Skip to main content
Μπορεί η σοκολάτα να είναι υγιεινή; Τα συστατικά που κάνουν τα αγαπημένα μας γλυκά θρεπτικά
Μπορεί η σοκολάτα να είναι υγιεινή; Τα συστατικά που κάνουν τα αγαπημένα μας γλυκά θρεπτικά
Μπορεί η σοκολάτα να είναι υγιεινή; Τα συστατικά που κάνουν τα αγαπημένα μας γλυκά θρεπτικά
Μπορεί η σοκολάτα να είναι υγιεινή; Τα συστατικά που κάνουν τα αγαπημένα μας γλυκά θρεπτικά
20 Φεβρουαρίου 2024

Μπορεί η σοκολάτα να είναι υγιεινή; Τα συστατικά που κάνουν τα αγαπημένα μας γλυκά θρεπτικά

Αν και για τους περισσότερους από εμάς η σοκολάτα είναι το απόλυτο φαγητό που μας προσφέρει παρηγοριά, έχει τέλεια γεύση και μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα τρώγοντάς το, συχνά μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είναι όντως καλή για την υγεία μας.

Η σοκολάτα, η τροφή που είναι παγκοσμίως συνδεδεμένη με την απόλαυση, αποτελεί για πολλούς μεγάλη πηγή ευχαρίστησης. Πέρα από την υπέροχη γεύση της όμως, εξελίσσεται τριγύρω της μια συνεχής συζήτηση σχετικά με το αν μπορεί να θεωρηθεί μια υγιεινή επιλογή, ή απλώς μια ένοχη απόλαυση. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι ναι, η σοκολάτα μπορεί να είναι καλή για την υγεία μας, αρκεί να επιλέξουμε το σωστό είδος της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί όταν καταναλώνουμε σοκολατούχα προϊόντα, καθώς πολλές από τις αγαπημένες μας σοκολάτες, αποτελούν εξαιρετικά επεξεργασμένα γλυκά, γεμάτα πρόσθετη ζάχαρη, γαλακτοκομικά και τροπικά έλαια. Αν λοιπόν το παρακάνουμε με αυτά, μπορεί να αντιμετωπίσουμε από καούρες και στομαχικές διαταραχές, έως αύξηση βάρους και διαβητικές διαταραχές, μακροπρόθεσμα.

Ταξιδεύοντας στο διάδρομο με τις σοκολάτες
Θυμάστε εκείνο το παιδάκι από την ταινία του Willy Wonka, που λάτρευε τόσο τις σοκολάτες, που έπεσε μέσα στο τεράστιο ποτάμι καθαρής σοκολάτας που έρεε μέσα στο εργοστάσιο; Όταν λοιπόν επισκεπτόμαστε το τοπικό μας σουπερμάρκετ, συχνά μεταμορφωνόμαστε σε αυτό το παιδάκι, θέλοντας να αγοράσουμε όλα τα θελκτικά, σοκολατούχα προϊόντα που βλέπουμε στα ράφια. Είναι όμως πολύ σημαντικό να κάνουμε, εκείνη τη δεδομένη στιγμή, τη διάκριση μεταξύ των διαφορετικών τύπων σοκολάτας και των αντίστοιχων συστατικών τους.

Όταν πρόκειται να επιλέξουμε μια πιο υγιεινή επιλογή σοκολάτας, η προσοχή στον κατάλογο των συστατικών είναι υψίστης σημασίας. Κύρια συστατικά της κλασικής σοκολάτας είναι η ζάχαρη και τα ανθυγιεινά λίπη και αμφότερα μπορούν να συμβάλουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ωστόσο πολλές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένοι τύποι σοκολάτας, όπως το κακάο και η μαύρη σοκολάτα, μπορεί να έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία, από άλλα είδη, όταν βέβαια, καταναλώνονται με μέτρο. Ως καταναλωτές, μπορούμε επίσης να επιλέξουμε σοκολάτες με ελάχιστα πρόσθετα σάκχαρα και να αποφύγουμε εκείνες με υδρογονωμένα έλαια ή τεχνητά πρόσθετα. Η ανάγνωση των ετικετών για παράδειγμα, μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε αντίστοιχες, πιο συνειδητές επιλογές και να διαλέξουμε σοκολάτες που ευθυγραμμίζονται με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Κακάο, μαύρη σοκολάτα και σοκολάτα γάλακτος
Η μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει υψηλότερο ποσοστό κακάο από τη σοκολάτα γάλακτος, αποτελεί καλύτερη επιλογή για όσους αναζητούν στα γλυκά, πιθανά οφέλη για την υγεία. Ο υγιεινός χαρακτήρας της μαύρης σοκολάτας έγκειται στην πλούσια περιεκτικότητά της σε κακάο, το οποίο προέρχεται από τον σπόρο κακάο, ο οποίος είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα φλαβονοειδή. Τα αντιοξειδωτικά αυτά είναι γνωστά για τη δυνατότητά τους να βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μας, μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Εκτός από τα αντιοξειδωτικά, το κακάο αποτελεί επίσης πηγή βασικών μετάλλων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, τα οποία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς οξυγόνου, της λειτουργίας των μυών και των νεύρων και της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επιλογή μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70%, εξασφαλίζει υψηλότερη συγκέντρωση αυτών των ευεργετικών ενώσεων. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή της, μπορεί να οδηγήσει σε πλεόνασμα θερμίδων και ζάχαρης, αντισταθμίζοντας τα όποια πιθανά πλεονεκτήματα.

Και ενώ η μαύρη σοκολάτα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με τα οφέλη για την υγεία, η σοκολάτα γάλακτος παραμένει μια αγαπημένη επιλογή για πολλούς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι η σοκολάτα γάλακτος περιέχει συνήθως λιγότερο κακάο και υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Ως αποτέλεσμα, τα πιθανά οφέλη για την υγεία μειώνονται και η εστίαση μετατοπίζεται περισσότερο στην απόλαυση της γεύσης, παρά σε τυχόν διατροφικά πλεονεκτήματα.

Πρακτικές συμβουλές για πιο υγιεινή κατανάλωση σοκολάτας
Ακόμα και αν η μαύρη σοκολάτα, με την υψηλή περιεκτικότητά της σε κακάο, ξεχωρίζει ως δυνητική πηγή αντιοξειδωτικών και βασικών μετάλλων, το μέτρο είναι το κλειδί για την κατανάλωσή της, καθώς η σοκολάτα στην υπερβολή της μπορεί να ακυρώσει τα όποια πιθανά οφέλη για την υγεία. Παρακάτω συμπεριλαμβάνουμε κάποιες μικρές πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να ενσωματώσουμε την σοκολάτα στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά με μια πιο υγιεινή οπτική.

Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, ιδανικά 70% ή περισσότερο. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το υψηλότερο ποσοστό – 80 τοις εκατό ή περισσότερο – είναι ακόμη καλύτερο, καθώς περισσότερο κακάο σημαίνει συνήθως λιγότερη ζάχαρη.

Προσέξτε τη ζάχαρη: Επιλέξτε σοκολάτες με ελάχιστα πρόσθετα σάκχαρα για να αποφύγετε περιττές θερμίδες και πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
Προσέξτε τις μερίδες: Απολαύστε τη σοκολάτα με μέτρο για να απολαμβάνετε τα οφέλη της χωρίς υπερβολικές θερμίδες. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν ένα έως δύο τετράγωνα ημερησίως.
Περιορίστε τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα: “Σκεφτείτε τη λευκή σοκολάτα σαν λευκό ψωμί”, δήλωσε η Cathy Deimeke, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και υπεύθυνη για την εκπαίδευση υγείας στο UC Davis Health, στην Washighton Post.
Εάν ανησυχείτε για τη βιωσιμότητα και τις εργασιακές πρακτικές στη συγκομιδή και την παραγωγή κακάο, αναζητήστε στην ετικέτα την πιστοποίηση Fair Trade, Rainforest Alliance ή UTZ.

Πηγή: www.protothema.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο και την Κυριακή στη Κεφαλονιά

Δείτε παρακάτω την πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο

Λόρδος Βύρων: Η αγάπη του και η σχέση του με την Ελλάδα

Άγγλος ποιητής, ηγετική μορφή του ρομαντισμού κι ένας από τους πιο ένθερμους φιλέλληνες, που έδω…

Πεζοπορία στα Μουζακάτα το Σάββατο 20 Απριλίου

Στις 23 Απριλίου 1944 οι Γερμανικές Κατοχικές Δυνάμεις έκαψαν ολοσχερώς τα Μουζακάτα που ως γνωσ…

Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008 (…

Εγκαίνια έκθεσης παραδοσιακών εργόχειρων στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ληξουρίου

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη σας προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Παραδοσιακών Εργόχειρωντου Χαροκ…

Ομιλία θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Μεταμορφόσεως Σωτήρος Τραυλιάτων

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών χριστιανών ότι με αφορμή το Αναστάσιμο μήνυμα, που θα ζήσουμε σε …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

18 Απριλίου 2024

1η ημερίδα καλαθοσφαίρισης Κεφαλονιά 2024

Ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Παίδων Γιάννης Καλαμπόκης και ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Νέ…
17 Απριλίου 2024

Saristra Festival OPEN CALL 2024

Ανοιχτό Κάλεσμα σε Καλλιτέχνες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης Το Saristra Festival δέχεται προ…
16 Απριλίου 2024

Θεατρικό Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς: Ομιλία «Κεντρικά Σημεία της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού» @Κέφαλος [15.04.2024]

Πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα τα «Κεντρικά Σημεί…
16 Απριλίου 2024

Επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα: «Πανηγύρια Κεφαλονιάς» @Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη [15.04.2024]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την εχθές 15 Απριλίου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη η επιμορφωτική ε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»
20 Μαρτίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΤΕΛΕΤΗ» Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 21:00…
Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU