Skip to main content
Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Κώστα Ευαγγελάτου
Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Κώστα Ευαγγελάτου
Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Κώστα Ευαγγελάτου
Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Κώστα Ευαγγελάτου
14 Σεπτεμβρίου 2024

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Κώστα Ευαγγελάτου

17 έως 30 Σεπτεμβρίου 2024

To Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο θα παρουσιάσει από την Τρίτη 17 έως τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου “Ζωγραφικές Οπτικές Συνάφειες”.
Πρόκειται για ζωγραφικές συνθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου, αφαιρετικού χαρακτήρα με νεφελογραφικά φόντα στα οποία αναδύονται αρχιτεκτονικά στοιχεία, κιονόκρανα, ανθρώπινα πρόσωπα και σώματα καθώς και αιθέριες μορφές συμβολικής διάστασης. Οι μορφές συνδυάζουν αρχαϊκά και σύγχρονα ρεαλιστικά μοτίβα, με αδρά περιγράμματα, υποβλητικές, έντονες και τολμηρές χρωματικές τονικότητες και αποχρώσεις αρμονικών συζεύξεων και διανοητικών συναφειών.

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024, 19:30

Διάρκεια Έκθεσης: 17 – 30 Σεπτεμβρίου 2024

Διεύθυνση: Γ. Βαφοπούλου 3-5, Θεσσαλονίκη

Επικοινωνία: 2313318700

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-14:00 & 17:00-21:00.

Είσοδος ελεύθερη.

———————-

Αποσπάσματα κριτικών αναφορών.

Η εικόνα διαρθρώνεται από χρωματικές ανταύγειες που αναλογούν σε ορισμένες φάσεις της ημέρας, κυρίως όμως οι ζεστοί τόνοι του βραδινού συμπλέκουν ένα αφηρημένο σκηνικό μπαρόκ χαρακτήρα. Η συσχέτιση με αποσπάσματα τοπίου τα οποία διαγράφονται στο πνεύμα της αφαίρεσης και με την παρεμβολή των graffiti δημιουργεί ενότητες πραγματικά εκπληκτικής εκφραστικής δύναμης. Σαν να πρόκειται για εξώκοσμες θάλασσες, για ορίζοντες κόσμων φανταστικών, ενώ παντού το μυστήριο υποβόσκει σαν πρωταρχικό leit-motiv.

Έτσι υπερσκελίζεται το πραγματικό από το φανταστικό και το ονειρικό. Ο Κώστας Ευαγγελάτος αποκαλύπτει μια οραματική διάσταση του προσωπικού του μύθου. Εγκαταλείποντας τη στενότητα της ύπαρξης, αναζητά το ευρύ, το ατέρμον, το αχανές, όπου η ελευθερία δεν συναντά προσκόμματα  και δεν δεσμεύεται από προκαταλήψεις. Από καθαρά εικαστικής πλευράς, φαίνεται να κινείται σε ένα φάσμα απόλυτης ωριμότητας και επίγνωσης των εικαστικών δυνατοτήτων.

Στέλιος Λυδάκης

Ιστορικός Τέχνης, Αν. Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. Επίτιμος Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών.

————————————–

Στην επεξεργασία του θέματος ο Κώστας Ευαγγελάτος χρησιμοποιεί ποικιλία τεχνικών. Σινική μελάνη με γραφίδα ή χρωστήρα, κάποιες φορές σε συνδυασμό με την τεχνική της υδατογραφίας ή της τέμπερας. Άλλοτε χρησιμοποιείται στη σχεδίαση το μολύβι, η ζωγραφική με αυγοτέμπερα, με ελαιόχρωμα ή με μικτή τεχνική, όπου συνεργάζονται αρμονικά μελάνια, χρώματα του λαδιού και ακρυλικά. Στις προσωπογραφίες το χρώμα συνήθως έχει επικουρικό ρόλο. Η εικαστική αντίληψη του θέματος και ο δυναμισμός του σχεδίου, η καθαρότητα της γραμμής και η ευκρίνεια της μορφής προδίδουν αρετές που προσφέρονται για θεμελίωση υψηλής ποιότητας έργου. Είναι πραγματικά ευχάριστη η διαπίστωση ότι ορισμένες προσωπογραφίες στο σύνολό τους προσεγγίζουν βαθμούς υψηλής εκφραστικής δύναμης και τελειότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει γενικά τη δουλειά του Κώστα Ευαγγελάτου είναι η πολλαπλότητα μέσων και τρόπων έκφρασης, η μεθοδικότητα στην ανίχνευση του πραγματικού και η επιλεκτικότητα στην απόδοση του ιδεατού.

Νίκος Μοσχονάς

Ιστορικός,  κριτικός τέχνης.  

———————————–

Ο διεθνής καλλιτέχνης Κώστας Ευαγγελάτος με τις συνθέσεις του αναζωογονεί θέσεις και οπτασίες πλασμένες με φως και  χρώμα, τονίζοντας τα καίρια σημεία μιας ανατομίας που αποκαλύπτει  οντότητες και υδρίες πνεύματος, ανάτασης και διάδρασης, με έντονα ωστόσο γήινο παράστημα. Εξαϋλώνει τον εναρμονισμό της φύσης και επιτρέπει στο καλλιτεχνικό εαυτό του να εκφράζεται ασύμφωνα με τα κελεύσματα των καιρών που διανύει… Δεν ακολουθεί  τύπους και πρότυπα, αλλά μια θετική γόνιμη οδό στην οποία δέχεται μηνύματα, τα επεξεργάζεται, τα φιλτράρει και τα εκτοξεύει με βεληνεκές, σε ακτίνες απόστασης από την τυποποίηση. Με πληθωρικότητα το αρμονικό παιχνίδισμα που διαφαίνεται στα έργα του δένει απαράμιλλα με την πλαστικότητα των σχημάτων, σε ένα λυρικό περπάτημα, στο οποίο η παραστατικότητα δίνει το μέτρο του άρτιου πάθους. Στο πέλαγος των αποκαλυπτικών συνειρμών και των τάσεων που επιφυλάσσει η ύψιστη τέχνη, του φανερώνει τα μυστικά, για ένα σαγηνευτικό ταξίδι με συνέχεια.

Λεόντιος Πετμεζάς,

Ιστορικός Τέχνης, λογοτέχνης.

—————————-

Συνοπτικό Βιογραφικό

Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1957 στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς. Σπουδές: Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών / Εικαστικά – θεωρία σύγχρονης τέχνης. University The New School for Social Research, New York. Καθηγητές: Allen David, Pearl Ehrlich / Δημιουργική γραφή S.U.N.Y. Καθηγητής: A. Poulin, Jr, John Logan, Louis Simpson.

Κυριότερες Ατομικές εκθέσεις Εσωτερικού: Gallery of the Hellenic American Union, Αθήνα 1981,1986 / French Institute of Athens, Καλαμάτα 1983 / Gallery DADA, Αθήνα 1985, 1987, 1989 / Gallery “F”, Αθήνα 1990 / Art Studio “EST”, 1994, 1995 και 2004-2022 / ΑίθουσαΤέχνης «Ερμούπολη», Σύρος 1995 / ΚέντροΤεχνώνΔήμουΑθηναίων, ΠάρκοΕλευθερίας 1999, 2010 / Artower Agora, Αθήνα 2000 / ΔημοτικόΘέατρο «ΟΚέφαλος», Αργοστόλι 2000 / ΣύγχρονηΠινακοθήκη Villa Ροδόπη, Αργοστόλι 2001-2024 / ΔημοτικήΠινακοθήκηΙθάκης, Βαθύ 2004 / ΧώροςΤέχνης «Αιγόκερως», Αθήνα 2006 / Down Town Art Gallery Shop, Αθήνα 2007 / ΠινακοθήκηΔήμου κεντρικής Κέρκυρας, 2010 / ΜνημείοΛουτρά «Παράδεισος» Bey Hamam, Θεσσαλονίκη 2010 / ΒαφοπούλειοΠνευματικόΚέντρο, ΔήμοςΘεσσαλονίκης 2013 / ΔημοτικήΠινακοθήκηΠειραιά, ΔήμοςΠειραιά 2016, 2017, 2019 / ΜουσείοντηςΠόλεωςτωνΑθηνών, ΊδρυμαΒούρου–Ευταξία, Αθήνα 2016-17 και 2018.

Αναδρομικές: / Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, 2022 / Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, 2023 / Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, 2024.

Εξωτερικού: Writers and books, Rochester, ΝέαΥόρκη 1984 / Fordham University at Lincoln Center, ΝέαΥόρκη 1985 /«Les Fontaines» Centre Culturele, Chantilly, Γαλλία 1988 / Gallery “Opus”, Λευκωσία, 1996 / La Maison de la Grece, Παρίσι 2008, 2010 / School of Physics and Astronomy-University of LEEDS, U.K., 2017, 2021 / Espace Jano, Le Centre de Sevres, Παρίσι 2007, 2008, 2012 και 2017.

Κυριότερες Ομαδικές εκθέσεις Εσωτερικού: Gallery DADA, Αθήνα 1986-1993 / ΑίθουσεςΤέχνης «Επίπεδα» 1993 / ΚέντροΤεχνώνΔήμουΑθηναίων, ΠάρκοΕλευθερίαςμετο Art Studio “EST”, Αθήνα 1993, 1996, 2000 / ΧώροςΤέχνης Vicky Drakos, Κολούμπια, Ν. Ιωνία 1992 / ΒυζαντινόκαιΧριστιανικόΜυσείοΑθηνών, ΓλυπτικήμετοΕΕΤΕ, 2017-2022 / ΠολεμικόΜουσείοΑθηνών 

«ΔρόμοςΟλυμπιακήςΕκεχειρίας», 2016-2022 / Art Thessaloniki, Melkart Gallery Paris, Θεσσαλονίκη 2016 / Art Athina, Melkart Gallery Paris, Αθήνα 2017.

Εξωτερικού:  Palais Hirsch, Schwentzingen, Γερμανία 1998, College Jaques-Cartie-Chauny, Παρίσι 2000 / ΜουσείοντηςΠόλεωςτηςΜόσχας (MOCKBA), 2007 / Akademie Der Kunste, Βερολίνο 2013 / Espace Peugeot, Melkart Gallery, Παρίσι 2016 / Loc Art Paris, Galerie Au fil du Canal, Παρίσι 2018-19.

Διακρίσεις-Δραστηριότητες: Έπαινος εικαστικής καινοτομίας στις διεθνείς εκθέσεις «Winterschool» στη Γλασκώβη, Σκωτία 1994, «European Echoes » στο Γκέτενμποργκ, Σουηδία 1997 και «Paralimpics” στη Βαρκελώνη 1998. Βραβείο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Επιστημόνων-Καλλιτεχνών, Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος, Αθήνα 2014. Από το 1976 μέχρι σήμερα έχει λάβει τιμητικούς επαίνους και εύφημες μνείες για την πολιτιστική δράση του από Επτανησιακούς, καλλιτεχνικούς, επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και λογοτεχνικούς συλλόγους και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις 25-1-2023 έλαβε για τα 50 εκθεσιακά και εκδοτικά χρόνια δράσεων του Τιμητικό  Δίπλωμα και το μετάλλιο Γρηγορίου Ξενόπουλου από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών-μέλος του Δ.Σ, της Εραλδικής και Γενεαλογικής Εταιρίας Ελλάδος, του Κέντρου Μελετών Ιονίου, του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου κ.α. Παράλληλες δραστηριότητες: θεωρία αισθητικής της Τέχνης, Ποίηση ( 15 συλλογές την ελληνική , 1 στην αγγλική και 2 στην γαλλική γλώσσα από το 1975 μέχρι το 2024), Performance, Γλυπτική, Φωτογραφία, Σκηνογραφία, Χαρακτική, Ψηφιακές εικόνες, Εικαστικά Περιβάλλοντα.

Το 1986 έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής της Gallery DADA στην Αθήνα και το 1990 ίδρυσε την πρωτοποριακή ομάδα σύγχρονης τέχνης Art studio EST. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ, ως Έφορος δημοσίων σχέσεων, του Συλλόγου των Φίλων του Κοργιαλένειου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου. Από το 2001 λειτουργεί στον άνω όροφο και τον κήπο της πατρικής του οικίας στο Αργοστόλι, η Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, στην οποία διοργανώνει ετήσια εκθέσεις και παρουσιάσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών καθώς και πολιτιστικά δρώμενα λόγου και τέχνης.

Έχουν εκδοθεί λευκώματα τέχνης με αισθητικές κρίσεις του, εικαστικά ημερολόγια, λογοτεχνικά βιβλία, λιθογραφίες και έχει πολλές εικονογραφίσεις. Άρθρα του δημοσιεύονται σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες, ενώ δοκίμια του για θέματα τέχνης έχουν συμπεριληφθεί σε επιστημονικές συλλογικές εκδόσεις. Έργα του ανήκουν σε σημαντικές δημόσιες και πολλές ιδιωτικές συλλογές διεθνώς. Στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Αργοστόλι, όπου έχει προσφέρει συνθέσεις του και έχει δώσει εποπτικές διαλέξεις περί σύγχρονης τέχνης, από το 2011 έχει ονομαστεί τιμητικά μία Αίθουσα του “Κώστα Ευαγγελάτου”. Με αφορμή την συμπλήρωση των πενήντα εκθεσιακών και εκδοτικών χρόνων του, το 2023 τιμήθηκε με μετάλλεια, βραβεία και επαίνους από σημαντικούς λογοτεχνικούς, επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς φορείς της χώρας, για την προσφορά του στο πολιτιστικό “γίγνεσθαι”.

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι Δήμοι της Κεφαλονιάς ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν το…
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, παρά τη ψιχάλα, ο Τηλεμάχειος Αγώνας Δ…
Η Διεθνής Έκθεση με θέμα “Αθλητικό Ιδεώδες, Άνθρωπος και Τέχνες 2”, που θα πραγματοποιηθεί στο Θ…
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στις 6:30’ μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως …
Γράφει η Κατερίνα Φωκά Την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη στο Ιόνιο Κέντρο Τεχνών &Πολιτισμού ο Κ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

18 Σεπτεμβρίου 2024
Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι Δήμοι της Κεφαλονιάς ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν το…
16 Σεπτεμβρίου 2024
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, παρά τη ψιχάλα, ο Τηλεμάχειος Αγώνας Δ…
16 Σεπτεμβρίου 2024
Η Διεθνής Έκθεση με θέμα “Αθλητικό Ιδεώδες, Άνθρωπος και Τέχνες 2”, που θα πραγματοποιηθεί στο Θ…
15 Σεπτεμβρίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στις 6:30’ μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει να ομορφαίνει
13 Σεπτεμβρίου 2024
Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζει και ο…
Στο κατάστημα DMK Professional στο Αργοστόλι θα βρεις όλα τα προϊόντα που χρειάζεσαι
27 Αυγούστου 2024
Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα DMK Professional για να πάρουμε μια μικρή γεύση από όλα τα προ…
Το κατάστημα Paprika Grill House στην καρδιά της Πλατείας Καμπάνας
22 Αυγούστου 2024
Καλοκαιρινό βράδυ Αυγούστου και τι πιο ωραίο από ένα απολαυστικό σουβλάκι στην Πλατεία Καμπάνας….
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «ΣΟΥΛΑΤΣΟ στα ΕΠΤΑΝΗΣΑ»
5 Αυγούστου 2024
Μετά τις επτανησιακές παρόλες έρχεται « Το Σουλάτσο στα Επτάνησα»… Η Επτανησιακή σκηνή είνα…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU