Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Χρονικό επίσκεψης στο Σάμπατς και Βελιγράδι Σερβίας 21-25 Απριλίου 2023
Α. Επίσκεψη στο Σάμπατς.
O Δήμος της σερβικής πόλης Σάμπατς, προσκάλεσε επισήμως τον αδελφοποιημένο από το 1995, Δήμο του Αργοστολίου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα λάμβαναν χώρα στις 22 και 23 Απριλίου στο πλαίσιο της επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς το 1867. Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτέλεσαν ο Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας στην Κεφαλλονιά κ. Βίκτωρ Ρουχωτάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κ. Σταύρος Τραυλός, ο Αντιδήμαρχος κ. Σπυρίδων Σαμούρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος, η υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς με αντικείμενο τις σχέσεις Κεφαλονιάς και Σερβίας κα Αικατερίνη Αρβανιτάκη και ο τουριστικός επιχειρηματίας κ. Διονύσιος Παπαδάτος.
Η αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής, από την πρώτη στιγμή της άφιξης της στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα». Στην πόλη του Σάμπατς, που απέχει περίπου μία ώρα οδικώς από το Βελιγράδι, η ελληνική ομάδα ξεναγήθηκε στο Εθνικό Μουσείο του Σάμπατς, παρακολούθησε τον αθλητικό αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Σάμπατς Μάτσβα (Macva) εναντίον της ομάδας Ζλάτιμπορ (Zlatibor) και στη συνέχεια επισκέφτηκε την έπαυλη του Δημαρχείου, όπου τελέστηκε η επίσημη υποδοχή από τον Δήμαρχο Dr. Aleksandar Pajić και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Nemanja Pajić . Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους τόνισαν αμφότεροι τους ιδιαίτερους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πόλεων και εξέφρασαν την επιθυμία τους για περαιτέρω συνεργασία και εμβάθυνση στις μεταξύ τους σχέσεις. Στη συνέχεια προέβησαν σε κοινές δηλώσεις φιλίας και αλληλεγγύης στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων ως ένδειξη αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της η ελληνική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Επίσκοπο του Σάμπατς κ. Jepoteja( Ιερόθεο) όπου αντάλλαξαν συνομιλίες με εγκαρδιότητα για την ιστορία της αδελφοποίησης του Σάμπατς με το Αργοστόλι, την μακρόχρονη κοινή ιστορική πορεία των δύο λαών και επισημάνθηκε η ανάγκη συνέχισης και εξέλιξης της από κοινού συνεργασίας ως προς το όφελος των δύο εθνών. Επιπλέον την ίδια ημέρα η ελληνική αντιπροσωπεία προσκλήθηκε επισήμως στην εορταστική εκδήλωση που οργανώθηκε από το Δήμο Σάμπατς στο θέατρο της πόλης για να τιμηθεί η επέτειος της 22ης Απριλίου 1867 όπου έφυγε και ο τελευταίος Οθωμανός και παραδόθηκε το κλειδί της πόλης. Η βραδιά πλαισιώθηκε από χορωδιακές συναυλίες και ξεχωριστές εμφανίσεις από μέλη της Κρατικής Όπερας του Βελιγραδίου που στο τέλος τραγούδησαν και στα ελληνικά προς τιμή των προσκεκλημένων.
Την επομένη, το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Abrasevic, που έχει πραγματοποιήσει μακρόχρονη σειρά εμφανίσεων στο νησί της Κεφαλονιάς με την πιο πρόσφατη τον Ιούλιο 2022, τίμησε τους Έλληνες προσκεκλημένους με ιδιαίτερη θέρμη και εγκαρδιότητα σε μία πολύ ξεχωριστή και συγκινητική βραδιά. Ξεχωριστοί προσκεκλημένοι ήταν ο πρώην Δήμαρχος του Σάμπατς Μάρκο Μαξίμοβιτς, που κατά τη διάρκεια της θητείας του υπογράφτηκε το Σύμφωνο Αδελφοποίησης των Δήμων
Σάμπατς και Αργοστολίου και ο τέως γραμματέας του Ερυθρού σταυρού του Σάμπατς Μιλούτιν Σέστιτς. Φανερά συγκινημένοι εξιστόρησαν τα γεγονότα των ετών 1994-1995 που οδήγησαν στην αδελφοποίηση και εξέφρασαν την πεποίθηση οτι εφόσον υφίσταται διαρκής συνεργασία και ανταλλάσσονται επισκέψεις παιδιών τότε εξασφαλίζεται το μέλλον στις σχέσεις των δύο λαών. Στη συνέχεια αντάλλαξαν δώρα και ευχαριστίες.
Β. Επίσκεψη στο Βελιγράδι
Στο Βελιγράδι μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, κατόπιν παρέμβασης του Επίτιμου Προξένου της Σερβίας στην Κεφαλλονιά κ. Βίκτωρα Ρουχωτά, έγιναν δεκτά στο Υπουργείο Εξωτερικών και συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ivica Dačić, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι ιδιαίτεροι δεσμοί που ενώνουν την Κεφαλλονιά και τη Σερβία, η πολύχρονη δράση του Επίτιμου Προξενείου στην Κεφαλλονιά, οι προοπτικές των αδελφοποιήσεων μεταξύ των δήμων Κεφαλλονιάς και Σερβίας και παρουσιάστηκε το
ερευνητικό αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής της κας Αρβανιτάκη Αικατερίνης. Επιπλέον ο κ. Τραυλός πρότεινε την ανταλλαγή πρωταθλητών μεταξύ Κεφαλλονιάς και Σερβίας, πρόταση που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τη σερβική πλευρά και ο κ. Σαμούρης τόνισε ότι ο Δήμος Αργοστολίου στηρίζει πάντα τις ενέργειες του Επίτιμου Προξενείου στην Κεφαλλονιά.
Ακολούθησε επίσκεψη στον Ερυθρό Σταυρό Βελιγραδίου όπου έγινε ιδιαίτερη μνεία για την φιλοξενία των παιδιών από την εμπόλεμη ζώνη της Βοσνίας από οικογένειες της Κεφαλλονιάς κατά τα έτη 1994-1995 και για την ιδιαίτερη σύσφιξη των σχέσεων που σηματοδοτήθηκε από το γεγονός αυτό. Το Προξενείο της Κεφαλλονιάς διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με τον Ερυθρό Σταυρό της Σερβίας στο Βελιγράδι. Ο Επίτιμος Πρόξενος και η δασκάλα Lenka Civic, παραχώρησαν συνέντευξη στο ιδιωτικό κανάλι PRVA, ως μέρος του φιλμ που ετοιμάζεται για τη δράση του Σερβικού Ερυθρού Σταυρού κατά τη δεκαετία 1990 και τις σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Σημειώνεται οτι η κα Lenka Civic ήταν η πρώτη δασκάλα που συνόδευσε είκοσι παιδιά τον Μάρτιο 1994 και παρέμειναν στο νησί της Κεφαλλονιάς για έξι μήνες.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι με την επιτετραμμένη της ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι κ. Κατερίνα Ράπτη, τον κ. Γαργαλίδη Χάρη εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου και τον εκπρόσωπο του ΕΟΤ κ. Γεώργιο Κακούτη, όπου παρουσιάστηκε η μέχρι τώρα πορεία των σχέσεων μεταξύ Κεφαλλονιάς και Σερβίας σε όλα τα επίπεδα και αναζητήθηκαν από κοινού νέοι τρόποι ενίσχυσης του τουρισμού και των πολιτιστικών ανταλλαγών.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την συνέντευξη σε πρωινή εκπομπή στο κρατικό κανάλι RTS. Ο κ. Βίκτωρ Ρουχωτάς μίλησε για τις σχέσεις Κεφαλλονιάς και Σερβίας, τις αδελφοποιήσεις της Κεφαλλονιάς με το Σάμπατς, Βόζντοβατς και Σοκομπάνια, την ονοματοδοσία δρόμων, τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά από Σέρβους επώνυμους καλλιτέχνες και εν γένει για τις ποικίλες δραστηριότητες του Προξενείου. Η κα Κατερίνα Αρβανιτάκη αναφέρθηκε στα κοινά ιστορικά στοιχεία της Κεφαλλονιάς και της Σερβίας από τον Μεσαίωνα μέχρι τον εικοστό αιώνα τα οποία έχει καταγράψει στην υπό εκπόνηση διδακτορική της διατριβή και ο κ. Σταύρος Τραυλός τόνισε τους λόγους που το νησί της Κεφαλλονιάς αποτελεί μία ξεχωριστή τουριστική επιλογή για τους Σέρβους.
Συμπερασματικά η επίσκεψη στέφτηκε με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς επιβεβαιώθηκαν για άλλη μία φορά οι στενές και ιδιαίτερες σχέσεις των Κεφαλλονιτών με τη Σερβία και εν γένει του ελληνικού με το σερβικό έθνος. Οι αδελφοποιήσεις Δήμων Κεφαλλονιάς και Σερβίας σηματοδοτούν τη γέφυρα που ενώνει τους δύο λαούς και αποτελούν συνδετικό κρίκο για διατήρηση και ενίσχυση των υπαρχόντων δεσμών μέσω πληθώρας ανταλλαγών σε αθλητικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό, εκκλησιαστικό και οικονομικό επίπεδο. Αποτελούν δε παράδειγμα προς μίμηση για κάθε αδελφοποίηση δήμων που φιλοδοξεί να έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και αντικείμενο περαιτέρω ερευνητικής προβληματικής.
Ο Επίτιμος Πρόξενος Σερβίας Dr. Βίκτωρ Ρουχωτάς