Skip to main content
Tο πράσινο αντιοξειδωτικό υπερ-φρούτο που ενισχύει την άμυνα, αγαπά το έντερο και δυναμώνει τα οστά
Tο πράσινο αντιοξειδωτικό υπερ-φρούτο που ενισχύει την άμυνα, αγαπά το έντερο και δυναμώνει τα οστά
Tο πράσινο αντιοξειδωτικό υπερ-φρούτο που ενισχύει την άμυνα, αγαπά το έντερο και δυναμώνει τα οστά
Tο πράσινο αντιοξειδωτικό υπερ-φρούτο που ενισχύει την άμυνα, αγαπά το έντερο και δυναμώνει τα οστά
31 Ιανουαρίου 2024

Tο πράσινο αντιοξειδωτικό υπερ-φρούτο που ενισχύει την άμυνα, αγαπά το έντερο και δυναμώνει τα οστά

Αυτό το ιδιαίτερο φρούτο με τη γλυκιά γεύση φαίνεται να κρύβει ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών που δύσκολα θα βρείτε σε άλλη τροφή – Ανακαλύψτε τα σημαντικά οφέλη του.

Απουσιάζει από το καλάθι των αγορών πολλών ανθρώπων, μιας και θεωρείται «ξένο» και τροπικό. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα φρούτο με ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Περιέχει σημαντικές ποσότητες πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που δύσκολα εντοπίζονται σε άλλες τροφές. Ο λόγος για το ακτινίδιο, το οποίο, ακολουθώντας τον «κανόνα» των φρούτων, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό. Οι φυσικές ενώσεις του κρύβουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό είναι ώρα να το εντάξετε στη διατροφή σας, εάν δε το έχετε ήδη κάνει.

Η διαιτολόγος Gillian Culbertson από την Cleveland Clinic αποκαλύπτει τα σημαντικότερα οφέλη του ακτινιδίου για την υγεία και εξηγεί γιατί αποτελεί μια εξαιρετική πράσινη προσθήκη στο πιάτο σας:

1. Διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του εντέρου

Το ακτινίδιο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αφού περιέχει 5 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Οι φυτικές ίνες διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της πέψης. Προσέξτε όμως: Μεγάλο μέρος των φυτικών ινών «κρύβεται» στη φλούδα, επομένως είναι καλύτερο να το ξεπλένετε καλά και να το καταναλώνετε με τη φλούδα. Έχει διαπιστωθεί ότι το ακτινίδιο ωφελεί το έντερο με τρόπους που δεν κατορθώνουν εύκολα άλλες τροφές. Μεταξύ άλλων, διάφορα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση ακτινιδίων μειώνει το φούσκωμα και την πεπτική δυσφορία, ενώ διευκολύνει και την κένωση του παχέος εντέρου. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας του εντέρου, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά, ένα συστατικό απαραίτητο για την ανάπτυξη των προβιοτικών, δηλαδή των «καλών» βακτηρίων του εντέρου.

«Η σωστή ισορροπία των προβιοτικών είναι σημαντική για πολλές διεργασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης ασθενειών και της ρύθμισης των ορμονών», λέει η δρ. Culbertson. «Η ισορροπία των καλών βακτηρίων μπορεί να αποτρέψει πεπτικά προβλήματα, ορισμένες λοιμώξεις και καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι σημαντικά, επειδή αποτελούν πηγή τροφής γι’ αυτά τα υγιή βακτήρια».

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και διατηρεί το δέρμα σφριγηλό

Όταν η συζήτηση έρχεται στην βιταμίνη C, τα πορτοκάλια απολαμβάνουν όλη τη δόξα. Ωστόσο, ένα μόνο ακτινίδιο είναι ικανό να προσφέρει περισσότερη απ’ αυτή τη βιταμίνη απ’ ότι δύο πορτοκάλια. Μεταξύ άλλων, η βιταμίνη C είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και την καταπολέμηση της κόπωσης. Παράλληλα, βοηθά το σώμα να απορροφήσει τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου που απαιτούνται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς. Αυτή η πολύτιμη βιταμίνη ενισχύει, επιπλέον, την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, συμβάλλοντας έτσι στην επούλωση πληγών και τη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος.

«Η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι σπάνια σήμερα, ωστόσο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τη βέλτιστη ποσότητα», σημειώνει η διαιτολόγος. «Η κατανάλωση ακτινιδίου, σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά και φρούτα, βοηθά στην επαρκή λήψη της βιταμίνης καθημερινά».

3. Θωρακίζει την καρδιαγγειακή υγεία

Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Ε από τη διατροφή τους. Αυτή η βιταμίνη, όμως, αποτελεί ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για το ανοσοποιητικό και την υγεία της καρδιάς. Βοηθά, επιπ0λέον, στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα ακτινίδιο περιέχει το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε.

«Το ακτινίδιο είναι ένα από τα λίγα φρούτα που περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Ε», τονίζει η δρ. Culbertson. «Οι μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε που εμπεριέχεται στο ακτινίδιο είναι βιοδιαθέσιμη, επομένως το σώμα μπορεί εύκολα να τη χρησιμοποιήσει».

4. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και Ε, το ακτινίδιο είναι ταυτόχρονα μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά καταπολεμούν τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται εξαιτίας παραγόντων όπως η ηλιακή ακτινοβολία, η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

«Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως το ακτινίδιο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων», τονίζει η δρ. Culbertson. «Είναι προτιμότερο να λαμβάνετε τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά από ολόκληρα φρούτα και λαχανικά και όχι από συμπληρώματα, καθώς η αποτελεσματικότητά τους δεν επιβεβαιώνεται».

Τα ακτινίδια, σε συνδυασμό με άλλα φρούτα και λαχανικά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ειδικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όπου το κοινό κρυολόγημα και άλλες ιώσεις καραδοκούν, ενώ έχουν συσχετιστεί και με βελτιωμένη διάθεση.

5. Ενισχύει τη λειτουργία των οργάνων

Η καρδιά, τα νεφρά, οι μύες και τα νεύρα χρειάζονται κάλιο για να λειτουργούν σωστά. Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα αυτού του σημαντικού ηλεκτρολύτη. Ωστόσο, ένα ακτινίδιο περιέχει 215 mg καλίου, δηλαδή ποσότητα υπερδιπλάσια από αυτή που περιέχεται σε άλλες τροφές που φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε κάλιο, όπως το μαρούλι και το φυστικοβούτυρο.

Η πρόσληψη καλίου στη διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο, να προλάβει τη δημιουργία λίθων στους νεφρούς και να προστατεύσει από οστεοπόρωση και διαβήτη τύπου 2.

«Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση των χημικών αντιδράσεων και των επιπέδων υγρών στο σώμα», λέει η δρ. Culbertson. «Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες νατρίου από τη διατροφή τους, το οποίο μειώνει τα επίπεδα καλίου και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο και ο περιορισμός του νατρίου μπορεί να αποκαταστήσει αυτή την ισορροπία».

6. Διατηρεί την οστική πυκνότητα

Η βιταμίνη Κ συχνά δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Παρά το γεγονός ότι δεν τυγχάνει της ανάλογης προσοχής, αποτελεί ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό. «Διατηρεί τα οστά γερά, μειώοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης», λέει η δρ. Culbertson. «Μπορεί επίσης να σας προστατεύσει από σοβαρές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, μια από τις κύριες αιτίες καρδιακής προσβολής και καρδιακής ανεπάρκειας». Ένα ακτινίδιο περιέχει 31 mg βιταμίνης Κ, περίπου το 25% έως 30% της επαρκούς πρόσληψης για τους περισσότερους ενήλικες.

Τέλος, η ειδικός συμβουλεύει να καταναλώνετε το ακτινίδιο σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά τρόφιμα. «Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί μεμονωμένα να σας δώσει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε», δηλώνει η δρ. Culbertson. «Κάντε το πιάτο σας πολύχρωμο: Προσθέστε κόκκινες, πράσινες, μοβ, πορτοκαλί και κίτρινες τροφές. Η ποικιλία είναι το κλειδί όταν πρόκειται να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή».

Πηγή: www.ygeiamou.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Λεμόνι: Μετατροπή σε zero waste μπαχαρικό σε λιγότερο από 1 ώρα

Το λεμόνι είναι ένα φρούτο που δεν λείπει από κανένα σπίτι όλο τον χρόνο ενώ οι χρήσεις του στην…

Ειδικοί υποστηρίζουν πως το άκουσμα της μουσικής που αγαπήσαμε στο σχολείο ωφελεί την ψυχική υγεία

Καθένας μας έχει δημιουργήσει σε κάποια από τις δημοφιλείς πλατφόρμες streaming τουλάχιστον μία …

Το πρώτο τους παιδί περιμένει ο Henry Cavill και η σύντροφος του Natalie Viscuso

Σούπερμαν, Γητευτής, τώρα και πατέρας. Ο Henry Cavill και η σύντροφός του Natalie Viscuso περιμέ…

Παγκόσμια Ημέρα Φωνής

Κάθε χρόνο στις 16 Απριλίου οι επαγγελματίες από το χώρο της υγείας που σχετίζονται με…

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Απριλίου

Των Αγίων Λεωνίδη Χαρίσσας Νίκης Γαλήνης Καλλίδας και της Αγίας Χιόνας είναι σήμερα, Τρίτη, 16 Α…

Σχολικές τάξεις με χρήση εικονικών συσκευών προτείνει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Φανταστείτε να μπαίνετε σε ένα σχολικό λεωφορείο και να μεταφέρεστε σε μια εμβυθιστική, εκπαιδευ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

16 Απριλίου 2024

Θεατρικό Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς: Ομιλία «Κεντρικά Σημεία της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού» @Κέφαλος [15.04.2024]

Πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα τα «Κεντρικά Σημεί…
16 Απριλίου 2024

Επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα: «Πανηγύρια Κεφαλονιάς» @Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη [15.04.2024]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την εχθές 15 Απριλίου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη η επιμορφωτική ε…
15 Απριλίου 2024

Η Τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

Την Κυριακή το βράδυ, 14 Απριλίου, έπεσε η αυλαία για το Επιστημονικό Συνέδριο τηςΙακωβατείου Βι…
14 Απριλίου 2024

Τερματισμός «Κefalonia Backyard Ultra» και παιδικά αγωνίσματα @Θαλασσόμυλος [14.04.2024]

Σήμερα το πρωί ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο, με περίσσια υπομονή και ενθουσιασμό όλοι περίμεναν τον τε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»
20 Μαρτίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΤΕΛΕΤΗ» Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 21:00…
Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU