Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Το Tetris ωφελεί τον εγκέφαλο
Το Tetris έχει ακόμα και τη δυνατότητα να προσφέρει ανακούφιση σε άτομα που πάσχουν από μετατραυματικό στρες.
Η τοποθέτηση ενός χρωματιστού γεωμετρικού σχήματος στην «τέλεια θέση» είναι μία πολύ ικανοποιητική-εθιστική εμπειρία και για αυτό το Tetris δεν έχει χάσει τόσα χρόνια τη δημοφιλία του και θεωρείται μαζί με το σκάκι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παιχνίδια παγκοσμίως.
Το Tetris δημιουργήθηκε το 1984 από έναν μηχανικό λογισμικού για την Ακαδημία Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης και κατέληξε να έχει εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο.
Η λέξη tetris προέρχεται από τις λέξεις “tetra” (δηλαδή το «τέσσερα») και «τένις».
Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο δημιουργός του παιχνιδιού, Alexey Pajitnov περιέγραψε το Tetris ως «το παιχνίδι που απευθύνεται σε όλους».
«Ελπίζω κάποια στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη να ενσωματωθεί και στο Tetris. Eπίσης εργάζομαι ώστε να βγει μία έκδοση του παιχνιδιού, όπου θα μπορούν να παίζουν δύο παίκτες ταυτόχρονα, αλλά ακόμη έχουμε δρόμο», επισημαίνει στους New York Times.
O Pajitnov δημιούργησε το Tetris πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού Pascal σε έναν υπολογιστή σοβιετικής κατασκευής. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει περισσότερες από 215 αναγνωρισμένες εκδόσεις του Tetris.
Η πιο αξιοσημείωτη έκδοση ενδεχομένως είναι αυτή που κυκλοφόρησε με το το Nintendo Game Boy το 1989.
Ο πρόεδρος της Nintendo of America, Minoru Arakawa, ήθελε αρχικά να μην συμπεριλάβει το Tetris στο βιντεοπαιχνίδι. Ωστόσο τελικά επικράτησε του “Super Mario”, κυρίως επειδή απευθυνόταν σε μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα.
Πώς το Tetris ωφελεί τον εγκέφαλό
Όπως γνωρίζει όποιος έχει περάσει ώρες παίζοντας Tetris, πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως «εθιστικό» παιχνίδι.
Πολλοί άνθρωποι που παίζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν αναφέρει ότι βλέπουν τα τετραγωνάκια του Tetris ακόμη και όταν δεν παίζουν. Τα βλέπουν για παράδειγμα όταν κλείνουν τα μάτια τους ή στα όνειρά τους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως το «φαινόμενο Tetris».
Μάλιστα μετά από έρευνες, ο ψυχολόγος Ρίτσαρντ Χάιερ διαπίστωσε ότι το τακτικό παιχνίδι Tetris οδήγησε στην αύξηση του πάχους του εγκεφαλικού φλοιού. Οι μελέτες του Χάιερ έδειξαν επίσης πως το Tetris μπορεί δυνητικά να ενισχύσει την ικανότητα μνήμης ενός ατόμου και να προωθήσει την κινητική και γνωστική ανάπτυξη.
Μια μελέτη του 2017 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Karolinska έδειξε ότι το Tetris είχε τη δυνατότητα να προσφέρει ανακούφιση σε άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες, εφόσον έπαιζαν το παιχνίδι μετά από ένα περιστατικό ή όταν θυμόντουσαν κάτι που τους προκαλούσε σύγχυση.
Η αναζήτηση της τελειότητας
Δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του, το Tetris παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια. Οι νεότερες εκδόσεις του παιχνιδιού περιλαμβάνουν το Tetris Effect, το οποίο υπόσχεται χαλάρωση μετά μουσικής, καθώς και το Tetris 99, στο οποίο οι παίκτες προσπαθούν να ξεπεράσουν τους αντιπάλους τους.
Πάντως ακόμη και σήμερα εφευρίσκονται νέοι τρόποι να παίζουμε Tetris. Ο συνήθης τρόπος για να παίξετε την έκδοση του Tetris για το Nintendo είναι κι αυτός που χρησιμοποιείται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Classic Tetris, δηλαδή κάποιος κρατά το γκρι ορθογώνιο χειριστήριο έτσι ώστε το αριστερό του χέρι να ελέγχει την κίνηση των κομματιών και το δεξί για να τα περιστρέφει. Ωστόσο μερικοί έχουν προτιμήσει άλλη μέθοδο, όπως το “hypertapping” και το “rolling”.
Το “hypertapping” περιλαμβάνει το γρήγορο πάτημα των κουμπιών, ενώ το “rolling” επιτρέπει τη μετακίνηση των κομματιών ακόμα πιο γρήγορα, κουνώντας τα δάχτυλα του ενός χεριού κατά μήκος του πίσω μέρους του χειριστηρίου.
Με τη μέθοδο “hypetapping” ένας 16χρονος ονόματι, Τζόζεφ Σαελε, νίκησε τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Τζόνας Νιουμπάουερ.
Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως η μέθοδος “rolling” είναι αυτή που έχει κυριαρχήσει, καθώς όχι μόνο είναι αποτελεσματική αλλά και λιγότερη επίπονη για τα χέρια.