Skip to main content
Κλιματική αλλαγή: Η παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέβει πάνω από τον στόχο του 1,5° Κελσίου, προειδοποιούν επιστήμονες
Κλιματική αλλαγή: Η παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέβει πάνω από τον στόχο του 1,5° Κελσίου, προειδοποιούν επιστήμονες
Κλιματική αλλαγή: Η παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέβει πάνω από τον στόχο του 1,5° Κελσίου, προειδοποιούν επιστήμονες
Κλιματική αλλαγή: Η παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέβει πάνω από τον στόχο του 1,5° Κελσίου, προειδοποιούν επιστήμονες
8 Μαΐου 2024

Κλιματική αλλαγή: Η παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέβει πάνω από τον στόχο του 1,5° Κελσίου, προειδοποιούν επιστήμονες

Έρευνα δείχνει ότι τα μέτρα των κυβερνήσεων έχουν αποτύχει – Η μέση θερμοκρασία αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου τον 21ο αιώνα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν εκατοντάδες εμπειρογνώμονες ανά τον κόσμο που μελετούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι η θερμοκρασία του πλανήτη μας θα ξεπεράσει τον στόχο που είχε συμφωνηθεί για τον αιώνα που διανύουμε, δηλαδή τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η Γη θα γίνει ακόμη πιο ζεστή τα προσεχή έτη, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με δημοσκόπηση εκατοντάδων κορυφαίων επιστημόνων ανά τον κόσμο που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian.

Κορυφαίοι επιστήμονες προβλέπουν ότι η μέση θερμοκρασία θα ανέβει τουλάχιστον κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου τον αιώνα που διανύουμε, αποτυγχάνοντας στην επίτευξη των διεθνών στόχων που έχουν συμφωνηθεί.

Καταστροφικές συνέπειες 

Το γεγονός αυτό θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, και το μέλλον του πλανήτη μας γενικότερα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της βρετανικής εφημερίδας.

Σχεδόν το 80% των επιστημόνων που ερωτήθηκαν -όλοι από την έγκυρη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ- προβλέπουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί τουλάχιστον 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ σχεδόν οι μισοί αναμένουν ότι θα ανέβει κατά 3 Βαθμούς Κελσίου.

Μόνο το 6% πιστεύει ότι θα τηρηθεί το διεθνώς συμφωνημένο όριο αύξησης της θερμοκρασίας, δηλαδή κατά 1,5 βαθμό.

Λιμοί, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση

Πολλοί από τους εμπειρογνώμονες προβλέπουν ένα «ημι-δυστοπικό» μέλλον, με λιμούς, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, που θα έχουν προκληθεί από καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και καταιγίδες, σε ένταση και συχνότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτές που έχουν ήδη πλήξει τον πλανήτη μας.

Πάντως, πολλοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν απελπισμένοι, εξοργισμένοι και φοβισμένοι από την αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά, παρά τα σαφή επιστημονικά στοιχεία που τους παρέχει η επιστημονική κοινότητα.

«Πιστεύω ότι οδηγούμαστε σε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε η Γκρέτα Πεκλ από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

«Οι χώρες θα πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ η παραγωγή τροφίμων θα διαταραχθεί. Δεν θα μπορούσα να νιώσω μεγαλύτερη απόγνωση για το μέλλον», πρόσθεσε η επιστήμονας εκφράζοντας την απογοήτευσή της.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί

Για τους ειδικούς, όμως, ο αγώνας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να συνεχιστεί, όσο και αν εξακολουθεί να αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη.

Η κλιματική κρίση προκαλεί ήδη σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά μας, όπως και στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών σε όλο τον κόσμο, με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μόνο 1,2 Βαθμούς Κελσίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Για τον Τζες Κίναν του Πανεπιστημίου Tουλέιν στις ΗΠΑ, «αυτή είναι μόνο η αρχή: Ετοιμαστείτε και για άλλη αύξηση της θερμοκρασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ναταλί Χιλμί του Επιστημονικού Κέντρου του Μονακό, η οποία αναμένει άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου τον τρέχοντα αιώνα: «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε κάτω από το όριο που έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου».

Κρίσιμες οι προετοιμασίες

Για τους ειδικούς, πάντως, οι προετοιμασίες ανά τον κόσμο για την προστασία των ανθρώπων από τις κλιματικές καταστροφές είναι πλέον κρίσιμες.

Από την πλευρά της, η Λετίθια Κοτρίμ ντα Κούνχα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, εκφράζει την απαισιοδοξία της για τις συνθήκες διαβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο:

«Ανησυχώ εξαιρετικά για τις ανθρώπινες απώλειες», τονίζει προσθέτοντας: «Ο στόχος του ενάμιση βαθμού Κελσίου επιλέχθηκε για να αποφευχθούν τα χειρότερα της κλιματικής κρίσης κι έχει θεωρηθεί ως σημαντικός οδηγός στη ατζέντα των διεθνών διαπραγματεύσεων».

Ωστόσο, οι πολιτικές για το κλίμα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις δείχνουν ότι ο πλανήτης αναμένεται να ζεσταθεί σχεδόν κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου τον αιώνα που διανύουμε.

Η έρευνα του Guardian αποκαλύπτει ότι λίγοι εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), αναμένουν από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να λάβουν δραστικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος.

Πηγή: https://www.protothema.gr

YOU

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Αστερομάτα», με το οποίο η Klavdia θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον…
Αλλαγές στα πρόσωπα που απαρτίζουν την κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να…
Ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Τι πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι Με την ανάρτησ…
Θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 10 Απριλίου Η βραβευμένη ανθολογία επιστημονικής φαντασίας…
Υπεγράφη σήμερα μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού από την υπουργό Τ…
Ο κοκκύτης είναι ένα από τα ξεχασμένα νοσήματα που έχει επιστρέψει, παρόλο που μπορεί να προληφθ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14 Μαρτίου 2025
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη τύπου από την Χορωδία και Μαντολινάτα Αργοστολίου στο Mouik…
13 Μαρτίου 2025
Παρακολουθήσαμε σήμερα το απόγευμα ένα εξαίσιο μουσικό μαθητικό φεστιβάλ που διοργάνωσε η Διεύθυ…
12 Μαρτίου 2025
Με μεγάλη χαρά και περηφάνια, σας παρουσιάζουμε την αφίσα της παράστασης της θεατρικής ομάδας “θ…
12 Μαρτίου 2025
Το Ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου με την προσφορά της Ελπίδας Αλυσανδράτου διοργανώνει εργαστήρι ενηλίκω…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Βασίλισσα του Καρναβαλιού της Σερβίας μιλά στο kefalonitis
1 Μαρτίου 2025
Ονομάζεται Lea Marković και είναι η Βασίλισσα του Καρναβαλιού στο Šabac της Σερβίας, την πόλη με…
Bosonis Art & Flower: Με τις πιο πλούσιες ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2025
14 Φεβρουαρίου, ημέρα γιορτής για τους ερωτευμένους και δεν υπάρχει πιο ωραίος τρόπος για να εκφ…
Στο κατάστημα «Voskopoula All Day Bistrot» θα βρείτε τα πιο λαχταριστά γλυκά για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2025
Καθώς η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει τι πιο ωραίο δώρο από λαχταριστά γλυκίσματα για τον…
Πρωτότυπες ιδέες δώρων για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «DMK» στο Αργοστόλι
12 Φεβρουαρίου 2025
Στο κατάστημα DMK θα βρεις τα κατάλληλα είδη για να εντυπωσιάσεις τον σύντροφο ή την σύντροφο σο…