Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Κέντρο Κοινότητας Σάμης για την παγκόσμια ημέρα κοινωνικής εργασίας
Η Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Εργασίας, κάθε χρόνο γιορτάζεται την τρίτη(3η) Τρίτη του Μαρτίου και φέτος πραγματοποιείται στις 21 Μαρτίου. Ο εορτασμός αυτός στοχεύει να αναδείξει την επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας και την αναγκαιότητα υπεράσπισης της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Εργασίας στη χώρα μας φέτος
σημαδεύεται από το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Η λογική ότι «οι ανάγκες αποτελούν κόστος» απλώνεται και στις Κοινωνικές
Υπηρεσίες, στις δομές Πρόνοιας, στα Νοσοκομεία, στις δομές Ψυχικής Υγείας, στην Εκπαίδευση, στην Παιδική Προστασία, στο Προσφυγικό.
Σύμφωνα με Ανακοίνωση του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) αποφασίστηκε η φετινή Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία να την αναδειχθεί σε ημέρα καταγγελίας και αγώνα εναντίον της δραματικής υποστελέχωσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών σε όλους τους τομείς του Κράτους – Πρόνοιας και Υγείας αλλά και διεκδίκησης μόνιμων προσλήψεων Κοινωνικών Λειτουργών ώστε να είναι δυνατή η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στους πιο ευάλωτους.
«Χρειάζεται να δούμε πως οι άνθρωποι είναι ειδικοί για τις ζωές τους καθώς αυτοί είναι φορείς της αλήθειας του βιώματός τους και έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ζητήσουν και να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγνοια μας είναι να είμαστε ανοιχτοί/ες στις διαφορετικές εμπειρίες των ανθρώπων, να υποστηρίζουμε τις ανάγκες τους και να διατηρούμε ασφαλές και σταθερό το πλαίσιο της σχέσης με μετριοφροσύνη.
Χρειάζεται μέσα από μια, καλώς εννοούμενη, ταπεινότητα να αλληλεπιδράσουμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες για την ανάπτυξη μιας κριτικής συνειδητοποίησης, έτσι ώστε ο ψυχικός μας πόνος και η δυσφορία μας να γίνονται αντιληπτές και κατανοητές μέσα από μια πληθώρα φακών και όχι μονοδιάστατα ως μια “(ψυχ)ιατρική κατάσταση”, μια “νόσος του εγκεφάλου”, μια “διαταραχή που οφείλεται σε χημική ανισορροπία”, μια “προσωπική αδυναμία” κοκ αλλά βιωμένο ως κοινωνικό σύμπτωμα.
Και όλα αυτά, μοιάζει να χρειάζεται να πάνε και πιο πέρα. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε πιο πέρα και να ασκήσουμε κριτική σε όλες τις γνώσεις και απόψεις που διεκδικούν νέες αυθεντίες. Αυτό περιλαμβάνει και τις γνώσεις/απόψεις των κινημάτων και επιζώντων ψυχιατρικής/ ληπτριών
υπηρεσιών ψυχικής υγείας και γενικά «υγείας», βασικά όλοι μας πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας!!!»
Για μια Διαφορετική Κοινωνική Εργασία !!!
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ
ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΗΣ