7 συμβουλές για να κάνετε σωστά το self τεστ
7 συμβουλές για να κάνετε σωστά το self τεστ
7 συμβουλές για να κάνετε σωστά το self τεστ
7 συμβουλές για να κάνετε σωστά το self τεστ
29 Δεκεμβρίου 2021

7 συμβουλές για να κάνετε σωστά το self τεστ

Ο SARS-CoV-2 είναι στη ζωή μας δυο χρόνια και ακόμα δεν ξέρουμε πότε είναι χρήσιμο να κάνουμε self test, εφόσον έλθουμε σε επαφή με κρούσμα -όπως και ότι μέχρι να φτάσουμε στις τρεις μέρες πρέπει να είμαστε απομονωμένοι. Βέβαια, υπάρχουν και οι συμπολίτες μας που εξακολουθούν να πιστεύουν πως δεν υπάρχει κορονοϊός.

Όπως υπάρχει και το δεδομένο πως τα υπάρχοντα τεστ (όπως και αν τα λένε) δεν μπορούν να ‘πιάσουν’ την εκκίνηση της μόλυνσης κατά 80%, όπως αποκάλυψε στο Magazine η Ελληνίδα που δημιούργησε αυτό της αναπνοής, Πελαγία Ειρήνη Γκούμα. Παρεμπιπτόντως, εξακολουθεί να περιμένει την έγκριση από το FDA, μολονότι είναι οικονομικό και ακριβές από το πρώτο δευτερόλεπτο της νόσησης.

Στο θέμα μας.

Με τη μετάλλαξη ‘όμικρον’ να κάνει επέλαση (έχει περιγραφεί σαν ‘επαγγελματίας παίκτης που νικά τις αντίπαλες άμυνες‘, αφού έχει τρόπους να νικά ό,τι της εμφανίζει ο οργανισμός μας ) και τους κυβερνώντες άλλων χωρών να ενημερώνουν τους πολίτες πως “όλοι θα νοσήσουμε, οπότε αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατευτούμε από τον κίνδυνο της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας, μέσω των εμβολίων”, κρίναμε πως έχει μια λογική να δούμε πόσο σωστά κάνουμε τα self ή τα rapid test, για να έχουμε -όσο μπορούμε- το κεφάλι μας ήσυχο.

Πριν μια συνάντηση με ανθρώπους που μπορούμε να απειλήσουμε τη ζωή τους, είναι χρήσιμο να κάνουμε ένα rapid που λέγεται κυκλοφορεί και ως ‘τεστ ανίχνευσης αντιγόνου’ -ανιχνεύει πρωτεΐνες από το SARS-CoV-2. Ας δούμε πότε είναι θετικό, πότε αρνητικό και πότε είναι σαν να μην το κάναμε, με τους καθ’ ύλην αρμοδίους να εξηγούν ότι πρέπει να ελεγχόμαστε αν έχουμε συμπτώματα και εντός επτά ημερών από πιθανή έκθεση -επαφή με κρούσμα. Οι επιλογές που έχουμε είναι των ρινικών εκκρίσεων και του σάλιου -με πτύελα ή δείγμα που παίρνουμε με μπατονέτα.

H γερμανική De Tools εξειδικεύεται στον τομέα της τεχνολογίας κατασκευής και αυτοματισμού και διαθέτει ισχυρό δίκτυο με κατασκευαστές ιατρικών προϊόντων. Επίσης, από την αρχή της πανδημίας συμμετέχει ενεργά στην εισαγωγή των απαραίτητων. Ως εξουσιοδοτημένοι εισαγωγείς rapid τεστ, έχουν στην ιστοσελίδα τους τις βασικές πληροφορίες για το πώς να κάνετε ό,τι κάνετε σωστά και αποτελεσματικά.

Για αρχή, παίρνετε την μπατονέτα και τοποθετείτε το άκρο της (λέγεται βαμβακοφόρος στυλεός) στο ένα ρουθούνι, έως και 2.5 εκατοστά από την άκρη του ρουθουνιού. Επειδή μάλλον δεν έχετε πρόχειρο χάρακα, δείτε την εικόνα. Αφότου λοιπόν, γίνει η τοποθέτηση, γυρίστε περιστροφικά την μπατονέτα πέντε φορές και επαναλάβετε στο άλλο ρουθούνι. Κατόπιν αφαιρέστε.

Αν τώρα, θέλετε να είστε πιο σίγουροι, είναι χρήσιμο όπως είναι η μπατονέτα μέσα στη μύτη, να γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και ενώ την κρατάτε χαμηλά να τη φτάσετε έως το τέλος του ‘τούνελ’ δηλαδή, τον οπίσθιο ρινοφάρυγγα. Μετά την επαφή, πιέζετε ελαφρά εκεί το στύλεο (πάρτε το χρόνο σας, μην κάνετε βιαστικές κινήσεις), κάνετε και δυο περιστροφές και αφαιρείτε -για να επαναλάβετε στο άλλο ρουθούνι.

Τώρα, θα βάλετε στο δοχείο που έχει η συσκευασία το υγρό (που επίσης διατίθεται) και θα βυθίσετε εκεί το άκρο της μπατονέτας -προφανώς αυτό που έχετε βάλει στη μύτη σας. Ακολούθως, θα κάνετε δέκα περιστροφές, όπως πιέζετε την μπατονέτα προς τα κάτω -τη βάση του δοχείου- και στα πλάγια του σωλήνα εξαγωγής -όπως λέγεται επισήμως το δοχειάκι.

Όπως αφαιρείτε την μπατονέτα, πιέζετε με τα χέρια σας το άκρο της -ώστε να απελευθερωθεί όσο περισσότερο υγρό γίνεται. Κλείνετε το ρυθμιστικό εκχύλισης δείγματος (λέγεται κι έτσι), το γυρίζετε και ρίχνετε 3 σταγόνες στο σημείο S που έχει η ‘κασέτα’ -η άσπρη πλαστική συσκευή που έχει η συσκευασία.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Το σημείο S είναι το παράθυρο (λέγεται και θέση ή φρεάτιο) για το δείγμα, με την τεχνολογία της κασέτας να περιλαμβάνει μεμβράνη αντιδραστηρίου και μεμβράνη αντίδρασης. Για να μη ζαλιστείτε, όπως εγώ όταν άκουσα όλες τις πληροφορίες, κρατήστε ότι εντός της συσκευής σε αυτό που λέγεται ‘γραμμή δοκιμής’ υπάρχουν ουσίες που ‘διαβάζουν’ το δείγμα εξ ου και βλέπουμε τη γραμμή εκεί όπου είναι το C. Όταν δεν τη βλέπουμε, έχουμε κάτι κάτι πολύ λάθος (πχ δεν δώσαμε αρκετό δείγμα) και το αποτέλεσμα είναι άκυρο -ως εκ τούτου πρέπει να κάνουμε νέο τεστ.

Στη μεμβράνη αντίδρασης ‘συναντιέται’ το δείγμα μας με τις ουσίες που ‘αναγνωρίζουν’ αν έχουμε τον ιό και σε τι ‘ποσότητα’. Αν εμφανιστεί γραμμή στο Τ έχουμε Covid-19. Αν η γραμμή είναι αχνή, έχουμε μικρή ποσότητα του αντιγόνου SARS-Cov-2. Γενικά, η ένταση του χρώματος δείχνει την ποσότητα. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε θετικοί. Και επαναλαμβάνουμε το τεστ.

ΤΑ TIPS

Το WeForum ενημέρωσε για όσα κάνουμε, χωρίς να σκεφτόμαστε και ενδέχεται να επηρεάζουν το αποτέλεσμα που βλέπουμε στα τεστ. Ιδού λοιπόν, πώς θα αποφευχθούν οι παραπλανήσεις.

(!) Τσεκάρετε την ημερομηνία λήξεως της συσκευασίας. Εάν έχει παρέλθει, πετάξτε το.

Πηγή: 

(!) Διαβάστε στις οδηγίες αν το τεστ που έχετε αγοράσει πρέπει να μείνει για 30 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρήση

(!) Εάν χρησιμοποιείτε τεστ με ρινικό επίχρισμα, φυσήξτε τη μύτη σας πριν πάρετε το δείγμα. Αν χρησιμοποιείτε τεστ με σάλιο, μην φάτε και μην πιείτε κάτι το δεκάλεπτο που θα προηγηθεί της λήψης δείγματος

(!) Αποφύγετε τη μόλυνση του δείγματος. Δηλαδή, καθαρίστε την επιφάνεια στην οποία θα εναποθέσετε την κασέτα και πλύνετε ή απολυμάνετε τα χέρια σας και στεγνώστε τα πριν τη χρήση. Μην ακουμπήσετε το άκρο της μπατονέτας.

(!) Έχετε πάντα μπροστά τις οδηγίες και κάντε -κατά γράμμα- ό,τι αναφέρουν.

(!) Μετά το πέρασμα στο χημικό διάλυμα (το δοχείο που λέγαμε) βάλτε στο σημείο S τον ακριβή αριθμό σταγόνων που αναφέρονται στις οδηγίες.

(!) Διαβάστε το αποτέλεσμα, στο χρόνο που αναφέρει το τεστ. Συνήθως είναι από 15 έως 20 λεπτά, αφότου προσθέσετε το διάλυμα. Αν ξεπεράσετε το χρόνο, το αποτέλεσμα ενδέχεται να μην είναι ακριβές.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Αν το τεστ είναι αρνητικό και δεν έχετε συμπτώματα, τότε είστε ΟΚ.

Αν το τεστ είναι αρνητικό, αλλά έχετε συμπτώματα, κάντε ένα PCR για να είστε σίγουροι και αποφύγετε τις συναναστροφές, έως ότου πάρετε το αποτέλεσμα.

Αν το τεστ είναι θετικό, κάντε ένα PCR και απομονωθείτε -έως ότου μάθετε τι είστε ή τι δεν είστε.

Πηγή: https://www.news247.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Γιατί μας κάνει καλό μια κουταλιά κακάο στον καφέ;

Οι περισσότεροι από εμάς κάθε πρωί πραγματικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς τον πρώτο καφ…

Ένα γιοτ-πτηνό «πετά» πάνω στην θάλασσα

Επαναστατικό σε σχεδιασμό και τεχνολογία σκάφος αναψυχής. Η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής γιο…

«Γιγαντιαία αράχνη» ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία

Τα θηλυκά μπορούν να ζήσουν έως και 20 χρόνια στη φύση. Μια νέα και σπάνια γιγαντιαία αρ…

Γιουβέτσι με γαρίδες και μαγική bisque

Μερίδες: 4Δυσκολία: Εύκολη Χρόνος: 45′ Υλικά  Για το γιουβέτσι με γαρίδες και bisque 5…

1821 και Ελληνικός Κινηματογράφος

Μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών είναι οι ταινίες που διαδραματίζονται στα χρόνια του εθνικ…

Ελληνική σημαία: H ιστορία, η σημασία και οι κανόνες του εθνικού μας συμβόλου

Η Ελληνική σημαία, το ιερότερο σύμβολο του Έθνους, περικλείει στις πτυχές της τους αγώνες, τις θ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρέλαση 25ης Μαρτίου @Αργοστόλι [25.03.2023]
25 Μαρτίου 2023

Παρέλαση 25ης Μαρτίου @Αργοστόλι [25.03.2023]

Aκόμη μια χρονιά με παρουσία πολύ κόσμου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση για τον εορτασμ…
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στο Νάπιερ [25.03.2023]
25 Μαρτίου 2023

Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στο Νάπιερ [25.03.2023]

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα διεξήχθησαν οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Λίγο πρι…
Ανοικτή συζήτηση για την παραβατικότητα και την ψυχική υγεία εφήβων και ενηλίκων & Αυτοσχεδιαστικό θεατρικό έργο «save a soul» της <strong>KhopotsoSeopela</strong>
25 Μαρτίου 2023

Ανοικτή συζήτηση για την παραβατικότητα και την ψυχική υγεία εφήβων και ενηλίκων & Αυτοσχεδιαστικό θεατρικό έργο «save a soul» της KhopotsoSeopela

Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 και ώρα 7.00 μ.μ. στο ΙΟΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΤΑΞΑΤΑ θα …
«Η δεκαετία του ́40 και οι σημασίες της»: Επόμενη συνάντηση τη Δευτέρα 27/3/2023
25 Μαρτίου 2023

«Η δεκαετία του ́40 και οι σημασίες της»: Επόμενη συνάντηση τη Δευτέρα 27/3/2023

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/3/2023 με επιτυχία στο Ιόνι…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βρες ιδιαίτερα φανταχτερά αξεσουάρ στο κατάστημα «DMK Professional»
10 Μαρτίου 2023

Βρες ιδιαίτερα φανταχτερά αξεσουάρ στο κατάστημα «DMK Professional»

Στο κατάστημα DMK Professional θα βρείτε ιδιαίτερα αξεσουάρ για τα μαλλιά και όχι μόνο. Για …
Βρείτε οτιδήποτε χρειάζεστε για την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι»
15 Φεβρουαρίου 2023

Βρείτε οτιδήποτε χρειάζεστε για την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι»

Η προετοιμασία για την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» έχει ήδη ξεκινήσει! …
Σε ερωτική ατμόσφαιρα το ανθοπωλείο Μπενετάτος
14 Φεβρουαρίου 2023

Σε ερωτική ατμόσφαιρα το ανθοπωλείο Μπενετάτος

Τι πιο όμορφο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα για τον α…
Bosonis Art & Flower: Με τις πιο πλούσιες ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2023

Bosonis Art & Flower: Με τις πιο πλούσιες ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Το ανθοπωλείο Bosonis Art & Flower σας προτείνει ιδεές για εκπλήξεις που θα μείνουν αξέχαστε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design