Skip to main content
Έκδοση του 9ου τόμου του περιοδικού «Περί Ιστορίας» με άρθρα επτανησιακού ενδιαφέροντος
Έκδοση του 9ου τόμου του περιοδικού «Περί Ιστορίας» με άρθρα επτανησιακού ενδιαφέροντος
Έκδοση του 9ου τόμου του περιοδικού «Περί Ιστορίας» με άρθρα επτανησιακού ενδιαφέροντος
Έκδοση του 9ου τόμου του περιοδικού «Περί Ιστορίας» με άρθρα επτανησιακού ενδιαφέροντος
16 Ιανουαρίου 2020

Έκδοση του 9ου τόμου του περιοδικού «Περί Ιστορίας» με άρθρα επτανησιακού ενδιαφέροντος

Η «Ιόνιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών», επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Κέρκυρα και σκοπό την προαγωγή των σπουδών της ιστορίας και των βοηθητικών της επιστημών, αναγγέλλει την έκδοση του 9ου τόμου του περιοδικού της με τίτλο «Περί Ιστορίας» η εκτύπωση του οποίου κατέστη δυνατή χάρη στην ευγενική χορηγία της εταιρείας FRAPORT GREECE την οποία και ευχαριστούμε θερμώς.

Το περιοδικό «Περί Ιστορίας» είναι ένα επιστημονικό περιοδικό στο οποίο δημοσιεύονται πρωτότυπες εργασίες που εντάσσονται στο γνωστικό αντικείμενο της ιστορίας, της αρχαιολογίας και στον ευρύτερο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών
ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ιστοριογραφικά ζητήματα του Ιονίου χώρου. Ο τόμος χαρακτηρίζεται για την επτανησιακή θεματολογία του, ωστόσο, η ύλη του περιοδικού μας μεταφέρει γεωγραφικά όχι μόνο στα νησιά του Ιονίου αλλά και σε άλλους κοντινότερους ή πιο μακρινούς τόπους, οι οποίοι αλληλεπιδρούν πολιτικά, οικονομικά εκκλησιαστικά ή πολιτισμικά με τα Επτάνησα.

Ο τόμος διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκτενείς μελέτες.

Α) Κωνσταντίνος Αργιανάς, «Ο σκληρός εγκληματίας». Το μνημείο του Heinrich Heine στο Αχίλλειο (1891) και ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β΄ στις γερμανικές γελοιογραφίες των αρχών του εικοστού αιώνα (1907-1909). Σελ. 11- 49. Στο άρθρο αυτό ο δρ. Κ. Αργιανάς, ειδικός επιστήμονας του τμήματος Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, εξετάζει την απόφαση του γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄ να απομακρύνει το μνημείο του Γερμανοεβραίου ποιητή Χάινριχ Χάινε από το Αχίλλειο, αναδεικνύει τη συνακόλουθη κριτική, όπως αυτή αποτυπώνεται σε μια σειρά γερμανικών γελοιογραφιών, και τέλος φωτίζει όχι μόνο ζητήματα ιστορίας της τέχνης, αλλά και ένα εν πολλοίς άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας του γερμανικού αντισημιτισμού.

Β) Σπύρος Χρ. Καρύδης, «Η Λευκάδα και οι ηπειρωτικές πόλεις του βενετικού Stato da Mar στην απογραφή ναών και μονών του 1788-1789». Σελ. 51-165. Στο άρθρο του δρ. Σπύρου Καρύδη εκδίδονται έγγραφα τα οποία αφορούν τους ναούς και τις μονές της Λευκάδας και των τριών βενετικών κτήσεων στην απέναντι στεριά, της Πρέβεζας, της Πάργας και της Βόνιτσας, τα οποία συντάχθηκαν από τις κατά τόπους βενετικές και εκκλησιαστικές αρχές κατά την απογραφή των ορθόδοξων ναών και μονών που διενεργήθηκε κατ’ εντολή της βενετικής Γερουσίας την περίοδο 1788-1789 σε όλον τον ιόνιο χώρο. Πρόκειται για μια πολύτιμη αρχειακή πηγή η οποία τεκμηριώνει την κατάσταση και την εικόνα των χώρων λατρείας στις βενετικές κτήσεις εκατέρωθεν του Ιονίου.

Γ) Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, «Το προξενείο της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807) στα Δαρδανέλια». Σελ. 167-182. Το άρθρο του καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεράσιμου Παγκράτη επικεντρώνεται στην λειτουργία και στελέχωση του προξενείου της Επτανήσου Πολιτείας στα Δαρδανέλια, ανιχνεύοντας τα όρια των δικτύων των Επτανησίων των αρχών του 19ου αιώνα και μάλιστα κατά την περίοδο κατά την οποία η οικονομία τους, η ναυτιλία και το εμπόριο τελούσαν υπό τη θεσμική προστασία της Επτανήσου Πολιτείας, της πρώτης αυτόνομης κρατικής οντότητας που ιδρύθηκε το 1800 σε ελληνικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στα Ιόνια νησιά. 

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Δημήτρη Γ. Καρύδη και την παρουσίαση της σχετικής τιμητικής έκδοσης της Ιονίου Εταιρείας Ιστορικών Μελετών με τίτλο: Σελίδες Ιστορίας και Πολιτισμού. Τόμος αφιερωμένος στον Δημήτρη Ε.-Γ. Καρύδη, σε επιστημονική επιμέλεια Γεράσιμου Δ. Παγκράτη & Παναγιώτας Τζιβάρα. Στην ενότητα αυτή η κα Ιωάννα Αθανασοπούλου, μέλος ΕΕΔΙΠ του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο κ. Διονύσιος Μπενέτος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρονται στον εκλιπόντα και παρουσιάζουν περιληπτικά τις 14 μελέτες του τόμου που επικεντρώνονται σε ζητήματα ιστορίας περιοχών εκατέρωθεν του Ιονίου και ιστορίας του βενετοκρατούμενου ελληνισμού.

Το τελευταίο μέρος περιλαμβάνει 6 βιβλιοκρισίες αυτοτελών εκδόσεων ή συλλογικών τόμων που καλύπτουν γεωγραφικά τον Ιόνιο χώρο. Δύο από αυτές τις εκδόσεις εντάσσονται στην εκδοτική δραστηριότητα της Ιονίου Εταιρείας Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με άλλους φορείς. Πρόκειται για τους παρακάτω συλλογικούς τόμους. Α) Γεράσιμος Δ. Παγκράτης (επιστημονική διεύθυνση),Πόλεμος, Κράτος και Κοινωνία στο Ιόνιο Πέλαγος (τέλη 14ου – αρχές 19ου αιώνα), σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ηρόδοτος, (2018), και β) Γρηγόρης Ψαλλίδας (επιμέλεια), Ιόνιος Ακαδημία. 190 χρόνια από την ίδρυσή της. Το ιστορικό πλαίσιο, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου (2019).

Οι άλλες τέσσερις μελέτες που παρουσιάζονται είναι οι ακόλουθες: α) Κωνσταντίνος Π. Θύμης, Ο Κώδιξ της Εκκλησίας της Κέρκυρας, (εκδ. 2017), β) Πέτρος Πετράτος, Ο ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά της Βρετανικής Προστασίας. Οι Πολιτικές Λέσχες του νησιού, (εκδ. 2017), γ) Σπύρος Καρύδης, Γεράσιμος Δημουλάς, Γιώργος Πουλής, Χώροι λατρείας και κλήρος στην Κέρκυρα του 17ου αιώνα. Αρχειακά τεκμήρια. Εισαγωγή, έκδοση, σχόλια, (εκδ. 2018), δ) Γιώργος Ανδρειωμένος, Βιογραφικά στον Ανδρέα Κάλβο, με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατό του, (εκδ. 2019).

Κλείνοντας, προαναγγέλλουμε την πρόθεση της Ιονίου Εταιρείας Ιστορικών Μελετών να μεταβεί στην ψηφιακή εποχή προκειμένου να είναι προσβάσιμοι οι τόμοι του περιοδικού μας μέσω διαδικτύου. Ο 9 ος τόμος του περιοδικού αποστέλλεται δωρεάν σε ερευνητικές, πανεπιστημιακές και δημόσιες βιβλιοθήκες προκειμένου να είναι διαθέσιμος στους ενδιαφερόμενους.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικονομική Ενίσχυση Νοικοκυριών (Market Pass)

Οικονομική Ενίσχυση Νοικοκυριών (Market Pass) στα ΚΕΠ του Δ. Αργοστολίου έως 31 Οκτωβρίου 2023 …

Ο καιρός της εβδομάδας στην Κεφαλονιά

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για αυτή την εβδομάδα στην Κεφαλονιά: Πηγή:…

Η παραλία Αράγια του Πόρου Κεφαλονιάς στον ΣΚΑΪ

Η βραβευμένη Παραλία Αράγια του Πόρου Κεφαλονιάς στον ΣΚΑΪ! Ευχαριστούμε θερμά την έγκυρη μετ…

Θεατρικό Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς: Συνάντηση παλιών και νέων μελών για την εκκίνηση των δράσεων Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου

Το Θεατρικό Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 στις 7:30μμ δι…

Οι δύο επισκέψεις της μεγάλης ντίβας, Μαρίας Κάλλας στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Αύγουστος του 1961 Σ’ ένα γεύμα του Ωνάση στο εξωτερικό η Μαρία Κάλλας γνωρίζει το…

10 κλασικές ταινίες που ‘μυρίζουν’ φθινόπωρο

Το φθινόπωρο μπορεί να ήρθε αρκετά φουριόζο, γεμάτο ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά ας το ομολογή…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

30 Σεπτεμβρίου 2023

Σήμερα 2 η δεύτερη μέρα της 39 ης ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη Έναρξη της ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, χθες , 29 Σεπτεμβρίο…
30 Σεπτεμβρίου 2023

Δήμος Σάμης: Άσκησης ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-23»

Ο Δήμος Σάμης ενημερώνει ότι την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 κατά την διεξαγωγή τηςΆσκησης ΤΑΜΣ «ΠΑ…
29 Σεπτεμβρίου 2023

Εξαιρετική η 39η Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς @Πνευματικο Κέντρο Κουρκουμελάτων [29.09.2023]

Παρακολουθήσαμε σήμερα για άλλη μια χρόνια την εναρκτήρια συναυλία της τριμερούς Χορωδιακής Συνά…
28 Σεπτεμβρίου 2023

Τριήμερη 39η Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς

 ΤΡΙΗΜΕΡΡΗ 39Η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι αναλάβαμε τ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»
25 Σεπτεμβρίου 2023

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»

Με μεγάλη μας χαρά επισκεφθήκαμε το κατάστημα Loukoumania που βρίσκεται στο Αργοστόλι και ήρθε η…
Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς
12 Σεπτεμβρίου 2023

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς και να μάθουμε περισσότερες πλη…
Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
8 Σεπτεμβρίου 2023

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Το βιβλιοπωλείο «Κύβος» καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μία μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα σ…
Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»
6 Σεπτεμβρίου 2023

Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»

Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου και να θαυμάσουμε τον χώρο όπου…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU