Την τιμητική τους έχουν αυτές τις ημέρες οι λουκουμάδες ή «οι τηγανίτες τ΄ Αγιού», στην Κέρκυρα, το έθιμο εδώ και 400 χρόνια προστάζει ότι την παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνα φτιάχνονται οι λουκουμάδες. Αυτές βοηθούσαν παλαιότερα τους πιστούς να αντέξουν στην αγρυπνία δίπλα στο ιερό του σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, που είναι τρεις μέρες «ανοιχτό» για προσκύνημα.
Οι λουκουμάδες στην Κέρκυρα ονομάζονται και Τζαλέτια, από το Ιταλικό Giallo που σημαίνει κίτρινο, μια ονομασία που έχει παραμείνει από την εποχή της Ενετοκρατίας.
Το έθιμο της τηγανίτας στην Κεφαλονιά
Η τηγανίτα ήταν το γλυκό των φτωχών, έτσι στις μεγάλες γιορτές και τα πανηγύρια οι Κεφαλονίτες έφτιαχναν τηγανίτες , αφού τα υλικά τους υπήρχαν σε όλα τα σπίτια και η παρασκευή τους ήταν γρήγορη.
Οι τηγανίτες στην Κεφαλονιά λέγονται και παπούτσες, τηγανόψωμα ή ψεύτικοι λουκουμάδες. Σε αρκετές περιοχές του νησιού τις έφτιαχναν την Πρωτοχρονιά για να πάει καλά ο χρόνος, σε κάποιες άλλες έφτιαχναν τηγανίτες μετά το μάζεμα της ελιάς, με το νιό λάδι.
.Σύμφωνα με την παράδοση, ετοίμαζαν το ζυμάρι με προζύμι και τις τηγάνιζαν σε φωτιά με ξύλα. Πάνω στην πυροστιά, στο τηγάνι με το λάδι έριχναν το χυλωμένο ζυμάρι, όταν τηγανίζονταν τις περιέλουζαν με μέλι ή ζάχαρη κι αν είχαν έριχναν κανέλα.
Για πάμε να τις φτιάξουμε, άμα δεν έχετε προζύμι για τις τηγανίτες, τότε θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά για τα τηγανόψωμα που λέμε στην Κεφαλονιά
- 1 κούπα αλεύρι
- ¾ κούπας νερό
- ¼ κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Μέλι ή ζάχαρη
- αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ¼ κουταλάκι μπέικιν
- Σε ένα μπολ βάνουμε μαζί με νερό το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και τα ανακατεύουμε, συμπληρώνοντας λίγο λίγο από το χλιαρό νερό μέχρι να γίνει χυλός
- Όταν κάψει το λάδι στο τηγάνι ρίχνουμε με ένα ένα κουτάλι το χυλό και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
- Όταν τις βγάζουμε μπορούμε να ρίξουμε από πάνω μέλι ή ζάχαρη , κανέλα, ανάλογα με την προτίμηση μας.
Χρόνια πολλά στην Σπυριδούλα και στον Σπύρο
Καλή όρεξη
Πηγή: Facebook – Διονύσης Φωκάς