Skip to main content
Τι μουσική… τρώτε; Tα εστιατόρια που δίνουν έμφαση και σε αυτά που ακούμε
Τι μουσική… τρώτε; Tα εστιατόρια που δίνουν έμφαση και σε αυτά που ακούμε
Τι μουσική… τρώτε; Tα εστιατόρια που δίνουν έμφαση και σε αυτά που ακούμε
Τι μουσική… τρώτε; Tα εστιατόρια που δίνουν έμφαση και σε αυτά που ακούμε
30 Απριλίου 2024

Τι μουσική… τρώτε; Tα εστιατόρια που δίνουν έμφαση και σε αυτά που ακούμε

Στη δική μας κουλτούρα του φαγητού, η μουσική διαδραματίζει, σχεδόν από πάντα, το δικό της, καθοριστικό ρόλο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γεύσης μας

Κωνσταντίνος Παντζόγλου

Ο τρόπος που αγαπάμε να διασκεδάζουμε, που αντιλαμβανόμαστε έναν χώρο, ο λόγος που συνδεόμαστε μ’ ένα εστιατόριο, που επιλέγουμε μια κουζίνα, δεν βρίσκεται μόνο στη γεύση. Βρίσκεται και στην ατμόσφαιρα, την οποία φυσικά και δημιουργεί η μουσική. Γιατί, πολύ απλά μουσική σημαίνει αισθητική, αλλά και χαρακτήρας. Και είναι σίγουρο ότι το ταμπεραμέντο μας δεν θα ήταν αυτό που είναι χωρίς μουσική.

Γι’ αυτό διαχρονικά, η μουσική “κατακτά” ακόμα και το ρόλο του πρωταγωνιστή στα εστιατόρια. Ποιος δεν έχει περάσει fusion βραδιές στα τραπέζια του Soul Kitchen; Και ποιος δεν έχει δει θρύλους της jazz, απολαμβάνοντας νοτιοασιατικές γεύσεις στο Bar Guru Bar της πλατείας Θεάτρου; Οι λίγο πιο παλιοί ίσως έχουν ακόμα στη δισκοθήκη τους το compilation του πρωτοπόρου DeLuxe, να τους θυμίζει ότι τα εστιατόρια δεν είναι μόνο κουζίνα, αλλά διακρίνονται για τη φιλοσοφία τους. Και μπορεί με την κρίση, αυτή η φιλοσοφία που έφερε άνθιση στα εστιατόρια των 00’s και έδωσε χώρο στη μουσική να ξεθώριασε μαζί με τη διάθεσή μας, σήμερα φαίνεται πως μια νέα γενιά εστιατορίων την ανακαλύπτει ξανά. 

New age εστιατόρια

Η επιστροφή του βινυλίου είναι αναμφισβήτητα μία από τις τάσεις που αποκτά ολοένα και περισσότερο φανατικό κοινό, ακριβώς γιατί περικλείει τη λογική του συλλέκτη. Είναι βέβαια και οι καλλιτέχνες, κυρίως οι ανεξάρτητοι, που επιλέγουν τον αναλογικό ήχο του βινυλίου για να κυκλοφορήσουν τις μουσικές τους σε φυσικό προϊόν.

birdman-music__2_

Έτσι λοιπόν, βλέπουμε σήμερα εστιατόρια, όπως το Pharaoh -που δίνει έμφαση στην afrojazz, την tropicália και την anatolian rock- ή την Κόκκινη Σβούρα στο Χαλάνδρι -που παίζει κυρίως Soul, R&B, Funk και Soulful jazz- και φυσικά το πρωτοπόρο Birdman του Άρη Βεζενέ -που είναι από το 2018 η αθηναϊκή εκδοχή του listening bar και εστιάζει στην Japanese Jazz, την Urban Pop, τα Afrobeat και κάποια Rock- να πρωτοτυπούν, επιλέγοντας μόνο βινύλιο. Έτσι, η μπάρα, που τα εστιατόρια την είχαν κάπως παραμελίσει, αποκτά έτσι μια νέα δυναμική, με τους DJ’s να βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο. 

Μια απέραντη… πίστα

Πριν δεκαπέντε χρόνια, τότε που τα πρώτα σύννεφα σκέπασαν τις αθηναϊκές πίστες, τα live με φαγητό, τα μεσημέρια της Κυριακής αποτέλεσαν μία διέξοδο. Ε, αυτή η τάση αναβιώνει σήμερα, προσαρμοσμένη φυσικά στην εποχή. Από το διάσημο πλέον Parfait, το μενού του οποίου φέρει την υπογραφή του κορυφαίου Γιάννη Κόρογλου, μέχρι το κλασικό Chalet στην Πολιτεία στην κουζίνα του οποίου βρίσκουμε τον Βασίλη Τζήμα, αλλά και το Barbaro που έχει φιλοξενήσει τον βιρτουόζο του μπουζουκιού Μανώλη Καραντίνη και τον δάσκαλο Θανάση Πολυκανδριώτη, τα live έχουν επιστρέψει. Και μαζί τους έχουν επιστρέψει και τα γαρύφαλλα. Από λαϊκά μέχρι σύγχρονα ελληνικά ποπ, όλα χωράνε στο πρόγραμμα, που ξεσηκώσει τους θαμώνες.

birdman-es__2_
Η επιστροφή του βινυλίου, με πρωτοπόρο το Birdman, είναι μια από τις τάσεις που αποκτά όλο και περισσότερο φανατικό κοινό

Παράλληλα, τα μουσικά μεζεδοπωλεία έχουν την τιμητική τους. Παρότι θα περίμενε κανείς να έχουν χάσει κάτι από την αίγλη τους, αφού ο digital κόσμος που ζούμε δεν εκφράζεται μέσα από παλιά ρεμπέτικα και λαϊκά, παραμένουν προσιτά και φυσικά ασφυκτικά γεμάτα. Τα πιο αυθεντικά, τα συναντά κανείς σε off – broadway γειτονιές. Όπως είναι τα Καμίνια, όπου στο Κέντρο Διερχομένων, σε κάθε live συμβαίνει κάτι μυσταγωγικό, καθώς όλοι μα όλοι γίνονται μια παρέα και χορεύουν με τα πιο αυθεντικά λαϊκά, από Μπιθικώτση μέχρι Μπέλλου. Η Μεταξού στον Κολωνό επίσης σερβίρει ωραίους, παραδοσιακούς μεζέδες και παίζει από καντάδες μέχρι ρεμπέτικα σε καθημερινή βάση. Ακόμα και η Κληματαριά, η παραδοσιακή ταβέρνα του κέντρου, έχει live πρόγραμμα, όπως και ο Θεσσαλός που παίζει σταθερά ελληνικά στην κουζίνα και στα ηχεία. 

Βάλε μουσική!

Η νέα ελληνική κουζίνα πάντως διακρίνεται από μια πιο εκλεπτυσμένη, και ανεπιτήδευτη μαζί, προσέγγιση μέσα από πιάτα και υλικά που διατηρούν τις αξίες της παράδοσης, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη δημιουργικότητα. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη μουσική που ντύνει κάθε σάλα. Μια αντίληψη που θέλει το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά να ακούγεται Κυριακή μεσημέρι από τα ηχεία στην Ταβέρνα των φίλων, που προσαρμόζει τις μουσικές όπως και το μενού, ανάλογα με την ημέρα και τη διάθεση. Εκεί, όπως και αλλού, η έντεχνη σκηνή έχει την τιμητική της.

birdman-music__4_
To mix & match που ακούγεται πλέον στις γαστροταβέρνες περιλαμβάνει από Χατζιδάκι μέχρι Nick Cave και από Αλεξίου μέχρι Beirut
birdman-music__3_

Πιο indie οι επιλογές στα hip της πόλης όπως το Λινού Σούμπασης & ΣΙΑ, το ΦΙΤΑ, τη Zebra και Στα Άκρα, που στρέφονται στο ξένο ρεπερτόριο. Σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η άνθιση που γνωρίζει το εναλλακτικό -κυρίως ξένο- ρεπερτόριο μέσα από το ραδιοφωνικό airplay, την τελευταία δεκαετία. Αυτό το mix & match που ακούγεται πλέον στις γαστροταβέρνες, και περιλαμβάνει από Χατζιδάκι μέχρι Nick Cave και από Αλεξίου μέχρι Beirut, ενισχύει αυτή την τάση. Ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι των εστιατορίων έχουν σήμερα όλη τη μουσική στα χέρια τους. Η δυναμική που προσφέρουν οι ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το Spotify, προσφέρει ελευθερία, καθώς δεν χρειάζεται κανείς να γράφει και να ξαναγράφει cd ή να αναζητά usb sticks από DJ’s. Αυτός είναι και ο λόγος που πολύ σπάνια πια θα ακούσεις ραδιόφωνο σε κάποιο χώρο.

Αντίστοιχο και το σκηνικό στη Θεσσαλονίκη. Η ελληνική μουσική έχει την τιμητική της στην πόλη με τις πολύ ενδιαφέρουσες γαστρονομικές προτάσεις, αλλά και η εναλλακτική μουσική έχει το φανατικό κοινό της. Γενικά πάντως, η Θεσσαλονίκη ακούει πιο δυνατά μουσική, όπως στο διάσημο Clochard. Τα νησιά και αυτά έχουν δυνατά τα ηχεία με πιο mainstream βέβαια επιλογές, και αναφορές στην ηλεκτρονική μουσική, με γνωστούς DJ να στήνουν τα απόλυτα party, σε νέας γενιάς beach bar που σερβίρουν πειραγμένη ελληνική κουζίνα. Φυσικά και η ελληνική pop δεν λείπει, όπως δε λείπει και το εντεχνολαϊκό που ακούγεται ευχάριστα κυρίως σε παραδοσιακές ταβέρνες όπως η Οδός Αράξαμε στην Άνω Μερά στη Μύκονο ή ο Μαθιός στην Καλλονή Τήνου, ενώ ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα εστιατόρια των νησιών, όπως το Κυανό στον Εμποριό της Καλύμνου, ακούγεται από ορχηστρική μουσική μέχρι electro. 

Or not to Jazz..

Τα wine bars είναι αναμφισβήτητα μία από τις τάσεις στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη. Με πολύ δυνατές wine lists, έχουν εμπλουτίσει το μενού τους και την ατμόσφαιρά τους. Έχουν αφήσει οριστικά πίσω την εποχή που έπαιζαν jazz και έχουν υιοθετήσει σίγουρα νέα ακούσματα, από easy listening μέχρι funk, soul και world music.

birdman-es__1_

Οι DJ’s έχουν βρει κι αυτοί μία θέση, καθώς αρκετά wine bars επενδύουν στην πιο χορευτική διάθεση. To Wine is Fine εκφράζει ακριβώς αυτή την πλευρά της cave à manger που επενδύει σ’ ένα τέλειο ηχοσύστημα για να παίζει eclectic, από ιαπωνική funk μέχρι psychedelic μπάντες και να στήνει πάρτυ στον πεζόδρομο της Βύσσης. Στο ίδιο mood και το Warehouse των Εξαρχείων που ανεβάζει ντεσιμπέλ με soul και funky μουσικές. 

Τελικά τι ακούμε σήμερα;

Ακούμε τα πάντα! Ανάλογα με το εστιατόριο, τη φιλοσοφία, την ατμόσφαιρα και την κουζίνα του. Η ελληνική κουζίνα, παραδοσιακή ή μοντέρνα, θέλει τα ελληνικά της. Θέλει από Μάλαμα και Μποφίλιου μέχρι λαϊκά του ‘60, θέλει πιο χαμηλές εντάσεις, και γίνεται ο συνδετικός κρίκος κάθε παρέας. 

Το fine dining από την άλλη επενδύει στο eclectic ύφος, που περικλείει από την πάλαι ποτέ accid jazz μέχρι neo soul, nu disco, electro, world και fusion, με κάποιες πινελιές από το Χαμόγελο της Τζοκόντα ή από Μαρίζα Ρίζου και Παν Παν. 

Σε χώρους όπου η μουσική παίζει ένα συνοδευτικό ρόλο, τα instrumentals, έχουν προτεραιότητα (βλ. Ταβέρνα του Οικονόμου, που πρόσφατα έβαλε μουσική). Ενώ, στα εστιατόρια που υπηρετούν ένα πολύ ισχυρό όραμα εντός κι εκτός κουζίνας, ακούγονται πιο indie και πρωτοποριακά είδη μουσικής συμπληρώντας την εμπειρία για τους επισκέπτες τους.
Ωστόσο, η μουσική πρέπει να ακούγεται, και είναι ωραίο όταν ακούγεται, καθώς οι παρέες συναντιούνται γύρω από ένα τραπέζι. Γιατί αυτό είναι κομμάτι της νοοτροπίας μας. Είναι απλά εμείς!

Πηγή: https://www.protothema.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Eurelectric: Μείωση 45% στην ενεργειακή δαπάνη των νοικοκυριών με την πράσινη μετάβαση

Η επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 μπορεί να μειώσε…

Πώς η κλιματική αλλαγή κάνει τα ποτάμια της Αλάσκας πορτοκαλί

Δεκάδες ποτάμια και ρυάκια στην Αλάσκα αποκτούν χρώμα πορτοκαλί σκουριάς, ως πιθανή συ…

Συνάντηση «κορυφής» Τζούλια Ρόμπερτς και Άιο Εντεμπίρι στην ταινία «After the Hunt»

Τις δυνάμεις τους θα ενώσουν στην δραματική ταινία «After the Hunt» οι πολυβραβευμένες…

Γιατί η μουσική και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορούν να περιμένουν

Στο φετινό συνεδριακό πρόγραμμα του Athens Music Week η σχέση μουσικής και τεχνητής νοημοσύνης μ…

Πέντε εντυπωσιακές όψεις του σύμπαντος από τη διαστημική αποστολή Euclid

Η επιστήμονας του προγράμματος Βαλέρια Πετορίνο, κάνει λόγο για «ένα σημαντικό ορόσημο» Διάστ…

Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26/6 η υποβολή των αιτήσεων για το αγροτικό ρεύμα

Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, που είναι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, μπορούν να ενημερ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Μαΐου 2024

Αλιευτικός Τουρισμός – Έρευνα & Ανάπτυξη: Ένα τριήμερο δράσεων στην Κεφαλονιά!

Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου σε συνεργασία με τη ΓενικήΓραμματεία Τουριστικής Πολ…
23 Μαΐου 2024

Συναυλία στον Καθολικό Ναό Αγίου Νικολάου Κεφαλονιάς «Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…»

Συναυλία στον Καθολικό Ναό Αγίου Νικολάου Κεφαλονιάς “Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…..
23 Μαΐου 2024

O Κεφαλονίτης chef Γιώργος Αντωνέλλος πάει την γαστρονομίας της Κεφαλονιάς στοMakedonia Palace!

O Κεφαλονίτης chef Γιώργος Αντωνέλλος πάει την πλούσια κουζίνα της Κεφαλονιάς στοSalonika Restau…
22 Μαΐου 2024

Επτανησιακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού «Υακίνθια» @Ζάκυνθος [21.05.2024]

Στα πλαίσια των εορτασμών των 160 χρόνων από την ένωση των Ιονίων Νήσων με τη μητέρα Ελλάδα διορ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εξαιρούνται και τι ποινή προβλέπεται για όσους δεν ψηφίσουν
23 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εξαιρούνται και τι ποινή προβλέπεται για όσους δεν ψηφίσουν

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών 2024 την Κυριακή 9 Ιουνίου. Η διαδι…
Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]
17 Μαΐου 2024

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά πιάτα του Wokinn νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή να τρέξεις……
Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»
2 Μαΐου 2024

Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»

Τσουρέκια απλά ,γεμιστά με Μπουένο , σοκολάτα , κάστανο , σοκολάτα μπανάνα ,λευκή σοκολάτα , έρε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU