Skip to main content
Λάμπρος Κωνσταντάρας: 110 χρόνια από τη γέννησή του
Λάμπρος Κωνσταντάρας: 110 χρόνια από τη γέννησή του
Λάμπρος Κωνσταντάρας: 110 χρόνια από τη γέννησή του
Λάμπρος Κωνσταντάρας: 110 χρόνια από τη γέννησή του
13 Μαρτίου 2023

Λάμπρος Κωνσταντάρας: 110 χρόνια από τη γέννησή του

Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Σπούδασε στο Παρίσι στη θεατρική σχολή του σπουδαίου γάλλου θεατράνθρωπου Λουί Ζουβέ…

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας σε στιγμιότυπο από την ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965)

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μπορεί να διέπρεψε στο απαιτητικό είδος της κωμωδίας, αλλά και οι δραματικοί ρόλοι, τους οποίους ερμήνευσε στο θέατρο, επαινέθηκαν από την κριτική.

Βέρος Αθηναίος, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1913, στο Κολωνάκι, στην οδό Πλουτάρχου 13, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τη σχέση του με τον αριθμό 13. Γιος χρυσοχόου, δούλεψε κοντά στον πατέρα του και αφού πέρασε δύο χρόνια στη Σχολή Υπαξιωματικών του Ναυτικού στην Κέρκυρα και ασχολήθηκε παθιασμένα με το ποδόσφαιρο, το 1931 βρέθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει την τέχνη του χρυσοχόου.

Όλως τυχαίως βρέθηκε να παίζει ως κομπάρσος σε μία ταινία και στη συνέχεια σε μία θεατρική παράσταση, που σκηνοθετούσε ο σπουδαίος γάλλος θεατράνθρωπος Λουί Ζουβέ. Μαγεμένος από τα φώτα της ράμπας, αποφάσισε να κάνει στροφή στη ζωή του και ν’ ασχοληθεί με την υποκριτική.

Μαθήτευσε κοντά στον Ζουβέ και το 1937 έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο με το «Σχολείο Γυναικών» του Μολιέρου. Τον επόμενο χρόνο αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και εμφανίστηκε στην Αθήνα, στο έργο του Τζέιμς Μπάρι «Τα παράσημα της γριούλας» πλάι στην Κατερίνα (Ανδρεάδη). Ακολούθησαν ρόλοι στα έργα «Το στραβόξυλο» του Δημήτρη Ψαθά, «Ο μισάνθρωπος» του Μολιέρου, «Ο παίχτης» του Ντοστογιέφσκι, με θιάσους όπως των Μιράντας – Παππά και Μουσούρη – Αρώνη.

Το 1945 νυμφεύεται την ηθοποιό Ιουλία Γεωργοπούλου και τον επόμενο χρόνο αποκτά το μοναδικό του παιδί, τον δημοσιογράφο και πολιτικό Δημήτρη Κωνσταντάρα. Το 1948 συγκροτεί για πρώτη φορά θίασο με τη Μιράντα Μυράτ και το 1958 τον πρώτο προσωπικό του θίασο και παρουσιάζει το έργο του Τζον Πρίσλεϋ «Ο ανακριτής έρχεται».

Στη μακρά θεατρική του διαδρομή θα συνεργασθεί με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Τζένη Καρέζη, τη Μάρω Κοντού, το Νίκο Ρίζο, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Έλλη Λαμπέτη. Τελευταία του εμφάνιση στο σανίδι στην κωμωδία του Κώστα Πρετεντέρη «Τρελλές επαφές ρωμέικου τύπου», που παρουσίασε μαζί με τη Μάρω Κοντού και τον Νίκο Ρίζο τη διετία 1977 – 1979.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως, μέσα από τη μεγάλη οθόνη. Υπήρξε πρωταγωνιστής από την πρώτη κιόλας ταινία του, «Το τραγούδι του χωρισμού» (1940) σε σκηνοθεσία του Φιλοποίμενος Φίνου, ενώ κράτησε τους πρώτους ρόλους και σε περίπου 90 ακόμα ταινίες. Καθιερώθηκε ως ο κινηματογραφικός μπαμπάς της Αλίκης Βουγιουκλάκη («Διακοπές στην Αίγινα», «Το ξύλο βγήκε από το παράδεισο», «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Η Λίζα και η άλλη» κ.ά.).

Το 1969 κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Ο Μπλοφατζής». Η τελευταία του ταινία ήταν «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ» (1981) σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη. Στην τηλεόραση ξεχώρισε με το ρόλο του γυναικοκατακτητή Ζάχου Δόγκανου στο σήριαλ του Κώστα Πρετεντέρη «Εκείνες και εγώ», που προβλήθηκε τη διετία 1976-1977.

Το 1971, νυμφεύτηκε σε δεύτερο γάμο την κατά 25 χρόνια μικρότερή του Φιλιώ Κεκάτου, με την οποία πορεύτηκε έως το τέλος της ζωής του. Οι δυό τους είχαν γνωριστεί το 1961, μετά το θυελλώδες ειδύλλιό του με την Άννα Καλουτά και τον χωρισμό του από την πρώτη του σύζυγο.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υπήρξε σπουδαίος ηθοποιός. Το πηγαίο ταλέντο του διαφαίνεται μέσα από τη μεγάλη γκάμα των ρόλων που ερμήνευσε, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο. Στα πρώτα του βήματα εμφανίστηκε σε δραματικούς ρόλους, ακόμη και ως ζεν-πρεμιέ, ενώ στη συνέχεια ειδικεύτηκε σε πιο κωμικούς, ως φίλος ή πατέρας -καλοσυνάτος, ανοιχτόκαρδος, ακόμη και αυστηρός πότε – πότε γυναικάς και χιουμορίστας.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έφυγε από την ζωή στις 28 Ιουνίου 1985 στο «Ασκληπιείο» της Βούλας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας αλλεπάλληλων εγκεφαλικών επεισοδίων.

Φιλμογραφία

  • Το τραγούδι του χωρισμού (1940)
  • Η φωνή της καρδιάς (1943)
  • Ραγισμένες καρδιές (1945)
  • Πρόσωπα λησμονημένα (1946)
  • Καταδρομή στο Αιγαίον (1946)
  • Μαρίνα (1947)
  • Άννα Ροδίτη (1948)
  • Διαγωγή… μηδέν! (1949)
  • Οι απάχηδες των Αθηνών (1950)
  • Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν (1951)
  • Άγγελος με χειροπέδες (1952)
  • Οι ουρανοί είναι δικοί μας (1953)
  • Ούτε γάτα ούτε ζημιά (1955)
  • Η άγνωστος (1956)
  • Η δούκισσα της Πλακεντίας και ο λήσταρχος Μπιμπίσης (1956)
  • Ο ζηλιαρόγατος (1956)
  • Συγχώρεσε με παιδί μου (1957)
  • Η μοίρα γράφει την ιστορία (1957)
  • Μαρία Πενταγιώτισσα (1957)
  • Το τρελοκόριτσο (1958)
  • Διακοπές στην Αίγινα (1958)
  • Δυο αγάπες δυο κόσμοι (1958)
  • Ταξίδι με τον έρωτα (1959)
  • Το αγοροκόριτσο (1959)
  • Το παραστράτημα μιας αθώας (1959)
  • Ερωτικά παιχνίδια (1960)
  • Ένας Δον Ζουάν για κλάματα (1960)
  • Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)
  • Τυφλός άγγελος (1960)
  • Είμαι αθώος (1960)
  • Αντίο ζωή (1960)
  • Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961)
  • Η Λίζα και η άλλη (1961)
  • Λάθος στον έρωτα (1961)
  • Θρίαμβος (1962)
  • Κατηγορούμενος ο έρως (1962)
  • Αυτό το κάτι άλλο (1963)
  • Ο Καζανόβας (1963)
  • Ο κος πτέραρχος (1963)
  • Μικροί και μεγάλοι εν δράσει (1963)
  • Ο μπαμπάς μου κι εγώ (1963)
  • Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963)
  • Η βίλλα των οργίων (1964)
  • Η χαρτοπαίχτρα (1964)
  • Θα σε κάνω βασίλισσα (1964)
  • Ο εαυτούλης μου (1964)
  • Επιστροφή (1965)
  • Υιέ μου, υιέ μου (1965)
  • Υπάρχει και φιλότιμο (1965)
  • Η γυναίκα μου τρελλάθηκε (1966)
  • Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966)
  • Τζένη Τζένη (1966)
  • Να ζει κανείς ή να μη ζει (1966)
  • Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου (1967)
  • Πατέρα κάτσε φρόνιμα (1967)
  • Βίβα Ρένα (1967)
  • Δημήτρη μου, Δημήτρη μου (1967)
  • Κάτι κουρασμένα παληκάρια (1967)
  • Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι (1967)
  • Ο γεροντοκόρος (1967)
  • Ο σπαγγοραμμένος (1967)
  • Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968)
  • Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο (1968)
  • Ο τρελός τα ‘χει τετρακόσια (1968)
  • Ησαϊα μη χορεύεις (1969)
  • Ο μπλοφατζής (1969)
  • Ο τζαναμπέτης (1969)
  • Ένας τρελός γλεντζές (1970)
  • Κρίμα το μπόι σου (1970)
  • Ο τρελοπενηντάρης (1971)
  • Πίσω μου σ’ έχω σατανά (1971)
  • Της ζήλειας τα καμώματα (1971)
  • Ο φαφλατάς (1971)
  • Τι τριάντα τι σαράντα τι πενήντα (1972)
  • Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη (1972)
  • Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα (1972)
  • Ο φαντασμένος (1973)
  • Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (1981)

Θεατρικές παραστάσεις

  • Τα παράσημα της γρηούλας (1938)
  • Λόξες γυναικών (1938)
  • Οικογενειακές καντρίλιες (1939)
  • Ο μισάνθρωπος (1939)
  • Το στραβόξυλο (1939)
  • Ο μισογύνης (1940)
  • Το μοντέλο της γυναίκας μου (1940)
  • Έξοδος κινδύνου (1941)
  • Η κυρία θέλει να χωρίσει (1941)
  • Η κυρία που κοροϊδεύει (1941)
  • Μια ζωή είναι αυτή (1941)
  • Αν έχεις τύχη (1942)
  • Παντού τα πάντα (1942)
  • Ο παίκτης (1942)
  • Ένα καινούριο αστέρι (1942)
  • Γκραντ Οτέλ (1942)
  • Εκείνη τη νύχτα (1942)
  • Η δίκη της Μαίρης Ντάνκαν (1942)
  • Έρωτα μαστροχαλαστή (1943)
  • Πρίγκηψ Μουρούζης (1944)
  • Οι κατακτηταί (1949)
  • Οι φοιτηταί (1949)
  • Περάστε την 1η του μηνός (1949)
  • Έντα Γκάμπλερ (1949)
  • Μ’ αγαπά-δεν μ’ αγαπά (1949)
  • Μάγδα (1949)
  • Μαντάμ Σουσού (1949)
  • Η κυρία δε με μέλλει (1949)
  • Η Λούση και τα κορίτσια της (1949)
  • Ελληνικά όνειρα (1949)
  • Ο αρχισιδηρουργός (1949)
  • Δώδεκα παρά πέντε (1949)
  • Οι μαιτρέσσες του μπαμπά (1955)
  • Τρεις πετεινοί σ’ ένα κοτέτσι (1955)
  • Χωρίς γάντι (1956)
  • Ο ανακριτής έρχεται (1958)
  • Άνθη λεμονιάς (1962)
  • Κρατικές υποθέσεις (1962)
  • Η βροχή (1963)
  • Η χήρα μου και εγώ (1963)
  • Η κυρία έχει νεύρα (1963)
  • Υπάρχει και φιλότιμο (1965)
  • Η όμορφη κι ο τζαναμπέτης (1968)
  • Τσιν-Τσιν (1970)
  • Τι τριάντα, τι σαράντα, τι πενήντα (1971)
  • Ερωτιάρης… αλά Ελληνικά (1972)
  • Ευτυχώς τρελάθηκα (1973)
  • Ένας κόσμος άνω-κάτω (1974)
  • Αγάπη μου, παγόβουνο (1974)
  • Με λένε Κώστα (1974)
  • Συγνώμη που σε ψήφισα πολύ (1974)
  • Απριλιανά μπαλλέτα (1975)
  • Υπάρχει και φιλότιμο (1976)
  • Ο Λαμπρούκος και οι λατρείες του (1977)
  • Οι λόρδοι της λόρδας (1977)
  • Τρελλές επαφές ρωμέικου τύπου (1978)

Τηλεοπτικά

  • Εκείνες κι εγώ (1976-1977, ΥΕΝΕΔ)

Πηγή: sansimera.gr

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Καιρός στη Κεφαλονιά το Σάββατο και την Κυριακή

Δείτε παρακάτω τον καιρό στη Κεφαλονιά το Σαββατοκύριακο

Δήμος Σάμης: Ενημέρωση για προσπάθεια τηλεφωνικής εξαπάτησης

Τίς τελευταίες ώρες γίνονται προσπάθειες εξαπάτησης επαγγελματιών του νησιούμας με το πρόσχημα π…

Η απόμακρη Παραλία Τρύπες του Πόρου Κεφαλονιάς στον ΣΚΑΪ από την Χριστίνα Σούζη

Ευχαριστούμε θερμά την αγαπητή έγκριτη μετεωρολόγο του ΣΚΑΪ Χριστίνα Σούζη που νωρίτερα σήμερα σ…

Διακοπή υδροδότησης στα Μακρυώτικα και Ποταμιανάτα Πυλάρου

Η ΔΕΥΑ Κεφαλλονιάς ενημερώνει τους καταναλωτές ότι θα προβεί σε διακοπή υδροδότησης στα Μακρυώτι…

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Ερίσσου

Σας ανακοινώνουμε ότι λόγω εκτελέσεως απαραιτήτων εργασιών ενίσχυσης και συντήρησης των δικτύων …

Διακοπή υδροδότησης στα Διλινάτα

Η ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α. Δήμων Κεφαλονιάς ενημερώνει τους καταναλωτές ότι θα προβεί σεδιακοπή της υδροδότησ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

12 Απριλίου 2024

Δείτε αναλυτικά τo πρόγραμμα του «Kefalonia Backyard Ultra»

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024  17:00 – 20.00΄: Λειτουργία γραμματείας στη βάση του αγώνα στο κ…
11 Απριλίου 2024

Θεατρική παράσταση «Ο αδελφός μου, ο Αμαντέους» στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος»

«Δεξιοτέχνης, ταλέντο, διάνοια, παιδί θαύμα». Με αυτές τις λέξεις υμνούσαν στη δεκαετία του 1760…
10 Απριλίου 2024

Eπιμορφωτική εκδήλωση της Δ.Δ.Ε. Κεφαλληνίας  με θέμα: « Πανηγύρια Κεφαλονιάς»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων και…
10 Απριλίου 2024

Εορτασμός για την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Ε΄ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως @ Ιερός Ναός Θεοτόκου Ντομάτα [10.04.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ο εορτασμός για την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Ε’ Πα…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»
20 Μαρτίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΤΕΛΕΤΗ» Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 21:00…
Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU