Skip to main content
Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο «πρωταγωνιστής» του 5ου Συνεδρίου ygeiamou
Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο «πρωταγωνιστής» του 5ου Συνεδρίου ygeiamou
Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο «πρωταγωνιστής» του 5ου Συνεδρίου ygeiamou
Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο «πρωταγωνιστής» του 5ου Συνεδρίου ygeiamou
16 Μαΐου 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο «πρωταγωνιστής» του 5ου Συνεδρίου ygeiamou

Οι ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα για την ευρεία εφαρμογή εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης αναδείχθηκαν στη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου

Η παλέτα των προοπτικών που ανοίγει για την ελληνική κοινότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη πρωταγωνίστησε στο 5ο Συνέδριο Υγείας που διοργάνωσαν το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα. Η πλήρης ανάπτυξη του Ψηφιακού Φακέλου Υγείας, η αξιοποίηση εργαλείων για ακρίβεια στη διάγνωση νόσων, στο πρότυπο επιτυχημένων μοντέλων του εξωτερικού, και η δημιουργία ελληνικών αλγορίθμων μέσω της συγκέντρωσης και αξιοποίησης όλων των δεδομένων υγείας στην ΗΔΙΚΑ, είναι κάποια από τα ελληνικά βήματα στην επανάσταση που συντελείται.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η επανάσταση που αλλάζει το πρόσωπο της Υγείας», στο οποίο συνομιλητές του ήταν οι Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα και Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει την Τεχνητή Νοημοσύνη ως «μια πολύ μεγάλη ευκαιρία», περιγράφοντας πως υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα να προσπεράσει άλλες χώρες που είναι μπροστά μας. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης«έχουμε δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αυτά πρέπει να είναι ανώνυμα. Ξεκινώντας από το Myhealthapp μέχρι τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο».

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «είναι υποχρέωση να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη τεχνολογία», δηλαδή να «φύγουμε από το χαρτί και να πάμε σε μια ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών», φέροντας ως παράδειγμα το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, το οποίο τελεί υπό κατασκευή και επισκέφθηκε χθες. «Αυτά είναι νοσοκομεία με εντελώς διαφορετικές διαδικασίες, όπου δεν πρόκειται να υπάρχει χαρτί», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και σχολίασε ακόμη πως «αυτό το οποίο με συναρπάζει είναι το επόμενο βήμα ως προς τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης», περιγράφοντας εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν τον κάθε επιστήμονα να αναλύσει τη δομή μιας πρωτεϊνης για να κάνει φαρμακευτική έρευνα, μέχρι τη δυνατότητα να «διαγνώσουμε τον καρκίνο του δέρματος».

Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι ερευνητές του ΜΙΤ και ειδικοί επί του θέματος συζήτησης, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και Μιχάλης Μπλέτσας, ανέδειξαν τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να προκριθεί στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία, ειδικά στη συλλογή δεδομένων και ειδικά στην υγεία. Μπορούμε να καταρτίσουμε σωστά τον Ηλεκτρονικό Φάκελο του Ασθενούς, για να εκπαιδεύσουμε εναρμονισμένα τους αλγόριθμους της Τεχνητής Νοημοσύνης και να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικά τα αντίστοιχα εργαλεία. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει υπόδειγμα σε ό,τι αφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη», σημείωσε ο κ. Δασκαλάκης.

«Όταν με ρώτησαν, ήδη από το 2019, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ποια είναι η προτεραιότητα για την εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων στο ελληνικό δημόσιο, είπα, χωρίς δισταγμό: Η κατάρτιση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας για κάθε Έλληνα. Είναι το Α και το Ω», πρόσθεσε ο κ. Μπλέτσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομιλητές του ειδικού για την Τεχνητή Νοημοσύνη πάνελ τόνισαν πως δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γιατρό αλλά μπορεί να έχει σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο. Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς τον σημαίνοντα ρόλο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα αντικαταστήσουμε ποτέ το γιατρό».

Σε ένα χρόνο ο Ψηφιακός Φάκελος Υγείας

Πιάνοντας το «νήμα» της συζήτησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τους επιστήμονες του ΜΙΤ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όσα τεχνολογικά επιτεύγματα προωθούνται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε ότι σε ένα χρόνο θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός αποθετηρίου δεδομένων στην ΗΔΙΚΑ, δηλαδή για πρώτη φορά η συγκέντρωση όλων των στοιχείων υγείας της χώρας μας. Η αναζήτηση των δεδομένων, άλλωστε, είναι ένα πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως επισημάνθηκε από τους περισσότερους ομιλητές του Συνεδρίου. Τα δεδομένα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα δημιουργίας αλγορίθμων για πρόληψη και ακριβέστερη διάγνωση.

Επιπλέον, η χρήση εργαλείων στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται το επόμενο διάστημα, θα βοηθήσει στην αξιολόγηση των προγραμμάτων, αλλά και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των χρονίων νοσημάτων. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος προληπτικών ελέγχων, προβλέπεται η δωρεάν χορήγηση wearables τα οποία παρακολουθούν ζωτικά σημεία του ασθενούς και συμβάλλουν στην πρόληψη υποτροπής σε ασθενείς με χρόνιο νόσημα.

Τεχνητή Νοημοσύνη και στην έρευνα

Την αξία της Τεχνητής Νοημοσύνης και στο πεδίο της πανεπιστημιακής έρευνας και της ιατρικής εκπαίδευσης σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Αποκτούμε δεδομένα σε όλο τον χώρο της Υγείας, και ειδικά στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η τεχνολογία θα επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό επιστημόνων να κάνουν ακόμη καλύτερα την δουλειά τους. Τόνισε πως η μετάβαση στην εξέλιξη της τεχνολογίας γίνεται εκθετικά πλέον και πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν. «Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα για την Παιδεία», είπε δίνοντας το παράδειγμα πως σε 18 χρόνια ένα παιδάκι που γεννιέται τώρα θα μπει σε μία αγορά εργασίας με επαγγέλματα τα οποία δεν υπάρχουν τώρα. «Ο ανθρώπινος παράγοντας δεν αντικαθίσταται, αλλά συνεπικουρείται», σημείωσε λέγοντας δε πως δημιουργούνται οι απαραίτητες υποδομές και οι διαδικασίες έτσι ώστε η Πολιτεία να μπορεί να κάνει τις αντίστοιχες προβλέψεις που απαιτούν τις αλλαγές.

«Μετά από τη νομοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ναι, η ιατρική εκπαίδευση θα είναι πιο ανταγωνιστική στην Ελλάδα. Η χώρα μας εξήγαγε γιατρούς στο εξωτερικό. Αυτό θα πρέπει να αναστραφεί, ώστε η Ελλάδα να γίνει πόλος περιφερειακής εκπαίδευσης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συζητήθηκε ποικιλία θεμάτων που αφορούν σχεδόν κάθε πτυχή της Υγείας. Μεταξύ άλλων, οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης και Αχιλλέας Γραβάνης ανέλυσαν το παρόν και το μέλλον της βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα.

Την εντεινόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής και την επίπτωσή της στη Δημόσια Υγεία, όπως για παράδειγμα είναι οι μεταδοτικές ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών ή μετά από καταστροφικές πλημμύρες, συζήτησαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη με τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, Joao Breda, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Ειδικό πάνελ διοργανώθηκε για την Ψυχική Υγεία των παιδιών. Σε αυτό συμμετείχαν ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής – Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας -Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, επικεφαλής της έδρας Unesco Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσσος και ο Ψυχίατρος και Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης.

Στη συζήτηση για τη φαρμακευτική πολιτική συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και οι θεσμικοί εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών και συγκεκριμένα ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου από τον ΣΦΕΕ, ο Θεόδωρος Τρύφων από την ΠΕΦ και η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη από το PIF. Επίσης, στο πάνελ για την ιατρική εκπαίδευση μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, συμμετείχαν ο Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), Δημήτριος Μπούμπας, ο Πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ιωάννης Μπολέτης και ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Άδωνις Ιωαννίδης.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Mακαρονάδα με μοσχάρι, λαχανικά και πορτοκάλι

Αυτή η πλούσια, κόμφορτ μακαρονάδα με μοσχαράκι ενισχυμένο με λαχανικά και πορτοκάλι θα κάνει θρ…

Εορτολόγιο: Σήμερα 21 Μαΐου γιορτάζει η μισή Ελλάδα

Σήμερα, 21 Μαΐου είναι του Κωνσταντίνου και Ελένης. Γιορτάζει ο Κωνσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κω…

21 Μαΐου του 1864: Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

Στις 21 Μαΐου του 1864 τα Επτάνησα εντάσσονται επισήμως στην Ελλάδα και στο Κάστρο της Κέρκυρας …

Αναδρομή της 21ης Μαΐου από τον φακό του kefalonitis

Ανασκόπηση  της ημέρας της 21ης Μαΐου από τα προηγούμενα χρόνια …

Φωτογραφικό αφιέρωμα για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Μια ομάδα Κεφαλλήνων νέων, με το όνομα “Strapatso”, συστήθηκε πριν λίγο καιρό. H ομάδα αυτή, δημ…

ΕΚΠΑ: Σημαντική εξέλιξη στο σχεδιασμό κλινικών μελετών για το πολλαπλούν μυέλωμα

Ανοίγει ο δρόμος για ταχύτερη πρόσβαση σε νέες και αποτελεσματικές θεραπείες για ασθενείς με πολ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

21 Μαΐου 2024

Επετειακή εκδήλωση για τα 160 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων @Κέφαλος [20.05.2024]

Πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ στο Δημοτικό θέατρο «Ο Κέφαλος» Επετειακή εκδήλωση για τα 160 χρ…
21 Μαΐου 2024

Κατάθεση στεφάνων και παρέλαση στις Κεραμειές [21.05.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα  στις Κεραμειές ο εορτασμός της 21ης Μαΐου που είναι αφιερωμένη στην Ένω…
20 Μαΐου 2024

Επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των Ριζοσπαστών εν όψει των εορτασμών της 21ης Μαΐου [20.05.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Επιμνημόσυνη Δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Νεκροταφείο Αργοστολίου…
20 Μαΐου 2024

Γυναικεία Χορωδία Δήμου Αργοστολίου: «Σαν του Μαϊού τες ευωδιές» @Κέφαλος [19.05.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ένωση των Επτανήσων με τη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]
17 Μαΐου 2024

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά πιάτα του Wokinn νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή να τρέξεις……
Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»
2 Μαΐου 2024

Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»

Τσουρέκια απλά ,γεμιστά με Μπουένο , σοκολάτα , κάστανο , σοκολάτα μπανάνα ,λευκή σοκολάτα , έρε…
Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές
2 Μαΐου 2024

Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές

Στα καταστήματα «Voskopoula sinve 1910» σας περιμένουν πασχαλινές λιχουδιές από πασχαλινό πανετό…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU