Κορυφαίοι αθλίατροι επισημαίνουν όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς στο τρέξιμο, αλλά και τι πρέπει να προσέχουμε για το τρέξιμο στη ζέστη.
Ο καιρός «ανοίγει», η παραμονή σε ανοιχτούς χώρους παραμένει ασφαλέστερη επιλογή όσο κυκλοφορεί ο κορωνοϊός και, έτσι, οι λάτρεις του τρεξίματος αλλά και όσοι αποφασίζουν τώρα να το ενσωματώσουν στη ζωής τους, συρρέουν σε πάρκα, πλατείες, δρόμους και κάθε υπαίθριο χώρο πρόσφορο για την αθλητική δραστηριότητα.
Νέοι και παλιοί δρομείς ωστόσο δεν πρέπει να αμελούν την πίεση που ασκούν στην καρδιά τους, τονίζει ο Δρ Sean Swearingen, Αθλίατρος-καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο RUSH, συνεπώς η ένταση του τρεξίμαστος πρέπει να αυξάνεται αργά και σταθερά, ώστε να μειωθεί ο μικρός έστω καρδιακός κίνδυνος.
Όπως εξηγεί, μια προπόνηση που αγγίζει το 60%-80% της μέγιστης έντασης (μέγιστος καρδιακός ρυθμός) είναι πιο ευεργετική από την οριακή που καταπονεί το σώμα και την καρδιά. Προμηθευτείτε μια συσκευή καταγραφής των παλμών της καρδιάς και βρείτε έπειτα τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό για την ηλικία σας αφαιρώντας την τελευταία από το 220.
Tips για παλιούς και νέους
Ο Δρ Swearingen προτείνει κάποια τρία βασικά tips για αρχάριους δρομείς αλλά και τους πεπειραμένους και βετεράνους του τρεξίματος που απείχαν από το άθλημα, ώστε να προστατεύσουν το σώμα από μυϊκούς τραυματισμούς και να αυξήσουν σταδιακά την ένταση της άσκησης.
Ο ειδικός επισημαίνει πως πρέπει πάντα να ακούτε το σώμα σας και προτείνει:
Τρέξιμο στη ζέστη
Η ζέστη και η κουφόβραση του καλοκαιριού που έρχεται εντείνει την προσοχή που πρέπει να δείξουν όσοι θέλουν να τρέχουν σε εξωτερικούς χώρους. Οι σωτήριες συμβουλές του Δρ Swearingen για τρέξιμο με ασφάλεια περιλαμβάνουν:
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.