Skip to main content
4 έργα στο κέντρο της Αθήνας που έχουν αλλάξει ή θα αλλάξουν το αστικό τοπίο
4 έργα στο κέντρο της Αθήνας που έχουν αλλάξει ή θα αλλάξουν το αστικό τοπίο
4 έργα στο κέντρο της Αθήνας που έχουν αλλάξει ή θα αλλάξουν το αστικό τοπίο
4 έργα στο κέντρο της Αθήνας που έχουν αλλάξει ή θα αλλάξουν το αστικό τοπίο
1 Μαΐου 2024

4 έργα στο κέντρο της Αθήνας που έχουν αλλάξει ή θα αλλάξουν το αστικό τοπίο

Υπεύθυνη για αυτά τα έργα που δημιουργούν ένα σύγχρονο urban μοντέλο είναι η DIMAND

Τα έργα που έχει αναλάβει η DIMAND, μια από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά

2024. Μία εποχή μεγάλων ταχυτήτων και συνεχών αλλαγών. Ο άνθρωπος εξελίσσεται και μαζί με αυτόν εξελίσσεται και το περιβάλλον του. Γινόμαστε πολίτες ενός σύγχρονου urban μοντέλου που εξυπηρετεί τις ανάγκες του σήμερα με σεβασμό στις ανάγκες του αύριο. Μέσα από έργα που προσθέτουν αξία στο αστικό τοπίο, δημιουργούμε έξυπνες και βιώσιμες πόλεις, στις οποίες θέλουμε να ζούμε. Πόλεις που μας επιτρέπουν να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον με πρωταγωνιστές εμάς. Προς αυτή τη κατεύθυνση δρουν με όραμα εταιρείες, επιχειρήσεις, οργανισμοί αλλά και πολλοί ευσυνείδητοι πολίτες.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η DIMAND, μια εταιρεία πρωτοπόρος στην εγχώρια αγορά, με μακρά παράδοση στην ανάπτυξη «πράσινων» κτιρίων, από το 2005, – η οποία έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία πόλεων που εγγυώνται τόσο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης όσο και εργασίας. Με εξειδίκευση στις αστικές αναπλάσεις μεγάλου μεγέθους και τα σύνθετα έργα μικτών χρήσεων δημιουργεί μία νέα αγορά στο Real Estate, αποτελώντας πλέον διεθνές πρότυπο. Συγκεκριμένα, πρωταρχικό μέλημα της DIMAND είναι η ανάπτυξη σύγχρονων, βιοκλιματικών συγκροτημάτων και η ανακατασκευή ιστορικών κτηρίων που αναγεννούν τις γειτονιές και τις πόλεις μας και – βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Αξιοποιώντας το υπάρχον κτιριακό απόθεμα της χώρας, δεν προσθέτει νέα δόμηση και φροντίζει για το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ας δούμε αναλυτικά κάποια από τα έργα της, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως «στολίδια» και δίνουν  ή θα δώσουν στο προσεχές διάστημα, νέα πνοή στην πόλη.

MINION

MINION
MINION ©Nikos Daniilidis

Η Ομόνοια ανακτά τη χαμένη της αίγλη και μας «συστήνεται» πιο φρέσκια και ανανεωμένη από ποτέ. Η ποιοτική της αναβάθμιση βασίζεται στην ανακαίνιση και επαναξιοποίηση κτιρίων μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας που «στολίζουν» την πλατεία, όπως το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ.

Το ΜΙΝΙΟΝ τον 20ό αιώνα, ήταν απλώς ένα περίπτερο που έμοιαζε με παντοπωλείο, στην οδό Αιόλου. Εκεί μπορούσες να βρεις από τσιγάρα μέχρι είδη ξυρίσματος και από αναπτήρες μέχρι κάλτσες και μπρελόκ. Στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά πολυκαταστήματα των Αθηναίων. Σήμερα, στην τρίτη του ζωή, φιλοδοξεί να γίνει ένα κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας που θα στεγάζει γραφεία, καταστήματα και κατοικίες. Οι οικονομικές δυσκολίες ήταν τέτοιες που μπήκε οριστικά λουκέτο στο ακίνητο το 1998. Ωστόσο,  το 2021, η DIMAND, σε διαγωνιστική διαδικασία, υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά για την απόκτησή του και ανακηρύχθηκε πλειοδότης, με κύριο στόχο να δώσει νέα ζωή στο ιστορικό κτίριο της Αθήνας, που «κουβαλά» αναμνήσεις μιας ολόκληρης γενιάς.

ADVERTISEMENT

Το καινοτόμο σχέδιο αφορά ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο μικτής χρήσης, με χώρους γραφείων εμπορικών καταστημάτων αλλά και κατοικιών– συνολικού εμβαδού περίπου 18.500 τ.μ. με παρεμβάσεις που θα γίνουν με σεβασμό στην ιστορία του και στις μνήμες που φέρει το κτίριο.

Moxy Athens City

MOXY Athens City
MOXY Athens City ©Nikos Daniilidis

Ένα ακόμη σημαντικό κτίριο που ανέπτυξε  η DIMAND, είναι αυτό που στεγαζόταν το ιστορικό Σαρόγλειο Μέγαρο, στην αρχή της οδού Σταδίου- το τέλειο σημείο εκκίνησης για να ανακαλύψει ο επισκέπτης τα «θέλγητρα» της Αθήνας, από την Ακρόπολη και τη γραφική γειτονιά της Πλάκας, τα μοναδικά μουσεία, το εμπορικό κέντρο, αλλά και τα μοντέρνα εστιατόρια και μπαρ του κέντρου της πρωτεύουσας. Εκεί που τώρα συναντάμε το νέο trendy ξενοδοχείο, Moxy Athens City της Marriott International, υπό τη διαχείριση της SWOT Hospitality. Πίσω από το σύγχρονο αυτό έργο των περίπου 10.000 τ.μ., που ολοκληρώθηκε το 2022, βρίσκονται η  DIMAND, η PRODEA Investments και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Πρόκειται για ένα playful ξενοδοχείο που εισάγει την πόλη σε μια νέα διασκεδαστική εκδοχή διαμονής. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ξεχωρίζει είναι το design του και ο σύγχρονος εξοπλισμός του. Η εξωτερική όψη του ακινήτου αντλεί έμπνευση από το δώρο της Θεάς Αθηνάς στην πόλη: την ιερή ελιά, ενώ τα 200+1 δωμάτια του ξενοδοχείου είναι μοναδικά σχεδιασμένα και εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και φωτισμούς led, που ενεργοποιούνται με την κίνηση, για μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα. Στα πολύ σημαντικά που αποδεικνύουν την καινοτομία του Moxy Athens City, είναι η πιστοποίηση κατά το διεθνές πρότυπο LEED, στη βαθμίδα GOLD, γεγονός που το καθιστά το πρώτο «πράσινο» ξενοδοχείο της χώρας με την πιστοποίηση αυτή.

Syggrou Office Complex

Syggrou Office Complex
SYGGROU OFFICE COMPLEX ©Nikos Daniilidis

Μεταφερόμαστε σε ένα άλλο κόμβο των Αθηνών, την περιοχή της Συγγρού, όπου κάνει αισθητή την παρουσία του, το Syggrou Office Complex, το οποίο αναπτύχθηκε από την DIMAND, την Prodea Investments και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)  Πρόκειται για ένα έργο-ορόσημο με εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, σε μια περίοπτη θέση, σε μια σημαντική λεωφόρο που συνδέει το κέντρο της πόλης με την παραλία και ένα εμβληματικό ακίνητο, το οποίο μεταμορφώθηκε σε έναν υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό και υψηλών προδιαγραφών, χώρο γραφείων. Σχεδιασμένο από τους Bennetts Associates και τους Divercity Architects, το νέο συγκρότημα γραφείων ενοποιείται μαζί με τα γειτονικά κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Γενικής Ασφαλιστικής και το πολιτιστικό κέντρο Στέγη-Ίδρυμα Ωνάση.

Το συγκρότημα κτηρίων Syggrou Office Complex με υψηλές προδιαγραφές βιωσιμότητας είναι συνολικής επιφάνειας 31.052 τ.μ., με καταπράσινο αύλειο χώρο και δύο οκταώροφα κτήρια σε οικόπεδο 4,7 στρεμμάτων. Την ίδια στιγμή, η μοντέρνα ερμηνεία των κλασικών αναφορών και η χρήση τοπικών υλικών αποσκοπεί στο να προσδώσει στο σύνολο μια χαρακτηριστική «αθηναϊκή» ταυτότητα. Σχετικά με την πράσινη φιλοσοφία του, τo κτήριο Α του Syggrou Office Complex, όπου στεγάζεται η, ιδιοκτήτρια πλέον, ασφαλιστική εταιρεία Generali, απέκτησε προσφάτως την ανώτατη πιστοποίηση αειφόρων κτηρίων, LEED Platinum, ενώ το κτήριο Β έχει λάβει LEED Gold. Οι πιστοποιήσεις αυτές επιβεβαιώνουν τη μεγάλη προσπάθειά για την αναγέννηση και αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος, με σκοπό τη δημιουργία των πόλεων που θέλουμε να ζούμε.

Votanikos Business Park (Πρώην εγκαταστάσεις Αθηναϊκής Χαρτοποιίας)

Athinaiki Xartopoia
Neiheiser Argyros

Επόμενη στάση, Βοτανικός. Πώς θα σας φαινόταν ένα μεγάλο διάλλειμα από το γκρι της πόλης, για να δούμε και να μυρίσουμε λίγο πράσινο; Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η δημιουργία, ίσως, του μεγαλύτερου αστικού επιχειρηματικού πάρκου (79.202 τ.μ.) της Αθήνας, το Votanikos Business Park. Υπεύθυνη για την ανάπτυξη του έργου; Η DIMAND. Στόχος είναι η δημιουργία ενός συγκροτήματος που θα λειτουργεί ως κόμβος επιχειρηματικής δραστηριότητας στο κέντρο της πόλης, συνδυάζοντας εκτεταμένους χώρους πρασίνου και σύγχρονες υποδομές, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Κοινώς, business & pleasure. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εγκατάσταση συστημάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, σε υλικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, στην αναβαθμισμένη ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος και την υγεία και ευεξία των χρηστών. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η ανάπτυξη 10 κτιρίων, τα οποία στοχεύουν σε πιστοποίηση LEED Gold. Βλέπουμε ότι άλλο ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, το παλιό εργοστάσιο της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) στην Ιερά Οδό, παίρνει ζωή. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation.

Είναι γεγονός. Η Αθήνα αλλάζει συνεχώς. Το μέλλον μας ανήκει και είμαστε εδώ να το οικοδομήσουμε με τα πιο «γερά» θεμέλια του παρόντος.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Φωτογραφικό αφιέρωμα για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Μια ομάδα Κεφαλλήνων νέων, με το όνομα “Strapatso”, συστήθηκε πριν λίγο καιρό. H ομάδα αυτή, δημ…

ΕΚΠΑ: Σημαντική εξέλιξη στο σχεδιασμό κλινικών μελετών για το πολλαπλούν μυέλωμα

Ανοίγει ο δρόμος για ταχύτερη πρόσβαση σε νέες και αποτελεσματικές θεραπείες για ασθενείς με πολ…

Καιρός: Υποχωρεί η θερμοκρασία μέσα στο Σαββατοκύριακο – Δείτε χάρτη με τις θερμοκρασίες

Ο καιρός των επόμενων ημερών από τον Σάκη Αρναούτογλου Για τον καιρό των επόμενων ημερών&nbsp…

Κίλιαν Μέρφι: Θα επιστρέψει στο «28 Years Later»

Πρόκειται για την ταινία, με την οποία ξεκίνησε την καριέρα του το 2002 Ο Κίλιαν Μέρφι&n…

Απολογισμός του 1 ου Φοιτητικού Πολυθεματικού Συνεδρίου για την Ανάδειξη της Έρευνας του Τμήματος ΤΨΜΕ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Φοιτητικό Πολυθεματικό Συνέδριο για την Ανάδειξη της Έρευν…

Συμμετοχή του 3ο Γυμνασίου Αργοστολίου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+

Την εβδομάδα 21 έως και 27 Απριλίου 2024, Εκπαιδευτική Ομάδα του Σχολείου μας, αποτελούμενη από …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

20 Μαΐου 2024

Επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των Ριζοσπαστών εν όψει των εορτασμών της 21ης Μαΐου [20.05.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Επιμνημόσυνη Δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Νεκροταφείο Αργοστολίου…
20 Μαΐου 2024

Γυναικεία Χορωδία Δήμου Αργοστολίου: «Σαν του Μαϊού τες ευωδιές» @Κέφαλος [19.05.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ένωση των Επτανήσων με τη…
19 Μαΐου 2024

Κτήμα Χαριτάτος: Ανοιχτές Πόρτες 2024 [19.05.2024]

Με τον πρωινό ήλιο της Κυριακής αλλά και με το αεράκι της κυριακάτικης βραδιάς πραγματοποιήθηκε …
19 Μαΐου 2024

Συναυλία σπουδαστών της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας @Αργοστόλι [18.05.2024]

Χθες Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 8μμ η αίθουσα συναυλιών της Φ.Σ.Κ. γέμισε από μουσική και ενθουσια…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]
17 Μαΐου 2024

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά πιάτα του Wokinn νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή να τρέξεις……
Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»
2 Μαΐου 2024

Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»

Τσουρέκια απλά ,γεμιστά με Μπουένο , σοκολάτα , κάστανο , σοκολάτα μπανάνα ,λευκή σοκολάτα , έρε…
Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές
2 Μαΐου 2024

Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές

Στα καταστήματα «Voskopoula sinve 1910» σας περιμένουν πασχαλινές λιχουδιές από πασχαλινό πανετό…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU