Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ύπνος: Η διαταραχή που απειλεί την καρδιά
Η υπνική άπνοια φαίνεται πως αυξάνει σιωπηλά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Πίσω από αυτή την επικίνδυνη συσχέτιση κρύβεται ο ακανόνιστος ρυθμός αναπνοής που παρατηρείται όταν τα άτομα πάσχουν από την υπνική άπνοια, καθώς η ακανόνιστη αναπνοή προκαλεί πτώση των επιπέδων του οξυγόνου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αυτό βέβαια, ως αποτέλεσμα, δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και του εγκεφάλου. Μια προηγούμενη μελέτη είχε συσχετίσει το συγκεκριμένο νόσημα με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης μιας σειράς νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η γνωστική εξασθένηση και η νόσος Αλτσχάιμερ
«Τα συγκεκριμένα ευρήματα θα βοηθήσουν στον καλύτερο χαρακτηρισμό των εκδοχών υψηλού κινδύνου της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Ali Azarbarzin, διευθυντής της ερευνητικής ομάδας για τα αποτελέσματα της υπνικής άπνοιας στην υγεία στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. «Πιστεύουμε ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου υψηλότερου κινδύνου σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή θα δείξει, ελπίζουμε, ότι η θεραπεία της άπνοιας ύπνου θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων».
Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα συνέλεξε στοιχεία για περισσότερους από 4.500 ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας που συμμετείχαν σε δύο ερευνητικές μελέτες η μία αφορούσε τα κατάγματα στους άνδρες και η άλλη, μια πολυεθνική μελέτη για την αθηροσκλήρωση που περιλάμβανε άνδρες και γυναίκες. Όπως διαπιστώθηκε, για κάθε πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα μεταξύ των ανδρών στη μελέτη των καταγμάτων, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού συμβάντος αυξήθηκε κατά 45%. Από την άλλη, μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη μελέτη αθηροσκλήρωσης, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 13%.
Η απόφραξη των αεραγωγών αντιπροσώπευε το 38% του κινδύνου που παρατηρήθηκε στην πρώτη μελέτη και το 12% στην άλλη. Παρόμοια ήταν και τα ευρήματα που παρατηρήθηκαν για τον πρόωρο θάνατο. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η πτώση των επιπέδων οξυγόνου οφειλόταν κυρίως στην απόφραξη των αεραγωγών και όχι σε άλλους παράγοντες, όπως η παχυσαρκία ή η μειωμένη πνευμονική λειτουργία. Η Marishka Brown, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας για τις Διαταραχές του Ύπνου, δήλωσε ότι η κατανόηση αυτών των μηχανισμών θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται οι κλινικές δοκιμές για την υπνική άπνοια και τι συνυπολογίζεται στην κλινική πρακτική.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr