Skip to main content
Τι προκαλούν στον οργανισμό μας τα ταξίδια με αεροπλάνο
Τι προκαλούν στον οργανισμό μας τα ταξίδια με αεροπλάνο
Τι προκαλούν στον οργανισμό μας τα ταξίδια με αεροπλάνο
Τι προκαλούν στον οργανισμό μας τα ταξίδια με αεροπλάνο
2 Μαρτίου 2024

Τι προκαλούν στον οργανισμό μας τα ταξίδια με αεροπλάνο

Υπάρχει λόγος που όταν κατεβαίνετε από το αεροπλάνο μετά από μια μεγάλη σε διάρκεια πτήση δεν αισθάνεστε 100% καλά. Πέρα από τη ζάλη και το τζετ λαγκ, το να περνάτε ώρες σε μια μικρή καμπίνα στα 35.000 πόδια, πιθανότατα χωρίς πολύ χώρο, μπορεί να επιβαρύνει το σώμα σας με πολλούς τρόπους.

«Το να κάθεστε για οκτώ ή περισσότερες ώρες μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας, από τους μύες και τις αρθρώσεις μέχρι την καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα», εξηγεί στον Independent η γενική γιατρός Δρ. Τζιλ Τζένκινς.

Δείτε στη συνέχεια πώς επηρεάζονται τα διάφορα μέρη του σώματός μας.

Οι επιπτώσεις στην καρδιά

«Οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μπορούν να επηρεάσουν την αναπνοή, προκαλώντας δύσπνοια και μερικές φορές δυσφορία στο στήθος. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακά προβλήματα στο αεροπλάνο είναι εκείνοι που έχουν ήδη καρδιαγγειακή νόσο», λέει η Τζένκινς.

Αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα με την καρδιά σας, να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας αν είναι εντάξει για εσάς να πετάξετε (και να συσκευάζετε τυχόν φάρμακα που χρειάζεστε στις χειραποσκευές σας).

«Η αφυδάτωση, η μεταβαλλόμενη πίεση του αέρα στην καμπίνα και η χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου – η πίεση στα σύγχρονα αεροσκάφη αντιστοιχεί σε υψόμετρο 1.800 – 2.400 μέτρων, οπότε στην πραγματικότητα αναπνέετε λιγότερο οξυγόνο –μπορούν να παίξουν ρόλο».

Συν τοις άλλοις, «το να κάθεστε σε περιορισμένο χώρο περιορίζει τις κινήσεις του θώρακα, οπότε δεν αναπνέετε τόσο βαθιά, και το αυξημένο στρες από την πτήση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων», προσθέτει η Τζένκινς.

Οι θρόμβοι και η φλεβική θρόμβωση (DVT) αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο και για όσους δεν πάσχουν από καρδιακή νόσο, για τους ίδιους λόγους.

«Οι θρόμβοι μπορεί να εμφανιστούν έως και ένα μήνα μετά την πτήση, οπότε να είστε σε εγρήγορση για συμπτώματα όπως πρησμένα ή πονεμένα πόδια, ιδίως στη γάμπα, και δυσκολίες στην αναπνοή, καθώς οι θρόμβοι μπορεί να εμφανιστούν και στους πνεύμονες», λέει η Τζένκινς.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο, να είστε καλά ενυδατωμένοι και να μην πίνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πτήσης σας, καθώς και να τεντώνεστε και να κινείστε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι επιπτώσεις στο στομάχι

Η αλλαγή στην υγρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει χάος στο στομάχι σας. «Οι καμπίνες των αεροπλάνων έχουν χαμηλά επίπεδα υγρασίας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα και δυσφορία», λέει ο γενικός γιατρός Δρ. Σάιμον Τέομπαλντς.

«Η αλλαγή στην πίεση της καμπίνας μπορεί επίσης να προκαλέσει διαστολή των αερίων στο στομάχι, οδηγώντας σε φούσκωμα ή δυσφορία. Το παρατεταμένο καθισιό κατά τη διάρκεια μακρινών πτήσεων μπορεί να συμβάλει στην υποτονική πέψη και τη δυσκοιλιότητα».

Οι διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό (το ρολόι του σώματός μας) από τη διέλευση πολλών χρονικών ζωνών μπορεί να επηρεάσουν και το πεπτικό σας σύστημα, οδηγώντας σε ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου και αλλαγές στην όρεξη, προσθέτει. Επιπλέον, οι αλλαγές στη ζώνη ώρας διαταράσσουν το πρόγραμμα των γευμάτων, «οδηγώντας ενδεχομένως σε δυσπεψία ή δυσφορία στο στομάχι».

Ο Τέομπαλντς συνιστά να παραμένετε ενυδατωμένοι και να επιλέγετε ελαφριά γεύματα, ενώ παράλληλα να κινείστε πολύ στην καμπίνα.

Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Καθώς το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις διαφορετικές ζώνες ώρας, το τζετ λαγκ μπορεί επίσης να προκαλέσει χάος.

«Οι αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου που προκαλούνται από τις διαφορές στις ζώνες ώρας μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου, γεγονός που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις γνωστικές λειτουργίες και τη διάθεση», εξηγεί ο Τέομπαλντς. «Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους, ζαλάδες και γνωστικές διαταραχές».

«Τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου σε μια καμπίνα αεροπλάνου μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις γνωστικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως η λήθη και η δυσκολία συγκέντρωσης», προσθέτει.

Ο θόρυβος, ο περιορισμένος χώρος και ο συνωστισμός μπορούν επίσης να συμβάλουν στο άγχος και τη δυσφορία, «γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές επιδόσεις».

Ενώ αυτά τα πράγματα είναι συνήθως προσωρινά και αναστρέψιμα, τα άτομα με προϋπάρχουσες καταστάσεις ή ευπάθειες μπορεί να βιώσουν πιο έντονες επιπτώσεις, λέει. «Είναι ζωτικής σημασίας να παραμένετε ενυδατωμένοι και να διατηρείτε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου».

Οι επιπτώσεις στα μάτια, τη μύτη και το στόμα

Όλες αυτές οι περιοχές μπορεί να γίνουν πολύ ξηρές σε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων, λόγω των αλλαγών στην πίεση της καμπίνας, το υψόμετρο και την ποιότητα του αέρα, λέει η Τζένκινς.

«Ο αέρας που κυκλοφορεί μέσα σε ένα αεροσκάφος είναι πολύ ξηρός και η αφυδάτωση από τη μη επαρκή κατανάλωση υγρών μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει την ξηρότητα των ματιών, της μύτης και του στόματος».

«Ο πόνος στα ιγμόρεια είναι συνηθισμένος στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, ιδίως αν έχετε ήδη κρυολόγημα ή άλλο πρόβλημα με το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα ιγμόρεια και οι ρινικές δίοδοι μπορούν να εξισορροπήσουν τις πιέσεις μετά την αλλαγή της πίεσης της καμπίνας – με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στα μάτια, το μέτωπο και τα ζυγωματικά, ιδίως κατά την κάθοδο».

Τυχόν μακροχρόνια προβλήματα των ιγμορείων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν από την πτήση, αλλά το μάσημα τσίχλας, η κατανάλωση νερού ή το χασμουρητό πριν από την απογείωση και την προσγείωση, μπορεί να βοηθήσει.

«Η χαμηλή υγρασία μπορεί να αυξήσει την εξάτμιση των δακρύων και να επιδεινώσει τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας, όπως πόνος, κόκκινα μάτια, θολότητα, κνησμός και δακρύρροια», προσθέτει.

«Λόγω των ξηρών συνθηκών στην καμπίνα του αεροπλάνου, το στόμα σας μπορεί επίσης να στεγνώσει πολύ γρήγορα, προκαλώντας ανάπτυξη βακτηρίων στη γλώσσα σας και κακή αναπνοή».

Το μάσημα τσίχλας συμβάλλει στην τόνωση της παραγωγής σάλιου και στην ανακούφιση από την ξηροστομία, ενώ απαραίτητη είναι και η καλή ενυδάτωση.

Οι επιπτώσεις στο δέρμα

Η χαμηλή υγρασία μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα σας ξηρό και σφιχτό. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα και να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση», λέει ο Τέομπαλντς.

«Ο ανακυκλοφορούμενος αέρας στα αεροπλάνα μπορεί να είναι ξηρός και αποπνικτικός, φράζοντας ενδεχομένως τους πόρους του δέρματος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό για όσους έχουν δέρμα με προδιάθεση εμφάνισης ακμής».

Το να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία του αίματος, προσθέτει, οδηγώντας σε πρήξιμο γύρω από τα μάτια, μαύρους κύκλους και γενικά στο να δείχνετε κουρασμένοι.

«Σε μεγαλύτερα υψόμετρα, η έκθεσή σας στις υπεριώδεις ακτίνες αυξάνεται. Παρόλο που τα παράθυρα των αεροπλάνων εμποδίζουν τις περισσότερες ακτίνες UVB, οι ακτίνες UVA μπορούν ακόμα να διεισδύσουν, προκαλώντας δυνητικά βλάβη στο δέρμα με την πάροδο του χρόνου», λέει.

Για να τα καταπολεμήσετε όλα αυτά, ενυδατώστε το δέρμα σας, αποφύγετε το βαρύ μακιγιάζ και χρησιμοποιήστε ένα καλής ποιότητας αντηλιακό.

Οι επιπτώσεις στα άκρα και τους μύες

«Το να κάθεστε για αρκετές ώρες σε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων χωρίς πολλή κίνηση μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία των μυών και να οδηγήσει σε προβλήματα και δυσκαμψία των αρθρώσεων και της πλάτης», λέει η Τζένκινς. «Κατά τη διάρκεια της πτήσης, προσπαθήστε να σηκώνεστε, να κινείστε και να τεντώνεστε μία φορά την ώρα. Μόλις προσγειωθείτε, είναι πολύ σημαντικό να κινητοποιήσετε το σώμα σας το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: www.cnn.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Θα λειτουργήσει από την Τετάρτη η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές γυναίκες ανέφερε η Υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου

Η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει «συμμετρία ανάμεσα στο τι ζητούν οι εργ…

Τροφές που μας φτιάχνουν την διάθεση άμεσα ή έμμεσα

Μπανάνες Όλοι γνωρίζουν ότι οι μπανάνες είναι γεμάτες με κάλιο, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζ…

Η κατάλληλη ώρα της ημέρας για γυμναστική που προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Αν και η άσκηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι σίγουρα προτιμότερη από το… καθισιό, εάν επιλ…

Φοκάτσια Συνταγή

Υλικά  Για την αυθεντική focaccia 600 γρ. αλεύρι σκληρό ή γ.ο.χ. 450 γρ. χλιαρό ν…

Στηρίζει έμπρακτα η Ελίν την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 20024

Η ελίν στηρίζει το ταξίδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους ενόψει των Ολυμπια…

Το Instagram ενεργοποιεί «εργαλεία» για την καταπολέμηση του σεξουαλικού εκβιασμού

Το Instagram σύντομα θα δοκιμάσει νέα εργαλεία για την καταπολέμηση του «σεξουαλικού εκβιασμού» …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

13 Απριλίου 2024

Eκκίνηση του «Kefalonia Backyard Ultra» @Θαλασσόμυλος [13.04.2024]

Σήμερα το πρωί δόθηκε η εκκίνηση για το πρώτο«Kefalonia Backyard Ultra». Η αφετηρία δόθηκε με…
13 Απριλίου 2024

Δίνεται η εκκίνηση για τον αγώνα «Kefalonia Backyard Ultra»

Σε λίγη ώρα στο Αργοστόλι, η οργανωτική επιτροπή του Kefalonia Backyard Ultra και ο Πολιτιστικός…
12 Απριλίου 2024

Τελετή έναρξης – υποδοχή αθλητών του «Kefalonia Backyard Ultra» [12.04.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η τελευτή έναρξης και η υποδοχή των αθλητών στον Θαλασσόμυλ…
12 Απριλίου 2024

Δείτε αναλυτικά τo πρόγραμμα του «Kefalonia Backyard Ultra»

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024  17:00 – 20.00΄: Λειτουργία γραμματείας στη βάση του αγώνα στο κ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»
20 Μαρτίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΤΕΛΕΤΗ» Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 21:00…
Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU