Skip to main content
Data centers: «Ρουφούν» τεράστιες ποσότητες ενέργειας – Πώς θα «πρασινίσουν»
Data centers: «Ρουφούν» τεράστιες ποσότητες ενέργειας – Πώς θα «πρασινίσουν»
Data centers: «Ρουφούν» τεράστιες ποσότητες ενέργειας – Πώς θα «πρασινίσουν»
Data centers: «Ρουφούν» τεράστιες ποσότητες ενέργειας – Πώς θα «πρασινίσουν»
27 Φεβρουαρίου 2024

Data centers: «Ρουφούν» τεράστιες ποσότητες ενέργειας – Πώς θα «πρασινίσουν»

Μια τεχνική στην οποία πρωτοστάτησε η Google κερδίζει έδαφος καθώς η τεχνητή νοημοσύνη που διψά για ενέργεια έρχεται στο διαδίκτυο.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες αγωνίζονται να αποκρούσουν μια ωρολογιακή βόμβα άνθρακα που προκαλείται από τα τεράστια κέντρα δεδομένων που χτίζουν σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το financialpost.com.

Μια τεχνική στην οποία πρωτοστάτησε η Google κερδίζει έδαφος καθώς η τεχνητή νοημοσύνη που διψά για ενέργεια έρχεται στο διαδίκτυο: Χρησιμοποιώντας λογισμικό για να κυνηγήσει την διοχέτευση καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, σε μέρη του κόσμου με υπερβολικό ήλιο και άνεμο, στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αφού το πετύχει αυτό θα αυξήσει τις λειτουργίες των κέντρων δεδομένων στις συγκεκριμένες τοποθεσίες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει τον άνθρακα και το κόστος.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καταλάβουμε πώς να λειτουργούμε κέντρα δεδομένων με τρόπους που μεγιστοποιούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο Chris Noble, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cirrus Nexus, ενός διαχειριστή cloud computing που αξιοποιεί κέντρα δεδομένων που ανήκουν στην Google, τη Microsoft και την Amazon.

Σημείο καμπής

Οι κλιματικοί κίνδυνοι που προκαλούνται από την πληροφορική που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι εκτεταμένοι – και θα επιδεινωθούν χωρίς μεγάλη μετάβαση από την ηλεκτρική ενέργεια που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Corp., Jensen Huang, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει φτάσει σε ένα «σημείο καμπής». Είπε επίσης ότι το κόστος των κέντρων δεδομένων θα διπλασιαστεί μέσα σε πέντε χρόνια για να τροφοδοτήσει την άνοδο του νέου λογισμικού, σύμφωνα με το financialpost.com.

Ήδη, τα κέντρα δεδομένων και τα δίκτυα μεταφοράς αντιπροσωπεύουν έως και το 1,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Μαζί, είναι υπεύθυνοι για την εκπομπή περίπου τόσο διοξειδίου του άνθρακα όσο η Βραζιλία ετησίως.

Οι hyperscalers – όπως είναι γνωστοί οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες κέντρων δεδομένων όπως η Google, η Microsoft και η Amazon – έχουν θέσει κλιματικούς στόχους και αντιμετωπίζουν εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις για να τους επιτύχουν. Αυτοί οι υψηλοί στόχοι περιλαμβάνουν την απαλλαγή των δραστηριοτήτων τους από τον άνθρακα.

Ενέργεια μηδενικού άνθρακα

Η Google ξεκίνησε την πρώτη προσπάθεια να ταιριάξει τη χρήση ενέργειας σε ορισμένα κέντρα δεδομένων με ενέργεια μηδενικού άνθρακα σε ωριαία βάση, σε μια προσπάθεια να κάνει τα μηχανήματά της να λειτουργούν με 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα καθαρής ενέργειας. Κανείς δεν έχει επιτύχει ακόμη πλήρως αυτόν τον στόχο. Και, βεβαίως, η στρατηγική της μετατόπισης φορτίων σε όλο τον κόσμο μπορεί να περιπλέκεται από χώρες που πιέζουν για πολιτικές κυριαρχίας δεδομένων που προσπαθούν να περιορίσουν και να διασφαλίσουν τη ροή δεδομένων πέρα από τα σύνορα. Αλλά αυτό που δοκιμάζουν η Cirrus Nexus και η Google θα μπορούσε ακόμα να είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ για τη μείωση των εκπομπών.

Kυνηγώντας τον ήλιο

Η Cirrus Nexus με έδρα το Μανχάταν σαρώνει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου και μετρά τις εκπομπές σε βήματα πέντε λεπτών για να βρει τους λιγότερο ρυπογόνους υπολογιστικούς πόρους για την ίδια και τους πελάτες της σε βιομηχανίες που κυμαίνονται από φαρμακευτικά προϊόντα έως λογιστικά. Η εταιρεία είχε την ευκαιρία να θέσει σε εφαρμογή αυτή την αναζήτηση το περασμένο καλοκαίρι.

Η Ολλανδία βρισκόταν στη μέση του πιο ηλιόλουστου Ιουνίου που έχει καταγραφεί, προκαλώντας πτώση του κόστους της ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο. Αυτό κατέστησε φθηνότερη και λιγότερο εντατική σε άνθρακα τη λειτουργία διακομιστών. Στη συνέχεια, το Cirrus Nexus μετατόπισε το υπολογιστικό του φορτίο στην Καλιφόρνια μόλις ο ήλιος έδυσε στην Ολλανδία, επιτρέποντάς του να αντλήσει ηλιακή ενέργεια που μόλις ήρθε στο διαδίκτυο για την ημέρα στο Golden State.

Κυνηγώντας τον ήλιο από την Ευρώπη στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και πάλι πίσω, η εταιρεία ήταν σε θέση να μειώσει τις υπολογιστικές εκπομπές για ορισμένους φόρτους εργασίας για τον εαυτό της και τους πελάτες κατά 34% αντί να βασίζεται σε διακομιστές σε οποιαδήποτε τοποθεσία μόνο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας που μοιράστηκαν με το Bloomberg Green.

Τα τελευταία χρόνια, η Google και η Amazon έχουν δοκιμάσει τη μετατόπιση της χρήσης του κέντρου δεδομένων για τις δικές τους λειτουργίες και για πελάτες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες cloud τους. (Το Cirrus Nexus, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί υπηρεσίες cloud που προσφέρονται από την Amazon, τη Microsoft και την Google.) Στη Βιρτζίνια, η Microsoft υπέγραψε συμφωνία με την Constellation Energy Corp. Αυτό εγγυάται ότι περισσότερο από το 90% της ενέργειας για το κέντρο δεδομένων της περιοχής θα είναι ενέργεια μηδενικού άνθρακα. Η επίτευξη του 100%, όμως, παραμένει ένας τρομερός στόχος για αυτό και άλλους hyperscalers.

Τα κέντρα δεδομένων της Google λειτουργούν με ενέργεια χωρίς άνθρακα περίπου το 64% του χρόνου, με 13 από τις περιφερειακές τοποθεσίες να φτάνουν στο 85% και επτά σε λίγο περισσότερο από 90% παγκοσμίως, δήλωσε ο Michael Terrell, ο οποίος ηγείται της ενεργειακής στρατηγικής της Google για 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς άνθρακα.

«Αλλά αν δεν εκτοπίζετε ορυκτά περιουσιακά στοιχεία, τότε δεν επιτυγχάνετε πλήρως τους κλιματικούς σας στόχους», δήλωσε ο Terrell.

Πηγή: www.in.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δήμος Σάμης: Εθελοντική δράση καθαρισμού στην Έρισο

Εθελοντικός καθαρισμός παραλιών Ο Δήμος Σάμης θα ήθελε να ευχαριστήσει την Εθελοντική Ομάδα Π…

15 τροφές που πρέπει να υπάρχουν στο σπίτι

Λιπαρά ψάρια Λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, η ρέγκα, ο σολομός, το σκουμπρί, το συκώτι μπακαλιά…

Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί

Υλικά  10 μέτριες μελιτζάνες 6 μέτρια κρεμμύδια άνυδρα 4 – 6 σκελίδες σκόρδο 6 μεγά…

Η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο και την Κυριακή στη Κεφαλονιά

Δείτε παρακάτω την πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο

Λόρδος Βύρων: Η αγάπη του και η σχέση του με την Ελλάδα

Άγγλος ποιητής, ηγετική μορφή του ρομαντισμού κι ένας από τους πιο ένθερμους φιλέλληνες, που έδω…

Πεζοπορία στα Μουζακάτα το Σάββατο 20 Απριλίου

Στις 23 Απριλίου 1944 οι Γερμανικές Κατοχικές Δυνάμεις έκαψαν ολοσχερώς τα Μουζακάτα που ως γνωσ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

18 Απριλίου 2024

1η ημερίδα καλαθοσφαίρισης Κεφαλονιά 2024

Ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Παίδων Γιάννης Καλαμπόκης και ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Νέ…
17 Απριλίου 2024

Saristra Festival OPEN CALL 2024

Ανοιχτό Κάλεσμα σε Καλλιτέχνες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης Το Saristra Festival δέχεται προ…
16 Απριλίου 2024

Θεατρικό Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς: Ομιλία «Κεντρικά Σημεία της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού» @Κέφαλος [15.04.2024]

Πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα τα «Κεντρικά Σημεί…
16 Απριλίου 2024

Επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα: «Πανηγύρια Κεφαλονιάς» @Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη [15.04.2024]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την εχθές 15 Απριλίου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη η επιμορφωτική ε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»
20 Μαρτίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΤΕΛΕΤΗ» Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 21:00…
Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU