Ο πολιτισμός επιστρέφει, αλλά με τραύματα
Ο πολιτισμός επιστρέφει, αλλά με τραύματα
Ο πολιτισμός επιστρέφει, αλλά με τραύματα
Ο πολιτισμός επιστρέφει, αλλά με τραύματα
14 Μαΐου 2021

Ο πολιτισμός επιστρέφει, αλλά με τραύματα

Σήμερα ο πολιτισμός επανεκκινεί, αλλά προς τα πού κινεί; Τα μουσεία σε όλη τη χώρα ανοίγουν για να υποδεχθούν επισκέπτες και τουρίστες. Ακολουθούν τα σινεμά και τελευταία, στα τέλη του μήνα, τα υπαίθρια θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι. Γιορτάζουμε –και έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε– την ελευθερία της μετακίνησης και της επιστροφής μας στην τέχνη που για μήνες ήταν κολλημένη στην οθόνη του υπολογιστή.

 Η επαφή με τη ζωντανή τέχνη του θεάτρου, ο ηλεκτρισμός μιας συναυλίας, η γλυκιά βραδιά στο θερινό σινεμά, η απόλαυση μιας πλούσιας έκθεσης, επιστρέφουν, όπως και η παλιά μας ζωή. Τα μεγάλα μουσεία με κορωνίδα τη νέα Εθνική Πινακοθήκη δίνουν τον τόνο, το Φεστιβάλ Αθηνών έχει ανακοινώσει ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά προγράμματα, που περιλαμβάνει θέατρο, χορό, μουσική, εικαστικά, οι ταινίες περιμένουν στα θερινά σινεμά. Ο πολιτισμός επιστρέφει. Σχεδόν. 

Οι περιορισμοί είναι που αίρονται, η πανδημία όχι. Μας το θυμίζουν οι αποστάσεις, οι μάσκες, οι πληρότητες των χώρων που για αρκετούς διοργανωτές είναι σχεδόν απαγορευτικές. Οι άνθρωποι του πολιτισμού βγαίνουν από έναν χειμώνα που άφησε σε όλους μια πικρή γεύση, από απογοητεύσεις και ματαιώσεις μέχρι σκάνδαλα και διχασμούς. Η γιορτή του καλοκαιριού επισκιάζεται από την αβεβαιότητα του επόμενου χειμώνα. Ο πολιτισμός προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο έδαφος έχει χαθεί.

ΜΟΥΣΕΙΑ
«Σας περιμένουμε από τις 10 το πρωί»

Εξι μήνες έχουν περάσει από τότε που η τέχνη περιορίστηκε μέσα στους τέσσερις τοίχους. Αλλά σήμερα ξαναβγαίνει στο φως. Τα μουσεία περιμένουν το κοινό από το πρωί, σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας τους. Ωστόσο οι υπεύθυνοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε, μοιράζονται την ίδια αγωνία: Με βάση ποιο υγειονομικό πρωτόκολλο θα επανεκκινήσουν; Σε ποιο βαθμό θα ακολουθήσουν τις οδηγίες που ίσχυαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφέρουν;

Εχοντας ήδη φροντίσει για τα έργα υποδομής πολύ πριν από το δεύτερο lockdown –π.χ. πλέξιγκλας που προστατεύουν ταμίες και κοινό, πληρωμή με πιστωτικές κάρτες αντί χρημάτων, αντισηπτικά σε όλους τους χώρους–, τα μουσεία περιμένουν τώρα μια νέα εγκύκλιο του ΥΠΠΟ που θα καθορίσει τη ροή των επισκεπτών: πόσοι ανά τετραγωνικό μέτρο, και κυρίως –καθώς ο τουρισμός «ανοίγει»– πόσοι ανά οργανωμένες ομάδες. «Ακριβώς επειδή η ημερομηνία επανεκκίνησης ορίστηκε βιαστικά, δεν υπάρχει ο χρόνος να προετοιμαστεί μια ομαλή επάνοδος», σχολιάζει ο Γιώργης Μαγγίνης, επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Η ανησυχία του δεν αφορά τόσο το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και τη μόνιμη συλλογή, όσο την περιοδική έκθεση «1821, Πριν και Μετά», που παρουσιάζεται στο κτίριο της Πειραιώς. «Δεν ξέρουμε πόσο κόσμο μπορούμε να δεχτούμε», μας λέει, «και κυρίως, αν μπορούμε να ξεναγήσουμε πολυάνθρωπα γκρουπ. Πάντως από τις 10 το πρωί θα είμαστε στη θέση μας προσπαθώντας για το καλύτερο», σχολιάζει, και διευκρινίζει ότι για μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια η είσοδος στην έκθεση της Πειραιώς προϋποθέτει online προαγορά εισιτηρίου.

Από τις 10 η ώρα ανοίγει σήμερα τις πόρτες της επίσης η Εθνική Πινακοθήκη, και είναι έτοιμη να παρουσιάσει και πάλι τις συλλογές της στο κοινό. Ωστόσο, οι τεχνικές εργασίες συνεχίζονται και έτσι ο επισκέπτης δεν θα σχηματίσει ακόμη την πλήρη εικόνα του ανακαινισμένου κτιρίου. Επίσης, καλό θα ήταν να ενημερωθεί για το ωράριο λειτουργίας από την ιστοσελίδα της Πινακοθήκης. Εχουμε πολύ καιρό να απολαύσουμε την τέχνη διά ζώσης. Εδώ κι ένα χρόνο οι γκαλερί και τα μουσεία –ιδίως τα μικρότερα και ιδιωτικά– δοκιμάζονται σκληρά, και μαζί τους οι καλλιτέχνες. Πολυέξοδες εκθέσεις αναβλήθηκαν ή «άνοιξαν» ψηφιακά, μπιενάλε και φουάρ μαράζωσαν, τα έσοδα συρρικνώθηκαν. Ο κόσμος της τέχνης έχει αποδείξει ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του κοινού. Ας ελπίσουμε οι πόρτες να μείνουν ανοιχτές από εδώ και πέρα.

ΣΙΝΕΜΑ
Ξεκίνημα με τόλμη και… ενισχύσεις

Καρέκλες και τραπεζάκια μπαίνουν στη θέση τους με ακρίβεια… μεζούρας, δέντρα και λουλούδια φρεσκάρονται, το «πανί» ξετυλίγεται και οι διανομείς κατεβάζουν τις ταινίες από το ράφι. Με λίγα λόγια, ανοίγουν τα θερινά σινεμά. Υστερα από σχεδόν 9 μήνες αναγκαστικής αποχής από τη μεγάλη οθόνη, οι σινεφίλ θα μπορέσουν ξανά από την επόμενη Παρασκευή 21/5 να βρεθούν στις αίθουσες. Τι θα δουν όμως εκεί;

Από ό,τι φαίνεται, πολλά και ενδιαφέροντα, αφού οι Ελληνες διανομείς, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ακυκλοφόρητων ταινιών, σκοπεύουν να τις στείλουν ομαδικά στις αίθουσες. «Νομίζω πως είναι ώρα να πάρουμε ένα ρίσκο και και να μην περιμένουμε να “δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα”. Ως συνήθως είμαστε λιγάκι υπερβολικοί, αλλά θέλουμε πραγματικά να προσελκύσουμε τον κόσμο στα θερινά από την επόμενη εβδομάδα», μας λέει η πρόεδρος των Ελλήνων διανομέων, Ειρήνη Σουγανίδου.

Ενδεικτικά η Feelgood, την οποία η ίδια διευθύνει, ετοιμάζει διπλή οσκαρική κυκλοφορία με το καλημέρα, φέρνοντας τον μεγάλο νικητή της φετινής απονομής, «Nomadland» και μαζί το «Soul», φιλμ που απέσπασε το Οσκαρ στην κατηγορία του κινουμένου σχεδίου. Και η ελληνική παραγωγή ωστόσο θα είναι παρούσα στο άνοιγμα, με το υποψήφιο για δύο βραβεία Ιρις «Πρόστιμο» (Danaos Films) του Φωκίωνα Μπόγρη. Η Weirdwave τέλος μας φέρνει το «Τρία υπέροχα κορίτσια», μία από τις κλασικές ιταλικές κωμωδίες που ταιριάζουν γάντι με τα θερινά, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλες ταινίες που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα από τους διανομείς.

«Το άνοιγμα φυσικά σημαίνει τόσο για εμάς όσο και για τους αιθουσάρχες, έναρξη και των εξόδων. Το προσωπικό μας πρέπει να βγει από την αναστολή, οι προμηθευτές να εξοφληθούν, οι ταινίες που έχουν κλειστεί να πληρωθούν στους συνεργάτες από το εξωτερικό, κ.ο.κ. Πρέπει λοιπόν να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα ώστε να κάνουμε τις αιτήσεις υπαγωγής στα μέτρα ενίσχυσης», επισημαίνει η κ. Σουγανίδου, αναφερόμενη στις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις οποίες αίθουσες και διανομείς θα αποζημιωθούν με 8 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Εκτός πάντως των ενισχύσεων, που θα πρέπει μάλλον να επεκταθούν για να καλύψουν τις ανάγκες, κρισιμότερο είναι το άνοιγμα των χειμερινών αιθουσών, οι οποίες φιλοξενούν και τις εμπορικότερες ταινίες που με τη σειρά τους αποτελούν την ατμομηχανή του σινεμά.

ΘΕΑΤΡΑ
«Η πληρότητα θα μας δυσκολεύσει»

Επειτα από μήνες, πραγματικά καθολικού, lockdown στα θέατρα, η αυλαία των υπαίθριων θεατρικών χώρων θα ανοίξει στις 28 Μαΐου, δίνοντας επιτέλους μια ανάσα ελευθερίας και εργασίας στους ηθοποιούς και στους συντελεστές των θεατρικών παραστάσεων.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του ανοίγματος συνοδεύτηκε από την «ψυχρολουσία» του ποσοστού πληρότητας, η οποία θα κινηθεί στο 50%, κάτι που δυσαρέστησε τους ιδιώτες θεατρικούς παραγωγούς, οι οποίοι θα χρειαστεί να κάνουν περικοπές και εκπτώσεις στις παραστάσεις τους για να αντεπεξέλθουν. Τουλάχιστον, αυτό το σενάριο εξετάζει ο Παναγιώτης Γεροδήμος της εταιρείας θεατρικών παραγωγών Τεχνηχώρος, μιλώντας στην «Κ», που ετοιμάζει τον «Ορέστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και τον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη που θα ανέβει στο Ηρώδειο. Πρόκειται για δύο παραστάσεις με πολλούς συντελεστές που θα περιοδεύσουν στα θέατρα της περιφέρειας. «Θα δυσκολευτούμε πολύ με την πληρότητα στο 50%, θα πρέπει να συζητήσω με τους συνεργάτες μου για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θα χρειαστεί να μειώσουμε το κόστος των σκηνικών, ίσως των κοστουμιών, θα δούμε», λέει ο ίδιος.

Δεν είναι πρώτη φορά βέβαια που μια παράσταση του κ. Γεροδήμου επηρεάζεται από την πανδημία. Το ίδιο έγινε και πέρυσι με το έργο του Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία, επίσης, του Γιάννη Κακλέα. Οσο πρόλαβε να παίξει, η παράσταση πήγε πολύ καλά, αλλά το ποσοστό πληρότητας ήταν 75%.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
«Παραχωρήστε δωρεάν κάποια θέατρα»

Σε σύγκριση με το περυσινό, το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι θα είναι λίγο πιο χορταστικό. Βοηθούν μεταξύ άλλων το Φεστιβάλ Αθηνών με το πρόγραμμά του, η Τεχνόπολη που θα ανακοινώσει το δικό της, ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής επίσης, ενώ σταδιακά ανακοινώνονται και ελάχιστες ιδιωτικές παραγωγές.

Σύμφωνα ωστόσο με την Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, η χωρητικότητα των συναυλιών, που ορίστηκε στο 50%, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. «Η χωρητικότητα είναι η κινητήριος δύναμη μιας παραγωγής», εξηγεί η κ. Σταματάκη. «Οταν είναι χαμηλή σημαίνει λίγα έσοδα, αδυναμία κάλυψης των εξόδων και ακύρωση της συναυλίας. Εκτιμούσαμε, με δεδομένο ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί και ο κόσμος εξοικειώνεται με τα self tests, μια χωρητικότητα της τάξης του 75%, ώστε ο πολιτισμός να πάρει πραγματικά μπρος. Εφόσον ορίζεται στο 50%, περιμέναμε να δοθούν κάποιες επιδοτήσεις –κενών θέσεων, εισιτηρίου– ή να βρεθούν πόροι στήριξης για τις επιχειρήσεις, όπως έγινε με τον κινηματογράφο».

Οι ιδιώτες διοργανωτές, τονίζει η κ. Σταματάκη, θα τηρήσουν κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο, αρκεί να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις. Και ενώ ορισμένες τοπικές αρχές όπως ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Πειραιά προσφέρουν χώρους και παροχές, το ίδιο δεν συμβαίνει σε όλη την επικράτεια. «Απευθύνουμε έκκληση στην τοπική αυτοδιοίκηση να παραχωρήσει δωρεάν κάποια θέατρα, ώστε να πραγματοποιήσουμε ορισμένες δράσεις», λέει η κ. Σταματάκη.

Την ίδια στιγμή, το τοπίο των μεγάλων διοργανώσεων είναι και φέτος άνυδρο. Το EJEKT Festival της Detox Events ακυρώθηκε για δεύτερη χρονιά, ενώ και το Release Athens, καθώς και η εταιρεία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Xlalala, μετέθεσαν συναυλίες τους για το 2022 ή και το 2023, όπως εκείνη των Pet Shop Boys και της Σελίν Ντιόν αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Στριλιγκά της Detox, η ακύρωση του EJEKT οφείλεται και στην καθυστέρηση των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που οδήγησε αμερικανικά συγκροτήματα, όπως οι Red Hot Chili Peppers, που θα εμφανίζονταν στο φεστιβάλ, να αναβάλουν τις περιοδείες τους.
Η Detox θα παρουσιάσει τους Brian και Roger Eno στο Φεστιβάλ Αθηνών, ωστόσο, καταλήγει ο κ. Στριλιγκάς, «σαν εταιρεία, δεν έχουμε έσοδα από τον Σεπτέμβριο του 2019. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα φεστιβάλ θα έχουν έσοδα το καλοκαίρι του 2022. Τρία ημερολογιακά έτη χωρίς έσοδα, όση αισιοδοξία και αν έχεις, είναι κάτι ακραίο. Και ενώ φέρνουμε τουρισμό, δεν λαμβάνουμε κάποια στήριξη όπως τα σινεμά και οι διανομείς ταινιών».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Γεράσιμος Κολαΐτης σήμερα στον Ιonian galaxy 90.8

Σήμερα στον Ιonian galaxy και ώρα 20.00 στην εκπομπή «αλαμπρατσέτα» θα μιλήσει για σημαίνοντα ζη…

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,1% η ανεργία τον Ιούνιο

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει η ανεργία. Ανησυχητικά παραμένουν τα ποσοστά στις και γυναίκες και σ…

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τα δημόσια ΙΕΚ – Δύο νέες ειδικότητες κατάρτισης

Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση Ξεκινά τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022 η ηλεκτρονική υποβολή αιτή…

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου πέθανε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς

Σημαντικά γεγονότα συνέβησαν σαν σήμερα 11 Αυγούστου. To 2014 φεύγει από τη ζωή ο Ρόμπιν Γουίλια…

Ενημέρωση σχετικά με δικαιούχους οικιακών καταναλωτών για περιοχές με σταθμούς
ΑΠΕ (Τοπικές Κοινότητες Αγίας Ευφημίας, Μακρυωτίκων και Διβαράτων.)

Ενημερώνουμε ότι στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ έχουν αναρτηθεί Πίνακες προσωρινών ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ οικιακ…

Σταϊκούρας για συντάξεις: Αύξηση πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου – Οι λόγοι

«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παιδικό Θέατρο Ο Λαγός και η Χελώνα «Ο αγώνας του φετινού καλοκαιριού»
11 Αυγούστου 2022

Παιδικό Θέατρο Ο Λαγός και η Χελώνα «Ο αγώνας του φετινού καλοκαιριού»

ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΞΕΝΙΑ» – ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΩΡΑ 21.00ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ : ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΣ 26710…
Νύχτα Πανσελήνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης την Παρασκευή 
11 Αυγούστου 2022

Νύχτα Πανσελήνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης την Παρασκευή 

Την Παρασκευή το βράδυ θα πραγματοποιηθεί νύχτα Πανσελήνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης. Τη…
Εκδηλώσεις Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Πυργί
11 Αυγούστου 2022

Εκδηλώσεις Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Πυργί

Οπτικοακουστική εκδήλωση με θέμα: «Ο Γεράσιμος Φωκάς του Βίκτωροςκαι η συμμετοχή του στην Ελληνι…
Συναυλία της Μαντολινάτας Δήμου Αργοστολίου [10.08.2022]
11 Αυγούστου 2022

Συναυλία της Μαντολινάτας Δήμου Αργοστολίου [10.08.2022]

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η συναυλία της Μαντολινάτας του Δήμου Αργοστολίου υπό την…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δείτε τον ανανεωμένο χώρο του «Carpos quality and taste»
11 Αυγούστου 2022

Δείτε τον ανανεωμένο χώρο του «Carpos quality and taste»

Το κατάστημα «Carpos quality and taste» ανανέωσε το χώρο του κάνοντάς τον ακόμα πιο φρέσκο και «…
Η νέα καφετέρια «19_61 coffe n’ more » με τη μαγευτική θέα
2 Αυγούστου 2022

Η νέα καφετέρια «19_61 coffe n’ more » με τη μαγευτική θέα

Ένας διαφορετικός χώρος ετοιμάστηκε για να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη περιοχή και όχι μόνο….Σ…
Νέα boutique με ρούχα Αttrattivo & Αle τώρα στο Ξι!
20 Ιουλίου 2022

Νέα boutique με ρούχα Αttrattivo & Αle τώρα στο Ξι!

Στην boutique που στεγάζεται στο ξενοδοχείο Cephalonia Palace, στο Ξι, Ληξούρι, θα βρείτε όλα τα…
«Kefalonia Morfeas Massage» Εξαιρετικός προορισμός χαλάρωσης και ευεξίας
12 Ιουλίου 2022

«Kefalonia Morfeas Massage» Εξαιρετικός προορισμός χαλάρωσης και ευεξίας

Το κατάστημα «Kefalonia Morfeas Massage»  βρίσκεται στο κέντρο του Λιθοστρώτου και παρέχει μοναδ…
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design