Skip to main content
Τι συμβολίζει το κάθε χρώμα; Πώς “επηρεάζει” το σπίτι μας;
Τι συμβολίζει το κάθε χρώμα; Πώς “επηρεάζει” το σπίτι μας;
Τι συμβολίζει το κάθε χρώμα; Πώς “επηρεάζει” το σπίτι μας;
Τι συμβολίζει το κάθε χρώμα; Πώς “επηρεάζει” το σπίτι μας;
29 Ιουνίου 2022

Τι συμβολίζει το κάθε χρώμα; Πώς “επηρεάζει” το σπίτι μας;

Σκέφτεσαι να αλλάξεις τα χρώματα στο σπίτι σου; Πριν αποφασίσεις, πριν το προσωπικό σου γούστο σε κατευθύνει στην τελική απόφαση, μάθε πώς το κάθε χρώμα επηρεάζει την ψυχολογία σου, τη διάθεσή σου, αλλά και το σπίτι σου. Γιατί μερικές φορές, μπορεί η επιθυμία να μας οδηγεί κάπου και τελικά το αποτέλεσμα να μην είναι θετικό σε βάθος χρόνου…

Το χρώμα είναι κάτι ξεχωριστό γιατί εξαρτάται από κάτι απόλυτα μοναδικό: το φως. Η φυσική του λειτουργία είναι αντικείμενο σοβαρής επιστημονικής μελέτης και η εφαρμογή του στη διακόσμηση ονομάζεται χρωματολογία και είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Βασικές αρχές χρωματολογίας…
-Τα χρώματα χωρίζονται σε βασικά (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) και σε συμπληρωματικά (πορτοκαλί, πράσινο, μοβ) που προκύπτουν από την ένωση των βασικών. Από τα βασικά το κόκκινο και το κίτρινο ανήκουν στα θερμά και το μπλε στα ψυχρά. Τα συμπληρωματικά ανήκουν και στα ψυχρά και στα θερμά ανάλογα από την ποσότητα των βασικών χρωμάτων που περιέχουν.

-Η ποσότητα του κύριου βασικού χρώματος στην ένωση καθορίζει την απόχρωσή του. Προκύπτουν άπειρες αποχρώσεις από την ένωση των βασικών και συμπληρωματικών χρωμάτων. Έτσι π.χ. από την ένωση του μπλε με το κόκκινο έχουμε μοβ που μπλεδίζει ή κοκκινίζει ανάλογα με την ποσότητα του μπλε ή του κόκκινου. Αν σε αυτό ενώσουμε ένα από τα υπόλοιπα, θα έχουμε μια νέα απόχρωση και αυτό θεωρητικά εκτείνεται στο άπειρο!

-Μια απόχρωση μπορεί να είναι ανοιχτή ή σκούρα προσθέτοντας λευκό ή μαύρο αντίστοιχα. Αυτός είναι ο τόνος του χρώματος. Έτσι προκύπτουν οι παστέλ αποχρώσεις όπως το γαλάζιο ή το ροζ.

-Τέλος, μια άλλη κατηγορία είναι τα ουδέτερα με κυρίαρχα το μαύρο και το λευκό και δευτερεύοντα το γκρι και το καφέ. Και σε αυτά ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω για τις αποχρώσεις και τους τόνους.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, πολλές φορές, το να ξεχωρίσουμε ένα χρώμα μέσα στις άπειρες αποχρώσεις και τόνους είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, πόσω μάλλον να κάνουμε και σωστούς συνδυασμούς! Είναι λοιπόν λογικό να δυσκολευόμαστε όταν πρέπει να διαλέξουμε χρώματα για το χώρο μας. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα για τα χρώματα που θα ήθελα να ξέρετε και ίσως σας βοηθήσουν.

Τι συμβολίζει το κάθε χρώμα;
-Οι ανοιχτοί τόνοι
 μεγαλώνουν τους χώρους και δίνουν ανάλαφρη διάθεση και δροσερό αποτέλεσμα. Συνδυάστε ανοιχτά παστέλ και ο χώρος θα μοιάζει παραμυθένιος. Προσοχή όμως μήπως και η η υπερβολική χρήση τους δημιουργήσει άτονο αποτέλεσμα. Εντάσσουμε μαζί τους και σκουρότερους τόνους για έμφαση και ισορροπία.

-Οι σκούροι τόνοι μικραίνουν τον χώρο και μπορεί να δημιουργήσουν “ασφυκτική” ατμόσφαιρα. Όμως χρειάζονται για να ισορροπήσουν τις εντάσεις και να προσθέσουν ζεστασιά. Αν επιλέξουμε σκούρα τονικότητα προσέχουμε να μην έχουμε έντονες διαφορές στο contrast. Όλες οι επιλογές πρέπει να ανέβουν μια βαθμίδα τουλάχιστον για να είναι σωστό το αποτέλεσμα.

-Τα ουδέτερα χρώματα μας βοηθάνε να δώσουμε έμφαση στα έπιπλα. Το καφέ και το γκρίζο, μόνα τους ή σε συνδυασμό, κάνουν χώρους ιδιαίτερους και πρωτότυπους, ειδικά στους ανοιχτούς τόνους τους, δηλαδή στα μπεζ και στα ανοιχτά γκρι. Φυσικά και ο απόλυτος συνδυασμός του μαύρου και του λευκού είναι πάντα διαχρονικός και αξεπέραστος. Είναι η μοναδική περίπτωση που το τόσο έντονο contrast λειτουργεί τόσο αρμονικά.

-Το λευκό χρώμα είναι το πιο κοντινό στο φως. Αποτελεί την πιο κλασική λύση και έχει συνήθως σωστό αισθητικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλο όμως που φαίνεται εύκολο και σίγουρο είναι πολύ δύσκολο στη χρήση. Η υπερβολή του κάνει ένα χώρο να μοιάζει ψυχρός και άδειος. Χρειάζεται λοιπόν ταίρι κάποιο άλλο χρώμα για να φανεί η δύναμη που κρύβει. Είναι ιδανικό φυσικά για όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

-Το μαύρο είναι η απουσία φωτός. Φαίνεται λάθος επιλογή αλλά πιστέψτε με δεν είναι! Η σωστή χρήση του μπορεί να κάνει το χώρο μας τολμηρά μοντέρνο και ιδιαίτερο. Δεν λέμε να βάψουμε όλο το δωμάτιο μαύρο αλλά να το εντάξουμε στο χώρο, σε ένα τοίχο, στα έπιπλα, στα υφάσματα ή σε διακοσμητικά. Τολμήστε το στο καθιστικό και στο μπάνιο. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα!

-Οι κόκκινες αποχρώσεις δημιουργούν χώρους γεμάτους με προσωπικότητα και ζεστασιά. Η ένταση και το πάθος κυριαρχούν. Προσέχουμε μόνο να μην κυριαρχήσουν παραπάνω από όσο πρέπει, γιατί το κόκκινο είναι χρώμα που δημιουργεί και αίσθηση κινδύνου με αποτέλεσμα να μας φέρνει ανησυχία. Ιδανικό για κουζίνες, καθιστικά, τραπεζαρίες. Το αποφεύγουμε στα υπνοδωμάτια και στα λουτρά.

-Οι μπλε αποχρώσεις μας χαλαρώνουν και οξύνουν τη νόηση. Μπορεί να είναι ψυχρό ειδικά στους ανοιχτούς τόνους, αλλά η χρήση του δείχνει εκλεπτυσμένη πολυτέλεια. Στους σκούρους τόνους κάνει τους χώρους δυναμικούς και επιβλητικούς. Είναι πολύ καλή επιλογή για υπνοδωμάτια, καθιστικά και μπάνια, άλλα το αποφεύγουμε στις κουζίνες. Παρ’ όλα αυτά και επειδή τίποτα δεν είναι απόλυτο, ακόμα και το γαλάζιο ή το τιρκουάζ σε μια κουζίνα, αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει υπέροχο αποτέλεσμα.

-Οι κίτρινες αποχρώσεις δίνουν φως και ενέργεια σε ένα δωμάτιο. Μπορούν να κάνουν τον χώρο να μοιάζει λουσμένος από τον ήλιο του Αυγούστου ή του Νοέμβρη και αυτό είναι κάτι μοναδικό, που κανένα άλλο χρώμα δεν μπορεί να το καταφέρει. Συνδυάζεται πολύ εύκολα με τα υπόλοιπα χρώματα σε όλες του τις αποχρώσεις και τόνους αλλά μπορεί να γίνει κουραστικό και οξύ για τα μάτια, ειδικά στις αποχρώσεις κοντά στο πράσινο. Τέτοιες είναι τα κίτρινα του λεμονιού και του κίτρου. Είναι ιδανικό για όλους τους χώρους, ειδικά στους ανοιχτούς του τόνους.

-Πράσινο. Αισιόδοξο, ξεκούραστο, φιλικό. Οι ανοιχτοί τόνοι των αποχρώσεών του είναι γεμάτοι δροσιά και θυμίζουν Άνοιξη. Οι σκούροι τόνοι, χαϊδεύουν τα μάτια και ζεσταίνουν τις διαθέσεις. Το πράσινο είναι πολύ εκλεπτυσμένο χρώμα και πραγματικά εύκολο στη χρήση. Ιδανικό στους συνδυασμούς με τα ουδέτερα παστέλ, αλλά και με τους ανοιχτούς τόνους των βασικών όπως το εκρού, το γαλάζιο και το ροζ, δυνατό με τα καφέ και τα γκρίζα. Αποτελεί σίγουρη επιλογή για όλους τους χώρους του σπιτιού. Ειδικά για παιδικά δωμάτια!

-Το πορτοκαλί είναι τόσο χαρούμενο που οι ψυχίατροι το προτείνουν σε ασθενείς με χρόνια κατάθλιψη για να το εντάξουν στο χώρο τους! Ανάμεσα στο ενεργειακό φως του κίτρινου και τη παθιασμένη ζεστασιά του κόκκινου, το πορτοκαλί, γεμίζει τους χώρους με θετική αύρα και καλή διάθεση. Καμιά φορά όμως μπορεί να κουράσει όπως και οι “γονείς” του και για αυτό προσέχουμε την απόχρωσή του και την τονικότητά του. Ιδανικό για παιδικά δωμάτια σε συνδυασμό με το πράσινο. Ιδανικό και για παιχνιδιάρικες κουζίνες. Προσοχή όμως! Μελέτες έχουν δείξει ότι το πορτοκαλί και οι αποχρώσεις του, σε όλες τις τονικότητες, διεγείρει την αίσθηση της πείνας.

-Το μοβ είναι το χρώμα της εσωτερικότητας και συμβολίζει στην παραψυχολογία το υποσυνείδητο. Οι μοβ αποχρώσεις είναι πολύ ιδιαίτερες. Μπορούν να αναδείξουν έναν χώρο ή να τον καταστρέψουν και ειδικά οι σκούροι τόνοι θέλουν μεγάλη προσοχή. Αποφεύγουμε να τους συνδυάζουμε με μαύρο ή σκούρα γκρι. Οι ανοιχτοί τόνοι του είναι ιδανικοί αν θέλουμε να χαρίσουμε ανάλαφρη διάθεση και ονειρικό φως. Η καλύτερη χρήση του είναι στις κρεβατοκάμαρες.

-Τα μεταλλικά χρώματα όπως το χρυσό και το ασημί δίνουν έμφαση, πολυτέλεια και φινέτσα σε ένα χώρο. Δεν πρέπει να τα φοβόμαστε αλλά ούτε να τα χρησιμοποιούμε ασύδοτα. Συνδυάζονται ιδανικά με όλα τα χρώματα, τις αποχρώσεις και τους τόνους αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν κι αυτά αποχρώσεις και κλίμακες τονικότητας. Αν προσέξουμε αυτό το μυστικό μπορούμε να τα εντάξουμε στο χώρο κάνοντας θαύματα!

Πηγή: https://www.tlife.gr/

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ξεκινούν σήμερα τα μαθήματα Ευρωπαϊκών χορών από «Το Ριφόρτσο»

Ξεκινούν σήμερα τα μαθήματα Ευρωπαϊκών χορών από το “Ριφόρτσο” Ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ι…

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για τη διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ

Το σχέδιο νόμου τίθεται σήμερα προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής και, σύμφωνα με τον σχεδ…

Απόφαση σταθμός του Αρείου Πάγου: Δεν αποζημιώνεται η κλοπή αυτοκινήτου αν γίνει σε απομονωμένο σημείο και χωρίς φωτισμό

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε ασφαλιστική στην Θεσσαλονίκη που δεν αποζημίωσε πελάτη για κλοπή Ι.Χ. επ…

5 από τις ισχυρότερες φυσικές αντιφλεγμονώδεις τροφές | Οδηγός για μια Υγιή ζωή (+ Συνταγή)

Η υγιεινή διατροφή είναι ο βασικός πυλώνας για μια υγιή ζωή, και μέρος αυτής περιλαμβάνει τροφές…

Στον «αέρα» οι συναυλίες των Coldplay λόγω της κατάστασης του ΟΑΚΑ

Tο θέμα για την στατική επάρκεια του ΟΑΚΑ είναι πολυ πιθανό να επηρεάσει τις δύο μεγάλες συναυλί…

Η ταινία της Beyonce βγαίνει στα σινεμά

Στα σινεμά αναμένεται να βγει η sold-out παγκόσμια περιοδεία της Beyonce «Renaissance …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

2 Οκτωβρίου 2023

Oλοκληρώθηκε η τριήμερη Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 39 η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ,χθες 1 Οκτωβρίου 2023 στ…
1 Οκτωβρίου 2023

Τρίτη μέρα της 39ης Χορωδιακής Συνάντησης Κεφαλονιάς @Κέφαλος [01.10.2023]

Μετά τις ιδιαίτερες επιτυχημένες δύο μέρες της ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, σήμερα παρακολο…
1 Οκτωβρίου 2023

Επιμελητήριο Κεφαλληνίας & Ιθάκης: Επιχειρηματικά βραβεία 2023 @Αργοστόλι [30.09.2023]

To Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποίησε εκδήλωση για να απον…
30 Σεπτεμβρίου 2023

Δεύτερη μέρα της 39ης Χορωδιακής Συνάντησης Κεφαλονιάς @Κέφαλος [30.09.2023]

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη Έναρξη της ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, χθες , 29 Σεπτεμβρίο…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»
25 Σεπτεμβρίου 2023

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»

Με μεγάλη μας χαρά επισκεφθήκαμε το κατάστημα Loukoumania που βρίσκεται στο Αργοστόλι και ήρθε η…
Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς
12 Σεπτεμβρίου 2023

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς και να μάθουμε περισσότερες πλη…
Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
8 Σεπτεμβρίου 2023

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Το βιβλιοπωλείο «Κύβος» καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μία μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα σ…
Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»
6 Σεπτεμβρίου 2023

Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»

Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου και να θαυμάσουμε τον χώρο όπου…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU