Skip to main content
Οι Αλλεργίες της Άνοιξης
Οι Αλλεργίες της Άνοιξης
Οι Αλλεργίες της Άνοιξης
Οι Αλλεργίες της Άνοιξης
15 Μαρτίου 2023

Οι Αλλεργίες της Άνοιξης

Γράφει η Σταυρούλα Γιαβή, Αλλεργιολόγος Παίδων – Ενηλίκων, Διευθύντρια Αλλεργιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
 

Η Άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης της φύσης και όλοι μας νιώθουμε την ανάγκη να απολαύσουμε αυτήν την περίοδο με περιπάτους στη φύση, εκδρομές και διάφορες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Όλοι μας, ή μήπως κάποιοι αναγκάζονται να στερηθούν αυτήν τη χαρά;

Αυτήν την εποχή ανθίζουν τα περισσότερα δέντρα, λουλούδια και φυτά, αφήνοντας τη γύρη τους να εξαπλωθεί σε μεγάλη ακτίνα με τον αέρα, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με κόκκους γύρης, αόρατους τις περισσότερες φορές. Φυσιολογικά, ο οργανισμός ανέχεται τη γύρη, ενώ ο οργανισμός του αλλεργικού στις γύρεις ανθρώπου αντιδρά, με  αποτέλεσμα τα συμπτώματα της αλλεργίας με τη μορφή της αλλεργικής ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας ή άσθματος Τα συμπτώματα ποικίλλουν στο είδος και τη βαρύτητα.

Πιο συχνά είναι τα συμπτώματα της ρινίτιδας, με ή χωρίς επιπεφυκίτιδα:

 • Αλλεργική Ρινίτιδα: καταρροή, επίμονο μπούκωμα, αλλεπάλληλοι πταρμοί, φαγούρα στη μύτη και τα μάτια, οπισθορινική έκκριση, κακή ποιότητα ύπνου
 • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: κόκκινα μάτια, δάκρυα και επίμονη φαγούρα στα μάτια
 • Αλλεργικό Άσθμα: βήχας (χρόνιος, επεισοδιακός ή επίμονος), δύσπνοια, βάρος στο στήθος, ‘σφύριγμα’ στην αναπνοή, εύκολη κόπωση

Τα αλλεργιογόνα, που ενοχοποιούνται, κυρίως, για τα παραπάνω νοσήματα είναι εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, αερομεταφερόμενα και ονομάζονται αεροαλλεργιογόνα. Μπορεί να είναι ενδο-οικιακά (ακάρεα, κατσαρίδα, κ.ά.) ή εξω-οικιακά (γύρεις) ή μπορεί να βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού (μύκητες, ζώα). Οι κλιματολογικές συνθήκες και οι πολιτισμικές διαφορές, που υπάρχουν μεταξύ διαφόρων περιοχών, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις αντίστοιχες κυρίως γύρεις ή και τα λοιπά αλλεργιογόνα (τοπική φυτολογία, συνθήκες διαβίωσης, ενδο-οικιακά ζώα).

Ανάλογα με τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα και τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους, τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να εμφανίζονται κάθε χρόνο τους ίδιους μήνες (να παρουσιάζουν δηλαδή περιοδικότητα), οπότε ονομάζεται εποχική ρινίτιδα ή να είναι παρόντα όλο τα χρόνο οπότε μιλάμε για ολοετή ή συνεχή ρινίτιδα. Ανάλογα με τη διάρκεια των συμπτωμάτων διακρίνουμε τη ρινίτιδα σε διαλείπουσα ή επίμονη  και ανάλογα με τη σοβαρότητα τους σε ήπια ή μέτρια-σοβαρή. Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα στην Ελλάδα είναι οι γύρεις των δέντρων και των φυτών (ελιά, κυπαρίσσι, πεύκο, πλάτανος, περδικάκι, γρασίδια, αγριόχορτα), τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, οι μύκητες (αλτερνάρια, κλαδοσπόριο, ασπέργιλος, το τρίχωμα ζώων (γάτα, σκύλος). Το είδος των αλλεργιογόνων, στα οποία είναι κάποιος αλλεργικός, καθορίζουν και την περιοδικότητα των συμπτωμάτων του.

Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας ή του άσθματος βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με μία σειρά ειδικών εξετάσεων, τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού (Skin Prick Tests – μικρό κόστος, εύκολη εκτέλεση, άμεσα αποτελέσματα), τον ποσοτικό προσδιορισμό των ειδικών ανοσοσφαιρινών στο αίμα (μεγαλύτερο κόστος, όχι άμεσα αποτελέσματα) και τη σπιρομέτρηση, κατά την κρίση του ειδικού γιατρού.  

Η αντιμετώπιση των αλλεργικών νοσημάτων έχει στόχο την πρόληψη εμφάνισης των συμπτωμάτων, τη συμπτωματική αντιμετώπιση ή/και την αιτιολογική αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου.

Η πρόληψη βασίζεται στην αποφυγή των υπεύθυνων αλλεργιογόνων (η πλήρης αποφυγή είναι πρακτική αδύνατη), με τη σωστή καθοδήγηση από το γιατρό και βοηθούν τόσο στη μείωση των συμπτωμάτων όσο και την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής. Έτσι, με  απλές, εφαρμόσιμες συμβουλές  μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεση του ασθενούς στα αλλεργιογόνα μέσα και έξω από το σπίτι. Αν και η περίοδος και η ένταση της ανθοφορίας μπορεί να διαφέρει από χρόνο σε χρόνο, η ανοιξιάτικη περίοδος στην Ελλάδα (γρασίδια, περδικάκι κ.α.) ξεκινά συνήθως από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου, με κορύφωση το μήνα Μάιο, που έχουμε την ανθοφορία  της ελιάς  πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας. Το Μάιο, πρακτικά, συναντιούνται όλα τα αλλεργιογόνα και τα συμπτώματα είναι έντονα. Καθοριστικό ρόλο παίζει και ο περιορισμός μη ειδικών ερεθιστικών παραγόντων, όπως είναι ο καπνός του τσιγάρου, οι χημικές ουσίες κ.ά., που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Οι δυνατότητες αντιμετώπισης έχουν να κάνουν τόσο με τη σωστή χρήση φαρμάκων, που μπορούν να μειώσουν, κυρίως, όμως, να προφυλάξουν από την εκδήλωση συμπτωμάτων, αλλά και οδηγίες πώς να αποφεύγει κανείς την έκθεση στους παράγοντες, που ενοχλούν. Η φαρμακευτική αγωγή για την αλλεργική ρινίτιδα περιλαμβάνει κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, κυρίως τα  αντιισταμινικά και τα τοπικά στεροειδή.

Τα αντιισταμινικά περιορίζουν, κυρίως, τον κνησμό σε μύτη και μάτια, τους πταρμούς, ή την καταρροή. Τα αντιισταμινικά φάρμακα νεότερης γενιάς, που κυκλοφορούν, είναι πιο δραστικά από τα αντιισταμινικά πρώτης γενιάς και δεν παρουσιάζουν παρενέργειες, όπως υπνηλία κ.ά.

Τα τοπικά στεροειδή (σπρέι για τη μύτη, ή σταγόνες για τα μάτια),  καταπολεμούν  τοπικά τη φλεγμονή και βελτιώνουν σημαντικά το επίμονο μπούκωμα, που αισθάνεται ο ασθενής.

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί τη μόνη αιτιολογική θεραπεία των αλλεργικών νοσημάτων και ένα ποσοστό καλά επιλεγμένων ασθενών μπορούν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό. Συνίσταται στη χορήγηση σταδιακά αυξανόμενων δόσεων των υπεύθυνων αλλεργιογόνων, είτε με τη μορφή υποδόριων ενέσεων σε ιατρικό περιβάλλον, είτε με τη μορφή υπογλώσσιων σταγόνων στο σπίτι. Αν και η ειδική ανοσοθεραπεία διαρκεί αρκετά χρόνια, αποτελεί το μοναδικό τρόπο που διαθέτουμε σήμερα για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πηγή: iatriko.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτές ειναι οι παραλίες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με Γαλάζιες σημαίες

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς…

Δήμος Σάμης: 9η Τακτική (Μεικτή) Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Παρακαλείσθε όπως συμμετέχετε στην 9η Τακτική (Μεικτή) Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λαμβ…

Υποδοχή στη Βουλή των Ελλήνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου

Με χαροποιεί η μεγάλη συμμετοχή των σχολείων των νησιών μας στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών επισ…

Η Οικογένεια της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου αποχαιρετά πρώτο μεγάλος τους Μαέστρο Βασίλη Μουντάκη

Η Οικογένεια της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου με πόνο και θλίψη αποχαιρετάσήμερα τον Πρ…

Παρέλαση για την 21η Μαΐου -Ένωση των Επτανήσων @Αργοστόλι [21.05.2024]

Με αρκετή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και φέτος εάν και νωρίτερα η παρέλαση για τον εορτασμό της …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

26 Μαΐου 2024

Π.Σ. «Το Σπάρτο»: Καλώς ανταμωθήκαμε και πάλι [26.05.2024]

Μετά από ένα δύσκολο χειμώνα σήμερα στην παραλία Σπαρτιών τον Κλιματσιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος …
23 Μαΐου 2024

Αλιευτικός Τουρισμός – Έρευνα & Ανάπτυξη: Ένα τριήμερο δράσεων στην Κεφαλονιά!

Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου σε συνεργασία με τη ΓενικήΓραμματεία Τουριστικής Πολ…
23 Μαΐου 2024

Συναυλία στον Καθολικό Ναό Αγίου Νικολάου Κεφαλονιάς «Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…»

Συναυλία στον Καθολικό Ναό Αγίου Νικολάου Κεφαλονιάς “Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…..
23 Μαΐου 2024

O Κεφαλονίτης chef Γιώργος Αντωνέλλος πάει την γαστρονομίας της Κεφαλονιάς στοMakedonia Palace!

O Κεφαλονίτης chef Γιώργος Αντωνέλλος πάει την πλούσια κουζίνα της Κεφαλονιάς στοSalonika Restau…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εξαιρούνται και τι ποινή προβλέπεται για όσους δεν ψηφίσουν
23 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εξαιρούνται και τι ποινή προβλέπεται για όσους δεν ψηφίσουν

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών 2024 την Κυριακή 9 Ιουνίου. Η διαδι…
Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]
17 Μαΐου 2024

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά πιάτα του Wokinn νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή να τρέξεις……
Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»
2 Μαΐου 2024

Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»

Τσουρέκια απλά ,γεμιστά με Μπουένο , σοκολάτα , κάστανο , σοκολάτα μπανάνα ,λευκή σοκολάτα , έρε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU