσύνη έφτιαξε 25 χιλιάδες αντιβιοτικά σε 9 ώρες
Τεχνητή Νοημοσύνη έφτιαξε 25 χιλιάδες αντιβιοτικά σε 9 ώρες
15 Απριλίου 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη έφτιαξε 25 χιλιάδες αντιβιοτικά σε 9 ώρες

Στην όλο και αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δώσει τη λύση, εφευρίσκοντας περισσότερες αποτελεσματικές ενώσεις για αντιβιοτικά φάρμακα  Ο κίνδυνος από την αντίσταση στα αντιβιοτικά, που αχρηστεύουν τη δράση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, όλο και αυξάνεται παγκοσμίως, στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Μελέτη διερεύνησε πώς θα μπορούσαν οι εξελίξεις της τεχνολογίας και συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη, να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας.

Έτσι, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford και του Πανεπιστημίου McMaster δημιουργήσαν ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάστηκε SyntheMol, το οποίο συνέθεσε δομές και χημικές συνταγές για έξι νέα φάρμακα που στοχεύουν στην εξουδετέρωση ανθεκτικών στελεχών του Acinetobacter baumannii, ενός από τα κύρια παθογόνα που ευθύνονται για θανάτους που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο Nature Machine Intelligence. «Η υπόθεσή μας ήταν ότι υπάρχουν πολλά πιθανά μόρια που θα μπορούσαν να μετουσιωθούν σε αποτελεσματικά φάρμακα, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί ή δοκιμαστεί ακόμα. Γι’ αυτό θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσουμε εντελώς νέα μόρια, που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στη φύση» εξηγεί ο Δρ James Zou, PhD, αναπληρωτής καθηγητής βιοϊατρικής επιστήμης δεδομένων και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Πριν από την έλευση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, του ίδιου τύπου τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που διέπει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT, οι ερευνητές είχαν ακολουθήσει διαφορετικές υπολογιστικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη αντιβιοτικών. Χρησιμοποιούσαν αλγόριθμους για να ανατρέξουν σε υπάρχουσες βιβλιοθήκες φαρμάκων -100 εκατομμύρια γνωστές ενώσεις περίπου- εντοπίζοντας τις ενώσεις που είναι πιο πιθανό να δράσουν κατά ενός συγκεκριμένου παθογόνου. Αυτός ο τρόπος, όμως, διερευνούσε μόλις την κορυφή του παγόβουνου. Στην παρούσα μελέτη, το μοντέλο εκπαιδεύτηκε να κατασκευάζει πιθανά φάρμακα χρησιμοποιώντας μια βιβλιοθήκη με περισσότερα από 130.000 μοριακά δομικά στοιχεία και ένα σύνολο επικυρωμένων χημικών αντιδράσεων. Όχι μόνο δημιούργησε την τελική ένωση αλλά και τα βήματα που έγιναν με αυτά τα δομικά στοιχεία, δίνοντας στους ερευνητές ένα σύνολο συνταγών για την παραγωγή των φαρμάκων. Οι ερευνητές εκπαίδευσαν επίσης το μοντέλο σε υπάρχοντα δεδομένα της αντιβακτηριακής δράσης διαφόρων χημικών ουσιών έναντι του A. baumannii. Με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές και το αρχικό σετ δομικών στοιχείων, το SyntheMol δημιούργησε περίπου 25.000 πιθανά αντιβιοτικά και τις συνταγές για την παρασκευή τους σε λιγότερο από εννέα ώρες. Για να αποτρέψουν τα βακτήρια από το να αναπτύξουν γρήγορα αντίσταση στις νέες ενώσεις, οι ερευνητές φιλτράρισαν στη συνέχεια τις παραγόμενες ενώσεις μόνο σε εκείνες που ήταν ανόμοιες με τις υπάρχουσες ενώσεις.

Nέες χημικές δυνατότητες 

Τελικά, οι ερευνητές επέλεξαν τις 70 ενώσεις με τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξόντωσης του βακτηρίου και συνεργάστηκαν με μια εταιρεία χημικών για τη σύνθεσή τους. Η εταιρεία μπόρεσε να παράγει αποτελεσματικά 58 από αυτές τις ενώσεις, έξι από τις οποίες εξολόθρευσαν ένα ανθεκτικό στέλεχος του A. baumannii όταν οι ερευνητές τις δοκίμασαν στο εργαστήριο. Αυτές οι νέες ενώσεις έδειξαν επίσης αντιβακτηριακή δράση έναντι άλλων ειδών μολυσματικών βακτηρίων που είναι επιρρεπή στην αντοχή στα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων των E. coli, Klebsiella pneumoniae και MRSA. Δύο από τις έξι ενώσεις δοκιμάστηκαν για τοξικότητα σε ποντίκια και φάνηκαν ασφαλείς, δίνοντας το επόμενο βήμα στους ερευνητές, που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή τους σε περαιτέρω πειράματα με ποντίκια που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο A. baumannii, για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν σε ζωντανό οργανισμό. Οι έξι ενώσεις είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι αντιβακτηριακές ιδιότητές τους σε μοριακό επίπεδο, αλλά η διερεύνηση αυτών των λεπτομερειών θα μπορούσε να αποδώσει γενικές αρχές σχετικές με την ανάπτυξη άλλων αντιβιοτικών.

Πηγή : https://www.ygeiamou.gr

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πεσσάδεια 2024», Ημέρες Τέχνης & Λόγου την Κυριακή 28 Ιουλίου στ…
Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 προσφέρθηκε από τον Δήμο Αργοστολίου δωρεάν μέτρηση σακχάρου προς …
Ο Γιάννης Σερβετάς αυτές τις μέρες κάνει διακοπές στην Κεφαλονιά και ήδη έχουμε δει μερικές αναρ…
Η Alys μας, το τελευταίο από τα 6 κουτάβια που είχαν βρεθεί παρατημένα μαζί με τη μητέρα τους στ…
Η επιθυμία να μασάτε παγάκια σίγουρα δεν είναι σπάνια και πολλοί την εφαρμόζουν για να κόψουν τ…
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκασε την Apple να ανοίξει το οικοσύστημά της σε εναλλακτικά iOS marketplac…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU