Πώς θα αλλάξει την καθημερινότητά μας το 5G
Πώς θα αλλάξει την καθημερινότητά μας το 5G
Πώς θα αλλάξει την καθημερινότητά μας το 5G
Πώς θα αλλάξει την καθημερινότητά μας το 5G
4 Ιανουαρίου 2021

Πώς θα αλλάξει την καθημερινότητά μας το 5G

Με την δημοπρασία των συχνοτήτων που θα αξιοποιηθούν για τα νέα δίκτυα κινητής πέμπτης γενιάς, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη με τη συμμετοχή και των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (OTE, Vodafone και Wind), ξεκινά και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία των πρώτων δικτύων 5G στη χώρα μας.

Αν όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού, μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας θα μπορούν να απολαμβάνουν τις υπερυψηλές ταχύτητες των νέων δικτύων, αρκεί βέβαια η συσκευή τους να υποστηρίζει 5G. Οι δυνατότητες των νέων δικτύων σε θέματα ταχύτητας είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές. Το 5G μπορεί να προσφέρει ακόμη και 20πλάσιες ταχύτητες από το 4G, κάτι το οποίο σημαίνει πως ακόμη και το κατέβασμα μια ολόκληρης ταινίας σε υψηλή ανάλυση θα είναι θέμα δευτερολέπτων, υπό ιδανικές συνθήκες.

Όμως, η πραγματική επανάσταση του 5G στηρίζεται σε μια σειρά από άλλα στοιχεία, πέρα από την ταχύτητα. Τα βασικότερα εξ αυτών είναι o μικρός χρόνος καθυστέρησης δικτύου (γνωστό ως latency), η σταθερότητα της σύνδεσης, και η υποστήριξη πολλαπλών ταυτόχρονων συνδέσεων συγκεντρωμένων σε κοντινή απόσταση. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι και αυτά που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη νέων κρίσιμων εφαρμογών που σήμερα βρίσκονται σε δοκιμαστικό ή ακόμη και θεωρητικό επίπεδο. Στα εργαστήρια πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων αλλά και μεγάλων βιομηχανιών ήδη δοκιμάζονται πρωτοποριακές εφαρμογές όπως πλήρως αυτοματοποιημένα εργοστάσια, οχήματα χωρίς οδηγούς, χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση κ.α.

Επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο

O όρος latency χρησιμοποιείται για να περιγράψει το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ώστε μια ενέργεια σε μια συσκευή να ενεργοποιήσει μια αντίδραση σε μια άλλη συνδεδεμένη συσκευή. Στα δίκτυα 4G/LTE το latency ξεπερνά τα 30 millisecond (ms), όταν στα δίκτυα 5G μπορεί να πέσει ακόμη και στο 1 ms. Και αυτό αλλάζει τα πάντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα “αυτόνομα οχήματα”. Εταιρείες όπως η Tesla, η Uber και η Google δοκιμάζουν εδώ και χρόνια οχήματα χωρίς οδηγό με διάφορα σκαμπανεβάσματα και κατά καιρούς ατυχήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς 5G δεν μπορεί να υπάρξουν οχήματα χωρίς οδηγό. Στην αυτόματη οδήγηση, τα δεδομένα πρέπει να μεταφέρονται ταχύτατα και η αντίδραση να ενεργοποιείται σε πραγματικό χρόνο.

Και αν τα οχήματα χωρίς οδηγό φαίνονται σε κάποιους σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αρκεί να αναφέρουμε ότι στην ΕΕ “τρέχει” ήδη το πρόγραμμα “Europe 5G Corridors” για τη δημιουργία διαδρόμων 5G στους αυτοκινητοδρόμους. Μάλιστα, στην “Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025” προβλέπεται και η συμμετοχή της χώρας μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με τη εγκατάσταση υποδομών 5G σε πρώτη φάση στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι. Έτσι δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα χρόνια να βλέπουμε κομβόι από νταλίκες που θα μεταφέρουν αυτόνομα, ή εστω ημιαυτόνομα, εμπορεύματα στις εθνικές οδούς.

Το 5G μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στην ιατρική. Η υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και η αξιοπιστία της σύνδεσης κάνει πιο εύκολη τη διάγνωση σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας για παράδειγμα τη δυνατότητα σε έναν αγροτικό ιατρό σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, να μεταφέρει τα αποτελέσματα απεικονιστικών εξετάσεων, σε έναν ειδικευμένο ιατρό που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. Και όλα αυτά την ώρα που γίνεται η εξέταση. Δοκιμάζονται ακόμη και εφαρμογές απομακρυσμένων επεμβάσεων, και δεν αποκλείεται σε μερικά χρόνια κάποιος φημισμένος νευροχειρουργός από τις ΗΠΑ να πραγματοποιεί επεμβάσεις σε ασθενή που βρίσκεται στην Αθήνα.

Νέα δεδομένα δημιουργούνται και στη ψυχαγωγία. Mε την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς αναμένονται πρωτοποριακές εφαρμογές στο λεγόμενο cloud gaming. Ήδη εταιρείες όπως η Google (Google Stadia), η Microsoft (Χbox Cloud Gaming) και άλλες έχουν ξεκινήσει υπηρεσίες που δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να παίζουν ακόμη και απαιτητικά παιχνίδια από το κινητό τους ή από μια οθόνη, καθώς αυτά “τρέχουν” σε υπολογιστές που βρίσκονται σε data centers ακόμη και χιλιόμετρα μακριά. Με την ίδια τεχνολογία μπορούν να αναπτυχθούν και εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας (VR) και Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) που κανονικά απαιτούν τεράστια υπολογιστική ισχύ.

Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Οι δυνατότητες ταυτόχρονης σύνδεσης πολλών συσκευών σε μικρή απόσταση που προσφέρει το 5G αλλά και η χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση που αυτό απαιτεί, ανοίγουν το δρόμο για την επέκταση του λεγόμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Thing – IoT), δηλαδή τα δίκτυα επικοινωνίας συσκευών που κάνουν ένα σπίτι, ένα εργοστάσιο ή ακόμη και μια πόλη “έξυπνα”. Οι εφαρμογές είναι πραγματικά άπειρες: Από αισθητήρες που μετρούν και προσαρμόζουν την κατανάλωση ενέργειας ή νερού ανάλογα με τις ανάγκες, έως πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής με τα ρομπότ-εργάτες να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Αναζητούνται εφαρμογές

Όλα τα παραπάνω είναι απλά μερικές πτυχές των αλλαγών που θα φέρει στην καθημερινότητα μας το 5G. Σε ένα πράγμα που συμφωνούν οι ειδικοί είναι ότι πολλές από τις εφαρμογές που συζητούνται σήμερα μπορεί να μην βγουν ποτέ από τα εργαστήρια. Από την άλλη υπάρχει πιθανότητα σε μερικά χρόνια να δούμε εφαρμογές που μέχρι σήμερα δεν τις έχουμε καν σκεφτεί. Το δεδομένο είναι πως στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες τα 4G και 5G θα συνυπάρχουν για πολλά χρόνια καθώς η ανάπτυξη των νέων δικτύων θα ακολουθήσει τη ζήτηση. Οπότε το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν πραγματικές εφαρμογές που θα αξιοποιούν τα νέα δίκτυα, για την επέκταση των οποίων απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό σημαντικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Ταμείου Φαιστός που θα δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχοντας ως αρχική “προίκα” το 25% των εσόδων από την δημοπρασία των συχνοτήτων. Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει startup αλλά και μεγαλύτερες εταιρείες για την ανάπτυξη εφαρμογών που αξιοποιούν το 5G. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει ένα τμήμα του φάσματος για να αξιοποιηθεί για ερευνητικούς σκοπούς, ενώ υπάρχει μέριμνα ώστε οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν από εταιρείες του Φαιστός να μπορούν να δοκιμαστούν σε εταιρείες και οργανισμούς του Δημοσίου.

Του Κώστα Κετσιετζή  kostaskets@capital.gr

Πηγή: https://www.capital.gr/

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Βγήκαν οι ημερομηνίες – Δείτε πότε θα καταβληθούν ανά Ταμείο

Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα μπουν οι συντάξεις του επόμενου μήνα.  Στις 26, 29 και 30 Αυγ…

Ryanair: Προειδοποιεί ο CEO της εταιρείας – Tέλος στην εποχή των αεροπορικών εισιτηρίων με 10 ευρώ

Με την ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας, η οποία επιταχύνθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η επο…

15 Αυγούστου: Πώς αμείβεται η αργία – Τι ισχύει για όσους δουλεύουν

Η 15η Αυγούστου ημέρα Δευτέρα, ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες του έτους κατά τις οποίες απαγορε…

Ξεκίνησε η κατασκευή των νέων παιδικών χαρών στο Δήμο Ληξουρίου

Η πρώτη παιδική χαρά στον Άγιο Δημήτριο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε από τον ανάδοχο προχθές και …

Power Pass: Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα για τον Ιούνιο

Η ενημέρωση από τον Χρήστο Σταϊκούρα Ουπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε γνωστ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιορτή Ρομπόλας @Βαλσαμάτα [13.08.2022]
14 Αυγούστου 2022

Γιορτή Ρομπόλας @Βαλσαμάτα [13.08.2022]

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, πραγματοποιήθηκε ξανά η Γιορτή της Ρομπόλας στα 40 Πηγάδια στα Βαλ…
Εξαιρετική η ετήσια εκδήλωση «Πανσέληνος στον κήπο» του Κώστα Ευαγγελάτου[13.08.2022]
14 Αυγούστου 2022

Εξαιρετική η ετήσια εκδήλωση «Πανσέληνος στον κήπο» του Κώστα Ευαγγελάτου[13.08.2022]

Για άλλη μια χρονιά μαζί με την πανσέληνο του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση «Πανσ…
Καλοκαιρινή συναυλία της ανδρικής & παιδικής χορωδίας Δήμου Αργοστολίου [13.08.2022]
14 Αυγούστου 2022

Καλοκαιρινή συναυλία της ανδρικής & παιδικής χορωδίας Δήμου Αργοστολίου [13.08.2022]

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή συναυλία της ανδρικής & παιδικής χορωδί…
Εξήντα ένα χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου
13 Αυγούστου 2022

Εξήντα ένα χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου

Τείχος ύψους 2 μέτρων, που χώριζε το Βερολίνο σε Ανατολικό και Δυτικό. Χτίστηκε το 1961 από τους…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δείτε τον ανανεωμένο χώρο του «Carpos quality and taste»
11 Αυγούστου 2022

Δείτε τον ανανεωμένο χώρο του «Carpos quality and taste»

Το κατάστημα «Carpos quality and taste» ανανέωσε το χώρο του κάνοντάς τον ακόμα πιο φρέσκο και «…
Η νέα καφετέρια «19_61 coffe n’ more » με τη μαγευτική θέα
2 Αυγούστου 2022

Η νέα καφετέρια «19_61 coffe n’ more » με τη μαγευτική θέα

Ένας διαφορετικός χώρος ετοιμάστηκε για να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη περιοχή και όχι μόνο….Σ…
Νέα boutique με ρούχα Αttrattivo & Αle τώρα στο Ξι!
20 Ιουλίου 2022

Νέα boutique με ρούχα Αttrattivo & Αle τώρα στο Ξι!

Στην boutique που στεγάζεται στο ξενοδοχείο Cephalonia Palace, στο Ξι, Ληξούρι, θα βρείτε όλα τα…
«Kefalonia Morfeas Massage» Εξαιρετικός προορισμός χαλάρωσης και ευεξίας
12 Ιουλίου 2022

«Kefalonia Morfeas Massage» Εξαιρετικός προορισμός χαλάρωσης και ευεξίας

Το κατάστημα «Kefalonia Morfeas Massage»  βρίσκεται στο κέντρο του Λιθοστρώτου και παρέχει μοναδ…
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design