Skip to main content
Έκδοση του 9ου τόμου του περιοδικού «Περί Ιστορίας» με άρθρα επτανησιακού ενδιαφέροντος
Έκδοση του 9ου τόμου του περιοδικού «Περί Ιστορίας» με άρθρα επτανησιακού ενδιαφέροντος
Έκδοση του 9ου τόμου του περιοδικού «Περί Ιστορίας» με άρθρα επτανησιακού ενδιαφέροντος
Έκδοση του 9ου τόμου του περιοδικού «Περί Ιστορίας» με άρθρα επτανησιακού ενδιαφέροντος
16 Ιανουαρίου 2020

Έκδοση του 9ου τόμου του περιοδικού «Περί Ιστορίας» με άρθρα επτανησιακού ενδιαφέροντος

Η «Ιόνιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών», επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Κέρκυρα και σκοπό την προαγωγή των σπουδών της ιστορίας και των βοηθητικών της επιστημών, αναγγέλλει την έκδοση του 9ου τόμου του περιοδικού της με τίτλο «Περί Ιστορίας» η εκτύπωση του οποίου κατέστη δυνατή χάρη στην ευγενική χορηγία της εταιρείας FRAPORT GREECE την οποία και ευχαριστούμε θερμώς.

Το περιοδικό «Περί Ιστορίας» είναι ένα επιστημονικό περιοδικό στο οποίο δημοσιεύονται πρωτότυπες εργασίες που εντάσσονται στο γνωστικό αντικείμενο της ιστορίας, της αρχαιολογίας και στον ευρύτερο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών
ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ιστοριογραφικά ζητήματα του Ιονίου χώρου. Ο τόμος χαρακτηρίζεται για την επτανησιακή θεματολογία του, ωστόσο, η ύλη του περιοδικού μας μεταφέρει γεωγραφικά όχι μόνο στα νησιά του Ιονίου αλλά και σε άλλους κοντινότερους ή πιο μακρινούς τόπους, οι οποίοι αλληλεπιδρούν πολιτικά, οικονομικά εκκλησιαστικά ή πολιτισμικά με τα Επτάνησα.

Ο τόμος διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκτενείς μελέτες.

Α) Κωνσταντίνος Αργιανάς, «Ο σκληρός εγκληματίας». Το μνημείο του Heinrich Heine στο Αχίλλειο (1891) και ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β΄ στις γερμανικές γελοιογραφίες των αρχών του εικοστού αιώνα (1907-1909). Σελ. 11- 49. Στο άρθρο αυτό ο δρ. Κ. Αργιανάς, ειδικός επιστήμονας του τμήματος Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, εξετάζει την απόφαση του γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄ να απομακρύνει το μνημείο του Γερμανοεβραίου ποιητή Χάινριχ Χάινε από το Αχίλλειο, αναδεικνύει τη συνακόλουθη κριτική, όπως αυτή αποτυπώνεται σε μια σειρά γερμανικών γελοιογραφιών, και τέλος φωτίζει όχι μόνο ζητήματα ιστορίας της τέχνης, αλλά και ένα εν πολλοίς άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας του γερμανικού αντισημιτισμού.

Β) Σπύρος Χρ. Καρύδης, «Η Λευκάδα και οι ηπειρωτικές πόλεις του βενετικού Stato da Mar στην απογραφή ναών και μονών του 1788-1789». Σελ. 51-165. Στο άρθρο του δρ. Σπύρου Καρύδη εκδίδονται έγγραφα τα οποία αφορούν τους ναούς και τις μονές της Λευκάδας και των τριών βενετικών κτήσεων στην απέναντι στεριά, της Πρέβεζας, της Πάργας και της Βόνιτσας, τα οποία συντάχθηκαν από τις κατά τόπους βενετικές και εκκλησιαστικές αρχές κατά την απογραφή των ορθόδοξων ναών και μονών που διενεργήθηκε κατ’ εντολή της βενετικής Γερουσίας την περίοδο 1788-1789 σε όλον τον ιόνιο χώρο. Πρόκειται για μια πολύτιμη αρχειακή πηγή η οποία τεκμηριώνει την κατάσταση και την εικόνα των χώρων λατρείας στις βενετικές κτήσεις εκατέρωθεν του Ιονίου.

Γ) Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, «Το προξενείο της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807) στα Δαρδανέλια». Σελ. 167-182. Το άρθρο του καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεράσιμου Παγκράτη επικεντρώνεται στην λειτουργία και στελέχωση του προξενείου της Επτανήσου Πολιτείας στα Δαρδανέλια, ανιχνεύοντας τα όρια των δικτύων των Επτανησίων των αρχών του 19ου αιώνα και μάλιστα κατά την περίοδο κατά την οποία η οικονομία τους, η ναυτιλία και το εμπόριο τελούσαν υπό τη θεσμική προστασία της Επτανήσου Πολιτείας, της πρώτης αυτόνομης κρατικής οντότητας που ιδρύθηκε το 1800 σε ελληνικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στα Ιόνια νησιά. 

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Δημήτρη Γ. Καρύδη και την παρουσίαση της σχετικής τιμητικής έκδοσης της Ιονίου Εταιρείας Ιστορικών Μελετών με τίτλο: Σελίδες Ιστορίας και Πολιτισμού. Τόμος αφιερωμένος στον Δημήτρη Ε.-Γ. Καρύδη, σε επιστημονική επιμέλεια Γεράσιμου Δ. Παγκράτη & Παναγιώτας Τζιβάρα. Στην ενότητα αυτή η κα Ιωάννα Αθανασοπούλου, μέλος ΕΕΔΙΠ του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο κ. Διονύσιος Μπενέτος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρονται στον εκλιπόντα και παρουσιάζουν περιληπτικά τις 14 μελέτες του τόμου που επικεντρώνονται σε ζητήματα ιστορίας περιοχών εκατέρωθεν του Ιονίου και ιστορίας του βενετοκρατούμενου ελληνισμού.

Το τελευταίο μέρος περιλαμβάνει 6 βιβλιοκρισίες αυτοτελών εκδόσεων ή συλλογικών τόμων που καλύπτουν γεωγραφικά τον Ιόνιο χώρο. Δύο από αυτές τις εκδόσεις εντάσσονται στην εκδοτική δραστηριότητα της Ιονίου Εταιρείας Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με άλλους φορείς. Πρόκειται για τους παρακάτω συλλογικούς τόμους. Α) Γεράσιμος Δ. Παγκράτης (επιστημονική διεύθυνση),Πόλεμος, Κράτος και Κοινωνία στο Ιόνιο Πέλαγος (τέλη 14ου – αρχές 19ου αιώνα), σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ηρόδοτος, (2018), και β) Γρηγόρης Ψαλλίδας (επιμέλεια), Ιόνιος Ακαδημία. 190 χρόνια από την ίδρυσή της. Το ιστορικό πλαίσιο, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου (2019).

Οι άλλες τέσσερις μελέτες που παρουσιάζονται είναι οι ακόλουθες: α) Κωνσταντίνος Π. Θύμης, Ο Κώδιξ της Εκκλησίας της Κέρκυρας, (εκδ. 2017), β) Πέτρος Πετράτος, Ο ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά της Βρετανικής Προστασίας. Οι Πολιτικές Λέσχες του νησιού, (εκδ. 2017), γ) Σπύρος Καρύδης, Γεράσιμος Δημουλάς, Γιώργος Πουλής, Χώροι λατρείας και κλήρος στην Κέρκυρα του 17ου αιώνα. Αρχειακά τεκμήρια. Εισαγωγή, έκδοση, σχόλια, (εκδ. 2018), δ) Γιώργος Ανδρειωμένος, Βιογραφικά στον Ανδρέα Κάλβο, με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατό του, (εκδ. 2019).

Κλείνοντας, προαναγγέλλουμε την πρόθεση της Ιονίου Εταιρείας Ιστορικών Μελετών να μεταβεί στην ψηφιακή εποχή προκειμένου να είναι προσβάσιμοι οι τόμοι του περιοδικού μας μέσω διαδικτύου. Ο 9 ος τόμος του περιοδικού αποστέλλεται δωρεάν σε ερευνητικές, πανεπιστημιακές και δημόσιες βιβλιοθήκες προκειμένου να είναι διαθέσιμος στους ενδιαφερόμενους.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναυλία του Γιάννη Πλούταρχου στο Αργοστόλι

Το φιλανθρωπικό και πολιτιστικό σωματείο Λυσίππη διοργανώνει μια φαντασμαγορική συναυλία του Γιά…

Sold out οι Ημέρες Κεφαλονίτικης Γαστρονομίας στο Makedonia Palace με τον chef Γιώργο Αντωνέλλο

Για τρεις ημέρες, τη κουζίνα του Makedonia Palace κατέκλυσαν οι Κεφαλονίτικες γεύσεις του chef Γ…

Συνεχίζει δυναμικά και σήμερα ο Γεώργιος Ζαχαριάδης την διαδρομή του στην Ζάκυνθο

Συνεχίζει σήμερα ο Γεώργιος Ζαχαριάδης την διαδρομή του στην Ζάκυνθο από όπου και αναδημοσιεύουμ…

3 ώρες και 40 λεπτά με ιστιοσανίδα η μοναδική Αναστασία Γερολυμάτου στα 85 της χρόνια

Πριν λίγη ώρα έφτασε στην Ζάκυνθο, ξεκινώντας από Κεφαλονιά, με σκάφος της την ιστιοσανίδα της…

Διοργάνωση έκθεσης / παρουσίασης ακαδημαϊκής έρευνας από το North Carolina State University στις 10 Ιουνίου

Το North Carolina State University σας καλεί την Δευτέρα 10 Ιουνίου 7-10 μ.μ στο Ιόνιο Κέντρο Τε…

Η Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Γαλλίας στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αργοστολίου

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς  Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Παρί…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

12 Ιουνίου 2024

Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας: Συναυλία σπουδαστών του ωδείου

Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 ώρα 8:00 μ.μ. στη Αίθουσα Συναυλιών Σχολής θα πραγματοποιηθεί συναυλί…
11 Ιουνίου 2024

Το πρόγραμμα για το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Kefalonian Tratarisma

1o Kefalonian TRATARISMA – Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου Κεφαλονιάς στον Θαλασσόμυλο, Αργοστόλ…
10 Ιουνίου 2024

Beach Party: FSTIonio @Tratamento [09.06.2024]

Ένα αξέχαστο Beach Party διοργάνωσε το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπ…
10 Ιουνίου 2024

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τουρνουά 3Χ3 Streetball «Τάπα στη βία και στο ρατσισμό»

Στο πρόγραμμα της 2ης ημέρας με τελικούς , απονομές και βραβεύσεις, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το νέο κατάστημα «Gadget Experts» κάνει την εμφάνισή του στο Αργοστόλι
10 Ιουνίου 2024

Το νέο κατάστημα «Gadget Experts» κάνει την εμφάνισή του στο Αργοστόλι

Επισκεφθήκαμε σήμερα το νέο κατάστημα «Gadget Experts» στο Αργοστόλι. Το Gadget Experts άνοι…
Térre Mouikis: Μια fine dining εκδοχή της κεφαλονίτικης κουζίνας
3 Ιουνίου 2024

Térre Mouikis: Μια fine dining εκδοχή της κεφαλονίτικης κουζίνας

Την αγάπη για τον τόπο του, την Κεφαλληνία, ο σεφ Ασημάκης Χανιώτης δεν την έκρυψε ποτέ. Πάντα τ…
Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]
17 Μαΐου 2024

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά πιάτα του Wokinn νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή να τρέξεις……
Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU