Skip to main content
Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής 2024: Γιορτάζοντας τη μαγεία της μουσικής
Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής 2024: Γιορτάζοντας τη μαγεία της μουσικής
Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής 2024: Γιορτάζοντας τη μαγεία της μουσικής
Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής 2024: Γιορτάζοντας τη μαγεία της μουσικής
21 Ιουνίου 2024

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής 2024: Γιορτάζοντας τη μαγεία της μουσικής

Η εφ. «Πατρίς» ζήτησε από Ηλείους που ασχολούνται είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά με την μουσική, να στείλουν το δικό τους μήνυμα για τη σημερινή «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής» και να μας μιλήσουν για το πως αυτό το ισχυρό μέσο έκφρασης και δημιουργίας επιδρά στις ζωές τους.

Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής,» που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ευρώπης. Η γιορτή αυτή, η οποία ξεκίνησε το 1982 στη Γαλλία με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, έχει πλέον επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, φέρνοντας κοντά επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς, καθώς και χιλιάδες λάτρεις της μουσικής. 

Πρόκειται για μια ξεχωριστή γιορτή, που τιμάται δεόντως και στη χώρα μας, και η οποία καταφέρνει να ενώνει ανθρώπους όλων των ηλικιών και πολιτισμών μέσω της μουσικής.

Η μουσική, ως κοινή γλώσσα της ανθρωπότητας, έχει τη δύναμη να ξεπερνά σύνορα και να φέρνει κοντά διαφορετικές κουλτούρες και ιδιοσυγκρασίες. Η γιορτή αυτή προάγει ακριβώς την ποικιλομορφία εκείνη που χαρακτηρίζει την πολυπολιτισμικότητα του κόσμου, άρα και της μουσικής, προάγοντας έτσι και την πολιτιστική ανταλλαγή, ενισχύοντας τη σύμπνοια μεταξύ των λαών, σαν ένα φως απέναντι στο σκοτάδι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Όλη η Ευρώπη ένα μεγάλο πάρτι!

Σε όλη την Ευρώπη, οι πόλεις γιορτάζουν την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής» με πλήθος εκδηλώσεων. Συναυλίες σε πλατείες, πάρκα, και δημόσιους χώρους, μουσικά εργαστήρια, και φεστιβάλ προσελκύουν χιλιάδες ανθρώπους. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, με τους πολίτες απολαμβάνουν ξεχωριστές εμπειρίες ψυχαγωγίας.

Η συγκεκριμένη ημέρα μας δίνει την ευκαιρία να αφουγκραστούμε τη μαγεία της μουσικής και τη σημασία της στη ζωή και τον πολιτισμό μας. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει τη δύναμη και την επίδραση της τέχνης αυτής, να ενώνει τους ανθρώπους και να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας.

«…μη ζώην μετ’ αμουσίας»

«Να μη ζεις χωρίς μουσική» («μη ζώην μετ’ αμουσίας»), είχε γράψει ο Ευριπίδης, ενώ στο ίδιο μοτίβο ο Φρήντριχ Νίτσε είχε πει, πως «χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος». Πράγματι, αποτελεί κοινή παραδοχή πως η μουσική κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στις ζωές των ανθρώπων. Είναι μια μορφή τέχνης που μπορεί να επηρεάσει βαθιά τα συναισθήματά μας, να μας φέρει αναμνήσεις, να μας χαλαρώσει ή να μας ενεργοποιήσει. Η μουσική είναι πανταχού παρούσα στην καθημερινότητά μας, ένα τεράστιο κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Με αφορμή τα παραπάνω, η εφ. «Πατρίς» ζήτησε από Ηλείους που ασχολούνται είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά με την μουσική, να στείλουν το δικό τους μήνυμα για τη σημερινή «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής» και να μας μιλήσουν για το πως αυτό το ισχυρό μέσο έκφρασης και δημιουργίας επιδρά στις ζωές τους.

Νάσια Χατζηλαζαρίδου

Εργοθεραπεύτρια, μουσικός / ερμηνεύτρια

«Η μουσική είναι αλληλένδετη με την ύπαρξη μου. Όλα όσα σκέφτομαι πλαισιώνονται πάντα από μουσική και όλες μου οι αναμνήσεις είναι συνδεδεμένες με τραγούδια, από όταν ήμουν μικρό παιδί. Συνεπώς, η ενασχόληση μου με το τραγούδι, ήταν μια βαθειά ανάγκη. Μια ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας και η καλύτερη ανταμοιβή, είναι πάντα το μοίρασμα  με τους άλλους.»

«Η αλήθεια είναι πως δεν μου λένε κάτι οι παγκόσμιες και ευρωπαϊκές ημέρες (για να γίνω και λίγο έως πολύ κλισέ) αν αγαπάς κάτι το γιορτάζεις κάθε μέρα, ειδικά τη μουσική που είναι παντού γύρω μας, καθημερινά! Παρ’ όλα αυτά η ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής, έχει το εξής καλό: Με αφορμή αυτή την ημέρα, διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, από το πιο μικρό χωριό μέχρι την Αθήνα και σε όλες τις γειτονιές, αυτοσχέδια ή και φουλ οργανωμένα live! Η ενασχόληση με τη μουσική για μένα σημαίνει έκφραση. Και το εννοώ κυριολεκτικά. Επειδή δεν εκφράζω εύκολα τα συναισθήματά μου ούτε στους κοντινούς μου ανθρώπους, μέσα από το τραγούδι και τους στίχους μπορώ να το κάνω και να τους πω αυτά που θέλω σαν να μην είμαι εγώ! Επίσης μουσική για μένα σημαίνει προσμονή. Πάντα έχω να περιμένω κάτι όμορφο, από το να γυρίσω σπίτι να παίξω ένα κομμάτι στην κιθάρα, μέχρι το επόμενο live ή το επόμενο τραγούδι που θα γραφτεί. Ολα είναι μια ωραία προσμονή που σου δίνει δύναμη να συνεχίζεις.»

Κωνσταντίνος Προκόπης

Τραγουδοποιός, ερμηνευτής

«Μουσική. Μια λέξη άπειρα συναισθήματα. Είναι αυτή η συνθήκη που σε ταξιδεύει , σε προβληματίζει, σε στέλνει στα πιο εσωτερικά μέρη της ψυχής σου. Η ευρωπαϊκή ημέρα της μουσικής έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους τη σημασία της. Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος χωρίς μουσική στην καθημερινοητα του. Η μουσική με διαμόρφωνει , με ωριμάζει , με συγκινει. Βρίσκω απαντήσεις στα περισσότερα θέματα που συμβαίνουν στη ζωή μου. “Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, σαν ταξιδάκι αναψυχής με ένα κρυμμένο τραύμα” όπως λέει και το γνωστό τραγουδι. Χρονια πολλά σε όσους ζουν μαζί της και καλά ψυχικά ταξίδια.»

Θοδωρής Ζαφειρόπουλος (Συγκρότημα «ΡΟΥΑ ΜΑΤ*»)

Ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου, τραγουδοποιός, ερμηνευτής

«Ως «Ρουά Ματ», είμαστε πάντα εκει -έμπρακτα- για να στηρίζουμε όλους εκείνους τους θεσμούς που  προάγουν τον πολιτισμό και την τέχνη. Για εμάς η μουσική, πέρα από την «καψούρα» μας, αποτελεί τρόπο προσωπικής και συλλογικής έκφρασης, δημιουργίας αλλά και έναν λόγο για να δημιουργούμε ανθρώπινες σχέσεις με έναν κοινό παρονομαστή. Με κάποιο μαγικό τρόπο, οι νότες από οποιοδήποτε μέσο, μουσικό ή ανθρώπινο, εξευγενιζουν και γαληνεύουν το νου. Ευχή μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ασχολούνται με την τέχνη της μουσικής, ορμώμενοι από την σημερινή μεγάλη γιορτή της μουσικής. Καλή “Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής” σε ολο τον κόσμο!»

*Οι «ΡΟΥΑ ΜΑΤ» αποτελούνται από τον Θοδωρή Ζαφειρόπουλο, και τους Χριστίνα και Χρήστο Δεμίρη.

Γιώργος Αδαμόπουλος

Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, μουσικός, ερμηνευτής

«Η μουσική είναι ένα δημιούργημα του ανθρώπου, μία άγνωστη πηγή δύναμης κι αισιοδοξίας, μία μοναδική στιγμή έμπνευσης που τόσο απλόχερα σου γεμίζει την καρδιά. Είναι πολύ ωραίο να γιορτάζουμε αξίες που μας κάνουν καλύτερους, που γεμίζουν τον εαυτό μας! Η «Ευρωπαΐκή Γιορτή της Μουσικής είναι πολύ σημαντική για όλους μας και είναι επιτακτική ανάγκη να τιμάμε την ημέρα αυτή. Προσωπικά η μουσική είναι η έκτη μου αίσθηση, είναι βαλμένη στην καθημερινότητά μου και την έχω συντροφιά και στα εύκολα αλλά κυρίως στα δύσκολα! Να αγαπάτε τη μουσική, να τραγουδάτε, Θα είστε ευτυχισμένοι!»

Πηγή: https://www.patrisnews.com

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Για έως 25% υψηλότερο επίδομα σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση, έκανε λόγο ο Υπουργ…
Δύο φυσικές τροφές με παρόμοια συστατικά και σχεδόν ίδιο χρώμα προσφέρει η φθινοπωρινή φύση. Αντ…
Ο Οκτώβρης είναι για τα καλά εδώ. Αν ήταν χρώμα αυτός ο μήνας, θα ήταν σίγουρα το χρώμα της κολο…
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας TRASTOR ΑΕΕΑΠ, η οποία κάλυψ…
Ένα έργο που μιλάει για την απώλεια και τον αναπόφευκτο πόνο, με ειλικρίνεια, χιούμορ και συμπόν…
Αν νιώθεις ότι είσαι μια ζωή στη… δίαιτα, χωρίς να τα καταφέρνεις, δοκίμασε 5 βήματα που μπορε…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

17 Οκτωβρίου 2024
Αγαπημένοι φίλοι, Με απέραντη χαρά και βαθιά ευγνωμοσύνη σας προσκαλώ στην παρουσίαση του νέο…
16 Οκτωβρίου 2024
Δεύτερη μέρα σήμερα για το Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς που λαμβάνει χώρα στον Θαλ…
16 Οκτωβρίου 2024
Με αφορμή τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που αφορούν, τους εορτασμούς για τον Αγ. Γεράσιμο πολιούχο…
15 Οκτωβρίου 2024
Με αφορμή την περίφημη εικόνα του Κεφαλλονίτη αγιογράφου Γεωργίου Στελλακάτου «Ο Άγιος Γεράσιμος…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σπάνιος πίνακας του Μονέ επέστρεψε στους ιδιοκτήτες του 80 χρόνια μετά την κλοπή του από τους Ναζί
12 Οκτωβρίου 2024
Το «Bord de Mer» του Claude Monet, ένας πίνακας του 1865, παστέλ σε χαρτί. US District …
Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει να ομορφαίνει
13 Σεπτεμβρίου 2024
Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζει και ο…
Στο κατάστημα DMK Professional στο Αργοστόλι θα βρεις όλα τα προϊόντα που χρειάζεσαι
27 Αυγούστου 2024
Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα DMK Professional για να πάρουμε μια μικρή γεύση από όλα τα προ…
Το κατάστημα Paprika Grill House στην καρδιά της Πλατείας Καμπάνας
22 Αυγούστου 2024
Καλοκαιρινό βράδυ Αυγούστου και τι πιο ωραίο από ένα απολαυστικό σουβλάκι στην Πλατεία Καμπάνας….
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU