Skip to main content
20 έξυπνοι τρόποι για να διατηρείτε την κουζίνα σας πάντα καθαρή
20 έξυπνοι τρόποι για να διατηρείτε την κουζίνα σας πάντα καθαρή
20 έξυπνοι τρόποι για να διατηρείτε την κουζίνα σας πάντα καθαρή
20 έξυπνοι τρόποι για να διατηρείτε την κουζίνα σας πάντα καθαρή
19 Μαρτίου 2024

20 έξυπνοι τρόποι για να διατηρείτε την κουζίνα σας πάντα καθαρή

Καθαρίζετε στην πορεία…

Το σκεπτικό αυτό έχει να κάνει με το να καθαρίζει κανείς όσο μαγειρεύει ή χρησιμοποιεί την κουζίνα. Για παράδειγμα, σκουπίζουμε αμέσως μόλις μας χυθεί κάτι πάνω στον πάγκο και δεν περιμένουμε για αργότερα. Ακόμη, πλένουμε τα άπλυτα πιάτα μας όσο το φαγητό ψήνεται στον φούρνο.

Ποτέ μην αφήνετε λερωμένα σκεύη στον πάγκο

Μην δημιουργείτε άσκοπο χαμό! Πιάστε λίγο χαρτί κουζίνας, ένα πανί ή έστω ένα μικρό πιάτο για να ακουμπάτε την κουτάλα ή το πιρούνι σας, ενώ μαγειρεύετε και να μην την αφήνετε να στάζει παντού και λερώνει.

Πλύνετε αυτά τα 3 εργαλεία αμέσως μετά τη χρήση τους

Μην αφήνετε ποτέ τον τρίφτη, τα σουρωτήρια ή τα μαχαίρια του σεφ σας άπλυτα. Αν μείνουν τα υπολείμματα τροφών σε αυτά ειδικά, τότε θα το μετανιώσετε αργότερα, που θα είναι πάρα πολύ πιο δύσκολος ο καθαρισμός τους. Ενώ αν το κάνετε αμέσως, λίγο νερό και σαπούνι θα κάνει τη δουλειά χωρίς ιδιαίτερο τρίψιμο!

Κάντε μια νυχτερινή «περιπολία»

Μην αφήνετε τίποτα στη μέση για μετά, ή ακόμη χειρότερα για αύριο. Ότι μένει, συνήθως πολλαπλασιάζεται! Φροντίστε να μη συμβαίνει ποτέ αυτό και κάντε το σαν μια ακόμη νυχτερινή καλή συνήθεια, πριν κοιμηθείτε.

Δημιουργήστε διαφορετικές ζώνες στον πάγκο εργασίας σας

Όταν αφιερώνετε συγκεκριμένους χώρους για κάθε δουλειά που κάνετε στην κουζίνα σας, τότε αποφεύγετε αυτόματα να λερώσετε όλες τις επιφάνειες και να γίνουν όλα χάλια. Για παράδειγμα, αν αποφασίσετε να πλάσετε τα κουλουράκια σας ακριβώς δίπλα στο μίξερ και όχι στο τραπέζι, θα έχετε μετά να σκουπίσετε μόνο εκείνο το σημείο και όχι όλο το δωμάτιο.

Βάλτε το πλυντήριο πιάτων πριν γεμίσει τελείως

Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε να γεμίσει τελείως το πλυντήριο πιάτων σας για να το θέσετε σε λειτουργία. Γιατί αν όντως το κάνετε, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας χωράνε όλα όσα θέλατε να βάλετε μέσα. Αυτομάτως, έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να σας μείνουν άπλυτα στον νεροχύτη, τα οποία είτε θα μείνουν και θα μυρίσουν άσχημα, είτε θα πρέπει να τα πλύνετε στο χέρι. Μπορείτε να το κάνετε μια καθημερινή συνήθεια μετά το βραδινό σας γεύμα.

Και αδειάστε το αμέσως

Αν, όπως σας συμβουλέψαμε, βάλετε το πλυντήριο το βράδυ, μπορείτε κάλλιστα να το αδειάσετε το πρωί, όσο περιμένετε να γίνει ο καφές. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια άδεια συσκευή, η οποία πλέον μπορεί να γεμίσει σιγά-σιγά μέσα στη μέρα.

Οργανώστε το ντουλάπι που βρίσκεται κάτω από τον νεροχύτη σας

Το να έχετε τα καθαριστικά σας εύκολα προσβάσιμα, ανά πάσα στιγμή, είναι το κλειδί για μια αψεγάδιαστη κουζίνα. Πιθανότατα τα βάζετε κι εσείς κάτω από τον νεροχύτη σας. Το ζήτημα είναι να τα έχετε σωστά τακτοποιημένα και όχι σκόρπια τυχαία, για να τα βρίσκετε εύκολα και γρήγορα.

Προσπαθήστε να κρατάτε τον νεροχύτη πάντα άδειο

Είναι μάλλον υποσυνείδητη συνήθεια, αλλά ακόμα κι ένα λερωμένο πιρούνι μπορεί να σας κάνει να αφήσετε στον νεροχύτη δίπλα κι ένα μπολάκι και σιγά -σιγά να γεμίσει με άπλυτα και να δημιουργηθεί ένας λόφος! Αλλά και το ακριβώς αντίθετο είναι πάλι αλήθεια. Ένας άδειος νεροχύτης σε προδιαθέτει να μην τον γεμίσεις, οπότε βάλτε σαν στόχο να το κάνετε συνήθεια και ζητήστε και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να σας βοηθήσουν κι αυτά να τον διατηρείτε πάντα καθαρό.

Σκουπίστε, ξεσκονίστε και σφουγγαρίστε τη νύχτα

Το πάτωμα της κουζίνας είναι αυτό που λερώνεται πιο συχνά. Οπότε κάντε ένα γρήγορο σκούπισμα και σφουγγάρισμα λίγο πριν πάτε για ύπνο, ώστε να στεγνώσει με την ησυχία του. Έτσι, και θα το έχετε το πρωί να λάμπει και δεν θα μεταφέρετε ψίχουλα και λεκέδες στο υπόλοιπο σπίτι.

Σκουπίστε καλά τις μικρές, ηλεκτρικές συσκευές σας κάθε φορά μετά τη χρήση τους

Κάθε φορά που βγάζετε κάτι από τον φούρνο μικροκυμάτων ή την τοστιέρα σκουπίστε τυχόν πιτσιλιές ή ψίχουλα. Έτσι, θα είναι πιο εύκολος και γρήγορος ο καθαρισμός τους από ότι αν ξεραθούν.

Να είστε εξαιρετικά επιλεκτικοί σχετικά με το τι μένει στους πάγκους σας

Όσο πιο πολλά πράγματα έχετε πάνω στον πάγκο σας, τόσο πιο δύσκολα θα μπορείτε να καθαρίσετε ανάμεσά τους. Ακόμη, όταν δεν υπάρχουν πολλές συσκευές δεν μπορείτε να «κρύψετε» ανάμεσά τους λερωμένα φλιτζάνια, κουτάλες, ή ό,τι άλλο. Γι’ αυτό αφήστε όσο λιγότερα γίνεται επάνω στις επιφάνειες εργασίας σας και βάλτε τα υπόλοιπα (που δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά) μέσα σε ντουλάπια ή άλλους αποθηκευτικούς χώρους, που μπορεί να έχει το σπίτι. Το καλό σας παράδειγμα, πιθανότατα, θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους, ώστε να μην σκορπίζουν τα πράγματά τους όπου να ‘ναι.

Καθαρίζετε αμέσως μετά από κάθε γεύμα

Ούτε καν να το σκεφτείτε ως επιλογή το «θα επιστρέψω να καθαρίσω μετά το τραπέζι, αφού κάνω πρώτα ένα διάλειμμα». Καθαρίστε αμέσως ότι πρέπει και βάλτε και τους υπόλοιπους στο ίδιο παιχνίδι, ώστε να είναι γρήγορα όλα στην εντέλεια. Τότε μόνο μπορείτε να χαλαρώσετε λίγο στην τηλεόραση για να… χωνέψετε.

Κάντε το καθάρισμα του ψυγείου τακτική σας συνήθεια

Ναι, κι όμως χρειάζεται πού και πού να κάνετε μια καλή καθαριότητα στο ψυγείο σας. Αν πραγματικά θέλετε να έχετε μια καθαρή και τακτοποιημένη κουζίνα, θα πρέπει διαρκώς να έχετε το νου σας για πράγματα που έχουν χαλάσει και περισσεύματα, που πρέπει πλέον να πεταχτούν. Έτσι, όχι μόνο θα μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων, αλλά θα μπορείτε και να ετοιμάσετε πιο εύκολα τη λίστα για τα ψώνια σας, που θα πρέπει να είναι μόνο τα απαραίτητα.

Αδειάστε λίγο τα ντουλάπια σας

Τα υπερβολικά γεμάτα ντουλάπια κουζίνας δεν είναι καθόλου διασκεδαστική υπόθεση. Όταν είναι στοιβαγμένα, για παράδειγμα, τα τρόφιμα, θα πρέπει για να βρείτε εκείνο το βαζάκι μαρμελάδα που θέλετε, να μετακομίσετε όσα είναι μπροστά του και γύρω του, οπότε χάνετε άσκοπα πολύτιμο χρόνο. Γι’ αυτό αραιώστε τα όσο μπορείτε, για να βλέπετε εύκολα αυτό που θα επιλέξετε.

Καθαρίστε τον φούρνο σας χωρίς κόπο, αλλά με τρόπο!

Όταν έχετε μια πολύ εύκολη, αποτελεσματική και γρήγορη διαδικασία για να καθαρίσετε τον φούρνο σας, όπως σας προτείναμε κι εμείς σε σχετικό μας άρθρο, τότε δεν χρειάζεται να τη θεωρείτε μια δύσκολη και χρονοβόρα εργασία. Έτσι, μπορείτε να την πραγματοποιείτε περίπου μια φορά τον μήνα.

Απολυμάνετε τακτικά τον νεροχύτη

Θα έχετε ακούσει ότι οι νεροχύτες μπορεί να είναι πιο βρώμικοι ακόμη κι από τις τουαλέτες. Μην αφήσετε τον δικό σας να γίνει έτσι. Ένα καθημερινό σκούπισμα το βράδυ και ένα ψέκασμα με αντιμικροβιακό σπρέι κάνει μια χαρά τη δουλειά του.

Αδειάζετε τα σκουπίδια κάθε βράδυ

Ξέρετε τι χαλάει πάντοτε μια καθαρή κουζίνα; Ένας κάδος απορριμάτων που βρωμάει. Μην αφήνετε τα σκουπίδια να μένουν για μέρες. Κατεβάστε τα κάτω κάθε βράδυ, ή άντε έστω κάθε δεύτερο. Αν πάλι δεν θέλετε να πετάτε σακούλες που δεν είναι τελείως γεμάτες η λύση είναι να πάρετε έναν μικρό κάδο, που γεμίζει σχετικά γρήγορα.

Βάλτε ετικέτες στην τροφοθήκη και στο ψυγείο σας

Μπορεί εσείς να ξέρετε τα κατατόπια, αλλά είστε σίγουροι ότι αυτό ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους στο σπίτι; Βοηθήστε τους να τα βρίσκουν όλα πιο εύκολα και να τα έχετε πιο τακτοποιημένα με το να βάζετε ετικέτες τόσο στα ράφια των τροφίμων σας όσο και στου ψυγείου.

Καθιερώστε συνήθειες και εφαρμόστε τις σταθερά

Δημιουργήστε μερικές συνήθειες που θα σας γίνουν σιγά-σιγά ρουτίνα, όπως το να σκουπίζετε πρώτα από όλα το τραπέζι, να τακτοποιείτε τα περισσεύματα και να μουλιάζετε τις κατσαρόλες που το χρειάζονται. Ακόμη, ορίστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα για καθημερινές, εβδομαδιαίες ή μηνιαίες εργασίες.

Πηγή: https://www.olivemagazine.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Θα λειτουργήσει από την Τετάρτη η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές γυναίκες ανέφερε η Υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου

Η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει «συμμετρία ανάμεσα στο τι ζητούν οι εργ…

Τροφές που μας φτιάχνουν την διάθεση άμεσα ή έμμεσα

Μπανάνες Όλοι γνωρίζουν ότι οι μπανάνες είναι γεμάτες με κάλιο, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζ…

Η κατάλληλη ώρα της ημέρας για γυμναστική που προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Αν και η άσκηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι σίγουρα προτιμότερη από το… καθισιό, εάν επιλ…

Φοκάτσια Συνταγή

Υλικά  Για την αυθεντική focaccia 600 γρ. αλεύρι σκληρό ή γ.ο.χ. 450 γρ. χλιαρό ν…

Στηρίζει έμπρακτα η Ελίν την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 20024

Η ελίν στηρίζει το ταξίδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους ενόψει των Ολυμπια…

Το Instagram ενεργοποιεί «εργαλεία» για την καταπολέμηση του σεξουαλικού εκβιασμού

Το Instagram σύντομα θα δοκιμάσει νέα εργαλεία για την καταπολέμηση του «σεξουαλικού εκβιασμού» …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

13 Απριλίου 2024

Eκκίνηση του «Kefalonia Backyard Ultra» @Θαλασσόμυλος [13.04.2024]

Σήμερα το πρωί δόθηκε η εκκίνηση για το πρώτο«Kefalonia Backyard Ultra». Η αφετηρία δόθηκε με…
13 Απριλίου 2024

Δίνεται η εκκίνηση για τον αγώνα «Kefalonia Backyard Ultra»

Σε λίγη ώρα στο Αργοστόλι, η οργανωτική επιτροπή του Kefalonia Backyard Ultra και ο Πολιτιστικός…
12 Απριλίου 2024

Τελετή έναρξης – υποδοχή αθλητών του «Kefalonia Backyard Ultra» [12.04.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η τελευτή έναρξης και η υποδοχή των αθλητών στον Θαλασσόμυλ…
12 Απριλίου 2024

Δείτε αναλυτικά τo πρόγραμμα του «Kefalonia Backyard Ultra»

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024  17:00 – 20.00΄: Λειτουργία γραμματείας στη βάση του αγώνα στο κ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»
20 Μαρτίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΤΕΛΕΤΗ» Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 21:00…
Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU