Skip to main content
Swatch X Tate Gallery: Εκεί που η τέχνη της ωρολογοποιίας συναντά τα fine arts
Swatch X Tate Gallery: Εκεί που η τέχνη της ωρολογοποιίας συναντά τα fine arts
Swatch X Tate Gallery: Εκεί που η τέχνη της ωρολογοποιίας συναντά τα fine arts
Swatch X Tate Gallery: Εκεί που η τέχνη της ωρολογοποιίας συναντά τα fine arts
25 Απριλίου 2024

Swatch X Tate Gallery: Εκεί που η τέχνη της ωρολογοποιίας συναντά τα fine arts

Το Swatch Art Journey φέτος μας ταξιδεύει στο Λονδίνο

Η Swatch συνεργάζεται με την Tate Modern και λανσάρουν 7 νέα ρολόγια εμπνευσμένα από πίνακες της γκαλερί 

Στον κόσμο της τέχνης και της ωρολογοποιίας, όπου ο χρόνος δεν είναι απλώς ένα μέτρο ή μια μονάδα μέτρησης, αλλά ένας καμβάς δημιουργίας, η συνεργασία μεταξύ της Swatch και της Tate Modern αναδύεται ως ένα ζωντανό μωσαϊκό που «μπλέκει» την καινοτομία, την έμπνευση και την φαντασία. Από τα έργα τέχνης που κοσμούν τους τοίχους της γκαλερί μέχρι τα ρολόγια χειρός, πρόκειται για μια συνεργασία που ξεπερνά τα όρια, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μεταξύ τέχνης και χρόνου, απροσπέλαστου και προσιτού.

Swatch X Tate Gallery: Η νέα σειρά ρολογιών

Στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας βρίσκεται το κοινό πάθος για την υπέρβαση των ορίων και την αμφισβήτηση των συμβάσεων. Η Swatch, μια εταιρεία γνωστή για την τολμηρή προσέγγισή και τη θετική πρόκλησή της, βρίσκει ένα φυσικό ομότεχνο της στην Tate Modern, ένα από τα κορυφαία ιδρύματα σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Μαζί, – μαζί τους κι εμείς – ξεκινούν ένα ταξίδι για να εξερευνήσουν τη συνύπαρξη της τέχνης και του χρόνου- εκεί όπου κάθε πινελιά ενός έργου και κάθε τικ-τοκ ενός ρολογιού γίνεται μια συμφωνία δημιουργικότητας. Αφετηρία; Η Tate Gallery. Επομένως, London Calling…ξεκινάμε;

Ρολόγια Swatch
Ρολόγια Swatch

Μία νύχτα στην Tate Modern 

Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να επισκεφθώ βράδυ κάποιο μουσείο, μέχρι εκείνη τη νύχτα στο Λονδίνο. Η Τate Modern ανοίγει τις πόρτες της και όλοι εμείς οι εξερευνητές της Swatch, τρυπώνουμε σαν επίδοξοι «ληστές», θέλοντας να κλέψουμε κάποια πληροφορία για το πώς δημιουργήθηκε η νέα συλλογή ρολογιών. Οι απαντήσεις δεν αργούν να έρθουν. Έργα των Matisse, Miro, Bourgeois ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Χρώματα, γεωμετρικά σχήματα, αφηρημένες γραμμές και ακανόνιστα πρόσωπα «συνομιλούν» μεταξύ τους και «δίνουν ραντεβού» στο καντράν και στο λουράκι των Swatch X Tate Gallery, για να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους στο διηνεκές. 

Τα ρολόγια της artistic συλλογής είναι επτά, εμπνευσμένα από αντίστοιχα σε αριθμό έργα τέχνης στην παγκοσμίου φήμης γκαλερί: Matisse’s Snail, Barns-Graham’s Orange and Red on Pink, Bourgeois’s Spirals, Turner’s Scarlet Sunset, Chagall’s Blue Circus, Miro’s Women & Bird in the Moonlight και Leger’s Τwo Women Holding Flowers, τα οποία και παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ένα πολύ πετυχημένο art installation. Next stop; 180 Studios.

Ρολόγια Swatch

Παρουσίαση της νέας συλλογής των ρολoγιών Swatch στο 180 Studios

Ο χώρος της έκθεσης είναι σαν λαβύρινθος- θυμίζει πολύ αυτόν στην Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων. Έχει αυτό το μυστήριο μπλεγμένο με σουρεαλιστικά στοιχεία. Κάθε δωμάτιο είναι αφιερωμένο σε ένα από τα ολοκαίνουρια ρολόγια και κάθε concept είναι πολύ σωστά δουλεμένο με σαφείς αναφορές στο πρωτότυπο έργο «μεταφρασμένο» σε μία πολύ σύγχρονη εκδοχή. Ξεχωρίζω τόσο από πλευράς παρουσίασης, όσο και από design ρολογιού, το Chagall’s Blue Circus και το Matisse’s Snail.

Η παρουσίαση του Swatch ρολογιού, Barns-Graham’s Orange and Red on Pink στο 180 Studio στο Λονδίνο
Η παρουσίαση του Swatch ρολογιού, Barns-Graham’s Orange and Red on Pink στο 180 Studio στο Λονδίνο
Η παρουσίαση του Swatch ρολογιού, Chagall’s Blue Circus στο 180 Studio στο Λονδίνο
Η παρουσίαση του Swatch ρολογιού, Chagall’s Blue Circus στο 180 Studio στο Λονδίνο
'The Blue Circus', Marc Chagall
‘The Blue Circus’, Marc Chagall

Chagall’s Blue Circus 

Γνωστός ως πρώιμος μοντερνιστής, το στυλ του Marc Chagall συνδύαζε πολλές διαφορετικές επιρροές. Γοητευμένος από το πολύχρωμο χάος του τσίρκου, συνήθιζε να το  περιγράφει ως «ένα μαγικό σόου που εμφανίζεται και εξαφανίζεται σαν έναν κόσμο». Την ίδια στιγμή, το playful στοιχείο του τσίρκου ζωντανεύει μέσα από το ζωηρό και έντονο μπλε χρώμα στο λουράκι και το καντράν, ενώ το φεγγάρι δίνει ένα ονειροπόλο στοιχείο. Αυτό το ρολόι μου θυμίζει την προσπάθεια των ανθρώπων να ισορροπήσουν και να εντυπωσιάσουν στη ζωή, όπως ακριβώς και οι ακροβάτες στο τσίρκο, οι οποίοι με ένα αριστοτεχνικό τρόπο πάντα τα καταφέρνουν. Έτσι και εμείς. 

'The Snail', Henri Matisse
‘The Snail’, Henri Matisse

Matisse’s Snail

Το μάτι μου πέφτει και στο πολύχρωμο Matisse’s Snail. Ο Henri Matisse, Γάλλος εικαστικός καλλιτέχνης, βοήθησε στην επανάσταση της τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα, με ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο στη ζωγραφική. Δημιούργησε τον Φωβισμό, ένα τολμηρό στυλ ζωγραφικής που χρησιμοποιεί ζωηρά χρώματα και τολμηρές πινελιές. Το Snail, είναι ένα από τα πιο διάσημα cutouts του Matisse, αναδεικνύοντας τη μοναδική ικανότητά του να δημιουργεί δυναμικές και ενεργητικές εικόνες μέσω της καινοτόμου χρήσης του χρώματος και της φόρμας. Αυτό το ρολόι πέρα από τον eye-catchy σχεδιασμό του, με ιντριγκάρει για το διχασμό που υπάρχει γύρω από την αφηρημένη τέχνη του πίνακα που αποτυπώνει. Πολλές φορές θα ακούσετε την κοινή γνώμη να λέει ότι η σύγχρονη τέχνη είναι μια απάτη, ότι αυτά μπορεί να τα ζωγραφίσει και ένα παιδί. Όμως, στην αφηρημένη τέχνη σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία. Έτσι και στη ζωή, σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι.

«Ένα από τα αγαπημένα μου, είναι το Bourgeois’s Spirals. Είναι αρκετά ανατρεπτικό, κάτι που μου αρέσει. Και αυτό είναι το μοναδικό ρολόι της συλλογής με τη λειτουργία Swatch PAY! Γι’ αυτό το φοράω με μεγάλη χαρά και το χρησιμοποιώ καθημερινά», μου λέει ο CEO της Swatch, Alain Villard, ενώ χάνομαι στον κόσμο του σπιράλ.

O Allain Villarde, Ceo Swatch ποζάρει με swatch
O Allain Villarde, Ceo Swatch ποζάρει με swatch
Η παρουσίαση του Swatch ρολογιού,Bourgeois’s Spirals στο 180 Studio στο Λονδίνο
Η παρουσίαση του Swatch ρολογιού,Bourgeois’s Spirals στο 180 Studio στο Λονδίνο
'Spirals', Louise Bourgeois
‘Spirals’, Louise Bourgeois

Διαπιστώνω ότι κάθε ρολόι αυτής της συλλογής είναι ένας wearable φόρος τιμής στη διαχρονική ομορφιά της τέχνης, η οποία έχει την ικανότητα να καταφέρνει να εισχωρεί στις ζωές όλων μας, βρίσκοντας μια θέση πάντα στον καρπό μας. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη Swatch και συνεργαζόμαστε με έναν οργανισμό που διαπνέεται από την ίδια φιλοσοφία για να δημιουργήσουμε μια σειρά ρολογιών που συστήνει την πλούσια και πολύμορφη συλλογή της Tate σε ένα όλο και μεγαλύτερο κοινό», λέει ο Hamish Anderson, CEO της Tate Enterprises.

Miro
Miro
Barn Graham
Barn Graham
Leger
Leger

Από την πλευρά τους, οι οικοδεσπότες,  Alain Villard και Carlo Giordanetti, CEO Swatch Art Peace Hotel, μένουν πιστοί στη δέσμευσή τους να φέρουν περισσότερη τέχνη σε περισσότερους ανθρώπους. Θυμηθείτε ότι η Swatch έχει ιστορία συνεργασίας με ιδρύματα τέχνης, σχεδιάζοντας ρολόγια βασισμένα σε έργα από το MoMA, το Λούβρο, το Centre Pompidou και το Rijksmuseum .Τώρα, σε αυτόν τον εκτενή κατάλογο, προστίθεται και η Tate Modern- ένα game changer adittion. «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να ταξιδέψουμε τους ανθρώπους σε νέα ταξίδια. Πιστεύω πραγματικά ότι η συνεργασία μας με την TATE Gallery, θα προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτή τη συνεργασία. Και φυσικά, έχουμε πολλές ιδέες για το μέλλον- αυτή είναι μόνο η αρχή. Γι’ αυτό, μείνετε συντονισμένοι»!, δηλώνει ο Alain Villard.

 Carlo Giordanetti, CEO Swatch Art Peace Hotel και ο Alain Villard, CEO Swatch
Carlo Giordanetti, CEO Swatch Art Peace Hotel και ο Alain Villard, CEO Swatch

Σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος «τρέχει», χωρίς να περιμένει κανέναν, η συλλογή Swatch X Tate Gallery μας υπενθυμίζει ότι κάθε στιγμή είναι μια ευκαιρία για έκφραση και κάθε χτύπος του ρολογιού μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά διαχρονικό. Εγώ, εσύ, ο καθένας μας. Η τέχνη μας περιμένει στο επόμενο λεπτό.

Η συλλογή Swatch x Tate Gallery διατίθεται στα καταστήματα Swatch σε όλο τον κόσμο και στον ιστότοπο swatch.com, καθώς και στα καταστήματα της γκαλερί Tate και στον ιστότοπο shop.tate.org.uk.

Swatch Greece, τηλ. 210 9568404

Πηγή: https://look.athensvoice.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πρεμιέρα για 10 ταινίες: Περιπέτειες, δράματα, αίσθημα, θρίλερ στο μενού για τους σινεφίλ

Δέκα ταινίες κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 16 Μαΐου στις κινηματογραφικές αίθουσες με του…

Λύθηκε το μυστήριο με το φόντο της Μόνα Λίζα – Τι υποστηρίζει φιλοτέχνης γεωλόγος

Πάνω από 500 χρόνια αφότου ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα, μία ακαδημαϊκός π…

Η Κάθριν Μπίγκελοου θα σκηνοθετήσει την επόμενη ταινία της για το Netflix

Η βραβευμένη με Όσκαρ σκηνοθέτης Κάθριν Μπίγκελοου θα σκηνοθετήσει την επόμενη μεγάλου…

Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι ανέκτησε 626 κλεμμένα ή χαμένα αντικείμενα

Toν Αύγουστο του 2023 έγινε γνωστό ότι εκατοντάδες αντικείμενα είχαν χαθεί Bρετανικό Μουσείο:…

“It ends with us”: Στη νέα της ταινία η Blake Lively πέφτει θύμα κακοποίησης μέσα στη σχέση της

Στην κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου best seller. Το εξαιρετικά δημοφιλές ρομαντικό μυθ…

Σε αυτά τα πέντε αεροδρόμια θα κάνετε την πιο θεαματική προσγείωση

Υπάρχουν πολλά που αγαπάμε στα ταξίδια. Η εμπειρία ενός νέου πολιτισμού. Να τρώμε υπέροχο φαγητό…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

20 Μαΐου 2024

Γυναικεία Χορωδία Δήμου Αργοστολίου: «Σαν του Μαϊού τες ευωδιές» @Κέφαλος [19.05.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ένωση των Επτανήσων με τη…
19 Μαΐου 2024

Κτήμα Χαριτάτος: Ανοιχτές Πόρτες 2024 [19.05.2024]

Με τον πρωινό ήλιο της Κυριακής αλλά και με το αεράκι της κυριακάτικης βραδιάς πραγματοποιήθηκε …
19 Μαΐου 2024

Συναυλία σπουδαστών της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας @Αργοστόλι [18.05.2024]

Χθες Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 8μμ η αίθουσα συναυλιών της Φ.Σ.Κ. γέμισε από μουσική και ενθουσια…
19 Μαΐου 2024

1st Annual Kefalonia Distinguished Gentleman’s Ride [19.05.2024]

Tο Distinguished Gentleman’s Ride ενώνει αναβάτες κλασικής και vintage μοτοσικλέτας από όλο τον …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]
17 Μαΐου 2024

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά πιάτα του Wokinn νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή να τρέξεις……
Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»
2 Μαΐου 2024

Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»

Τσουρέκια απλά ,γεμιστά με Μπουένο , σοκολάτα , κάστανο , σοκολάτα μπανάνα ,λευκή σοκολάτα , έρε…
Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές
2 Μαΐου 2024

Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές

Στα καταστήματα «Voskopoula sinve 1910» σας περιμένουν πασχαλινές λιχουδιές από πασχαλινό πανετό…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU