Skip to main content
Τι δεν γνωρίζουμε για τη μακρά Covid
Τι δεν γνωρίζουμε για τη μακρά Covid
Τι δεν γνωρίζουμε για τη μακρά Covid
Τι δεν γνωρίζουμε για τη μακρά Covid
5 Μαΐου 2022

Τι δεν γνωρίζουμε για τη μακρά Covid

Η νόσος μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους ειδικούς, καθώς στην πραγματικότητα είναι ένα μπουκέτο από πολύ διαφορετικά σύνδρομα με κοινή συμπτωματολογία. Υποψήφιοι να εμφανίσουν το σύνδρομο είναι ασθενείς μεγάλης ηλικίας, άτομα με παχυσαρκία, γυναίκες και άτομα με ιστορικό άσθματος. Ούτε τα παιδιά είναι προφυλαγμένα.

Περισσότερα από δύο χρόνια έχουν περάσει από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και οι επιστήμονες έχουν μάθει πολλά για το πώς ο Sars-Cov-2  επηρεάζει τον οργανισμό. Όμως τα συμπτώματα και οι επιπλοκές από τη μακροχρόνια εκδοχή της νόσου, δηλαδή τη μακρά Covid, είναι πολύ λιγότερο γνωστές, όπως γράφει ο Economist. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ έχουν ορίσει τη μακρά Covid ως μία νόσο με συμπτώματα που διαρκούν περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από την πλευρά του υποστηρίζει ότι τα συμπτώματα της μακράς Covid εκδηλώνονται συνήθως τρεις μήνες μετά τη μόλυνση με τον κορονοϊό και διαρκούν τουλάχιστον δύο μήνες.

Οι Έλληνες ειδικοί, πάλι, χαρακτηρίζουν μακρά Covid τα συμπτώματα που επιμένουν μετά την πάροδο 12 εβδομάδων από τη διάγνωση της λοίμωξης. Kόπωση, δύσπνοια και δυσκολία συγκέντρωσης είναι τα πιο κοινά συμπτώματα που έχουν όσοι εκδηλώνουν μακρά Covid, για τα οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία και ο κάθε γιατρός επιχειρεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμπτώματα του ασθενούς του.

Τι είναι όμως τελικά η μακρά Covid; Ο επιπολασμός της νόσου, δηλαδή το πόσο συχνά εκδηλώνεται, είναι δύσκολο να υπολογιστεί και οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών ήταν υπερβολικές. Τα CDC εκτιμούν ότι ένας στους δέκα που θα κολλήσουν κορονοϊό, θα αναπτύξει συμπτώματα μακράς Covid για περισσότερο από ένα μήνα μετά τη μόλυνση.

Η Υπηρεσία Εθνικής Στατιστικής της Βρετανίας (ONS) εκτιμά ότι 1,7% άνθρωποι ή το 2,7% του πληθυσμού εκδήλωσαν μακρά Covid έως τις 5 Μαρτίου. Από αυτούς, οι περισσότεροι είχαν συμπτώματα κόπωσης, το 33% είχε δύσπνοια και σχεδόν το 25% ανέφερε μυϊκούς πόνους. Η νόσος είναι πιο συχνή στις γυναίκες και σε άτομα ηλικίας από 35 έως 49 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν στατιστικά προβλήματα ακόμη και σε αυτές τις προσεκτικές καταγραφές. Η κόπωση και οι μυϊκοί πόνοι μπορεί να προκληθούν και από πολλά άλλα αίτια.

Σε έρευνα που είχε κάνει η ΟΝS, είχε φανεί ότι το 3,4% των ατόμων που συμμετείχαν σε μία μελέτη για τα συμπτώματα της μακράς Covid ως ομάδα ελέγχου (δεν είχαν κολλήσει κορονοϊό, αλλά κατέγραφαν καθημερινά οποιοδήποτε σύμπτωμα) είχαν τα ίδια συμπτώματα με αυτούς που είχαν μολυνθεί τους προηγούμενους μήνες με κορονοϊό. Έτσι, όπως γράφει ο Economist, η μακρά Covid μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, καθώς στην πραγματικότητα είναι ένα μπουκέτο από πολύ διαφορετικά σύνδρομα με κοινή συμπτωματολογία. Επίσης, οποιαδήποτε μολυσματική νόσος μπορεί να έχει σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η λοίμωξη Covid μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια ή ακόμη και μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες και την καρδιά. Κάποιες από τις περιπτώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως μακρά Covid, πιθανόν να είναι σύνδρομο μετα-εντατικής θεραπείας, το οποίο μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε παραμένει για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν σοβαρή σωματική αδυναμία, βλάβη στους πνεύμονες και προβλήματα στη μνήμη και τη συγκέντρωση, δηλαδή συμπτώματα παρόμοια με αυτά της μακράς Covid. Ακριβώς όμως επειδή είναι πολλοί αυτοί που έχουν κολλήσει κορονοϊό, ακόμη και αν ένα μικρό ποσοστό εκδήλωνε πραγματικά μακρά Covid, τότε θα υπήρχε πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου το 80% των ευρωπαίων πολιτών έχει ήδη μολυνθεί από κορονοϊό, δηλαδή περίπου 357 εκατομμύρια πολίτες.

Ποιοι εκδηλώνουν μακρά Covid στην Ελλάδα Οι ασθενείς που νόσησαν από λοίμωξη Covid-19 και εκδήλωσαν περισσότερα από πέντε συμπτώματα της νόσου έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν σύνδρομο μακράς Covid, σύμφωνα με παρατηρήσεις Ελλήνων ειδικών.

Με βάση τα ίδια δεδομένα, υποψήφιοι να εμφανίσουν το σύνδρομο είναι ασθενείς μεγάλης ηλικίας, άτομα με παχυσαρκία, γυναίκες και άτομα με ιστορικό άσθματος. «Ούτε τα παιδιά είναι προφυλαγμένα. Μπορεί να κάνουν long Covid και μάλιστα σε όχι μικρό ποσοστό», ανέφερε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας,  Αναστασία Κοτανίδου, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιστημονικής εκδήλωσης του ΕΚΠΑ. Όπως είπε η ίδια, ακόμη και όταν εκλείψει η πανδημία, θα ακούμε αρκετό καιρό για το σύνδρομο μακράς Covid.

Η συχνότητα του συνδρόμου έχει αναφερθεί σε διαφορετικές μελέτες και ποικίλλει από 2% έως και 30%, ενώ εκτιμάται ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευθούν λόγω της Covid-19 εμφανίζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που επιμένει έξι μήνες μετά την οξεία φάση της νόσου, με συχνότερο την κόπωση. Για τα παιδιά υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι το σύνδρομο παρατηρείται στο 15% των ατόμων 12 έως 16 ετών. «Η παθοφυσιολογία του συνδρόμου είναι ακόμη άγνωστη. Ενοχοποιείται η φλεγμονή, όμως δεν υπάρχει σαφής παθοφυσιολογική εξήγηση.

Τα συμπτώματα είναι άπειρα», εξηγεί η κυρία Κοτανίδου. Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και σε μεγάλη πολυκεντρική μελέτη σε 56 χώρες και σε περισσότερους από 3.500 ασθενείς με long Covid. Στη μελέτη καταγράφηκαν 205 συμπτώματα μακράς Covid και το 70% των συμμετεχόντων εμφάνιζε περισσότερα από εννέα συμπτώματα της πάθησης. Η κυρία Κοτανίδου τόνισε επίσης ότι οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με Covid-19 πρέπει ένα μήνα μετά να εξετάζονται από γιατρό, ενώ όσοι ανέρρωσαν θα πρέπει να υποβάλλονται σε επανέλεγχο τρεις μήνες μετά τη διάγνωση και να απευθύνονται με το παραμικρό σύμπτωμα σε ειδικό γιατρό, όπως είναι οι γιατροί των ιατρείων long Covid. «Να μη θεωρούμε για τους ασθενείς που έχουν περάσει την Covid-19 και αναφέρουν συμπτώματα, ότι πρέπει να τους παραπέμψουμε σε ψυχίατρο.

Πρέπει να τους πιστέψουμε. Το ότι δεν υπάρχει εξέταση που να επιβεβαιώνει τα συμπτώματά τους δεν σημαίνει ότι λένε ψέματα. Πρέπει οπωσδήποτε να τους βοηθήσουμε, γιατί είναι πολύ επίπονα αυτά που βιώνουν», καταλήγει η ίδια.

Στη χώρα μας, πάντως, λειτουργούν περισσότερα από 30 ιατρεία για μακρά Covid, στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία.

Πηγή: https://www.protagon.gr/

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης του Καιρού που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρο…
Μια συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, όπου η …
Λόγω καταγγελιών που έχουν γίνει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Σάμης για 6 ανεπιτήρητα παραγωγ…
Ο Δήμος Σάμης σας ενημερώνει αναφορικά με τη λειτουργία του Αγροτολογραφικού Μουσείου Ζερβάτων, …
Ο Π.Σ. Φωκάτων και το kefalonitis πραγματοποιώντας τον απολογισμό μιας όμορφης διήμερη…
Σήμερα Κυριακή 25 Αυγούστου στον Κήπο Νάπιερ στο Αργοστόλι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Χορωδι…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

9 Σεπτεμβρίου 2024
Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, στις 8.30μμ στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», θα πρ…
9 Σεπτεμβρίου 2024
Από τις 12 έως τις 15 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά το ΚΕΘΕΑρινό Σινεμά απ…
9 Σεπτεμβρίου 2024
Η ΠΕ Κεφαλληνίας, και Ο AO ΠΡΟΝΝΟΙ, διοργανώνουν τον Τηλεμάχειο Αγώνα Δρόμου μήκους 12 κμ, τις 1…
9 Σεπτεμβρίου 2024
Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Μεγάλη ημέρα για τη Χριστιανοσύνη, το Γενέθλιο της Παναγίας μας, που ε…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα DMK Professional στο Αργοστόλι θα βρεις όλα τα προϊόντα που χρειάζεσαι
27 Αυγούστου 2024
Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα DMK Professional για να πάρουμε μια μικρή γεύση από όλα τα προ…
Το κατάστημα Paprika Grill House στην καρδιά της Πλατείας Καμπάνας
22 Αυγούστου 2024
Καλοκαιρινό βράδυ Αυγούστου και τι πιο ωραίο από ένα απολαυστικό σουβλάκι στην Πλατεία Καμπάνας….
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «ΣΟΥΛΑΤΣΟ στα ΕΠΤΑΝΗΣΑ»
5 Αυγούστου 2024
Μετά τις επτανησιακές παρόλες έρχεται « Το Σουλάτσο στα Επτάνησα»… Η Επτανησιακή σκηνή είνα…
Βοσκοπούλα-100 Χρόνια παράδοση
1 Αυγούστου 2024
Το καθιστικό μας… Έντονα στοιχεία του νοσταλγικού παρελθόντος, όπως ακριβώς ταιριάζει στην …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU